Yönetmelik

 

             Başbakanlıktan:

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu  Proje Teşvik ve

Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 9/3/2005 tarihli ve 25750 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Proje Teşvik ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Proje Teşvik ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmelik" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bilim ve teknoloji alanlarında desteklenecek projelerin; başvuru, teşvik, değerlendirme, kabul, izleme, sonuçlandırma ve sonuçların izlenerek değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 2 — Bu Yönetmelik, özel nitelikli başka bir hüküm olmadıkça, kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ayni ve/veya nakdi destek sağlanan projeleri kapsar."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 3 — Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun değişik 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer alan "Kurul" tanımı ile 5, 7, 8,  9, 10, 14, 15, 16 ve 19 uncu maddelerde geçen "Kurul" ifadeleri Yönetmelik metninden çıkarılmış; "Yardımcı Araştırmacı" ifadesi "Araştırmacı" olarak değiştirilmiş, "TÜBİTAK", "Grup" ve "Danışman" tanımları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye "Kariyer Programı" tanımından sonra gelmek üzere "Proje Personeli" tanımı eklenmiştir.

             "TÜBİTAK: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunu,"

             "Grup: TÜBİTAK  Araştırma Gruplarını,"

             "Danışman: Projenin özel uzmanlık gerektiren tali konularından birinde hizmetinden yararlanılmak üzere geçici olarak görev alan araştırmacı veya uzmanı,"

             "Proje Personeli: Proje yürütücüsü ile projede tam veya kısmi zamanlı, sürekli veya geçici olarak görev alan; araştırmacı, uzman, danışman, teknik eleman, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, teknisyen, laborant, işçi ve benzeri her türlü proje çalışanını,"

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Desteklenmesi kabul edilen projelere ilişkin sözleşmeler; proje yürütücüsü, varsa proje yürütücüsünün kurumu/kuruluşu ve araştırmanın yapılacağı kurum/kuruluş/birim yetkilileri ile TÜBİTAK arasında imzalanır."

             MADDE 7 —  Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 6 — Proje bütçelerinin oluşturulması, ek ödenek verilmesi, fasıllararası ödenek aktarımları ve harcamaların yapılmasında uyulması gerekli genel kurallar şunlardır;

             a) Bütçelerin Oluşturulması;

             Projelerde, projenin gerektirdiği, proje ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan ve proje bütçesinde yer alan aşağıdaki kalemler masraf kabul edilebilir;

             1) Alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım giderleri,

             2) Malzeme ve sarf malzemesi alım giderleri,

             3)  Danışmanlık ve hizmet alım giderleri,

             4) TÜBİTAK kaynaklarıyla alınan cihazların bakım onarım giderleri,

             5) Yurt içi ve yurt dışı seyahat giderleri; proje personeline verilecek harcırah ve buna ilişkin diğer giderler Başkanlık tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ödenir.

             6) Posta ve nakliye giderleri,

             7) Personel giderleri;  proje süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, süreli sözleşmeli yardımcı personel istihdamı ve bu istihdamın gerektirdiği yasal yükümlülükler dahil olmak üzere her türlü masraf proje gideri olarak gösterilebilir.

             Projede görevli yardımcı personel,  mevzuatının izin verdiği hallerde üniversitelerle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli kişiler arasından seçilebileceği gibi, proje bütçesinin ilgili faslında belirtilmek şartıyla hizmet alımı yöntemi ile de temin edilebilir.

             Yardımcı personele ödenecek ücret; emsali personelin kamudaki ücret politikası çerçevesinde belirlenir. Yardımcı personele, ücret dışında herhangi bir ek ödeme yapılamaz.

             8) Burs ödemeleri; yardımcı personel olarak görevlendirilecek doktoralı kişilere ve lisansüstü öğrencilere burs ödemesi yapılabilir. Bu ödemeler, Başkanlık tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

             9) Telif ödemeleri; proje yürütücüsü, araştırmacılar ve danışmanlara yapılacak bu ödemeler Başkanlık tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde yapılır.

             10) Kurum hissesi; Kurumun imkanlarından faydalanılması karşılığı proje bütçesine ek olarak TÜBİTAK tarafından konulabilen ödenek olup, Başkanlık tarafından belirlenen esas ve usuller çerçevesinde hesaplanır.

             11) Proje ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olan diğer giderler.

             Projelerde aşağıdaki kalemler masraf olarak kabul edilmez;

             1) Proje önerisi hazırlama giderleri,

             2) Projenin sonuçlarının üretim aşamasında yapılacak masraflar,

             3) Pazarlama ve ticari amaçlı reklam giderleri,

             4) Posta hariç haberleşme amaçlı giderler ile ısıtma ve aydınlatma giderleri,

             5) Altyapıya yönelik inşaat giderleri,

             6) İdari personel giderleri,

             7) Proje ile doğrudan veya dolaylı ilgisi olmayan diğer giderler.

             Proje bütçesi, ilgili Grubun uygun görüşü ve Başkanlığın onayı ile kesinleşir.

             b) Ek ödenek verilmesi;

             Projelere verilecek ek ödenek, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu, ilgili Grubun olumlu görüşü ve Başkanlıkça karara bağlanır. Özel kuruluşların ek ödenek taleplerinin yarısının kendilerince karşılanması şartı aranır.

             c) Fasıllararası ödenek aktarımı;

             Projelerde fasıllararası aktarım, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine ilgili Grup tarafından karara bağlanır. Ancak, bu yetki Başkanlıkça sınırları açıkça belirlenmek kaydıyla kısmi olarak proje yürütücüsüne devredilebilir.

             d) Diğer hususlar;

             Alınacak araç-gereç ve teçhizatın cinsinde değişiklik yapılmasına, projede öngörülmeyen yeni teçhizat alınmasına, proje kapsamında alınan teçhizatın proje süresince çok zorunlu hallerde bakım ve onarımına yönelik giderlerin TÜBİTAK’ca karşılanması, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine ilgili Grup tarafından karara bağlanır."

             MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (a) bendinin birinci paragrafı ile (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Projelerde, proje yürütücüsünün değiştirilmesi gerektiği veya kendisinin ayrılmayı talep ettiği hallerde projenin durumu ilgili Grup/Kurul tarafından değerlendirilerek, projenin iptali, yürürlükten kaldırılması veya yeni bir proje yürütücüsünün görevlendirilmesi hususunda oluşturulacak öneri, Başkanlık tarafından karara bağlanır."

             "d) Proje kapsamında TÜBİTAK tarafından yurt içinden veya yurt dışından temin edilerek projeye tahsis edilen demirbaş niteliğindeki her türlü makine ve teçhizat, projenin niteliğinden kaynaklanan ve projenin tabi olduğu kurallar aksini belirtmedikçe, proje süresince TÜBİTAK’ın malıdır. Bu teçhizat, proje süresince proje yürütücüsünün gözetimi ve sorumluluğu altındadır. Proje Kesin Raporunun kabulünden sonra proje kapsamında satın alınan makine ve teçhizat, projenin yürütüldüğü kurum/kuruluşun başvurusu, ilgili Grubun önerisi ve Bilim Kurulunun kararı ile, kamu kurum veya kuruluşlarına (vakıf üniversiteleri dahil) hibe edilir. Özel bir ticari kuruluşta yürütülen projelerde Proje Kesin Raporunun kabulünden sonra, kuruluşun projede kullanılan ve TÜBİTAK’ın mülkiyetinde olan makine ve teçhizatı satınalma başvurusunda bulunması halinde, bu makine ve teçhizatın satılması, ilgili Grubun önerisi, Bilim Kurulu’nun kararı doğrultusunda Başkanlık tarafından gerçekleştirilir."

             MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

             "TÜBİTAK personeli olanlar hakkında TÜBİTAK Personel Yönetmeliği uyarınca işlem yapılır; bunlara 3 yıl süre ile yeni proje desteği sağlanmaz ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde görev verilmez."

             MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Madde 11 — Öngörülen öncelikli alanlar ve başvuru dönemleri her yıl Başkanlıkça ilan edilir. Bu çerçevede, hazırlanacak proje önerileri, TÜBİTAK’ca hazırlanmış olan "TÜBİTAK Proje Başvuru Formu" ile ilanda belirtilen süre içinde eksiksiz olarak TÜBİTAK’a sunulur."

             MADDE 11 — Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmış, ikinci ve beşinci fıkra olmak üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

             "Özel kuruluşlarla, gerçek kişilerden, projenin toplam bütçesinin en az yarısını kendi kaynaklarından veya TÜBİTAK dışı kaynaklardan karşılayacak olanlara öncelik verilir."

             "Proje önerileri, TÜBİTAK tarafından belirlenen değerlendirme sürecinden geçirilir. Bu süreçte projelerin konusunda uzman kişilerden yararlanılır. Değerlendirme sürecinde desteklenebilir nitelikte bulunan projelerin yürütücüleri gerektiğinde görüşme yapmak üzere davet edilir. Bu görüşme; projenin amacını, araştırma yöntemlerini, çalışma programını, projeden beklenen bilimsel, teknolojik, ekonomik ve sosyal yararları, başarı kriterlerini, bütçe gerekçesini ve detayını kapsar.  Nihai değerlendirmeden sonra desteklenmesi uygun bulunan projeler Grup tarafından Başkanlığın onayına sunulur."

             MADDE 12 — Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Desteklenmesi kabul edilen projenin yürütücüsü, varsa proje yürütücüsünün kurumu/kuruluşu ile araştırmanın yapılacağı kurum/kuruluş/birim yetkilileri ve TÜBİTAK arasında akdedilen sözleşme; idari ve mali hükümler ile diğer hususları, eki ise projenin kapsamı, çalışma programı ve bütçe planı gibi hususların yer aldığı proje öneri formu ve eklerini kapsar."

             MADDE 13 — Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             "Proje başvurularının değerlendirilmesi ve projelerin izlenmesi için TÜBİTAK tarafından görevlendirilen kişilere ödenecek ücretler Bilim Kurulu’nca belirlenir."

             MADDE 14 — Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin başlığı "Durdurma, yürürlükten kaldırma ve iptal" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 15 — Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin başlığı "Sonuçlandırma" olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 16 — Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

             "Geçici Madde 2 — Sözleşmesi bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ve 9/3/2005 tarihinden sonra imzalanmış olan projelerin hakları saklıdır."

             "Geçici Madde 3 — Bu Yönetmelikte belirtilen; hibe, devir ve satışa ilişkin tüm uygulamalar, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren uygulanır."

             Yürürlük

             MADDE 17 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 18 — Bu Yönetmelik hükümlerini TÜBİTAK Başkanı yürütür.