Yönetmelik

Erciyes Üniversitesinden:

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi

Eğitim - Öğretim Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenci kayıtları ile eğitim-öğretim ve sınavlarda uyulacak esasları tespit etmektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, Erciyes Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği Fakültesinde uygulanacak eğitim-öğretim, sınavlar ve başarı değerlendirmelerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             Üniversite: Erciyes Üniversitesini,

             Rektör: Erciyes Üniversitesi Rektörünü,

             Fakülte: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

             Senato: Erciyes Üniversitesi Senatosunu,

             Dekan: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

             Dekanlık: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığını,

             Fakülte Kurulu: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Kurulunu,

             Yönetim Kurulu: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             Öğrenci: Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne kayıtlı her düzeydeki öğrenciyi

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Fakülte Öğretim Dönemleri, Kayıt ve Kabul

             Öğretim dönemi

             Madde 5 — Fakültede öğretim, her biri bir eğitim-öğretim yılını kapsayan beş dönemden, her dönem güz ve bahar yarıyıllarından oluşur.

             Fakülteye kayıt

             Madde 6 —Fakülteye öğrenci kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Fakülteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yapılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yapılabilir. Fakülteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Fakülteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak (yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmış olması gerekir),

             b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak,

             c) Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucunda o öğretim yılında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş olmak

             gerekir.

             Öğrencilik kabulü ve statüsü

             Madde 7 — Fakülteye, yalnız tam zamanlı öğrenci kabul edilir. Öğrencinin öğrencilik haklarından ve muafiyetlerinden yararlanabilmesi ve sınavlara girebilmesi için her dönemin başında kaydını yaptırmış veya yeniletmiş ve katkı payını zamanında yatırmış olması şarttır.

             Yatay geçişler

             Madde 8 — Başka bir diş hekimliği fakültesinden naklen kayıt olmak isteyen öğrencilerin Fakülteye kayıtlarının yapılabilmesi için açık kontenjan bulunması ve durumlarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara uygun olması gerekmektedir. Yatay geçişler, her yıl Eylül ayının ilk beş işgünü içinde sonuçlandırılır. Öğrenci, daha önceki yükseköğretim kurumundan almış ve başarmış olduğu dersler için, eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde, muaf olmak isteğiyle Dekanlığa yazılı başvuruda bulunur. Başvurular, intibak komisyonunun görüşleri doğrultusunda Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

             Kayıt yenileme

             Madde 9 — Kayıt yenileme ve ders alma ile ilgili işlemler, eğitim-öğretim yılı başında Senatonun belirleyeceği tarihler arasında yapılır. Kayıt yenilemek ve ders almak için katkı payının yatırılmış olması gerekir.

             Haklı ve geçerli nedenlerle Senatoca belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler için Senato tarafından ek süre verilir. Öğrenciler bu sürenin sonuna kadar Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Başvurular Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

             Belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler, o yıl derslere devam edemez ve sınavlara giremezler. Üst üste iki kere katkı payını yatırmayan öğrencinin Fakülteden kaydı silinir.

             Kayıt yenilenmemesi nedeniyle kaybedilen süreler, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğrenim süresinden sayılır. Öğrenciler, Yönetim Kurulunca kabul edilmiş haklı ve geçerli bir mazereti olmadıkça, kayıt yenileme işlemini bizzat kendileri yaptırmak zorundadırlar.

             Kaydını yenileyen öğrenci o yılın ders programına kaydolmuş sayılır ve derslere devam hakkı elde eder. Sınıfta kalarak aynı sınıf için kayıt yenileyen öğrenci yalnız başarısız olduğu derslerden sorumlu tutulur.

             Akademik takvim

             Madde 10 — Fakültenin akademik takvimi Fakülte Kurulunun teklifi ve Senatonun kararıyla belirlenir.

 

             ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

             Eğitim Süresi, Öğretim Dili ve Ders Türleri

             Eğitim-öğretim süresi

             Madde 11 — Fakültede yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır. Derslere devam zorunludur. Eğitim-öğretim dönemleri güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her dönemin güz ve bahar yarıyılları arasında dinlenme tatili verilir. Her dönem en az 28 ve her yarıyıl en az 14 haftadır. Dönem sonu sınavları ile bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Staj programları, akademik takvimin teorik eğitim ve sınavlarla ilgili süresini aşabilir.

             Güz ve bahar yarıyılları dışında Fakülte Kurulu’nun teklifi ve Senato’nun kararı ile yaz okulu açılabilir.

             Öğrenim süresi

             Madde 12 — Fakültede eğitim-öğretim süresi beş dönemdir. Öğrenimini öngörülen sürelerde tamamlayamayan öğrencilere üç dönem ek süre verilir.

             Azami yasal süreleri kullandıkları halde başarılı olamayan son sınıf öğrencileri, mezun olabilmeleri için; devam şartını yerine getirip de başarısız olanlar başarısız oldukları bütün derslerden, devam şartını yerine getirmeyenler ise devam şartını yerine getirmedikleri derslerden azami ders yükü sınırı içinde kalmak koşuluyla devam şartını yerine getirerek iki ek sınava girme hakkı kazanırlar. Ek sınav hakkını kullanmadan veya kullandıktan sonra başarısız ders sayısını dört veya beş derse indiren öğrencilere, devam şartını yerine getirmek koşuluyla (devam şartı yerine getirilmemiş dersler için devam hakkı verilerek) iki öğretim yılı (iki dönem) süreyle bu derslerin açılan sınavlarına girme hakkı tanınır.

             Devam şartını yerine getirmek kaydıyla, herhangi bir şekilde üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere, açılan sınavlara sınırsız girme hakkı verilir. Devam şartını yerine getirmedikleri üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere ise, derslere devam şartını yerine getirmek kaydıyla açılan sınavlara sınırsız girme hakkı verilir. Açılan sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler, katkı paylarını ödemeye devam ederler; ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Öğretim dili

             Madde 13 — Fakültede öğretim dili Türkçe’dir. Ancak Fakülte Kurulu’nun teklifi Üniversite Senatosunun kararı ile öğretim programlarındaki bazı dersler yabancı dilde okutulabilir.

             Ders türleri

             Madde 14 — Fakültede dersler; mesleki zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçmeli dersler, ders kurulları ve stajlardan oluşur. Bunlar aşağıda açıklandığı şekildedir:

             a) Mesleki zorunlu dersler: Diş hekimliği öğretiminde birden fazla dönem devam eden ve başarılmadan bir sonraki dönem derslerinin alınamayacağı teorik ve pratik derslerdir.

             b) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5 inci maddesinin (i) bendinde yer alan; en az iki yarıyıl süreyle haftada iki saatlik kredili ders olarak okutulması zorunlu olan Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ve Yabancı Dil dersleridir.

             c) Seçmeli dersler: Öğrenciye seçim hakkı tanınan mesleki seçmeli dersler ve genel seçmeli derslerdir. Her yarıyılda kaç kredilik seçmeli ders alınacağı Fakülte Kurulu tarafından belirlenip Senato tarafından onaylandıktan sonra öğrencilere duyurulur. Genel seçmeli dersler, Üniversitenin diğer fakülte ve yüksek okullarından da alınabilir.

             d) Ders kurulları: Birden fazla anabilim dalı, bilim dalı veya program tarafından birlikte yürütülen derslerdir. Ders kurulları, yarıyıl boyunca devam edebileceği gibi, yoğunlaştırılmış blok programlar şeklinde de olabilir.

             e) Stajlar: Bir veya birden fazla anabilim dalı tarafından blok halinde yürütülen uygulamalardır.

             Eğitim-öğretim planları

             Madde 15 — Eğitim-öğretim planları, Fakülte Kurulunun önerisi, Senatonun onayı ile belirlenen akademik takvime uygun olarak hazırlanan bir eğitim-öğretim yılı boyunca uygulanacak teorik ve pratik dersler ve stajları kapsayan planlardır.

             Ders, uygulama, staj ve alan çalışması programları, eğitim-öğretim yılının başında bütün olarak verilir. Kaydını yenileyen öğrenci o yılın tüm eğitim-öğretim programına kaydolmuş sayılır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devam Zorunluluğu, Mazeretler, İzinler ve Sınavlar

             Devam zorunluluğu

             Madde 16 — Öğrencilerin, teorik derslerin en az% 70'ine,pratik ve klinik uygulamaların en az% 80'ine devam etmesi zorunludur. Devam durumu, dekanlık tarafından belirlenen usullere uygun olarak öğretim elemanları tarafından yapılan yoklamalarla tespit edilir. Anabilim dallarından gönderilen yoklama sonuçları Dekanlıkça ilan edilir. Devam durumu, yoklama tutanaklarındaki her imza bir teorik ders saati veya bir pratik ve klinik uygulama süresi kabul edilerek hesaplanır.

             Herhangi bir dersin devam şartını mazeretsiz olarak yerine getirmeyen öğrenci o dersin sınavına alınmaz. Pratik ve klinik uygulamalarda devamsızlık oranı % 20’yi geçmese dahi öğrenci, devam etmediği pratik ve klinik çalışmaları öğretim üyesinin gösterdiği gün ve saatte telafi etmek zorundadır.

             Diş hekimliği meslek eğitimi poliklinik çalışmalarında hasta üzerindeki uygulamalı çalışmanın şekli, cinsi, niteliği ve sayısı anabilim dalı tarafından saptanır ve ders yılı başında ilan yoluyla öğrencilere duyurulur. Bu çalışmaları verilen telafi süresinde de tamamlayamayan öğrenci o dersin yıl sonu ve bütünleme sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır.

             Pratik ve klinik derslerin sınavlarından başarısız olan öğrenciler, bu dersleri tekrar aldıklarında bu derslere yeniden devam etmek zorundadırlar.

             Mazeretler

             Madde 17 — Öğrencinin eğitim-öğretim dönemlerinde, sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmesi için hastalığı ile ilgili rapor alması ve bu raporun Yönetim Kurulunca kabul edilmesi gerekir. Mazereti Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, mazereti süresince sınavlara giremez. Mazeretlerle ilgili her türlü müracaat, mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde Dekanlığa yapılmalıdır. Daha sonra sunulan raporlar işleme konulmaz.Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz, ancak azami öğrenim süresine eklenir.

             Ruhsal bozukluk nedeniyle öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan veya diğer sağlık nedenleriyle hekimlik mesleğini icra edemeyeceği anlaşılan öğrencilerden yeniden sağlık raporu istenir ve gerekirse Yönetim Kurulunca Üniversite ile ilişiği kesilir.

             İzinler

             Madde 18 — Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı sebepleri bulunması veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak yurtdışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması halinde Yönetim Kurulu kararı ile en fazla bir yıla kadar izin verilebilir. Bu tür izinler azami kanuni öğretim süresine dahil değildir. Ancak bu tür izinler ile ilgili başvuruların kayıt yenileme süresi sonuna kadar yapılması gerekir.

             Sınavlar

             Madde 19 — Sınavlar ara sınav, yılsonu sınavı ve bütünleme sınavı olmak üzere üç türlüdür. Sınavlar; test, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir. Ara sınavlar öğretim elemanı tarafından belirlenen yer ve zamanda yapılmak üzere Dekanlık tarafından en az bir hafta önce ilan edilerek yapılır. Yılsonu ve bütünleme sınavları akademik takvimde belirtilen tarihler arasında Dekanlık tarafından saptanan yer, gün ve saatte yapılır. Bir yıl devam eden dersler için en az iki ara sınav yapılır. Ayrıca ders niteliğindeki ödev, laboratuar ve klinik çalışmaların yarıyıl içindeki değerlendirmeleri ara sınavı yerine geçebilir. Pratik ve klinik uygulamalarda verilen ödevleri başarıyla tamamlayamayan öğrenci sınavlara alınmaz.

             Ara sınava giremeyen ve mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı hakkı tanınır. Aynı ders için birden fazla mazeret sınavı yapılmaz.

             Yılsonu ve bütünleme sınavları bir yılda her ders için birer kez açılır ve bu sınavlar için ayrıca mazeret sınavı yapılmaz. Bir yarıyıl devam eden derslerin yılsonu ve bütünleme sınavı bahar dönemi sonunda yapılır. Yılsonu ve bütünleme sınavı arasında en az 15 gün ara olması gerekir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Başarı Durumunun Değerlendirilmesi ve Notlar

             Ders başarı notunun hesaplanması

             Madde 20 — Bir dersteki başarı durumu; yılsonu veya bütünleme sınavı, laboratuvar, pratik ve benzeri uygulamalı çalışmalar ile ara sınavların not ortalamasının birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınavları ile diğer çalışmalarından almış olduğu not ortalamasının % 40’ı ile yılsonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplanmasıyla elde edilen nottur. Öğrencinin ara sınavı not ortalaması ne olursa olsun, başarılı sayılması için yılsonu sınavından en az 50 puan alması gerekir.

             Notlar ve dereceler

             Madde 21 — Öğrencilerin başarılarının belirlenmesinde mutlak değerlendirme ve 100’lü sistem kullanılır. 100’lü sistemin 4’lü sistemlerdeki karşılıkları aşağıdaki gibidir:

 

             100’lü           Sistem

             Puan                                      Katsayı             Harf Notu             Başarı Derecesi

             90 – l00                                    4.00               AA                        Üstün Başarı

             85 – 89                                     3.50               BA                        Pekiyi

             80 – 84                                     3.00               BB                        İyi

             75 – 79                                     2.50               CB                        Orta – İyi

             70 – 74                                     2.00               CC                        Orta

             65 – 69                                     1.50               DC                        Geçer – Orta

             60 – 64                                     1.00               DD                        Geçer

             50 – 59                                     0.50               FD                        Zayıf

             00 – 49                                     0.00               FF                         Çok zayıf

                                                                                    F1                         Mazeretsiz devamsız

                                                                                    F2                         Mazeretli devamsız

             Bitirme tezi

             Madde 22— Fakülteden mezun olacak öğrenciler"Bitirme Tezi" hazırlamak zorundadır. Bu tezin niteliği, öğrencinin öğrenimi ile ilgili bir konuda teorik veya uygulamalı çalışmalar yaparak, elde ettiği sonuçları yeterli şekilde ifade edebildiğini gösterir düzeyde olmalıdır.

             Bitirme tezi alacak öğrenci, dördüncü öğretim yılı içinde ilgilendiği bir anabilim dalına başvurur. Anabilim dalı başkanlığı öğrencinin bu çalışmasını yönetecek bir öğretim üyesini görevlendirir.Yönetim Kurulu, ders yılı başında her öğretim üyesinin o yıl yöneteceği bitirme tezi sayısının alt ve üst sınırlarını belirler. Anabilim dalı başkanları bu sayıları anabilim dalına düşen kontenjan değişmeksizin her öğretim üyesi için %25 oranında azaltıp çoğaltabilir. Tez konusunu tez yöneticisi belirler.

             Tez yöneticisi tarafından yeterli görülen bitirme tezi Fakültenin tez hazırlama kılavuzuna uygun olarak yazılır ve üç nüsha olarak tez yöneticisine teslim edilir ve anabilim dalı başkanlığınca belirlenen üç kişilik jüri önünde savunulur. Sonuç, anabilim dalı başkanlığınca öğrenci işleri bürosuna bildirilir. Tezin başarısız bulunması halinde, öğrenci gerekli düzeltmeleri yapmak veya yeniden tez hazırlamak zorundadır.

             Akademik ortalama

             Madde 23 — Öğrencinin bir dersten aldığı notlar ile dersin kredisinin çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Akademik ortalama, öğrencinin Fakülteye kaydından itibaren başardığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, derslerin kredilerinin toplamına bölünmesi ile elde edilir. Akademik ortalamanın hesaplanmasında bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Her dersin kredisinin saptanmasında, teorik derslerde haftalık ders saati, uygulamalı derslerde haftalık ders saatinin yarısı o dersin kredisi olarak belirlenir. Stajlar, eğitim planlarında belirlendiği şekilde akademik ortalamaya dahil edilir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Diplomalar

             Diplomalar

             Madde 24 — Diş Hekimliği Fakültesinde aşağıdaki diplomalar verilir:

             a) Temel Diş Hekimliği Bilimleri Önlisans Diploması: Diş hekimliği eğitimi programına kayıtlı öğrencilerin önlisans diploması alabilmesi, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan"Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almalarıveya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine tabidir.

             b) Diş Hekimliği Diploması: Beş yıllık diş hekimliği eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Diş Hekimliği Fakültesi Diploması" verilir.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Öğrencilerin genel görünüşü ve giyimi

             Madde 25 —Öğrencinin pratik ve klinik uygulamalardaki genel görünüş ve giyimi ile ilgili kurallar Yönetim Kurulunca belirlenir ve ilan edilir.

             Yürürlük

             Madde 26 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 27 —Bu Yönetmelik hükümlerini Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı yürütür.