Esas ve Usuller

          Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından:

Orman Köylüleri Kalkınma Hizmetlerine İlişkin

Esas ve Usullerde Değişiklik Yapılmasına

Dair Esas ve Usuller

             MADDE 1 — 6/5/2004 tarihli ve 25454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Köylüleri Kalkınma Hizmetlerine İlişkin Esas ve Usullere aşağıdaki Geçici Madde 1 eklenmiştir.

             "Geçici Madde 1 — Mülga Orman Köylüleri Kalkınma Fonu Yönetmeliği ile Orman Köylüleri Kalkınma hizmetlerine ilişkin esas ve usuller hükümlerine göre kredi kullananlardan; borcu muaccel hale gelip icra takibine başlanılan fert ve kooperatifler/kooperatif birlikleri dâhil olmak üzere bu esas ve usullerin yürürlük tarihi itibarıyla uygulaması devam edenler, geri ödeme planına bağlanmasına rağmen ödemesi başlamamış olanlar, geri ödeme planına bağlanmış ödemesi başlamış olanların borçları yıllık %4 faiz oranı üzerinden yeniden hesaplanarak gelirlerine göre ferdi kredilerde sekiz yılı, kooperatiflerde/kooperatif birliklerinde on iki yılı geçmeyecek şekilde tamimle belirlenecek kriterler içerisinde eşit taksitler halinde tahsil edilir. Bu esas ve usullerin yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde kooperatif ve kooperatif birlikleri ile haklarında icra takibi başlamış fertler Bakanlık il müdürlüklerine müracaat ederek sözleşme imzalamaları halinde bu madde ile getirilen haklardan yararlanırlar. Bu konuda haklarında icra takibi başlamamış fertler için müracaat şartı aranmaz.

             İcra takibine başlanmış fert ve kooperatif/kooperatif birlikleri için ilk taksitin ödeme tarihi  30/6/2006 dır. İcra takibi başlamamış alacaklar da ise daha önce düzenlenmiş geri ödeme planlarında belirtilen taksit tarihleri esas alınacaktır.

             Düzenleme işlemi borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borç ve kefillerine de kefaletten çekilme hakkı vermez. Bu düzenlemeden yararlanmak için müracaat ederek sözleşme imzalayan fert,  kooperatif/kooperatif birliklerinin borçları muaccel hesaptan çıkarılır. Tekrar vadesi gelmeyen hesaplara aktarılır. Haklarında başlatılan kanuni takibat durdurulur. Ancak ödeme planına bağlanan borçla ilgili olarak vadesi gelen kredi taksitlerinden herhangi birinin vadesinde ödenmemesi durumunda ilk kanuni takibat hesaplarına geri dönülür."

             Yürürlük

             MADDE 2 — Bu Esas ve Usuller yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 3 — Bu Esas ve Usuller, Maliye Bakanı ile Çevre ve Orman Bakanı tarafından müştereken yürütülür.