Yönetmelik

             Galatasaray Üniversitesinden:

Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü

Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

             MADDE 1 — 6/1/2001 tarihli ve 24279 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 1 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Bu Yönetmeliğin amacı; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 65 inci maddesi uyarınca Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan ve 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" çerçevesinde Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yürütülen lisansüstü eğitim ve öğretimi düzenlemektir."

             "Bu Yönetmelik, yüksek lisans ve doktora programları çerçevesindeki eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama çalışmalarını kapsar."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (f) bendi eklenmiştir.

             "a) 22/5/1992 tarihli ve 21235 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 14/4/1992 tarihli Türk ve Fransız Hükümetleri arasında imzalanan Andlaşma ve 6/11/1995 tarihli ve 22455 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 14/4/1992 tarihli Andlaşmaya ek protokolde belirtildiği gibi eğitim ve öğretim dili kural olarak Fransızca’dır. Ancak, ilgili anabilim dalının önerisi, Enstitü Kurulu’nun onayı ve Senatonun kararı ile, bir lisansüstü programının Fransızca dışında bir dilde açılması yahut programa ait derslerin bir bölümünün Fransızca dışında bir dil ile yürütülmesi mümkündür."

             "f) Lisansüstü programlarda hazırlanacak yüksek lisans ve doktora tezleri kural olarak Fransızca hazırlanır. Ancak, danışmanın önerisi, ilgili anabilim dalının onayı ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun kararı ile bu tezlerin Fransızca dışındaki bir dilde yazılması mümkündür."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) ve (5) numaralı alt bentleri ile (b) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "3) Fransız dilinde ya da başka bir yabancı dilde yapılacak yabancı dil yeterlik sınavından; yüksek lisans programlarına başvuran adayların en az 70, tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adayların en az 60 almaları gerekmektedir. Ancak, Galatasaray Üniversitesi mezunları ile yabancı uyruklu olup da anadili Fransızca olanlar, DALF sertifikasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına başvuranlardan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) en az 60 puan alanlar ile TOEFL puanı en az 190, IELTS sınavının her bölümünden en az 6.5 puan alanlar, tezsiz yüksek lisans programlarına başvuranlardan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) en az 50 puan alanlar ile TOEFL puanı en az 153, IELTS sınavının her bölümünden en az 5.5 puan alanlar yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar."

             "5) Senato tarafından Fransızca dışında bir dilde açılmasına veya derslerinden bir bölümünün Fransızca dışında bir dilde yürütülmesine karar verilmiş olan lisansüstü programları için adaylar bir başka yabancı dilden sınava girebilirler. Ancak, tamamı veya derslerden bir bölümü Fransızca dışında bir dille yürütülen programlar hariç olmak üzere, Fransızca’dan başka bir yabancı dilden sınava girenlerin lisansüstü programlarından mezun olmaları, işleyişi Yönerge ile düzenlenen Fransızca hazırlık programlarını tamamlamaları veya bu bendin (3) numaralı alt bendinde belirtilen belgelerden birisini ibraz etmek suretiyle Fransızca dilini bildiklerini teyid etmeleri koşuluna bağlıdır."

             "b) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (LES) başvurduğu programın puan türünde 45 (lisans diplomasıyla başvuranlardan 55) standart puandan az olmamak koşuluyla, Senato ve anabilim dallarının belirleyecekleri LES standart puanı ile ana bilim dalının gerçekleştirdiği bilim sınavından alınacak puanların eşit ağırlıklı hesaplanmasıyla ortaya çıkacak nihai başarı notu en az 70 (yetmiş) olmalıdır. Bunun yanı sıra adayların, Fransızca ya da başka bir yabancı dilde yapılacak yabancı dil yeterlik sınavından en az 70 alması gerekir. Ancak Galatasaray Üniversitesi mezunları ile yabancı uyruklu olup da anadili Fransızca olanlar, DALF sertifikasına sahip olanlar, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) veya Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) en az 60 puan alanlar ile TOEFL puanı en az 190, IELTS sınavının her bölümünden en az 6.5 puan alanlar yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 8 — Yüksek lisans ve doktora programlarında, nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

             a) Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar,

             b) Lisans derecesini Galatasaray Üniversitesi dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans programı adayları,

             c) Lisans veya yüksek lisans derecelerini Galatasaray Üniversitesi dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora adayları,

             d) Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora programından farklı alanda almış olan adaylar.

             Bilimsel hazırlık programlarına, lisansüstü programlarına öğrenci kabulündeki esaslara göre öğrenci kabul edilir.

             Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak, bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra, ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığı’nın önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersleri de alabilir.

             Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer hususlar için öğrencinin ders aldığı programın tabi olduğu yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 13 — Bir lisansüstü dersinin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama ve laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır.

             Lisansüstü programlarda açılacak olan dersler ve bu derslerin kapsamları Enstitü Yönetim Kurulunda görüşüldükten sonra Senatoca karara bağlanır.

             Öğrencilerin sınavlara girebilmeleri için teorik derslerin % 70’ine, uygulamaların ise % 80’ine devam etmiş olmaları gerekir.

             Lisansüstü dersinin yarıyıl sonu başarı notu; yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınav notlarının dönem sonu sınav notuna katılması ile hesaplanır. Bir derste başarı notunun bulunması için yarıyıl içinde yapılan çalışmaların ara sınav (ya da sınavların), dönem sonu sınavlarına nasıl katılacağına, anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.

             Öğrencilere aldıkları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından yarıyıl sonu başarı notu olarak verilir:

             Başarı Notu               Katsayı

                 AA                          4.00

                 BA                          3.50

                 BB                           3.00

                 CB                           2.50

                 CC                           2.00

                 F                              0  

 

             Lisansüstü öğreniminde öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun yüksek lisansta en az CC, doktorada ise en az CB olması gerekir. Öğrencinin bu derse ait yarıyıl sonu başarı notu ilgili nottan aşağı ise öğrenci o dersten başarısız sayılır.

             Lisansüstü derslerde bütünleme sınavı yoktur. Öğrenci başarısız olduğu dersi en fazla bir defa tekrarlayabilir. Seçime bağlı derslerden başarısız olunduğunda öğrenci, bu dersin yerine danışmanının uygun gördüğü farklı bir dersi alabilir. Ancak bu defa kendisine tekrar hakkı verilmez.

             Herhangi bir dersten devamını sağlayamayan öğrenci o dersten başarısız sayılır.

             Bir öğrencinin not ortalamasının hesaplanması, o derslerdeki yarıyıl sonu başarı notlarının kredi değerleri ile çarpımlarının toplanarak, toplam krediye bölünmesi şeklinde yapılır. Bölme işlemi sonucunda virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             Lisansüstü öğreniminde bir öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için genel not ortalamasının yüksek lisans ve doktorada en az 3.00 olması gerekir.

             Yüksek lisansta genel not ortalaması 3.00’ün altında olan öğrenciler öğrenim süresini aşmamak kaydıyla, yarıyıl sonu başarı notları CB veya CC olan dersleri not yükseltmek amacıyla tekrar edebilirler.

             Doktorada genel not ortalaması 3.00’ün altında olan öğrenciler öğrenim süresini aşmamak kaydıyla, yarıyıl sonu başarı notu CB olan dersleri not yükseltmek amacıyla tekrar edebilirler."

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik ondört adet ders, bir seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. İlgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü dersler, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesindeki bir başka programda veya bir başka yükseköğretim kurumunda yürütülmekte olan derslerden de en çok altı kredisi sayılmak koşuluyla seçilebilir. Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz."

             MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesine başlık eklenerek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Süre

             Madde 25 — Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır.

             Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.

             Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını sekiz yarıyıl sonuna (lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci için on yarıyıl sonuna) kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci, üçüncü, yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve yedinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki sekizinci fıkra eklenmiştir.

             "Derslerini başarıyla tamamlayan doktora öğrencisi temel konular ve doktora alanı ile ilgili konularda derinliğe sahip olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yeterlik sınavına alınır. Ancak yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılın (lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın) sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır."

             "Doktora yeterlik sınavına girebilmek için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 100 üzerinden en az 50 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen sınavlardan birinde başarılı olmak gerekir. Yabancı uyruklular, kendi anadili dışındaki diğer yabancı dillerden veya Türkçe'den sınava tabi tutulurlar. Yabancı uyruklu öğrencilerin yabancı dil sınavları Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen esaslara göre yapılır."

             "Doktora yeterlik komitesi, gerekli gördüğü takdirde ders yükünü tamamlayan ve en az genel not ortalamasını tutturan öğrencinin dördüncü yarıyıldan (lisans derecesi ile kabul edilenler için altıncı yarıyıldan) sonra da fazladan ders veya dersler almasını isteyebilir. Fazladan alınan ders ya da derslerden en fazla altıncı yarıyılın (lisans derecesi ile kabul edilenler için sekizinci yarıyılın) sonuna kadar başarılı olamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir."

             "Doktora programına lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini ve seminer dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir."

             MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

             "Geçici Madde 1 — Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne 2005-2006 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olan lisansüstü öğrencilerinin başarı notu dönüşümleri aşağıdaki tabloya göre yapılır:

 

             100’lük Sistemdeki

             Başarı Notu          Başarı Notu          Katsayı

             88-100                            AA                     4.00

             75-87                              BA                     3.50

             65-74                              BB                     3.00

             60-64                              CB                     2.50

             55-59                              CC                     2.00

             55’den küçük                  F                        0   "

 

             Yürürlük

             MADDE 10 — Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.