Milletlerarası Andlaşma

Karar Sayısı : 2005/9058

             29 Aralık 2004 tarihinde Tiflis’te imzalanan ekli “Türkiye-Gürcistan Ulaştırma Karma Komisyonu 7. Toplantı Protokolü”nün onaylanması; Dışişleri Bakanlığı’nın 13/5/2005 tarihli ve EİGY/167841 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 17/6/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                              Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                               CUMHURBAŞKANI

                   

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

 

 

A. KOÇ

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd. V.

A. ŞENER

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

M. A. ŞAHİN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

B. ATALAY

Devlet Bakanı

 

A. BABACAN

Devlet Bakanı

M. AYDIN

Devlet Bakanı

N. ÇUBUKÇU

Devlet Bakanı

C.ÇİÇEK

Devlet  Bakanı V.

 

C. ÇİÇEK

Adalet Bakanı

A.AKSU

Milli Savunma Bakanı V.

A.AKSU

İçişleri Bakanı

K.UNAKITAN

Maliye Bakanı

 

H.ÇELİK

Milli Eğitim Bakanı

F. N.ÖZAK

Bayındırlık ve İskan Bakanı

R.AKDAĞ

Sağlık Bakanı

B. YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı

 

M. M. EKER

Tarım ve Köyişleri Bakanı

M. BAŞESGİOĞLU

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

A. COŞKUN

Sanayi ve Ticaret Bakanı

 

 

M.H.GÜLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

A. KOÇ

Kültür ve Turizm Bakanı

O. PEPE

Çevre ve Orman Bakanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye-Gürcistan Ulaştırma Karma

Komisyonu 7. Toplantı Protokolü

 

             Türkiye-Gürcistan Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı, 28-29 Aralık 2004 tarihlerinde Tiflis'te yapılmıştır.

             Toplantıda, Türk Heyetine Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, Gürcistan Heyetine Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksi ALEKSHVİLİ başkanlık etmişlerdir.

             Heyet listeleri Ek(l) ve Ek(2) dedir.

             Toplantı karşılıklı anlayış ve dostane bir ortamda geçmiştir.

             Taraflar, aşağıdaki konular üzerinde görüş birliğine varmışlardır:

             1. Deniz Ulaştırması

             Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan arasında Denizde Yardım ve Kurtarma Yetkilileri arasında İşbirliği ve Koordinasyon Anlaşması

             Taraflar, 12-13 Haziran 2001 tarihlerinde Türkiye-Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonu 5. Toplantısı Protokolünün 4. maddesine istinaden, Deniz Güvenlik Komitesi (MSC) 4. toplantısında alınan "Denizde Yardım ve Kurtarma Eylemlerinin Yapılması Konusunda İşbirliği Anlaşması"nın gerçekleştirilmesinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda anlaşmışlardır. Ayrıca Taraflar, 1998 yılında imzalanan "Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Arasında Deniz Arama ve Kurtarma Faaliyetlerinde İşbirliği Sağlanması Hakkında Anlaşma"nın yürürlüğe girebilmesi için Gürcistan Tarafının Anlaşmanın onaylama prosedürlerinin hızlandırılmasını kararlaştırmışlardır. Taraflar, SAR birimlerinin arasında arama ve kurtarma alanında 2005 yılının ilk çeyreğinde bir İşbirliği Memorandum'u imzalanması hususunda anlaşmışlardır.

             Türkiye'de Gürcü Bayraklı Gemilerden Alınan “Turkish Freight Taxes”ın Sonlandırılması

             Gürcü Tarafı, Gürcü bayraklı gemilerin Türk limanlarında "Turkish Freight Taxes" harcı ödediklerini, ancak Gürcü limanlarında Türk bayraklı gemiler için muafiyetli rejimin uygulanmakta olduğunu dile getirerek Gürcü bayraklı gemilere Türk limanlarında benzer uygulamanın yapılmasını talep etmiştir. Türk Tarafı, Türk limanlarında Gürcü bayraklı gemiler için muafiyetli rejimin uygulanması hususunu ilgili makamlara teklif edeceğini bildirmiştir.

             Gemicilerin Yeterlik Sertifikalarının Karşılıklı Tanınması konusunda İkili Anlaşmanın İmzalanması

             Taraflar, deniz diplomaları ve sertifikalarının karşılıklı tanınması konusunda, daha önceden Anlaşma Taslağı'nın hazırlandığını ve her iki ülke uzmanları tarafından gerekli incelemelerin yapıldığını belirterek, iki ay içerisinde ortak teknik prosedürler üzerinde anlaşmaya vardıktan sonra bir Memorandum imzalamaya karar vermişlerdir.

             Denizcilik eğitimi konusunda işbirliği

             Gürcü Tarafı, Gürcistan'da eğitim imkanı bulunmayan alanlarda (özellikle gemi inşa ve hidrografi ve oşinografi alanlarında) uzman yetiştirmek üzere Türkiye'den işbirliği talebinde bulunmuştur.

             Türk Tarafı, bu konuyu ilgili makamlara ileterek, 2005 yılının ilk çeyreğinde neticeyi Gürcü Tarafına bildireceğini belirtmiştir.

             Gemi inşaatı konusunda işbirliği

             Türk Tarafı, gemi inşası alanında ilişkilerin kurulması konusunda niyetli olduğunu belirtmiştir.

             Gürcü Tarafı, bu konuyu olumlu değerlendirerek işbirliği yapılması amacıyla Batum ve Poti Gemi İnşaat Tersaneleri'ndeki uygulamalara yönelik olarak işbirliği yapılmasının uygun olacağını bildirmiştir.

             Türk ve Gürcü Limanları arasında feribot bağlantılarının geliştirilmesi

             Gürcü Tarafı, Türk ve Gürcü Limanlan arasında RO-RO bağlantısının geliştirilmesi konusundaki girişimi destekleyerek, Poti-Rize feribot hattı sefer sayısı artırılması ve mevcut olan Samsun-Novorosiyisk hattı ile Trabzon Soçi hattına Gürcistan limanlarının (Poti-Batumi) dahil edilmesi ve Gürcü şirketlerin katılımının sağlanması konusunda ilgi göstermiştir.

             Türk Tarafı, bu girişimi destekleyerek Gürcistan limanları ve şirketlerinin yukarıda belirtilen feribot seferleri çizelgesine dahil edilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması konusunda gerekli çalışma yapacağını belirtmiştir..

             Taraflar ayrıca, gelecekte İstanbul ve Gürcistan limanları arasında demiryolu feribot seferlerinin gerçekleştirilmesi konusunun değerlendirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

             2. Kara Ulaştırması Alanında İşbirliği

             Türk tarafı, Türk taşıtlarının Gürcistan'a ve bu ülke üzerinden transit olarak yapılan taşımalar için mevcut kotaların yeterli olmadığını belirtmiş ve belirlenecek kotaların transit taşımaları da kapsaması nedeniyle 2005 yılı kotasının ikili ve transit taşımalar için en az 10.000 adet olarak belirlenmesini talep etmiştir.

             Gürcü Tarafı, 2004 yılı içinde Türk Tarafına 2000 adet geçiş belgesinin yanı sıra 2500 adet ilave geçiş belgesini verdiğini ifade etmiştir.

             Gürcü Tarafı, Türk tarafına 2005 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek yeni Vergi Kanunu uyarınca yabancı nakliyecilere uygulanan geçiş ücretlerinde önemli miktarda indirim yapılacağını belirtmiştir. Bu bağlamda, Gürcü tarafı Türk tarafına kota hususunun görüşülmesinin 3-4 ay süreyle ertelenmesini teklif etmiştir. Bu süre zarfında Gürcü tarafı, yeni Vergi Kanunu şartlarına göre durumu izleyecektir.

             Bu çerçevede, Taraflar 2005 yılı için ikili ve transit eşya taşımaları için kotanın bu aşamada 5000 adet olarak belirlenmesi konusunda anlaşmışlardır.

             Taraflar 2005 yılı Nisan ayında Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısının yapılması ve yapılan izleme sonuçlarını dikkate alarak söz konusu kota miktarının ihtiyaca uygun olarak artırılması hususunun yeniden görüşülmesi konusunda mutabakata varmışlardır.

             Taraflar, geçiş izin belgelerinin sürelerinin, müteakip yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olmasını kararlaştırmışlardır.

             Türk tarafı, Türk sürücülerinin vize sorununu gündeme getirmiş ve uzun süreli çok giriş çıkışlı vize verilmesi hususunda gerekli kolaylıkların sağlanmasını talep etmiştir.

             Türk heyeti ayrıca aşağıdaki sorunları Gürcistan heyetine ayrıntılı bir şekilde aktararak çözümü için yardımını istemiştir :

             1 - Geçiş ücretlerinin yüksekliği,

             2 - Ücretsiz geçiş belgesi olmaksızın yapılan transit taşımalarda hem girişte hem de dönüşte geçiş belgesi ücreti tahsil edilmesi,

             3 - "Araç sigortası" adı altında tahsil edilen ücret karşılığında verilen belgeye işlerlik kazandırılması veya araç sigortası uygulamasının kaldırılması,

             4 - İç gümrüklere uğrama zorunluluğu,

             5 - UBAK izin belgeleri ile ilgili sorunlar,

             6 - İkili ve transit taşımalar için verilen sürenin yeterli olmaması,

             7 - Taşıtların ve yükün güvenliği,

             8 - Tonaj fazlalığı nedeniyle alınan cezaların yüksekliği.

             Gürcistan tarafı, yukarıda belirtilen konularda gerekli incelemelerin yapılarak sonuçların Türk tarafına iletileceğini belirtmiştir. Gürcistan Heyeti, girişte ve çıkışta alınacak resmi ücretler listesini broşür halinde basıp Türk taşımacılarına dağıtmak üzere Türk tarafına ileteceğini ifade etmiştir. Gürcistan tarafı da Türk tarafınca Gürcistan araçlarına uygulanan resmi ücretler listesini istemiştir.

             Gürcistan tarafı aşağıdaki sorunları Türk Heyetinin dikkatine sunarak gerekli kolaylıkların sağlanmasını talep etmiştir.

             1. Türkiye üzerinden yapılan transit geçiş süresinin yetersiz olması

             2. Fındık taşıyan araçlardan Sarp Sınır Kapısı'nda alınan "bitki sağlık sertifikası" ücretinin yüksek olması

             3. Kota çerçevesinde verilen geçiş belgelerine sahip Gürcü araçlarının Türkiye'ye boş girip yük almasına müsaade edilmemesi

             4. Tiflis-Atina uluslar arası düzenli seferlerini yapan Gürcü otobüslerinin Türkiye'den sınır geçişlerinin kolaylaştırılması

             Türk tarafı söz konusu hususları not ederek sonucundan bilgi vereceğini ifade etmiştir.

             Taraflar yolcu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesini ve özellikle düzenli yolcu taşımacılığının desteklenmesini kararlaştırmışlardır.

             Türk tarafı, yolcu taşımacılığı ile ilgili olarak düzenli yolcu taşımacılığı yapan Gürcü firmalarına verilen izin belgelerinde haftada yedi gün sefer yapabileceklerinin belirtildiğini ifade etmiş, Gürcü tarafının ise Türk firmalarına aylık ancak 15 sefer yapmasına izin verdiği hususunu gündeme getirmiştir.

             Taraflar, TRACECA, KEİ gibi platformlar ile AB'nin Trans Avrupa Ulaşım Şebekelerinin uzatılması kapsamında yürüttüğü yeni çalışmalarda ortak hareket etmek ve ortak projeler sunmak konusunda anlaşmışlardır.

             3. Hava Ulaştırması

             Türk ve Gürcü Sivil Havacılık Makamları, 1992 tarihli mevcut Türkiye-Gürcistan Hava Ulaştırma Anlaşması'nın daha liberal ve günün şartlarına uygun hale getirmesi amacıyla revize edilmesi hususunda anlaşmaya varmışlardır. İki Taraf, hazırladıkları Taslak Anlaşma metinlerini en kısa sürede birbirlerine göndermek hususunda mutabakata varmışlardır.

             İki ülkenin Sivil Havacılık Makamları, iki tarafça tayin edilmiş Hava Yollarının, Türkiye-Gürcistan Hava Ulaştırma Anlaşması'nın ekinde belirtilen hatlarda ve sözkonusu anlaşmanın kapasite ile ilgili 10.maddesinde yer alan hususlar çerçevesinde, 2005 yaz tarife dönemi itibariyle haftalık 4 (dört) , 2006 yaz tarife dönemi itibariyle de haftalık 7 (yedi) frekans sefer icra etmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

             Taraflar, iki ülke arasındaki Sivil Havacılık ilişkilerinin daha da geliştirilmesi amacıyla 2005 yılının ilk çeyreğinde İstanbul'da toplantı düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varmışlardır.

             4. Demiryolu Ulaştırması

             Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu bağlantısının inşası

             Taraflar, Türkiye ve Gürcistan arasında Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesinin gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.Taraflar, bu projenin önemini bir kez daha vurgulayarak, işbirliğine hazır olduklarını belirtmişlerdir.

             5. Batum Havaalanının Yeniden İnşası ve Geliştirilmesi

             Türk Tarafı, Batum Havaalanının yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası konusunu değerlendirmeye hazır olduğunu ifade etmiştir.

             Türk Tarafı, bu değerlendirme sonucunu 2005 yılı ilk yarısında Gürcistan Tarafına bildirecektir.

             6. Çıldır -Aktaş Sınır Kapısının Açılması

             Taraflar, Çıldır-Aktaş sınır geçişinin sağlanmasının büyük önem arzettiğini ifade etmiş ve iki ülke arasındaki karayolu taşımacılığının daha da geliştirilmesi için bu projenin uygulanmasına yönelik işbirliğine hazır olduklarını belirtmişlerdir.

             7. Haberleşme

             Taraflar, Gürcistan Demiryolları Fiber Optik Kablo Ağı'nın Sarp Sınır Kapısı'ndaki Türk Telekom Fiber Optik Kablo Ağı'na bağlanması ve iş modelinin geliştirilmesi konusundaki müzakerelere devam edilmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

             Taraflar, Karadeniz ve Hazar Bölgesi'nde bilgi ve haberleşme teknolojilerinin (ICT) geliştirilmesi hususunda birbirlerine destek olunması konusunda görüş birliğine varmışlardır.

             8. DİĞER HUSUSLAR

             Türk Tarafı THY ile Gürcistan Vergi İdaresi arasında süregelen vergi sorununun çözümlenebilmesi  amacıyla,  Gürcistan Parlementosu'nun  1992 tarihli  Hava Ulaştırma Anlaşmasının geriye yönelik olarak geçerlilik kazanabilmesi için Gürcistan makamlarının gerekli girişimlerde bulunmasını talep etmiştir.

             Taraflar Batum Havaalanının modernizasyonu konusundaki görüşmelerin en yakın sürede başlaması konusunda mutabık kalmışlardır.

             Gürcistan'da devam eden yeniden yapılandırma ve özelleştirme süreci dikkate alınarak, Türk Tarafının limanlar dahil ulaştırma alanındaki sürece katılım konusu detaylı olarak müzakere edilmiştir.

             İşbu Protokol, 29 Aralık 2004 tarihinde, Tiflis'te Türkçe, Gürcüce ve İngilizce dillerinde ikişer orijinal nüsha olarak imzalanmıştır. Anlaşmazlık halinde İngilizce nüsha geçerli olacaktır.

 

                                Türkiye Cumhuriyeti                                                           Gürcistan Cumhuriyeti

                                     Hükümeti adına                                                                      Hükümeti adma

 

                                    Binali YILDIRIM                                                               Aleksi ALEKSİSHVİLİ

                                Türkiye Cumhuriyeti                                                             Gürcistan Ekonomik

                                    Ulaştırma Bakanı                                                                   Kalkınma Bakanı

 

 

 

 

EK I

 

TÜRK-GÜRCÜ KARMA ULAŞTIRMA KOMİSYONU 7. TOPLANTISI

 

GÜRCÜ HEYETİ

 

Aleksi Aleksishvili                         Bakan

                                                       Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

 

Genrikh Muradian                          Bakan Vekili

                                                       Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

 

Tamar Kovziridze                          Bakan Vekili

                                                       Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

 

Mikheil Ukleba                              Bakan Vekili

                                                       Gürcistan Dışişleri Bakanlığı

                                                       Daire Başkanı

                                                       Ulaştırma Alanında Ulusal Dairelerarası Çalışma

                                                       Grubu

 

Irakli Taktakishvili                         Daire Başkanı

                                                       Ulaştırma Politikası Dairesi

                                                       Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

 

Tamaz Kachlishvili                        Daire Başkan Vekili

                                                       İletişim ve Bilgi Teknolojileri Politikaları Dairesi

                                                       Gürcistan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı

 

Roman Dalakishvili                        Başkan

                                                       Gürcistan Yollar Dairesi

 

Valerian Imnaishvili                        Birinci Başkan Vekili

                                                       Gürcistan Denizcilik Ulaştırma İdaresi

 

Jemal Inaishvili                               Başkan

                                                       Gürcistan Ticaret ve Endüstri Odası

 

Giorgi Godabrelidze                       Başkan

                                                       Gümrükler Dairesi

 

David Galegashvili                         Başkan

                                                       Devlet Vergisi Dairesi

 

Temur Miminoshvili                      Genel Müdür

                                                       Poti Limanı

 

Temur Ustiashvili                          Genel Müdür

                                                       Batum Limanı

Aleksandre Chkhikvadze               Başkan

                                                       Gürcistan Kara Ulaştırma İdaresi

 

Aleksandre Kvitaishvili                  Başkan Vekili

                                                       Gürcistan Kara Ulaştırma İdaresi

 

Ramaz Turashvili                           Uzman Şef

                                                       Pazarlama Düzenlemeleri Dairesi

                                                       Gürcistan Kara Ulaştırma İdaresi

 

Giorgi Mzhavanadze                      Başkan

                                                       Gürcistan Sivil Havacılık İdaresi

 

Mikheil Nadareishvili                     Gürcistan Sivil Havacılık İdaresi

 

Tamar Khitarishvili                        Gürcistan Sivil Havacılık İdaresi

 

David Onoprishvili                        Genel Müdür

                                                       "Gürcü Demiryolları" Ltd.

                                                       Başkan

                                                       Yönetim Kurulu

 

Ramaz Giorgadze                           Ticari Müdür

                                                       "Gürcü Demiryolları" Ltd.

 

Tengiz Todua                                 Teknik Müdür Vekili

                                                       "Gürcü Demiryolları" Ltd.

 

Giorgi Gotoshia                              Müdür

                                                       "Demiryolları Telekom" Ltd.

 

Mikheil Khmaladze                        Daire Başkanı

                                                       Dışişleri Şubesi "Demiryolları Telekom" Ltd.

 

Genadi Arveladze                           Daire Başkanı

                                                       Sinyalleme ve İletişim Dairesi

                                                       "Demiryolları Telekom" Ltd.

 

Merab Kankava                              Müdür

                                                       JSC "Sakartvelos Elekrokavshiri"

 

Aleksandre Chkheidze                   Başkan

                                                       Uluslararası Kara Nakliyecileri Derneği

 

 

EK II

 

TÜRK HEYETİ

 

 

Binali YILDIRIM                          Ulaştırma Bakanı

 

Muammer TÜRKER                     Ulaştırma Bakanlığı

                                                       Müsteşar Yardımcısı

 

Erdem DİREKLER                        Ulaştırma Bakanlığı

                                                       Dışilişkiler Dairesi Başkanı

 

Mehdi GÖNÜLALÇAK               Denizcilik Müsteşarlığı

                                                       Genel Müdür Yardımcısı

 

N.Ahmet KUŞHANOĞLU           Ulaştırma Bakanlığı

                                                       DLHİ Genel Müdür Yardımcısı

 

Fatih TURHAN                             Dış Ticaret Müsteşarlığı

                                                       Daire Başkanı

 

Bülent ÖZKAN                             Gümrük Müsteşarlığı

                                                       Daire Başkanı

 

İzzet IŞIK                                      Ulaştırma Bakanlığı

                                                       Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü

                                                       Daire Başkanı

 

Oktay ERDAĞI                             Ulaştırma Bakanlığı

                                                       Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

                                                       Daire Başkanı

 

Ferhat DEMİRTAŞ                       TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü

                                                       Dairesi Başkan V.

 

 

Bu andlaşmanın Gürcüce ve İngilizce dillerdeki metinleri 8/7/2005 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.