Tebliğ

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

Tarımsal Faaliyette Kullanılan Mazot İçin Çiftçilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Tebliğ

(Tebliğ No:2005/38)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

Madde 1- Bu Tebliğ, tarımsal üretimin temel girdilerinden biri olan ve üretim maliyetlerini önemli ölçüde etkileyen mazotun,  desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu Tebliğ uygulamada görev alan kurum ve kuruluşlar ile mazot desteğinden yararlanacak çiftçilerin belirlenmesini, destekleme miktarının tespit edilmesi ile ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

Dayanak

Madde 3- Bu Tebliğ 6/7/2005 tarihli ve 25867 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005/9065 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı esas alınarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Tebliğ’de geçen;

a) Bakanlık                                                            : Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

b) TÜGEM                                                           : Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,

c) Banka                                                                : T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

d) Bilgi İşlem Merkezi (BİM)                               : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Araştırma Planlama ve     Koordinasyon Kurulu Başkanlığı (APK) Bilgi ve İşlem Daire Başkanlığını,

e) İl/İlçe Müdürlüğü                                               : Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüğünü,

f) Karar                                                                  : 6/Temmuz 2005 Tarih ve 25867 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımsal Faaliyette Kullanılan Mazot İçin Çiftçilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2005/9065 sayılı Kararı,

f) Tebliğ                                                                 : 13 Mayıs  2004 Tarih ve 25461 sayılı Resmi Gazetede   yayımlanan Tarımsal Üretimle İlişkili Olarak Doğrudan Gelir Desteği Yapılmasına ve Bu Amaçla Çiftçi Kayıt Sisteminin Oluşturulmasına İlişkin 2004/22 sayılı Tebliği,

g) Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)                               : Çiftçilerin Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için  başvurduğu, çiftçi kayıtlarının yapıldığı, Bakanlık Merkez Teşkilatı, İl/İlçe Müdürlükleri ve Bilgi İşlem Merkezinde veri tabanının oluşturulduğu kayıt sistemini,

h) İcmal                                                                  : ÇKS’de yer alan Çiftçi Mazot Desteği (İcmal-1), köy mazot desteği (İcmal-2) ve İlçe mazot desteği (İcmal-  3) bazındaki bilgileri kapsayan icmalleri

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama Esasları

Görevli Kurum ve Kuruluşlar

Madde 5- Tarımsal faaliyette kullanılacak mazota yapılacak destekleme uygulaması Bakanlık, TÜGEM, İl/İlçe Müdürlükleri ve Banka tarafından yürütülür.

Ödeme Yapılacak Çiftçiler

Madde 6- Tarımsal faaliyette kullanılan mazot destekleme ödemeleri, bu Tebliğ’de belirtilen usul ve esaslara göre 2004/22 sayılı Tebliğ uyarınca Doğrudan Gelir Desteği Ödemesinden yararlanmak üzere Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olup, doğrudan gelir desteği ödemesinden yararlanan çiftçilere yapılır. Mazot destekleme uygulamasında 2004/22 No’lu Tebliğ gereği İl/İlçe Müdürlüklerince tanzim edilmiş onaylı icmaller ile Bilgi İşlem Merkezindeki bilgi, belge ve kayıtlar esas alınır.

Ödeme Miktarı ve Ödemeye Esas Arazi Büyüklüğü

Madde 7- Tarımsal faaliyette kullanılan mazot için 2004/22 sayılı Tebliğ gereğince ÇKS’ne dahil olan çiftçilere, 2004 yılında yetiştirdikleri ürün gruplarına göre 2004 yılı ÇKS’ne kayıt yaptırdıkları alanlar için mazot desteklemesi yapılır. 2004 Yılı ÇKS’ne kayıt yaptırılan  sebze, meyve, süs bitkileri, özel çayır mera, orman emvali ürün alanları için dekar başına 5 litre mazot tüketimi esas alınarak 1,5 YTL/da,  hububat, yem bitkileri, baklagiller ve yumru bitkiler için dekar başına 8 litre mazot tüketimi esas alınarak 2,4 YTL/da,  yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkilerinin yetiştirildiği alanlar için dekar başına 15 litre mazot tüketimi esas alınarak 4,5 YTL/da  mazot destekleme ödemesi yapılır. Desteklemeye konu tarım arazisi büyüklüğü 500 (500 dekar dahil) dekarı geçemez.

Ödemeler İçin Gerekli Finansman

Madde 8- Mazot destekleme ödemesi bütçenin ilgili harcama kaleminden karşılanır. Ödemeler Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakiben İl/İlçe Müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan Mazot Desteği İcmal-1’lerine göre, Banka aracılığı ile ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.Çiftçilere yapılan nakdi ödeme tutarının % 0,2’si bütçenin ilgili harcama kaleminden Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uygulamanın Denetimi

Ödemelerin denetimine ilişkin yetki ve görevler

Madde 9- Mazot desteği ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir.

Cezai Sorumluluklar

Madde 10- Bu Tebliğ’de belirtilen ilgili merciler kendilerine ibraz edilen ve ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendilerinin hazırladıkları belgelerden sorumludurlar. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyerek haksız yere mazot desteği ödemesine neden olanlar ile haksız yere mazot desteği ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer işlemler yapılır.

                Haksız yere mazot desteği ödemesinden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, haksız yere yapılan ödemeler, ödeme yapılan çiftçilerden 6183 sayılı “ Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde geri alınır. Haksız yere yapılan mazot desteği ödemesinin geri alınmasında, gecikme zammının hesaplanmasında esas alınacak tarih, çiftçiye mazot desteği ödemesinin yapıldığı tarihtir. Haksız yere yapılan ödemelerin geri alınamaması halinde, bu ödemelere esas teşkil edecek belgeleri düzenleyen ve bu işlemle ilgili kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek veya tüzel kişilerde geri alınacak tutarların ödenmesinde müteselsilen sorumlu tutulurlar.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Uygulamadan Yararlanamayacaklar

Mazot Desteği Ödemesinden Faydalanamayacak Çiftçiler

Madde 11- 13 Mayıs 2004 Tarih ve 25461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/22 sayılı Tebliği gereği ÇKS’ne dahil olmayarak doğrudan gelir desteği ödemesinden faydalanmayan çiftçiler mazot destekleme ödemesinden faydalanmazlar.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Yürürlük

Madde 12- Bu Tebliğ yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.