Tebliğ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

Elektrik Piyasasında Mali Uzlaştırma Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar

Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ

MADDE 1 — 4/11/2003 tarihli ve 25279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Mali Uzlaştırma Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesinin (18), (22), (24) numaralı tanımları madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 2 — Aynı Tebliğin 4 üncü maddesine aşağıda yer alan tanım eklenmiştir.

“Yedek Tedarikçi: Üretim, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu lisansı sahibi tüzel kişilere, ikili anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmek amacıyla ve bu Tebliğde öngörülen usul ve esaslar dahilinde yedek tedarik sağlayan diğer tedarikçileri,”

MADDE 3 — Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                PMUM’a katılımcılar tarafından yapılan bildirimlerdeki miktarların ve/veya üretimlerin tüketimler ile karşılaştırılması sonucunda;

a)     Elektrik enerjisi açığı tespit edilen katılımcının, elektrik enerjisi açığının karşılanması sonucu ödemesi gereken tutar,

b)     Elektrik enerjisi fazlası tespit edilen katılımcıya, sisteme aktardığı enerji karşılığı ödenecek tutar,

PMUM tarafından her bir uzlaştırma dönemi itibarıyla aylık bazda hesaplanarak TETAŞ ve ilgili katılımcılara yazılı olarak bildirilir.”

MADDE 4 — Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Serbest tüketiciler, serbest tüketici limitini geçtikleri her bir ölçüm noktası için sadece bir tedarikçi ile ikili anlaşma yapabilir. Üretim faaliyeti gösteren tüzel kişilerin serbest tüketici niteliği taşımayan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde elektrik enerjisi satışı yapılmasına izin verilen tüketicileri, serbest tüketici niteliği kazanmadıkları sürece başka bir tedarikçi ile ikili anlaşma yapamaz.”

MADDE 5 — Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin madde başlığı ile madde metni aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Mali uzlaştırmaya tabi anlaşmalar

Madde 7- İkili anlaşmalar ile yedek tedarik anlaşmaları mali uzlaştırmaya tabidir.

Serbest tüketiciler ile yapılan ikili anlaşmalarda tüketiciden kaynaklanabilecek dengesizliklerden PMUM’a karşı tedarikçisi sorumludur.

Üretim, otoprodüktör veya otoprodüktör grubu lisansı sahibi tüzel kişiler;

a) Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliği ve Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği hükümleri uyarınca TEİAŞ’a ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere bildirdikleri planlı devre dışı olma durumlarında,

b)     PMUM tarafından uygun bulunması halinde plansız devre dışı olma ve zorunlu devre dışı olma durumlarında,

ikili anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmek amacıyla diğer tedarikçilerle yedek tedarik anlaşması yapabilir. Yedek tedariğin gerekçesi, başlangıç ve muhtemel bitiş zamanları, yedek tedarik formları ile istenen tüm bilgiler PMUM’a iletilir.

Yedek tedarik nedeni olarak gösterilen planlı, plansız ve zorunlu devre dışı olma durumlarında; ilgili mevzuat hükümleri gereğince TEİAŞ’a yapılması gereken bildirimlerde yer alan bilgiler TEİAŞ’ın ilgili birimi tarafından 2 iş günü içerisinde PMUM’a teyit edilir.

Yedek tedarik yolu ile temin edilecek elektrik enerjisi miktarı tedarikçinin lisansında belirtilen yıllık üretim kapasitesinin yedek tedariğin yapıldığı süreye (günlük-saatlik) oransal olarak tekabül eden miktarını geçemez. Yedek tedarik miktarının hesaplanmasında, geçici kabulü yapılarak devreye alınmamış ünite ve/veya ünitelerin, lisansta kayıtlı yıllık üretim kapasitesi içindeki payı dikkate alınmaz.

Tedarikçi ve/veya tedarikçilerle yapılan yedek tedarik anlaşma ve/veya anlaşmalarına ilişkin bilgiler, ilgili formların doldurması suretiyle bu tebliğin 9 uncu maddesinde belirtilen usule göre tedarikçi tarafından PMUM’a bildirir.”

MADDE 6 — Aynı Tebliğin 8 nci maddesi üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

a) PMUM, katılımcı ve TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye yazılı bildirimde bulunur. Ölçüm sistemleri, katılımcı yetkilisi ile TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi yetkilisi tarafından, yazılı bildirimde yer alan tarih ve saatte kayıt altına alınır. Bu işlemler sırasında ilgili formlarda belirtilen testler, gerekiyorsa, ölçüm sisteminin iletim sistemine bağlı olması halinde TEİAŞ yetkilileri, dağıtım sistemine bağlı olması halinde ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi yetkilileri tarafından gerçekleştirilir.

MADDE 7 — Aynı Tebliğin 9 uncu maddesinin madde başlığı ile madde metni aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                “Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezine bildirimlerin yapılması

Madde 9- Katılımcılar, birbirleriyle yaptıkları elektrik enerjisi alışverişine ilişkin bilgileri ilgili formları doldurmak suretiyle, her ayın son gününü takip eden 2 iş günü içerisinde  PMUM’a yazılı olarak bildirir.

Bildirimler, bildirime taraf olan her iki piyasa katılımcısı tarafından ortak olarak yapılır.”

MADDE 8 — Aynı Tebliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 12- Uzlaştırma işlemi sayaçlardan okunan değerler ve PMUM’a yapılan bildirimler üzerinden aylık bazda gerçekleştirilir.

Üretim tesisi ve tüketicilerin bulunduğu dağıtım bölgesindeki dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi veya TEİAŞ tarafından uzlaştırma dönemleri itibarıyla her ayın son günü yapılan ölçümlerde tespit edilen değerler, ilgili formlarda yer alan sayaç okuma tutanağına kaydedilerek beş iş günü içerisinde PMUM’a teslim edilir. PMUM’a gönderilen sayaç okuma tutanakları esas alınarak mali uzlaştırma gerçekleştirilir.

PMUM’a bildirilen miktarlar aşağıdakilerden oluşur:

1.             İletim ve/veya dağıtım sistemine verilen toplam üretim miktarı,

2.             Toplam alım miktarı,

3.             Toplam satış miktarı.

Elektrik enerjisi açığı veya elektrik enerjisi fazlası; (1) numaralı miktara (2) numaralı miktarın eklenmesi ve (3) numaralı miktarın çıkarılması ile hesaplanır.

Rüzgar enerjisine dayalı veya kanal tipi hidrolik üretim tesisi lisansına sahip tüzel kişiler hariç olmak üzere üretim ve otoprodüktör grubu lisansı sahibi tüzel kişiler için (2) numaralı miktar, toptan satış ve perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiler için (1) numaralı miktar sıfır olarak kabul edilir.

Bu hesaplamalar sonucunda eksi (-) bir değer çıkması durumunda, ilgili katılımcının elektrik enerjisi açığı olduğu değerlendirilir ve bulunan elektrik enerjisi açığı miktarı ile TETAŞ yük alma fiyatının çarpımı sonucu katılımcı tarafından ödenecek tutar, PMUM tarafından hesaplanır ve her ayın 15’ine kadar TETAŞ’a ve ilgili katılımcıya yazılı olarak bildirilir. TETAŞ, bildirimin alındığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde bildirimde yer alan tutarlara göre düzenlenen faturayı ilgili katılımcıya gönderir.

Bu hesaplamalar sonucunda artı (+) bir değer çıkması durumunda, ilgili katılımcı elektrik enerjisi fazlasına sahip olarak değerlendirilir ve bulunan elektrik enerjisi fazlası miktarı ile TETAŞ yük atma fiyatının çarpımı sonucu katılımcıya ödenecek tutar, PMUM tarafından hesaplanır ve her ayın 15’ine kadar TETAŞ’a ve ilgili katılımcıya yazılı olarak bildirilir. Ödeme yapılacak katılımcı, bildirimin alındığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde bildirimde yer alan tutarlara göre düzenlenen faturayı TETAŞ’a gönderir.

Mali uzlaştırma işlemleri sonucunda PMUM tarafından yapılan bildirimlerde yer alan tutarlar içerisinde mevzuat gereği olan vergi ve harçlar yer almaz.

MADDE 9 — Aynı Tebliğin 14 nci maddesine son fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Devreye alınacak  yeni üretim tesislerinin ve/veya yeni ünitelerin  geçici kabulü sonucunda geçici kabul heyeti tarafından hazırlanan sayaç tespit tutanağı, 8 inci maddede belirtilen ilk endeks tespit protokolü olarak kabul edilir.”

MADDE 10 — Aynı Tebliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

“Madde 19- Katılımcılar, tüketiciler ile yaptıkları ikili anlaşmaları feshetmek veya sona erdirmek istemeleri halinde feshin veya sona erdirmenin talep edildiği tarihten en az onbeş iş günü öncesinden PMUM’a yazılı olarak başvuruda bulunur. Fesih veya sona erdirme başvurusunun PMUM tarafından işleme konulması için katılımcının, söz konusu başvuruyla birlikte ikili anlaşmanın tüketici tarafındaki gerçek veya tüzel kişiye bildirimde bulunduğunu da belgelemesi gereklidir.

PMUM; fesih veya sona erdirmeye ilişkin başvuru tarihini izleyen beş iş günü içerisinde, fesih veya sona erdirmeye konu ikili anlaşma kapsamındaki tüketici sayaçlarının son endeks tespit protokollerinin tutulması için, TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye söz konusu protokollerin tutulacağı tarihi de içeren yazılı bildirimde bulunur. TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi PMUM tarafından gönderilen bildirimde yer alan tüketicilere, son endeks tespit protokolünün tutulacağı tarihe kadar yeni bir tedarikçi ile anlaşma yapılmamış olması halinde Elektrik Piyasasında İletim ve Dağıtım Sistemlerine Bağlantı ve Sistem Kullanımı Hakkında Tebliğin 17 inci maddesi uyarınca elektrik enerjisinin kesileceğini bildirir. İlgili formlarda yer alan son endeks tespit protokolleri, katılımcı yetkilisi ile TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi yetkilisi tarafından, yazılı bildirimde yer alan tarih ve saatte kayıt altına alınır ve PMUM’a gönderilir.

Feshedilen veya sona erdirilen ikili anlaşmalar kapsamındaki tüketiciler, bir önceki tedarikçilerine borçları bulunmaması kaydı ile, bulundukları bölgede faaliyet göstermekte olan perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketinden düzenlemeye tabi tarifeler üzerinden elektrik enerjisi ve/veya kapasite satın alır.”

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 11 — Aynı Tebliğin geçici 3 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 12 — Bu Tebliğ yayım tarihini izleyen ilk ayın birinci gününden itibaren yürürlüğe girer.