Kurul Kararı

             Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Analiz Amaçlı Analitik Saflıkta Etil Alkol ve Metanol İçin İşleme

Tesislerine İlişkin Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler

Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı

 

             Karar No         : 1758

             Karar Tarihi   : 17.5.2005

             Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu;

             6/6/2003 tarihli ve 25130 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 6/4/2005 tarihli ve 25778 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değişik 13 üncü maddenin 11 inci fıkrası gereğince etil alkol ve metanolün saflaştırılması, susuzlaştırılması ve zenginleştirilmesi işlemi ve elde edilecek analiz amaçlı analitik saflıkta etil alkol ve metanolün piyasaya arzına ilişkin usul ve esasların aşağıdaki şekilde belirlenmesini Karar altına almıştır.

             1 - Firmalar aşağıdaki bilgi ve belgeleri Kuruma intikal ettirirler.

             a) Firma bilgileri: Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 6 ncı maddesi (a) bendine göre hazırlanmalıdır.

             b) Tesis ve ürün bilgileri: Proses akım şemaları ve açıklamaları, tesis ve ekipman yerleşim şeması, tesiste girdi/çıktı dengesinin nasıl izlenebileceğine ilişkin açıklamalar, tesiste etil alkol ve metanole ilişkin hangi analizlerin yapılabildiğine dair açıklamalar, yangın söndürmeye ilişkin alınan önlemlerin açıklamaları, ambalajlama tesisinde ne tür bir sayaç bulunacağı, ambalajlamada kullanılan kabın malzemesi ve hacmine ilişkin açıklamalar ve tesisle ilgili olarak alınmış olan kamu kaynaklı belgelerin birer sureti bulunmalıdır.

             Ürünün garanti edilen teknik özelliklerinin nasıl ölçüldüğü açıklanmalı ve etiketlerde; ürünün adı, hacmen yüzde alkol miktarı, net ambalaj hacmi, kullanım ve muhafazasına yönelik bilgiler, üreten, işleyen ve ambalajlayan firmanın ticari unvanı ve adresi bulunmalı, "Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği"nde yer alan tehlike sembolü ile risk ve güvenlik ibarelerinin açık ifadesi yer almalı, etiketleme dili Türkçe olmalı, tüm yazılar alkol ve sudan etkilenmeyecek şekilde kalıcı ve okunabilir özellikte olmalıdır.

             c) Dağıtım bilgileri: Dağıtım organizasyonu, depo ve nakil araçlarına dair açıklamalar bulunmalıdır.

             2 - Girdi olarak kullanılacak etil alkol, 21/10/2004 tarihli ve 25620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Etil Alkolün Piyasaya Arzı Hakkında Tebliğ" de tanımlanan gıda alkolü olmalı, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Dağıtım Yetkisini haiz firmalardan temin edilmelidir. İşleme tesisi sahibi firma adına Kurumca aynı Tebliğin 5 inci maddesi (e) bendi 4 üncü fıkrasında tanımlandığı şekilde "TAPDK Etil Alkol İşleme Tesisi İçin Denatüre Edilmemiş Etil Alkol Tahsisine İlişkin İzin Belgesi" çıkarılmalı ve firmaca her ay gıda alkolü tahsis belgesine ilişkin kullanım raporu gönderilmelidir.

             3 - Girdi olarak, saf metanol kullanılmalı ve TAPDK Dağıtım Yetkisini haiz firmalardan temin edilmelidir.

             4 - Temin edilen etil alkol veya metanolün parti bazında üretici firması, etil alkolün üretildiği hammadde, analiz raporu bilgileri işleme tesisinde en az 2 yıl süre ile muhafaza edilmelidir.

             5 - Firmalar, Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 15 inci maddesi uyarınca satış raporu göndermelidir.

             6 - Kurumumuzca Etil Alkol/Metanol İşleme Tesisi bulunanlara verilen faaliyet izinleri beş yılda bir güncellenir.

             7 - Kurumumuzca Etil Alkol/Metanol İşleme Tesisi bulunanlara verilen dağıtım izinleri iki yılda bir güncellenir.

             8 - İşleme tesisi ürünü etil alkoller Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 14 üncü ve Geçici 5 inci madde hükümleri çerçevesinde bandrol ile veya satış belgesi düzenlenerek dolaşıma sunulur.

             9 - Bu Kararın yayımlandığı tarihte piyasada faaliyet gösteren firmalar, Kararın yayımını izleyen 6 ay içinde işlem ve tesislerini Karar hükümlerine uygun hale getirmelidir.

             10 - Bu Karar Resmî Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.