Yönetmelik

Okan Üniversitesinden:

Okan Üniversitesi Yaz Öğretimi Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; Okan Üniversitesi için normal eğitim-öğretim yılının güz ve bahar yarıyılları dışında, yaz tatilini kapsayan aylar içinde uygulanacak ek bir eğitim-öğretim programını düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, Okan Üniversitesinde yaz okulu eğitim-öğretim programında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Öğretiminin Amacı ve Eğitim-Öğretim

             Yaz öğretiminin amacı

             Madde 4 — Yaz öğretiminin amaçları şunlardır;

             a) Aldıkları dersten başarısız olan veya not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrencilere yeni bir olanak tanımak, başarılı öğrencilere ise daha kısa sürede mezun olabilme olanağını sağlayarak, aynı zamanda yan dal ve çift ana dal programına kayıtlı öğrencilerin programı izlemelerini kolaylaştırmak,

             b) Üniversite olanaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak,

             c) Okan Üniversitesi dışındaki üniversite öğrencilerine Okan Üniversitesinde okutulan dersleri izleme olanağı vermek,

             d) Diğer üniversitelerdeki öğretim elemanlarının Üniversiteye katkılarını sağlamak.

             Yaz öğretimi koordinasyon kurulu

             Madde 5 — Yaz öğretimi, Üniversite Senatosu tarafından seçilen bir " Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu" tarafından düzenlenir. Bu Kurul, bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen görevleri yapar.

             Derslerin başlaması

             Madde 6 — Yaz öğretimi süresi yedi hafta olup takvimi, Üniversite Senatosunca belirlenir ve ilan edilir.

             Yaz öğretimi; hazırlık sınıfı hariç, lisans ve lisansüstü olmak üzere Yükseköğretim Kurulu onayı ile Okan Üniversitesi’nin tüm eğitim ve öğretim aşamalarında açılabilir. Ancak, bu programlarda normal güz veya bahar yarıyılında açılması zorunlu olan dersler, yaz öğretimi programına ertelenemez.

             Açılacak dersler

             Madde 7 — Yaz öğretiminde açılacak dersler;

             a) Lisansüstü eğitim programlarında, ilgili Enstitü anabilim dalının önerisi üzerine, Enstitü Yönetim Kurulunca,

             b) Lisans programlarında, ilgili Fakülte ve yüksekokul bölümlerinin önerisi üzerine, Fakülte ve Yüksekokul Yönetim Kurullarınca

             karara bağlanır.

             Derslerin düzenlenmesi, "Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu" tarafından yapılır.

             Ders alma

             Madde 8 — Hazırlık sınıfı dışında kalan Enstitü, Fakülte ve Yüksekokullar için düzenlenen yaz öğretiminde bir öğrenci, toplam dokuz kredi saati aşmayacak şekilde ders alabilir.

             Ders açılması için öğrenci sayısı

             Madde 9 — Yaz öğretiminde bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı, "Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu"nca belirlenir.

             Ders saati ve değerlendirme

             Madde 10 — Yaz öğretiminde her ders için, normal dönemde yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır. Derslerin değerlendirilmesi ve başarı durumunun saptanması, güz ve/veya bahar yarıyıllarında açılan derslerdeki gibidir.

             Kayıtlarla ilgili düzenlemeler

             Madde 11 — Okan Üniversitesi öğrencileri ve diğer öğrencilerin kayıtlarıyla ilgili düzenlemeler, Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılarak ilan edilir.

             Ayrıca yaz öğretimiyle ilgili iş ve işlemler, "Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu" nca yürütülür.

             İlişiği kesilmiş öğrenciler ve süre

             Madde 12 — Yaz öğretiminden önceki yarıyıl sonunda ilişiği kesilmiş öğrencilerin yaz öğretimine kayıtları yapılmaz. Yaz öğretiminde geçen süre, eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             Başka bir üniversiteden yaz öğretimi dersinin alınması

             Madde 13 — Okan Üniversitesi yaz öğretiminde açılmayıp bir başka üniversitede açılan bir dersin alınabilmesi; o dersin kredisi ve içeriği dikkate alınmak kaydıyla ilgili bölümün teklifi ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararıyla mümkün olabilir. Bir öğrenci öğrenimi boyunca en fazla dokuz kredilik ders yükünü başka üniversitelerden alabilir.

             Diğer öğrencilere verilecek belge

             Madde 14 — Yaz öğretimine Okan Üniversitesi dışından kayıt yaptıran diğer öğrencilere; yaz öğretiminin süresini, başardıkları derslerin adını, birim saatini ve başarı notunu gösteren bir belge verilir.

             Başarı notu

             Madde 15 — Yaz öğretiminde alınan derslerin başarı notu, bunu izleyen akademik yıl başında not ortalamalarında dikkate alınır. Yaz öğretiminde mazeret sınavları açılmaz.

             Mezuniyet

             Madde 16 — Yaz öğretiminde aldıkları derslerle mezuniyetlerini gerçekleştirme aşamasına gelmiş olan öğrencilere, bitirme projesi sınavına girme ve mezun olma olanağı tanınır.

             Ücretler

             Madde 17 — Yaz öğretimi ücretli olup, alınacak ücret, burslu öğrenciler için başarısız olduğu dersler dahil olmak üzere Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

             Yaz öğretiminde görev alacak "Yaz Öğretimi Koordinasyon Kurulu" üyeleri ile öğretim elemanlarına ödenecek ücretler, Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Üniversite Mütevelli Heyetince belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             Madde 18 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlarda, 11/11/2003 tarihli ve 25276 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 14/2/2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             Madde 19 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 20 — Bu Yönetmelik hükümlerini Okan Üniversitesi Rektörü yürütür.