Milletlerarası Andlaşma

             Karar Sayısı : 2005/9039

             14 Nisan 2005 tarihinde İstanbul’da imzalanan ekli “Tükiye-Azerbaycan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Üçüncü Dönem Toplantısı Protokolu”nun onaylanması; Dışişleri Bakanlığı’nın 13/5/2005 tarihli ve EİGY/167827 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre,Bakanlar Kurulu’nca 14/6/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                 CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

 

A.GÜL

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

A. ŞENER

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

M. A. ŞAHİN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

B. ATALAY

Devlet Bakanı

A. BABACAN

Devlet Bakanı

M. AYDIN

Devlet Bakanı

N. ÇUBUKÇU

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

Devlet Bakanı V.

C. ÇİÇEK

Adalet Bakanı

A.AKSU

Milli Savunma Bakanı V.

A.AKSU

İçişleri Bakanı

K.UNAKITAN

Maliye Bakanı

B.ATALAY

Milli Eğitim Bakanı V.

F. N.ÖZAK

Bayındırlık ve İskan Bakanı

R.AKDAĞ

Sağlık Bakanı

M.H.GÜLER

Ulaştırma Bakanı V.

M. M. EKER

Tarım ve Köyişleri Bakanı

M. BAŞESGİOĞLU

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

A. COŞKUN

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

A. KOÇ

Kültür ve Turizm Bakanı

O. PEPE

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

Türkiye - Azerbaycan Hükümetlerarası Karma

Ekonomik Komisyonu Üçüncü Dönem

Toplantısı Protokolü

             2 Kasım 1992 tarihinde Ankara'da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nın IX. Maddesi uyarınca teşkil edilen Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu'nun (bundan sonra "Komisyon" olarak anılacaktır) Üçüncü Dönem Toplantısı 12-14 Nisan 2005 tarihlerinde Türkiye'de gerçekleştirilmiştir.

             Toplantılarda Türk Heyetine Devlet Bakanı Sayın Prof. Dr. Mehmet AYDIN, Azeri Heyetine ise Başbakan Yardımcısı Sayın Abid ŞERİFOV başkanlık etmişlerdir. Her iki ülke heyet üyeleri Ek: l ve Ek: ll'de yer almaktadır.

             Karşılıklı anlayış ve geleneksel dostluk havası içinde yürütülen Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı sırasında Taraflar, ticari ve ekonomik ilişkilerini gözden geçirerek, mevcut ilişkilerin karşılıklı fayda temelinde artırılması için tüm imkanların hayata geçirilmesine yönelik gerekli tedbirleri almaya hazır olduklarını belirtmişlerdir.

             Karma Ekonomik Komisyon görüşmeleri sonucunda üzerinde mutabık kalınan hususlar aşağıda yer almaktadır.

             I. YASAL ÇERÇEVE

             Taraflar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturan, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği, Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmalarının uygulanmasında herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını teyit etmişlerdir.

              İcra Planı

             Taraflar, 13.04.2004 tarihinde imzalanmış olan Uzun Vadeli Ekonomik İşbirliği Anlaşması uyarınca hazırlanması kararlaştırılan İcra Planı'nın en kısa sürede tamamlanarak, yürürlüğe konulması hususunda mutabakata varmışlardır.

             II. TİCARİ İLİŞKİLER

             İki ülke arasındaki ticari ilişkileri bir bütün olarak gözden geçiren Taraflar, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hususlarında görüş birliğine varmışlardır.

             Taraflar, Azerbaycan'ın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'ne katılımı konusundaki gelişmeleri gözden geçirmişlerdir. Bu çerçevede Türk Tarafı, Azerbaycan'ın DTÖ'ye üyeliğini destekleyeceğini ve bu amaçla Azerbaycan'a ihtiyaç duyacağı her türlü teknik yardımı sağlayabileceğini ifade etmiştir.

             1. Dış Ticaret

             Taraflar, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini gözden geçirmişler, mevcut ticaret hacminin karşılıklı yarar esasına göre çeşitlendirilmesi yoluyla dengeli bir şekilde artırılması için gerekli çabanın gösterilmesi hususunda anlaşmışlardır.

             2. Gümrükler

             Taraflar, gümrükler alanında herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını memnuniyetle not etmişlerdir.

             Azerbaycan tarafı, kıymet ve risk analizleri konusunda Azerbaycan uzmanlarına eğitim programı sağlanması talebinde bulunmuştur.

             Türk tarafı, sözkonusu talebi not etmiş ve konuya ilişkin detaylı bilgileri Azerbaycan tarafına iletileceğini ifade etmiştir.

             3. Tahkim Mekanizması

             Taraflar, ilgili ülkeler arasında görüşmeleri devam eden Avrasya Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin sözleşmenin, taraf ülkeler özel sektörleri arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların dostane bir şekilde halline imkan vereceğini memnuniyetle not etmişlerdir.

             4. İş Konseyi

             Taraflar, Türk-Azerbaycan İş Konseyi Ortak Toplantısı'nın 2005 yılı ikinci yarısında Bakü'de gerçekleştirilmesi ve Azerbaycan'daki sanayi potansiyelinin yerinde incelenmesi amacıyla ülkenin farklı şehirlerine ziyaretler düzenlenmesi hususunda anlaşmışlardır.

             5. Tarife Dışı Engeller

             Taraflar, Karadeniz Ekonomik İşbirliği kapsamında yürütülen üye ülkeler arasındaki tarife dışı engellerin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarda etkin işbirliği yapılması ve envanteri çıkarılan sözkonusu engellerin kaldırılması için bölgesel işbirliğinin sürdürülmesini kararlaştırmışlardır.

             III. KREDİ İLİŞKİLERİ

             Taraflar, Türk Eximbank tarafından International Bank of Azerbaijan'a (IBA) sağlanmış olan finansman desteğinin iki ülke ilişkilerine yaptığı olumlu katkıları not ederek, bu kapsamda Azerbaycan'ın Türk Eximbank ve Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'ne olan devlet borçlarının ödenmesine ilişkin anlaşmaların imza aşamasına gelmesinden duydukları memnuniyeti belirtmişlerdir.

             Taraflar, Azerbaycan'da diplomatik kompleks inşa projesi için imzalanan Anlaşmalar çerçevesinde Azerbaycan Devleti'ne sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki kredinin geri ödenmesine ilişkin müzakerelerin 2004 yılında başlatıldığını memnuniyetle değerlendirerek, kredi geri ödeme planının en kısa-süre içerisinde yeniden yapılandırılması amacıyla çaba gösterilmesi hususunda anlaşmışlardır.

             IV. EKONOMİK İLİŞKİLER

             1. Sanayi Alanında İşbirliği

             Taraflar, küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla KOSGEB ile Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Girişimciliği Destekleme İdaresi arasında karşılıklı temas ve ziyaretlerin başlatılmasını kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede, taraflar söz konusu kuruluşlar arasında aşağıda belirtilen alanlar da dahil olmak üzere, işbirliği proje programlarını desteklemeyi kararlaştırmışlardır.

             – Küçük ve orta ölçekli işletmelere destek veren kuruluşlar arasında bilgi ve tecrübe değişimi,

             – Küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ'ler) yönelik veri tabanlarının karşılıklı olarak kullanılması,

             – İki ülkede KOBİ uzmanlarının irtibatının kolaylaştırılması, karşılıklı eğitici ve bilgilendirici ziyaretler düzenlenmesi,

             – Türkiye ve Azerbaycan KOBİ'leri arasında ticari bağlantı, teknoloji transferi, ortak yatırım vb. alanlarda işbirliğini sağlamaya yönelik olarak Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından geliştirilen "Eşleştirme Merkezi" modelinin hayata geçirilmesi.

             Taraflar ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü ile Azerbaycan Devlet Standardizasyon, Metroloji ve Patent Ajansı (AZSTAND) aralarında süregelen işbirliğinin geliştirilmesi hususunda gerekli desteği vereceklerini belirtmişlerdir.

             2. Enerji Alanında İşbirliği

             Taraflar, Doğu Batı Enerji Koridorunun temel öğeleri olan, çevre ile uyumlu Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) Projelerine olan desteklerini bir kez daha ifade etmişlerdir.

             Taraflar, BTC Projesi'nin tüm bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla ilgili diğer ülkelerin de en kısa sürede BTC Projesi'ne katılımı hususuna önem verdiklerini ifade etmişlerdir.

             Taraflar BTC hattının işletmeye alınmasıyla her iki ülkenin yaptığı özverili çalışmanın karşılığının alınacağına olan inançlarını bir kez daha vurgulayarak, hattan taşınacak petrolün ülke ekonomilerine sağlayacağı yarar ile ikili ilişkilere yapacağı katkının önemine işaret etmişlerdir.

             Taraflar, Azeri Çıraklı Güneşli Projesinde 1. Faz olarak tanımlanan Merkezi Azeri Sahasında ticari üretime geçilmesinden duydukları memnuniyeti belirtmişlerdir.

             Taraflar iki ülkeyi yakından ilgilendiren bir diğer proje olan Şah Deniz Projesi'nin bugün itibarıyla bulunduğu nokta göz önüne alınarak gecikmeye mahal vermeksizin tamamlanması için iki ülkenin de yoğun şekilde çalışmaya devam etmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

             Türk tarafınca; özellikle Şah Deniz Projesinin 2. faz üretim planlamalarının sürdürüldüğü bu dönemde, buradan üretilecek gazın, çalışmaları büyük bir hızla ilerleyen Türkiye'den diğer Avrupa devletlerine yönelik Doğal Gaz Boru Hattı Projeleri kapsamında değerlendirilmesinin her iki ülke için önemi vurgulamışlardır.

             Türk tarafı Türk Milli petrol şirketi TPAO/TPİC'in Azerbaycan kara sahalarına olan ilgisini beyan etmiş, Azerbaycan tarafı da TPAO/TPIC'in bu ilgisine önem verildiğini ifade etmiştir.

             Bu çerçevede Taraflar, Kuruvdağ petrol sahasındaki SOCAR hissesinin TPAO/TPIC tarafından alımına ilişkin görüşmelerin başlatılmasını destekleyeceklerdir.

             Taraflar, Türkiye'den Nahçıvan'a transfer edilen elektrik enerjisinden kaynaklanan alacaklara ilişkin tüm teknik ve mali konulan görüşmek üzere, iki ülke ilgili kurumlarının üç ay içinde biraraya gelmeleri hususunda anlaşmışlardır.

             Taraflar, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) çerçevesinde elektrik alanında geliştirilecek ortak işbirliği kapsamında Bölgesel İletim Planlama Projesinin başlatılmasından memnuniyet duyacaklarını ifade etmişlerdir.

             Taraflar ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları (güneş, rüzgar ve hidrolik enerji) ve enerji verimliliği alanlarında işbirliği alanlarını tespit etmek ve işbirliği olan hususlarda çalışmaların devamı hususunda mutabık kalmışlardır.

             3. Doğrudan Yatırımlar ve Müteahhitlik Hizmetleri Alanında İşbirliği

             a. Doğrudan Yatırımlar

             Taraflar, gerek Azerbaycan'daki Türkiye sermayeli yatırımların artırılması, gerekse Türkiye'de Azerbaycan sermayeli firmalar kurulması konusunda her türlü çabanın gösterilmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

             b. Müteahhitlik Hizmetleri

             Taraflar, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri alanındaki işbirliğinin iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinde önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, bu alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi ve karşılaşılabilecek sorunlara hızlı ve öncelikli çözüm getirilmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

             V. TARIM

             Taraflar, iki ülke arasındaki tarımsal işbirliğini geliştirilmesi ve bugüne kadar alınan kararların izlenmesi ve uygulanması hususlarının değerlendirilmesi amacıyla, "Teknik, Bilimsel ve Ekonomik işbirliği Protokolü" çerçevesinde kurulan Tarım Yürütme Komitesinin 4. Dönem Toplantısının 2005 yılı içerisinde uygun görülecek tarihlerde Bakü'de gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

             VI. ULAŞTIRMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ

             Taraflar, ticari ve ekonomik ilişkilerin istenen ölçüde geliştirilmesi için ulaşım altyapısının geliştirilmesi amacıyla ikili ve transit taşımacılık imkanlarının çeşitlendirilmesinin ve nakliye maliyetlerinin düşürülmesinin önemini vurgulamışlardır.

             1. Karayolu Taşımacılığı

             Taraflar, kara ulaştırması alanındaki işbirliğini gözden geçirerek, geçişlerin kolaylaştırılması ve nakliye maliyetlerinin düşürülmesinin karşılıklı ticareti olumlu etkileyeceğini belirtmişlerdir.

             Türk Tarafı, Azerbaycan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üye alınma sürecini de dikkate alarak, transit geçişlerde uluslararası normların uygulanmasının önemine dikkat çekmiştir.

             Türk Tarafı, üçüncü ülke taşımalarına yönelik belirli sayıda ücretsiz belge teati edilmesini önermiştir.

             Bu çerçevede, Taraflar Kara Ulaştırması Karma Komisyonu'nun bu yıl içerisinde Bakü'de yapılması öngörülen toplantısında üçüncü ülke taşımalarına yönelik ücretsiz belge teati edilmesi hususunun da müzakere edilmesini kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, Kars ve Nahçıvan arasında yolcu taşımacılığı yapılabilmesi amacıyla görüşmelere başlanılmasını kararlaştırmışlardır.

             2. Demiryolu Ulaştırması

             Taraflar, Türkiye ile Azerbaycan arasında demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Demiryolu Bağlantısı'nın hayata geçirilmesine verdikleri önemi vurgulayarak, bu amaçla fizibilite çalışmasının 2005 yılı sonuna kadar tamamlanması ve uygulama projesinin hazırlanmasının da 2006 Temmuz ayına kadar bitirilmesi hususunda anlaşmaya varmışlardır.

             Taraflar, Türkiye ile Azerbaycan Arasında Kombine Taşımalara Dair Anlaşma ile ilgili müzakerelere, Azerbaycan tarafınca iletilecek taslak metin esas alınarak başlanılmasını kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, demiryolu ulaştırması alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla TCDD ile ADDY arasında kurumsal işbirliğinin geliştirilmesi ve demiryolu araçlarının bakım, onarım, ve imalatı konularında işbirliği tesis edilmesini kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede iki kuruluş arasında tesis edilecek kurumsal işbirliğinin çerçevesini oluşturmak amacıyla Taraflar 2005 yılının son çeyreğinde biraraya gelmeyi kararlaştırmışlardır.

             3. Denizyolu ve Hava Ulaştırması

             Taraflar, denizcilik konusunda iki ülke arasında 28 Ağustos 2002 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde; Baku limanının genişletilmesi çalışmalarının Türk şirketlerince yürütülmesi, Azerbaycan'daki tersanelerin müştereken modernize edilmesi ve yeni tersane kurulması hususlarında işbirliği imkanlarının araştırılmasını kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, iki ülke limanları arasında işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi alış verişinde bulunulması ve liman imkanlarının araştırılması için liman işletmeciliği hususunda bir Çalışma Grubu oluşturulmasını kararlaştırmışlardır.

             Azerbaycan tarafı, Bakü-Kars-İstanbul ve/veya Bakü-Kars-Ankara uçuşlarına başlama isteğini bildirmiştir. Türk tarafı, sözkonusu talebin inceleneceğini ve Azerbaycan tarafına bilgi verileceğini belirtmiştir.

             VII. HABERLEŞME VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

             1.TRT Yayınları

             Taraflar, TRT INT kanalının, Azerbaycan'da yayınlanması için yapılan çalışmaların en kısa zamanda sonuçlandırılması konusunda anlaşmışlardır. Bu çerçevede, Taraflar, bir Türk uzmanlar heyetinin TRT yayınları ile ilgili vericiler konusundaki teknik çalışmalarını tamamlamak üzere 2005 yılı Nisan ayı içerisinde Azerbaycan'ı ziyaret etmesini kararlaştırmışlardır.

             Taraflar, bu çalışmaların tamamlanmasını müteakip, TRT yayını ile ilgili olarak mali ve hukuki meseleleri görüşmek ve sonuçlandırmak amacıyla biraraya gelmeyi kararlaştırmışlardır.

             2. Fiber-Optik Kablo Hattı

             Taraflar, Trans-Asya-Avrupa fiber optik kablo hattının Azerbaycan ile Türkiye arasındaki bağlantısının Gürcistan üzerinden sağlanması konusunda karşılıklı çaba gösterilmesini kararlaştırmışlardır.

             Azerbaycan tarafı, Türkiye ile Nahçıvan arasında fiber optik kablo hattı tesis edilmesini teklif etmiştir. Türk tarafı, sözkonusu talebi not etmiş ve görüşlerini Azerbaycan tarafına ileteceğini bildirmiştir.

             VIII. TURİZM

             Taraflar, her iki ülkenin kültür, tarih ve turizm değerlerinin ve geleneklerinin karşılıklı olarak tanıtılması ve ülkeleri arasında uluslararası turizm güzergahı hazırlanması amacıyla ilgili Bakanlık ve kuruluşlarının katılımıyla bir çalışma grubu oluşturulması hususunda anlaşmışlardır.

             Taraflar, "Ataların Tarihi Zafer ve Şehitlik Yolu" adlı turizm güzergahı tespit ve çalışması projesinde ortak faaliyet gösterilmesi ve iki ülke yatırımcılarının sözkonusu projeye yönlendirilmesi için mevcut imkanlardan yararlanılmasına karar vermişlerdir.

             IX. TEKNİK İŞBİRLİĞİ

             Taraflar, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ekonomik ve sosyal işbirliğini geliştirmek üzere 9 Şubat 2004 tarihinde imzalanan ve yürürlük süresi dolan Teknik İşbirliği Protokolü'nün, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile TİKA arasında en yakın zamanda yeniden imzalanması için görüşmelerin tamamlanmasını ilgili kuruluşlarına tavsiye etmişlerdir.

             X. NAHÇIVAN EKONOMİSİ VE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

             Taraflar, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak üzere, yağlı tohumlu bitkiler ve mısır üretiminin artırılması ve ürün kalitesinin iyileştirilmesi konusunda gerekli çalışmaların en kısa sürede başlatılmasına, ayrıca sebzecilik, bağcılık, tohumculuk ve deri işleme tesislerinin geliştirilmesi yönünde, işbirliği yapılmasına karar vermişlerdir.

             Taraflar ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin sınır ve çevre illerindeki ekonomik faaliyetlerin artırılması amacıyla Iğdır-Sederek sınırında kurulması kararlaştırılan Sınır Ticaret Merkezi (STM) konusunda işbirliğinin devamına karar vermişlerdir.

             Taraflar, ihtiyaca uygun olarak, Dilucu-Sederek sınır kapısında çalışma saatlerinin uyumlaştırılması ve artırılması hususlarının incelenmesine karar vermişlerdir.

             Öte yandan, Taraflar, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinden Türkiye'ye giriş yapan Azerbaycan vatandaşları için uygulanan yolcu beraberi eşya kapsamındaki limitlerin artırılması ve uygulama süresinin uzatılmasından duyulan memnuniyeti teyit etmişlerdir.

             Taraflar, İğdır ve Nahçıvan arasında ulaşım imkanlarının geliştirilmesi amacıyla sözkonusu güzergahtaki mevcut karayolunun çift yol olarak yenilenmesi imkanlarının araştırılmasına karar vermişlerdir.

*

*                      *

             Taraflar, Türkiye - Azerbaycan Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu Dördüncü Dönem Toplantısının, kesin tarihleri diplomatik kanallardan belirlenmek üzere, Bakü'de gerçekleştirilmesine karar vermişlerdir.

             İşbu Protokol, 14/04/2005 tarihinde İstanbul'da, Türkçe ve Azerbaycan dilinde, eşit derecede geçerli ikişer orijinal nüsha olarak düzenlenmiştir.

 

 

 

        TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                         AZERBAYCAN CUMHURİYETİ

              HÜKÜMETİ ADINA                                                         HÜKÜMETİ ADINA

 

 

 

         Prof. Dr. Mehmet AYDIN                                                         Abid ŞERİFOV

                   Devlet Bakanı                                                             Başbakan Yardımcısı

 

 

EK-I

 

 

TÜRKİYE HEYETİ

 

 

Prof. Dr. Mehmet AYDIN          : Devlet Bakanı,

                                                        Heyet Başkanı

 

Şevket ILGAÇ                             : Genel Müdür Yardımcısı,

                                                        Dış Ticaret Müsteşarlığı, Anlaşmalar Genel Müdürlüğü

 

Dr. Talat ŞENTÜRK                   :  Genel Müdür Yardımcısı,

                                                        Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,

                                                        Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

 

N. Ahmet KUŞHANOĞLU        :  Genel Müdür Yardımcısı,

                                                        Ulaştırma Bakanlığı,

                                                        Demiryolları, Limanlar ve Havayolları İnşaatı Genel Müdürlüğü

 

Ayhan UZUNER                         : Genel Müdür Yardımcısı,

                                                        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TETAŞ Genel Müdürlüğü

 

Fatih TURHAN                           : Daire Başkanı,

                                                        Dış Ticaret Müsteşarlığı, Anlaşmalar Genel Müdürlüğü

 

Ayşe SİNİRLİOĞLU                  : Daire Başkanı,

                                                        Dışişleri Bakanlığı,

                                                        Genel ve İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı

 

Kamuran ÖZDEN                        : Daire Başkanı,

                                                        Sağlık Bakanlığı, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

 

Serdar GÜZEY                             : Daire Başkanı,

                                                        Hazine Müsteşarlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü

 

Tülin KALKAY                           : Daire Başkanı,

                                                        Türk Eximbank

EK-II

 

AZERBAYCAN HEYETİ

 

Abid ŞERİFOV                            : Başbakan Yardımcısı,

                                                        Heyet Başkanı

Mehmet NEVRUZOĞLU           : Azerbaycan Ankara Büyükelçisi

İbrahim YAKUBOV                    : Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu

Hasan ZEYNELOV                     : Azerbaycan Kars Başkonsolosu

Ağadayı AGAYEV                      : Bakanlar Kurulu,

                                                        Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi Başkanı

Elçin NADİROV                          : Ekonomik Kalkınma Bakanlığı,

                                                        Hukuk Dairesi Başkanı

Fikret KERİMOV                        : Bakanlar Kurulu,

                                                        Dış Ekonomik İlişkiler Dairesi Baş Danışmanı

Sabir RZAYEV                            : Dışişleri Bakanlığı,

                                                        Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Dairesi Raportörü

Elhan ALİYEV                             : Tarım Bakanlığı,

                                                        Uluslararası İlişkiler Şubesi Başkan Yardımcısı

Ali GASIMOV                            : Ulaştırma Bakanlığı,

                                                        Ulaştırma Siyaseti Bölümü Başkanı

İgbal HÜSEYNOV                       : Azerbaycan Devlet Demiryolları,

                                                        Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı

Yagub NOVRUZALİYEV           : Ulaştırma Bakanlığı,

                                                        "Azeravtonegliyyatservis" Dairesi,

                                                        Ulaştırma Müfettişliği Bölümü Başkan Yardımcısı

İltimas MEMMEDOV                : Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı,

                                                        Düzenleme Şubesi Başkanı

Elçin GAFARLI                           : Gençlik, Spor ve Turizm Bakanlığı,

                                                        Dış Turizm Şubesi Başkanı

Arif HAMZAYEV                      : Devlet Gümrük Komitesi,

                                                        Maliye-Tarife ve Döviz Denetim Baş İdaresi,

                                                        Başkan Yardımcısı

Rakif ABBASOV                         : Devlet Gümrük Komitesi,

                                                        Maliye-Tarife ve Döviz Denetim Baş İdaresi,

                                                        Gümrük Değeri Şubesi Başkanı

Reşad GULAMOV                      : Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti,

                                                        Bakü Daimi Temsilcisi

Vagıf GASIMOV                         : Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği,

                                                        Ekonomi ve Ticaret Başkatibi

Ağalar ATAMOĞLANOV         : Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği,

                                                        Başkatip

Fuad FARZALİBEYOV              : Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği,

                                                        Ataşe

Perviz KADİMOV                      : Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu, Konsolos

Dursun HASANOV                     : Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu, Konsolos

 

Bu andlaşmanın Azerbaycan dillerdeki metinleri 8/7/2005 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.