Yönetmelik

             Ulaştırma Bakanlığından:

Hava Aracı Onaylayıcı Personel Yönetmeliği

(SHY-66)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, 9/7/2004 tarihli ve 25517 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-145) kapsamında yetkilendirilmiş olan bakım kuruluşlarında görev alan onaylayıcı personelde aranacak nitelikler ile bu personele verilecek lisanslara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, 9/7/2004 tarihli ve 25517 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY-145) kapsamında yetkilendirilmiş olan bakım kuruluşlarında ve azami kalkış ağırlığı 5700 kilogram ve üzerinde olan hava araçlarında görev alan onaylayıcı personeli kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 9/4/1987 tarihli ve 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 12 nci ve 35 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanım ve kısaltmalar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             SHY-145: 9/7/2004 tarihli ve 25517 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliğini (SYH-145),

             SHGM: T.C. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,

             JAA: Havacılık Otoriteleri Birliğini,

             SHD-T-35: 9/6/1962 tarihli ve 11124 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Dairesi Uçak Bakım Teknisyeni Lisans Talimatını,

             SHD-T-35 lisansı: SHD-T-35 e göre düzenlenmiş her türlü lisansı,

             SHY-66 lisansı: Bu Yönetmeliğe göre düzenlenmiş lisansı,

             JAR-66: JAA tarafından bakım onaylayıcı personel ile ilgili yayımlanmış olan kuralları,

             Bakım çıkış sertifikası: Onaylayıcı personel tarafından imzalanan ve söz konusu bakımın SHY-145 hükümlerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeyi,

             Onaylayıcı personel: Yapılan bakımın SHY-145 e uygun olarak tamamlandığını belgelemek üzere SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından yetkilendirilen personeli,

             SHY-M: 19/8/2004 tarihli ve 25558 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Bakım Sistemi Yönetmeliğini,

             Yetkilendirme belgesi: SHY-145 kapsamında yetkilendirilmiş kuruluşun SHY-66 lisansı sahibi personeli SHY-145 hükümlerine uygun olarak hangi hava aracı tipi/tiplerinde ve hangi bakım işlerinde yetkilendirdiğini gösteren belgeyi

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar

             Genel esaslar

             Madde 5 — SHY-145 onaylı bakım kuruluşu, SHY-66 lisansı olmayan kişileri azami kalkış ağırlığı 5700 kilogram veya üzerindeki hava araçlarına bakım yapmak üzere onaylayıcı personel olarak yetkilendiremez.

             Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra, ilk defa lisans almak veya mevcut SHD-T-35 lisansında değişiklik yapmak üzere SHGM ye yapılan başvurular için bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. Söz konusu değişiklik, azami kalkış ağırlığı 5700 kilogramın altındaki hava araçlarını içeriyorsa SHD-T-35 hükümleri uygulanır. SHD-T-35 lisanslarının geçerlilik tarihinde yapılacak uzatmalar değişiklik olarak değerlendirilmez.

             SHY-145 onaylı bakım kuruluşu yukarıdaki hükümlerin haricinde, bir JAA tam üyesi ülke tarafından düzenlenmiş olan JAR-66 lisansına sahip olan personeli, SHGM nin söz konusu lisansı kabul ettiğini yazılı olarak bildirmesi şartıyla onaylayıcı personel olarak yetkilendirebilir.

             Bu Yönetmelik hükümlerine göre lisans almış personel aynı zamanda SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından yetkilendirilmedikçe, ticari hava taşımacılığında kullanılan hiçbir hava aracı için bakım çıkış sertifikası imzalayamaz.

             Başvuru

             Madde 6 — SHY-66  lisansı  almak,  var  olan  SHY-66 lisansında değişiklik veya geçerlilik süresi uzatması amacıyla yapılacak başvurular için Ek-1de bir örneği bulunan SHY-66 Lisansı Başvuru Formu kullanılır.

             Lisansın düzenlenmesi

             Madde 7 — SHGM,  bu  Yönetmelik  hükümlerini  sağlayan onaylayıcı personele Ek-2 de bir örneği bulunan SHY-66 lisansını düzenler.  Lisans  sahibi  onaylayıcı  personel lisansını en geç 48 saat içinde yetkili kişilere gösterebilmelidir.

             Lisans için uygunluk

             Madde 8 — SHY-66 lisansının düzenlenebilmesi için başvuru sahibinin;

             a) 21 yaşını doldurmuş olması,

             b) Teknik dokümanların ve SHY-145 onaylı bakım kuruluşunun bakım çıkış sertifikası düzenlenmesi ile ilgili prosedürlerin yazıldığı dili veya dilleri anlaşılabilecek seviyede okuyabilmesi, yazabilmesi ve konuşabilmesi

             zorunludur.

             Lisans kategorileri

             Madde 9 — Bu Yönetmelik hükümlerini sağlayan onaylayıcı personel, aşağıdaki kategorilerden ya da alt kategorilerden tüm şartlarını sağladığı biri veya birkaçında lisans almaya hak kazanır:

             a) Kategori A:  Kategori A lisansı sahibine, lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dahilinde kalmak kaydıyla, sahibinin bizzat yaptığı plânlı küçük hat bakım ve basit arıza giderme işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Kategori A lisansı, hava aracının motor yapısına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

             1) Alt kategori A1: Türbin motorlu uçaklar,

             2) Alt kategori A2: Piston motorlu uçaklar,

             3) Alt kategori A3: Türbin motorlu helikopterler,

             4) Alt kategori A4: Piston motorlu helikopterler.            

             b) Kategori B1: Kategori B1 lisansı sahibine, lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dahilinde kalmak kaydıyla, hava aracının yapısı, motorları, mekanik ve elektriksel sistemleri üzerindeki hat bakım ve arıza giderme işlemleriyle hat bakımda aviyonik komponentlerin değiştirilmesi ve bu komponentlerin çalışır durumda olduğunu göstermek için yapılan basit testler sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Kategori B1 lisansı, hava aracının motor yapısına göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

             1) Alt kategori B1.1: Türbin motorlu uçaklar,

             2) Alt kategori B1.2: Piston motorlu uçaklar,

             3) Alt kategori B1.3: Türbin motorlu helikopterler,

             4) Alt kategori B1.4: Piston motorlu helikopterler.          

             Kategori B1 sahibi onaylayıcı personel, lisansında yer alan alt kategoriler kapsamında olan ve (a) bendinde yer alan işlemler sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisine sahiptir.

             c) Kategori B2: Kategori B2 lisansı sahibine, lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dahilinde kalmak kaydıyla, hava aracının aviyonik ve elektriksel sistemleri üzerindeki hat bakım ve arıza giderme işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir.

             d) Kategori C: Kategori C lisansı sahibine, lisansında ve yetkilendirme belgesinde belirtilen sınırlamalar dahilinde kalmak kaydıyla, hava aracının üs bakım işlemleri sonrasında bakım çıkış sertifikası düzenleyebilme yetkisi verir. Bu yetki hava aracının tüm sistemleriyle beraber tümü için geçerlidir.

             Temel bilgi şartları

             Madde 10 — Onaylayıcı personel, alacağı lisans kategorisine/kategorilerine uygun olarak Ek-3 de yer alan modüllerde yeterli bilgiye sahip olduğunu SHGM nin veya SHGMnin yetkilendirdiği kuruluşlarca yapılacak olan sınavlarda kanıtlamak zorundadır.

             Kategori A lisansı alacak olan personel Ek-3 de yer alan ilgili modüllerde temel bilgiye, Kategori B1 veya B2 lisansı alacak personel ise ilgili modüllerde eksiksiz bilgiye, Kategori C lisansı alacak personel ise Kategori B1 veya B2 nin ilgili bilgi seviyesine sahip olmak zorundadır.

             Deneyim şartları

             Madde 11 — SHY-66 lisansı alacak personelin kategorilere göre sağlamaları gereken deneyim şartları aşağıda belirtilmiştir:

             a) Kategori A: Önceden alınmış bir teknik eğitim yoksa hava aracı üzerinde en az üç yıllık aktif bakım deneyimi veya SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlardan alınan temel eğitimle birlikte hava aracı üzerinde en az bir yıllık aktif bakım deneyimi,

             b) Kategori B1 veya B2: Önceden alınmış bir teknik eğitim yoksa hava aracı üzerinde en az beş yıllık aktif bakım deneyimi veya SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlardan alınan temel eğitimle birlikte hava aracı üzerinde en az iki yıllık aktif bakım deneyimi,

             c) Kategori C: Hava aracı üzerinde Kategori B1 veya B2 onaylayıcı personel olarak en az üç yıllık aktif bakım deneyimi veya üs bakımda Kategori C onaylayıcı personele yardım ederek ve Kategori B1 veya B2 olarak en az üç yıllık deneyim veya havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik ya da makine mühendisleri için bakım işlerinde planlama, kalite güvence, kayıt tutma, onaylı yedek parça kontrolü ya da SHY-M kapsamındaki mühendislik işlerinin biri veya birkaçında en az 3 yıllık deneyimiyle birlikte 6 aylık üs bakım işlerinin incelenmesi veya SHGM de SHY-145 denetimleri yapmak üzere görev alan havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik ya da makine mühendisleri için aktif olarak 3 yıllık denetleme deneyimiyle birlikte 6 aylık üs bakım işlerinin incelenmesi.

             Yukarıda belirtilen deneyim sürelerinin en az bir yılının güncel olması zorunludur.

             Kategori A lisansı alacak olan devlet hava araçlarının bakımlarında görev almış personelin, bu maddenin (a) bendinde belirtilen deneyim şartlarına ek olarak 6 aylık ek deneyime, Kategori B1 veya B2 lisansı alacak olan söz konusu personelin bu maddenin (b) bendinde belirtilen deneyim şartlarına ek olarak 12 aylık ek deneyime sahip olmaları zorunludur. Kategori C lisansı alacak olan söz konusu personel için bu maddenin (c) bendinde havacılık, uçak, uzay, elektrik, elektronik ya da makine mühendisleri için belirtilen seçenek uygulanmaz.

             Lisansın geçerliliği

             Madde 12 — SHY-66 lisansının geçerlilik süresi beş yıldır. Lisans sahibi, bu sürenin uzatılması için lisansın geçerlilik tarihinden en az 30 gün önce SHGM ye başvurmakla yükümlüdür. Geçerlilik süresinin uzatılması için lisansta yer alan bilgilerle SHGM kayıtlarında yer alan bilgilerin aynı olması ve lisans sahibinin son iki yıllık sürede en az altı ay süresince bakım yaptığını ve/veya lisansın kendine verdiği yetkiyi kullandığını belgelemesi şarttır.

             Lisansın geçerlilik kazanması için ilk yayımlanmasından ve üzerinde yapılacak her türlü ilave veya değişiklikten sonra lisans sahibi tarafından doğruluğunun kontrol edilerek imzalanması zorunludur.

             Tip kategorileri ve eğitimleri

             Madde 13 — SHY-66 lisansı alacak personelin bir SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından yetkilendirilmeden önce sağlamaları gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

             a) Kategori A : SHY-145 onaylı bakım kuruluşu tarafından veya SHGM nin yetkilendirdiği diğer kuruluşlarca verilen ve yetkilendirmenin yapılacağı işleri kapsayan eğitimi başarıyla tamamlamış olmak,

             b) Kategori B1 veya B2 : SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlarca belirli bir hava aracı tipi üzerine verilen kategori B1 veya B2 eğitimlerini başarıyla tamamlamış olmak,

             c) Kategori C : SHGM nin yetkilendirdiği kuruluşlarca belirli bir hava aracı tipi üzerine verilen kategori C eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.

             Yukarıda anılan eğitimlerin başarıyla tamamlandığını göstermek için yapılacak sınavlarda yeterli notu almak zorunludur.

             Tıbbi uygunluk

             Madde 14 — SHY-66 lisansı sahibi personel, fiziksel ve ruhsal durumunun bakım yapmaya veya yetkilendirme belgelerinde yer alan imtiyazları kullanmaya uygun olmadığını biliyor  veya  şüpheleniyorsa  bakım  yapamaz veya söz konusu imtiyazları kullanamaz. SHY-145 onaylı bakım kuruluşu söz konusu nedenlerden dolayı SHY-66 lisansı sahibi personelin bakım yapmaya veya yetkilendirme belgelerinde yer alan imtiyazları kullanmaya uygun olmadığını biliyorsa bu personelin söz konusu işlemleri yapmasına izin vermez.

             Lisansın feshi, askıya alınması, sınırlandırılması

             Madde 15 — SHGM, çeşitli sebeplerden lisansın veya yetkilendirme belgesinin feshine,  askıya  alınmasına veya sınırlandırılmasına aşağıdaki hükümlere uygun olarak karar verebilir:

             a) SHGM, lisansı veya yetkilendirme belgesini feshetmeden veya sınırlandırmadan önce bu hususu lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirir ve 28 günlük süre verir. Bu süre içinde lisans sahibi ve/veya bakım kuruluşu bir savunma hazırlayarak SHGM ye sunar. Bu savunma SHGM tarafından uygun görülmezse SHGM nin lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirdiği husus işleme konulur.

             b) (a) bendine ek olarak, SHGM uçuş emniyetini tehdit eden bir durumla karşılaşıldığında lisansı lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirmeksizin askıya alabilir. Böyle bir durumdan sonra SHGM bu hususu lisans sahibine ve/veya bakım kuruluşuna bildirir ve 28 günlük süre verir. Bu süre içinde lisans sahibi ve/veya bakım kuruluşu bir savunma hazırlayarak SHGM ye sunar. Bu savunma SHGM tarafından uygun görülmezse SHGM lisansı feshedebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Talimatlar

             Madde 16 — SHGM, bu Yönetmelikte yer alan hükümlerin ayrıntılarını açıklamak üzere talimatlar yayımlayabilir.

             Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte geçerli bir SHD-T-35 lisansına sahip olan kişiler, söz konusu lisanslarının geçerliliğini sağladıkları sürece 1/6/2011 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümlerinden muaf tutulmak suretiyle bir SHY-145 onaylı bakım kuruluşunda onaylayıcı personel olarak yetkilendirilebilir.

             Yürürlük

             Madde 17 — Bu Yönetmelik 31/12/2005 tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 18 — Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.

 

 

Ekler İçin Tıklayınız

Ek - 1

Ek - 2

Ek - 3