Yönetmelik

             Işık Üniversitesinden:

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Kuruluş ve İşleyiş

Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

             MADDE 1 — 26/10/1996 tarihli ve 22799 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Kuruluş ve İşleyiş Yönetmeliği'nin 4 üncü maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Mütevelli Heyet, Kurucu Vakıf Yönetim Kurulu tarafından dört yıl için seçilen dokuz kişiden oluşur. Bu dokuz kişiden üçü Vakıf Yönetim Kurulu üyelerinden olmak üzere seçilir. Bu dokuz kişiye Rektör de dahildir."

             "Mütevelli Heyetteki bir üyenin süresinin bitmesi veya başka nedenlerle ayrılması halinde yerine seçilecek yeni üye dört yıl için seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilirler. Mütevelli Heyetin seçilmiş üyelerinden herhangi birisinin süresi bitmeden görevden alınabilmesi; Kurucu Vakıf Yönetim Kurulunun Yönetim Kurulu üye tam sayısının en az üçte ikisinin öneri lehinde oyları ile karar verilmesi halinde gerçekleşir."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Rektör, Mütevelli Heyet tarafından Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine dört yıl süre için atanır ve Mütevelli Heyetin verdiği yetkileri kullanır."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin  9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 9 — Rektör, biri akademik konularda, diğeri öğrenci işleri ve kütüphane işleriyle ilgili olmak üzere Üniversitenin aylıklı profesörleri arasından iki yardımcı seçebilir. İkiden fazla rektör yardımcısının seçilmesi, Mütevelli Heyetin kararı ile mümkündür.  Rektör yardımcılarının görevi  en çok dört yıldır. Rektörün değişmesi halinde rektör yardımcılarının göreve devamları yeni Rektörün kararına bağlıdır. Bunlar yeni Rektör seçilinceye kadar göreve devam ederler. Rektör, görevi başında bulunmadığı zamanlar da bir rektör yardımcısını yerine vekil bırakır. Rektörün bu belirlemeyi yapamayacağı durumlarda Mütevelli Heyet Rektöre vekalet edecek rektör yardımcısını belirler."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Dekan veya yüksekokul müdürlerinin görev süresi en çok üç yıldır. Süresi sona eren dekan veya yüksekokul müdürlerinin her seferinde en çok üç yıl için yeniden görevlendirilmesi mümkündür. Süresinin bitimine bir ay kala dekanın  süresi Rektörün bildirimi ile sona erer,  aksi takdirde  görev süresi her defasında bir yıl uzatılmış sayılır."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 13 — Bölüm başkanı; dekanın belirleyeceği adaylar arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Bölüm başkanlarının görev süresi üç yıldır. Süresi sona eren bölüm başkanının her seferinde üç yıl için yeniden görevlendirilmesi mümkündür. Süresinin bitimine bir ay kala dekanın önerisi ile Rektör tarafından bölüm başkanının görevine son verilir, herhangi bir bildirim yapılmadığı takdirde ilgili bölüm başkanının görev süresi her defasında bir yıl uzatılmış sayılır."

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 14 — Öğretim üyelerinin görevlendirilme süreleri Mütevelli Heyet tarafından yapılan yazılı sözleşmede belirlenir. Görev sürelerinin bitiminden en az üç ay önce, aksi ilgiliye bildirilmediği takdirde görevlendirilme süreleri her defasında bir yıl uzatılmış sayılır."

             MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 15 — Üniversite’den üçüncü kişiler tarafından talep edilen her türlü proje ve danışmanlık hizmetleri, dekanın tavsiyesi ve Rektörün onayı ile gerçekleştirilir.

             Tam zamanlı öğretim üyelerinin Üniversite içinde veya dışında proje bazında danışmanlık yapmaları hususundaki taleplere izin verilmesi, ilgili Fakülte Yönetim Kurulu’nun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile olur.

             Üniversite’de tam zamanlı görevli personelin projeler veya danışmanlık hizmetlerinden elde edecekleri gelirlerden ne ölçüde yararlandırılacakları; telif haklarına ilişkin olarak ilgili kanunlarda belirlenen hususlar dışında kalan diğer esaslar Mütevelli Heyet tarafından belirlenir."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Üniversite’de öğretim elemanlarının kanunlarda öngörülen süreler içinde ücretli izin hakları vardır. Üniversite’de eğitim ve araştırma hizmetleri yıl boyunca devamlı olduğundan; her bir öğretim elemanının izin kullanma zamanı istekleri de dikkate alınarak bölüm başkanının önerisi, dekan veya yüksekokul müdürlerinin onayı ile belirlenir. Ancak, yaz okulu dönemi haricinde, ders ve sınav dönemlerinde yıllık izin kullanılmaz."

             "Uzun süreli (sabatik) izinler ile ilgili olarak Üniversite’de en az altı yıl devamlı eğitim – öğretim görevinde bulunan öğretim üyelerine; ilgili Fakülte’nin önerisi, Üniversite Yönetim Kurulu’nun görüşü ve Rektörün onayı ile bir takvim yılını geçmemek üzere Mütevelli Heyet tarafından ücretli izin verilebilir. Ücretli izin süresi sonunda, öğretim elemanının istemesi halinde, aynı usülle izin verilerek  izin süresi ücretsiz olarak uzatılabilir. Sabatik izni kullanmayanlar, bu konuda başka bir hak iddia edemezler."

             Yürürlük

             MADDE 9 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 10 — Bu Yönetmelik hükümlerini Mütevelli Heyet Başkanı yürütür.