Tebliğ

 

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ

(2005/13)

                Başvuru

Madde 1    3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde yerli üreticiler Korteks Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf  Sanayi A.Ş. firmaları adına hareket eden Suni ve Sentetik İplik Üreticileri Birliği (SUSEB), Güney Kore, Hindistan ve Çin Tayvanı (Tayvan) menşeli “polyesterlerden tekstürize iplikler”in ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden tekrarına yol açacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunmuştur. Başvuru, Polylen Sentetik İplik Sanayi A.Ş., Sifaş Sentetik İplik Fabrikaları A.Ş., Polyteks Tekstil Sanayi Araştırma ve Eğitim A.Ş., Nergis Tekstil Tic. San. A.Ş. firmaları tarafından da desteklenmektedir.

Başvurunun desteklenmesi

Madde 2     Şikayetçi firmalar ile şikayeti destekleyen firmaların toplam Türkiye benzer mal üretiminin %82’sini gerçekleştirdiği anlaşılmış olup, bu itibarla, Yönetmelik’in  20 nci maddesi çerçevesinde, şikayetin yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz olduğu anlaşılmıştır.

                Önleme tabi madde

Madde 3 ‑ 5402.33 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan sentetik filament iplikleri içinde yer alan “polyesterlerden tekstürize iplikler”dir.

Mevcut önlem

Madde 4 ‑ Halen uygulanmakta olan önlem, 27/06/2000 tarih ve 24092 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2000/7 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe konulmuş olan ve Güney Kore menşeli ithalat için CIF değerin %33,7’si oranında, Hindistan menşeli ithalat için  CIF değerin %6,8  ile %20,3’ü arasında değişen oranlarda, Çin Tayvanı menşeli ithalat için ise CIF değerin %9,9 ile %28,6 arasında değişen oranlarda dampinge karşı önlem uygulanmaktadır.

                Gerekçe

Madde 5 ‑ Yapılan incelemede, Güney Kore, Hindistan ve Çin Tayvanı menşeli önleme konu maddenin dampingli ihracatının devam ettiği, mevcut önlemin yürürlükten kaldırılması halinde bu ülkelerden önemli miktarlarda damping fiyatlı polyesterlerden tekstürize ipliğin Türkiye’ye ihraç edilebileceği ve dolayısıyla  yerli üretim dalında zararın devam edebileceği konusunda yeterli delillerin bulunduğu  sonucuna varılmıştır.

                Karar ve işlemler

Madde 6 ‑ Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin mevcut olduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca Güney Kore, Hindistan ve Çin Tayvanı menşeli söz konusu madde için, Yönetmelik'in 35 inci maddesi çerçevesinde nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verilmiştir.

 

                Soruşturmaya konu mevcut önlem, Yönetmelik'in 35 inci maddesi gereğince, soruşturma sonuçlanıncaya kadar devam eder.

                Soru formları ve bilgilerin toplanması

Madde 7 ‑ Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla söz konusu maddenin Müsteşarlıkça bilinen Türkiye’deki ithalatçılarına, yurt dışındaki üretici ve ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Söz konusu tarafların soru formu gönderi listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İthalat Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Soru formu gönderi listesinde yer almadığını öğrenen veya makûl bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların en geç bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 15 gün içerisinde soru formu talebinde bulunması ve soru formlarını doldurarak 8 inci maddede belirtilen süreler içerisinde DTM İthalat Genel Müdürlüğüne ulaştırmaları gerekmektedir.

Ayrıca, soru formunun ilgili ülkedeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla, soruşturma konusu ülkelerin Türkiye’deki resmi temsilciliklerine de soru formu gönderilecektir.

Süreler

Madde 8 ‑ Soru formlarına cevap verme süresi, soru formlarının gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. Tebliğ’in 7 nci maddesinde de belirtilen, sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.

Soruşturmayla ilgili tarafların sundukları diğer her türlü bilgi ve belgenin dikkate alınabilmesi için, Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içerisinde yazılı olarak DTM İthalat Genel Müdürlüğüne ulaştırılması gerekmektedir.

Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden ancak 7 nci maddede belirtilmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları, vb.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içerisinde yazılı olarak DTM İthalat Genel Müdürlüğüne bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

Madde 9 ‑ İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 26 ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlayamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacaktır.

Yetkili merci ve adresi

Madde 10 ‑ Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

 

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı

İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı, 06510 Emek/ANKARA

Tel:  +90 (312) 204 77 26; 204 77 10, 204 77 02

Faks:+90 (312) 212 87 65 veya 212 87 11

 

Soruşturmanın başlangıç tarihi

Madde 11 ‑ Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

Madde 12 ‑ Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

                Yürütme

                Madde 13 ‑ Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.