Yönetmelik

             Başkent Üniversitesinden:

Başkent Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 30/12/2004 tarihli ve 25686 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Başkent Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 2 — Bu Yönetmelik, Başkent Üniversitesinin Tıp Fakültesi dışındaki fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen önlisans, lisans ve Eğitim Fakültesinin beş yıllık ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans düzeyindeki eğitim-öğretim ve sınav esaslarını kapsar.

             Ancak;

             a) İngilizce hazırlık (yoğun İngilizce) sınıfı ile birimlerin ders programlarındaki "Mesleki Amaçlı İngilizce" derslerinin eğitim-öğretim ve sınavları Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı  Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre yapılır.

             b) Tıp Fakültesi ile özelliği olan diğer fakültelerin lisans eğitim-öğretim ve sınav esasları, gerektiğinde bu Yönetmeliğin ilgili maddelerine de atıf yapılarak, ayrı yönetmeliklerle düzenlenir."

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 13 — Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yapılır. Her akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan ve her yarıyıl da onaltı haftadan oluşur. Bu sürelere sınav günleri de dahildir.

             Gerektiğinde Senatonun belirleyeceği ilke ve esaslara göre Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yaz öğretimi açılabilir. Yaz öğretimi ile ilgili hususlar ayrı bir yönergeyle düzenlenir. Yaz  öğretimi ücretleri Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

             Fakülte ve yüksekokulların normal eğitim-öğretim süreleri dört yıl (sekiz yarıyıl), beş yıllık ortaöğretim alan öğretmenliği programlarının ise on yarıyıldır. Meslek yüksekokulları iki yıl (dört yarıyıl) esasına göre eğitim-öğretim yaparlar. Bu sürelere İngilizce hazırlık sınıfında geçen süreler dahil değildir. Öğrenciler, bu Yönetmelikte belirtilen geçerli nedenlerden biri olmaksızın, normal eğitim-öğretim süresi iki yıl olan programları dört yılda, dört yıl olan programları yedi yılda, beş yıl olan programları sekiz yılda tamamlamak zorundadır."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 15 — Bir öğrencinin programa başlamasından itibaren kayıt yaptırdığı yarıyıl sayısı, o öğrencinin normal yarıyılını gösterir. Söz konusu sayı öğrencinin kayıtlı bulunduğu programın toplam yarıyıl sayısından fazla olamaz. İzinli sayılan yarıyıllar hesaba katılmaz. Yatay veya dikey geçişle gelen bir öğrencinin intibakının yapıldığı yarıyıl, o öğrencinin normal yarıyılı sayılır.

             Bir öğrencinin her yarıyıldaki normal ders yükü, o öğrencinin kayıtlı bulunduğu bölümün programında yarıyıl başına düşen ortalama ders sayısı veya yarıyıl başına düşen ortalama kredi toplamıdır. Bunlardan uygun bulunan ölçüt esas alınır. Ancak, öğrencinin normal yarıyılındaki ders sayısı veya kredi toplamı bu ortalamalardan daha büyük ise büyük olanlar normal ders yükü sayılır. Programda değişiklik olması halinde bu ortalamalar yeniden hesaplanır ve değişiklik tarihinden itibaren tüm öğrenciler için geçerli olur. Ortalamaların hesabında sonuç kesirli çıktığı takdirde en yakın tamsayı değer alınır.

             Bir öğrenci ders programının zorunlu kıldığı durumlarda veya istemesi halinde, danışmanının onayı ile normal ders yükünün iki ders (veya altı kredi) altında ders alabilir. Ancak, öğrencinin o yarıyıl alınacak dersi bulunmaması durumunda bu sınırın altına inilebilir. Ders yükü azaltılırken, erteleme önceliği daha önce alınmamış derslere verilir. Alınmaları ertelenen dersler, tekrar edilmesi gerekenlere ve en alt yarıyıla ait olanlara öncelik verilerek izleyen yarıyıllarda alınır.

             Bir önceki yarıyılda başarılı olan öğrenciler, danışmanlarının onayı ile belirtilen sınırlar çerçevesinde, normal ders yüklerini aşacak biçimde ders alabilirler. Bu sınırlar; genel not ortalaması en az 2,00 olan öğrenciler için en çok bir ders (veya üç kredi), genel not ortalaması 2,50 veya daha yüksek olan öğrenciler için ise en çok iki ders (veya altı kredi) olup, öğrencinin normal yarıyılının üzerindeki yarıyıl programlarında yer alan derslerden hiçbiri, o öğrenciye normal ders yükünü aşacak biçimde verilemez. Genel not ortalaması 2.00’nin altında olan öğrenciler normal ders yükünün üzerinde ders alamazlar.

             2547 sayılı Kanunda belirlenmiş azami öğrenim sürelerinin sonunda bulunan öğrenciler ile yaz öğretimi dikkate alınmaksızın kayıt yaptırılan yarıyılda mezun olabilecek durumda bulunan öğrenciler için,  not ortalamalarına bakılmaksızın normal ders yükü en çok iki ders (veya altı kredi) aşılabilir.

             Bir programın ilk yılındaki birinci ve ikinci yarıyılı ilk kez okuyan öğrenciler, o yarıyıl programının ders yükünü aşamaz."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 16 — Öğrencilerin ders alma işlemleri, akademik danışmanların yardımı ile her yarıyıl başında yapılır. 

             Öğrenciler bölüm programında öngörülen dersleri almakla yükümlüdür. Önceki yarıyıllarda başarısız olunan veya bırakılan derslerin izleyen yarıyıllarda  öncelikle alınmaları gerekir.

             Önkoşullu bir dersin alınabilmesi için, ilişkilendirilen ders veya derslerden en az    "D-", "Y" veya "T" başarı notu alınmış olması gerekir.

             Haftalık ders programında, diğer derslerle kısmen de olsa çakışan derslere kayıt yapılamaz. Bu koşul, tekrar edilen dersler için de geçerlidir.

             Ders programlarında çakışma olmaması halinde öğrenciler, kayıtlı olduğu bölüm veya programın ders programında yer almayan derslere "kredisiz program dışı seçmeli ders" olarak kayıt yaptırabilir. Bu dersler, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü edilen normal ders yükü kapsamında sayılmaz. Öğrencinin bu derslerdeki başarı durumları, mezuniyette göz önüne alınmaz, ancak  başarılı olunan dersten alınan not, not döküm belgesinde belirtilir.

             Öğrenciler akademik takvimde belirtilen süreler içinde yazılı olarak başvurmaları halinde, danışmanın uygun görüşü ve bölüm başkanının onayı ile kayıtlı oldukları bir adet dersten çekilebilirler. Bir öğrenci, kayıtlı olduğu programın ilk iki yarıyılındaki dersler ile tekrarlamak zorunda olduğu, daha önce "K" notu aldığı, not yükseltmek amacıyla yeniden aldığı ve not ortalamasına katılmayan derslerden çekilemez. Öğrenim süresince iki yıllık programlarda ikiden, dört ve beş yıllık programlarda da dörtten fazla dersten çekilme olamaz. Kayıtlı bulunduğu ders sayısı bir ise öğrenci o dersten çekilemez. Kayıtlı dersten çekilme yoluyla normal ders yükünün en çok iki ders (veya altı kredi) altına inilebilir. "K" notu alan öğrenciler, o dersi, açıldığı ilk yarıyılda alırlar."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 19 — Her ders için aşağıdaki harflerden biri öğrencilere başarı notu olarak verilir. Harfler ve harflerin katsayıları şöyledir:

 

             Verilen Not                                    Katsayısı

             A                                                    4,0

             A-                                                  3,7

             B+                                                  3,3

             B                                                    3,0

             B-                                                   2,7

             C+                                                  2,3

             C                                                    2,0

             C-                                                   1,7

             D+                                                 1,3

             D                                                    1,0

             D-                                                  0,7

             F                                                    0,0

             Not olarak verilen katsayısız harfler ise; Y, Z, E, T, K ve P’dir.

             Kredisiz derslerden başarılı olan öğrenciye "Y", bu derslerden başarısız olan öğrenciye de "Z" notu verilir.

             Hastalık veya ilgili öğretim elemanı ve bölüm başkanı tarafından geçerli bulunan başka zorunlu nedenlerle bir ders için gerekli çalışmaları bitiremeyen veya yarıyıl sonu  sınavına giremeyen öğrencilere "E" notu verilir.

             Başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapan öğrencilere eşdeğer dersler için "T" notu verilir. Ancak öğrenciye "T" notu verilebilmesi için, bu derslerin eşdeğer olduğuna dair ilgili bölüm başkanlığının olumlu görüşü ve ilgili birim yönetim kurullarının bu görüşü kabul etmesi gerekir.

             "K" notu, kayıtlı olunan bir dersten çekilen öğrenciye verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz. Ancak, not döküm belgesinde belirtilir.

             Bir yarıyıldan daha fazla süren derslere, birinci yarıyılın sonunda "P" notu verilir."

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 20 — "F" veya "Z" notu öğrencinin o dersten başarısız olduğunu gösterir. Bir dersten (program dışı seçmeli dersler hariç) "F" veya "Z" notu alan öğrenciler, o dersi, izleyen yarıyıllarda öncelikle tekrarlarlar. Genel not ortalaması 1,80’den fazla olan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla, bulundukları yarıyılda almaları gereken derslere ek olarak "C-", "D+", "D" veya "D-" notu aldıkları dersleri bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirlenen sınırlar çerçevesinde tekrarlayabilirler.

             Tekrarlanması gereken dersler seçmeli ders veya programdan çıkarılan ders ise, bu dersler yerine öğrencilere ilgili birim yönetim kurullarının uygun gördüğü eşdeğer dersler verilir."

             MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 21 — İlân edilen sınav sonuçları ve notlar kesindir. Notlarda veya sınav sonuçlarında maddi hata olduğunun öne sürülmesi halinde, ilgili öğretim elemanı veya öğrenci tarafından Dekanlığa veya Müdürlüğe yazılı başvuruda bulunulur. Başvuruların, sonuçların ilânını takip eden bir hafta içinde yapılması gerekir. Başvurular, ilgili birim yönetim kurullarınca bir hafta içinde sonuçlandırılır. Sonuçlar, ilgililere yazılı olarak bildirilir."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 25 — Yarıyıl not ortalaması 4,00-3,50 arasında olan öğrenciler "yüksek onur öğrencisi"; 3,00-3,49 arasında olan öğrenciler "onur öğrencisi"; 2,00-2,99  olan öğrenciler "başarılı öğrenci" sayılır. Yarıyıl not ortalaması 2,00’dan az olan öğrenciler ise "sınamalı öğrenci" olur. Sınamalı öğrencilerin başarılı sayılabilmeleri için, sınamalı duruma düştükleri yarıyılı izleyen yarıyılda, yarıyıl not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. O yarıyıl not ortalamasının da 2,00’dan az olması durumunda ise öğrenci tekrar durumuna düşer. Tekrar durumundaki öğrenciler, son iki yarıyılda "C"nin altında not aldıkları tüm dersleri tekrarlarlar. Bu öğrenciler, ders yüklerinin uygun olması ve ders saatlerinin çakışmaması halinde, danışmanlarının onayı ile programda bulunan diğer derslerden de alabilirler.

             Birinci yarıyıl hariç, kayıtlı bulunduğu yarıyıl sonunda genel not ortalaması 1,80’den düşük olan bir öğrencinin, kredisiz staj dersleri hariç daha önce almadığı bir dersi alabilmesi için, öncelikle genel not ortalamasını 1,80’e yükseltmesi gerekir. Bu durumdaki öğrenciler, genel not ortalamalarını belirtilen düzeye yükseltinceye kadar sadece daha önce aldıkları dersleri tekrarlarlar. Daha önce kayıt olunup "K" notu alınan dersler ile normal yarıyılında alınmamış olan dersler, bu durumdaki öğrenciler tarafından alınamaz. Bu durumdaki öğrenciler için bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki ders yükü azaltma koşulu aranmaz.

             Öğrencilerin ders tekrarladıkları yarıyıllar azami öğretim süresi hesabına dahil edilir."

             MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 31 — İzinli sayılan, tutukluluğu takipsizlik kararı veya beraat ile sona eren veya rapor alan öğrencilerin izinli veya raporlu olduğu sürece öğrencilik yükümlülükleri devam eder ve bu öğrenciler her yarıyıl başında öğretim ücretlerinin tamamını öderler. Öğretim ücretini ödemeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir."

             MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 32 — Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan ve son yarıyılda tekrar durumuna düşmeyen veya tekrarda sınamalı olmayan öğrencilerden, genel not ortalaması 2,00 veya daha yüksek olanlar diploma almaya hak kazanırlar."

             Yürürlük

             MADDE 11 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 12 — Bu Yönetmelik hükümlerini Başkent Üniversitesi Rektörü yürütür.