Yönetmelik

             Atatürk Üniversitesinden:

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans

Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde lisans eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik; Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesindeki kayıt, eğitim-öğretim ve sınav esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;

             Üniversite: Atatürk Üniversitesini,

             Rektörlük: Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünü,

             Senato: Atatürk Üniversitesi Senatosunu,

             Dekan: Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanını,

             İlgili Kurul: Fakülte Kurulunu,

             İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte Yönetim Kurulunu,

             Danışman:  Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere dekan tarafından görevlendirilen öğretim elemanını.

             Ders Kredisi: Haftada bir saat teorik ders bir krediyi, uygulama, laboratuvar, araştırma projesi dersi, Eczacılık Fakültesi son sınıf bahar döneminde yapılan staj, bitirme çalışması, seminer çalışmalarının iki saati bir krediyi,

             Zorunlu Dersler: Öğrencinin almak zorunda olduğu dersleri,

             Ortak Zorunlu Dersler: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil derslerini,

             Seçmeli Dersler: Öğrencinin, kendi isteği ve danışmanının oluru ile, Fakülte Kurulunca önerilen dersler arasından seçerek alabileceği dersleri,

             Lisans: Ortaöğretimden sonra, en az on  yarıyıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimi,

             Ara Sınavı: Yarıyıl veya yıl içinde derslerin devam ettiği günlerde yapılan sınavı,

             Yarıyıl Sonu Sınavı: Dersin okutulduğu yarıyıl sonunda yapılan sınavları,

             Mazeret Sınavı: Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavları,

             Ek Sınav: Kanunlarla verilmiş azami süreler sonunda mezun olamayan öğrencilere, sınav şartlarını yerine getirmiş olmak kaydıyla, verilen iki sınav hakkını,

             Ek Tek Ders Sınavı: Mezuniyetleri için sınav koşulunu yerine getirmiş ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciye, bir defaya mahsus olmak üzere, tek derse kaldığı sınav dönemi sonunda kullanılmak üzere verilen sınav hakkını,

             Muafiyet Sınavı: Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere ortak zorunlu yabancı dil dersinden öğretim yılı başında açılan sınavı,

             Kısa Süreli Sınav: Yarıyıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapılan kısa süreli sınavları,

             DKL: Değerlendirmeye katma limitini,

             AL: Koşullu geçme sınırı (F-DD Sınırı) için belirlenmiş alt limitini,

             AGNO: Ağırlıklı genel not ortalamasını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Genel Esaslar

             Fakülteye giriş ve kayıt şartları

             Madde 5 — Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı veya yabancı uyruklu öğrenci sınavı sonucunda, o öğretim yılında Eczacılık Fakültesine merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı elde etmiş olan öğrencilerin Eczacılık Fakültesine kayıtları; 1/3/2001 tarihli ve 24333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Atatürk Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esas alınarak yürütülür.

             Öğrenci işleri

             Madde 6 — Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin kayıt yenileme, kayıt silme ve yatay geçiş işlemleri ile diğer yüksek öğretim kurumlarından gelenlerin kabulü, intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler konusunda Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir.

             Eczacılık Fakültesinde okumaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecili, öğrenci belgelerinin verilmesi ve dosyalarının tutulması ile diplomalarının düzenlenmesi işlemleri, Atatürk Üniversitesi  Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yürütülür.

             Harçlar

             Madde 7 — Öğrencilerin ödeyecekleri her türlü öğrenim ücretleri ve harçlar, Yüksek-öğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar dahilinde Bakanlar Kurulunun her yıl belirleyeceği miktarlar üzerinden alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim- Öğretim Dönemleri, Dersler, Devam Zorunluluğu

             Eğitim öğretim dönemleri ve akademik takvim

             Madde 8 — Eğitim ve öğretim, yarıyıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl ondört haftadan az olamaz. Yarı yıl sonu sınavları bu sürenin dışındadır.

             Fakültenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, Fakülte Kurulunun kararı ve Üniversite Senatosunun onayı ile en geç Mayıs ayı içinde belirlenir.

             Gerekli görüldüğü durumlarda, Fakülte Kurulunun teklifi ve Üniversitenin yetkili kurullarının onayı ile yaz okulu açılabilir. Yaz okulunda eğitim-öğretim; 18/6/2002 tarihli ve 24789 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliğine göre yürütülür.

             Öğrenci danışmanlığı ve koordinatörlük

             Madde 9 — Dekan her sınıf için danışman ve danışmanlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla bir başdanışmanı görevlendirir. Ayrıca, Dekan tarafından sınav ve ders programlarındaki koordinasyonu sağlamak üzere bir koordinatör görevlendirilir. Danışmanlar ve koordinatörler görevlerini ilgili yönerge doğrultusunda yürütürler.

             Ders Kayıtları

             Madde 10 — Ders kayıtları, eğitim-öğretimin başlamasından önceki beş iş günü içinde yapılır. Öğrenci, bu süre içerisinde katkı payını ödeyerek ve danışmanının gözetiminde ders kayıt formunu doldurarak o yarıyılda alacağı bütün dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır.

             Belirtilen sürelerde katkı payını yatırmayan ve ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğretim süresinden sayılır. Ancak süresi içinde ders kayıtlarını yaptırmayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin, geçirdiği sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla ders kaydının yapılmasına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Ders kayıt işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             Birbirini izleyen iki yarı yıl üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencilerin kayıtları silinir.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             Madde 11 — Fakülte Kurulunun önerisi, Senatonun kararı ve Yüksek Öğretim Kurulunun onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Uygulama esasları Fakülte Yönetim Kurulunun hazırlayacağı bir yönerge ile düzenlenir.

             Öğretim programları, uygulama ve stajlar

             Madde 12 —  Dersler ve içerikleriyle bu dersleri yürütecek öğretim elemanları,  ders yükleri ve bu programda yer alan seçmeli derslerin müfredatları öğretim yarıyılı başlamadan önce bölüm başkanlarınca belirlenir. Bölüm kurullarında karara bağlanır ve ait olduğu eğitim-öğretim yarıyılının başlama tarihinden en geç üç  hafta önce Dekanlığa bildirilir. Konu Fakülte Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.

             Fakülte programındaki toplam kredi miktarı, ortak zorunlu dersler hariç on  yarı yıllık program için en çok yüzseksenbeş kredi saattir. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen paket programların kredi toplamı bu sınırlamanın dışında tutulur. Öğretim programı, teorik dersler ve uygulamalar, seminer, laboratuvar, staj çalışması, bitirme çalışması ve araştırma projesi dersi ve benzeri çalışmalardan oluşur.

             Staj, uygulama ve benzeri çalışmalarla ilgili esaslar yönergeyle belirlenir.

             Öğretim programlarında belirlenen tüm çalışmalar  ders sayılır. Yükseköğretim Kurulunca kredisi sıfır olarak belirlenmiş dersler hariç, her dersin kredisi öğretim programında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında, teorik derslerde, haftalık ders sayısı kadar kredi verilir. Teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuvar çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuvar saatlerinin yarısının toplamından oluşur.

             Ders ve uygulamaların toplamı, yaz okulu hariç, bir yarıyılda on kredi saatten az olamaz.

             Zorunlu ve seçmeli dersler

             Madde 13 — Bir ders saatinin süresi  elli dakikadır. Dersler zorunlu ve seçmeli olarak iki türlüdür. Zorunlu dersler öğrencilerin eğitim-öğretim programı gereğince almak zorunda oldukları derslerdir. Öğretim programında seçmeli derslerin kredi toplamı mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok % 50 sini geçmeyecek biçimde düzenlenir.

             Seçmeli dersler meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiş dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin % 10’ unu aşamaz.

             Birinci ve ikinci yarıyıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlamış olan öğrenciler; kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının öngördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri ilk defa almak kaydıyla danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile başka bir yükseköğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilir.

             Yurt dışı üniversitelerle öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar (Avrupa Birliği, Socrates - Erasmus ve benzeri.) uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Atatürk Üniversitesinde devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesine göre değerlendirilir. Aynı mübadele kapsamında, mübadil üniversiteden gelen öğrencilere de, Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine transkript verilir.

             Ortak zorunlu dersler

             Madde 14 — 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendinde yazılı ortak zorunlu derslerden; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil dersleri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

             Ön şartlı ders

             Madde 15 — Ön şartlı ders ; alınabilmesi için önceki yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan derstir. Ön şartlı dersler ve ön şartı olan dersler, ilgili anabilim dalının teklifi, bölüm kurulu görüşü, Fakülte Kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir.

             Ders alma ve ders bırakma

             Madde 16 — Öğrenci; yarıyıl başında, öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaldığı ders veya derslerin ön şart durumunda olduğu ön şartlı ders veya dersleri alamaz. Tekrar dersi olmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Başarılı sayılmak için bu şartları yerine getiren öğrenciler, bu iki şartını yerine getirdiği sürece öğrenci kayıt yaptırdığı dönemin ders programındaki toplam kredisini üst yarıyıldan tamamladıktan sonra, ilave olarak ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler. Bu şekilde alınan derslerin (ortak zorunlu dersler hariç) kredi toplamı, bir yarı yılda sekiz krediyi aşamaz.

             AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan başarılı ve koşullu başarılı olduğu derslerden en çok ikisini tekrar alabilir. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

             Öğrenciler, ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde, almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilirler. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içerisinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin takip eden dönemde açılmaması halinde başka bir ders seçilir.

             Diğer yükseköğretim programlarında alınan dersi transfer etme

             Madde 17 — Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri yüksek öğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olabilmeleri ve diğer yüksek öğretim kurumlarından ve/veya uzaktan eğitim kurumlarından alınan derslerin geçer notlarının bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesine göre muaf (M) olarak değerlendirilebilmesi için, Dekanlığa muafiyet istediği dersleri içeren bir dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslı ile başvurması gerekir. Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

             Devam zorunluluğu

             Madde 18 — Teorik derslerin; uygulamalar, laboratuvar ve benzeri çalışmaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, yarıyılın son haftası içinde ilan edilir. Bu öğrenciler yarıyıl sonu sınavına giremezler.

             Öğrenci, kaydını yaptırdığı derslere devam etmek zorundadır. Öğrenciler içinde bulundukları yarıyılda alınacak ders saatlerinin, tekrarlanacak ders saatleriyle çakışması halinde, öncelikle tekrara kaldıkları dersleri almak zorundadırlar. Çakışması sebebiyle derslere kayıt yaptıramama, eğitim-öğretim sürelerindeki üst sınırların işlemesini engellemez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar

             Sınavlar

             Madde 19 — Sınavlar; kısa süreli sınav, ara, yarıyıl sonu sınavı, ek tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ile mezuniyet AGNO baraj sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Bütünleme sınavı yapılmaz. Yazılı sınav dışındaki sınavların türleri yarıyıl başında duyurulur.

             Öğrenciler yarıyıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl sonu sınavlarına tabi tutulurlar. Ara sınavların ve laboratuvar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %60, yarıyıl sonu sınavının etkisi ise %40 dır. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ile yabancı dil derslerinde en az birer ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerin ara sınav ortalamalarının ve yarıyıl sonu sınavlarının ders notuna katkı oranları eşit olarak alınır.

             Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır puan almış sayılır. Ayrıca öğrenciler; puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer, panel gibi yarıyıl içi etkinliklerini  yapmadıkları veya  bunlara katılmadıkları taktirde de aynı şekilde değerlendirilir.

             Teorik dersler ile uygulamalı ve uygulaması olan derslerin yarıyıl içi sınavları ve derse bağlı diğer çalışmalar ile yarıyıl sonu sınavı puanları 100 puan üzerinden verilir. Bu sınavlar ile ilgili esaslar şunlardır:

             a) Ara Sınavı: Ortak zorunlu dersler hariç, her ders için yarıyılda en az iki ara sınavı yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje dersi, bitirme çalışması ve seminer için ara sınavı yapılmaz. Ayrıca bir ders içindeki projeler, ödevler, kısa süreli sınavlar, laboratuvar ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınavı yerine geçebilir. Puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları etkinliğin yapılma tarihinden itibaren en geç on gün içinde ilan edilir, puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları etkinliğin yapılma tarihinden itibaren en geç on gün içinde ilan edilir. Yarıyıl içi etkinliklerin puanlarının ortalaması yarıyıl sonu sınavı döneminden önce ilan edilir. Ara sınav süresi bir ders saatidir.

             b) Yarıyıl Sonu Sınavı: Yarıyıl sonu sınavları, derslerin bitiminden sonra başlar. Ders kaydı yaptırarak devam şartlarını yerine getiren ve uygulamalarda başarılı olan öğrenciler bu sınavlara girerler. Yarıyıl sonu sınav süresi iki ders saatidir. Bu sınav süresi dersin özelliklerine göre değişebilir.

             c) Ek Tek Ders Sınavı: Mezuniyetleri için, sınav koşulunu yerine getirmiş ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde, yarıyılına bakılmaksızın bu tek dersin ek tek ders sınavına, sınav sonuçları ilan edildikten sonra  Dekanlıkça belirlenen tarihte girerler. Ek tek ders sınavı hakkını her öğrenci bir kez kullanabilir. Ek tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmaksızın sadece ek tek ders sınavında aldığı puana göre belirlenir.

             d) Ek Sınav: 2547 sayılı Kanunda belirtilen azami süreler sonunda mezun olamayan öğrencilere, sınav şartlarını yerine getirmiş olmak koşuluyla dilekçe ile başvurmaları halinde, Yönetim Kurulu kararı ile, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen şartlarda iki ek sınav hakkı verilir.

             Öğrenciler, ek sınav haklarını, 2547 sayılı Kanunda belirtilen azami sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen sınav dönemleri sonunda bir sonraki yarıyıl başlamadan önce ve uygun görülen tarihlerde kullanırlar.

             Uygulamalı ve uygulaması olan derslerle ilgili ek sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.

             e) Mazeret Sınavı: Ara sınavlara ve yarıyıl sonu sınavlarına, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır. Mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler, sınav haklarını Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında kullanırlar.

             f) Muafiyet Sınavı: Fakülteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere ortak zorunlu yabancı dil dersinden öğretim yılı başında bir sınav açılır. Bu sınav; Atatürk Üniversitesi Dil Eğitimi ve Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavı Yönergesine göre yapılır.

             g) Mezuniyet AGNO Baraj Sınavı: Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO' ları 2,00’nin altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.

             Sınav programları

             Madde 20 — Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav programları kısa süreli sınavlar hariç, Dekanlık tarafından hazırlanır ve sınavlardan en az onbeş gün önce ilan edilir. Sınav günleri ve yerleri Dekanlığın bilgisi olmadan değiştirilemez. Milli ve dini bayramlar dışındaki Cumartesi ve Pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

             Başarı durumlarının ilanı

             Madde 21 — Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavı sonuçlarına göre öğrencilerin başarı durumları; yarıyıl sonu sınavlarının yapıldığı tarihi izleyen on gün içinde, ilgili bölüm başkanlığı tarafından  Dekanlığa bildirilir. Sonuçlar Dekanlıkça duyurulur.

             Bulundukları yarıyıl sonu itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, AGNO'su 3,00 - 3,49 arasında olanlar yarıyıl onur öğrencisi; 3,50 - 4,00 arasında olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl sonunda Dekanlık tarafından ilan edilir.

             Sınav evrakının saklanması

             Madde 22 — İlgili öğretim elemanı, yürüttüğü derse ait başarı notlarının listesi ile beraber sınav evrakını da başarı notlarının ilanını müteakip on gün içerisinde bölüm başkanlığına teslim eder. İlgili birimler bu evrakları Dekanlığın uygun gördüğü şekilde en az iki yıl süre ile muhafaza eder.

             Sınav sonucuna itiraz

             Madde 23 — Öğrenci; bir sınavın veya yarıyıl içi çalışmasının sonucuna, sonucun ilanı tarihinden itibaren en geç  beş iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz edebilir. İtiraz, Dekanlığa verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kağıtlarında, ilgili öğretim elemanınca maddi bir hata tespit edilirse, bu hata Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir.

             Sınavlarda kopya

             Madde 24 — Sınavlarda kopya çeken, kopya girişiminde bulunan, kopya veren, kopya yapılmasına yardım eden veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yaptığı veya kopyaya yardım ettiği anlaşılan öğrenci, o sınavdan sıfır almış sayılır ve hakkında Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Başarı Notu, Başarı Notunun Hesaplanması, Ağırlıklı Genel Not Ortalaması,

Başarısızlık Durumu, Süreler, Kayıt Silme ve Sildirme

             Başarı notu

             Madde 25 — Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde o derse ait yarıyıl içi çalışmalarından aldığı puanlar ile yarıyıl sonu sınavında aldığı puanlar dikkate alınır.

             Yarıyıl içi sınavları, derslere devam durumu, uygulama, ödev, proje, staj, seminer, laboratuvar ve araştırma projesi dersi  ve yarıyıl içi çalışmalarıyla yarıyıl sonu sınavlarının ham başarı notuna katkı oranı bu Yönetmeliğin 19 uncu   maddesinde  belirtildiği şekilde uygulanır.

             Başarı notunun hesaplanması

             Madde 26 — Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede, dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemlerin nasıl yapılacağı bir yönerge ile belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken Değerlendirmeye Katma Limiti (DKL) altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL 100 üzerinden 35’i geçemez. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının %30’unu aşamaz

             Ayrıca, kesin kalma – koşullu geçme sınırı (F-DD sınırı) için belirlenmiş Alt Limit (AL) de göz önüne alınır. Ham başarı puanları AL altında kalan öğrenciler F olarak değerlendirilerek başarısız sayılırlar. Ancak puanları AL ve DKL arasında kalan öğrencilerin puanları diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. AL’ nin değeri 100 üzerinden 45’dir.

             Dersin sorumlu öğretim elemanı, bağıl değerlendirme sonunda yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen on gün içinde, frekans dağılımını, DKL’ yi ve AL’ yi de gösteren başarı notlarının listesini ve sınavlara ait kağıtları sorularla birlikte  bölüm başkanlığına sunar. Yarıyıl sonu başarı notları Dekanlık tarafından ilân edilir. Fakülte Yönetim Kurulu gerekli gördüğünde gerekçesi ile birlikte bir dersin başarı durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verebilir.

             Başarı notları ilan edildikten sonra, itiraz veya başka bir nedenle yapılan değişiklikler, o dersin daha önce yapılmış olan istatistiksel dağılımına yansıtılmaz.

             Harfle ilan edilen başarı notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

             Başarı Puanları (Sözel)            Başarı Notları (Harfle)              Ağırlık Katsayıları

             Pekiyi                                                     AA                                        4.00

             -Pekiyi                                                    BA                                        3.50

             İyi                                                           BB                                        3.00

             -İyi                                                          CB                                        2.50

             Orta                                                         CC                                        2.00

             -Orta                                                       DC                                        1.50

             Başarısızlık sınırında                              DD                                        1.00

             Başarısız                                                   F                                          0.00

             Muaf                                                        M                                           _

             Geçer                                                        G                                            _

             Devamsızlık                                             D                                            _

             Harfle tanımlanan başarı notlarından;

             a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) başarı notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

              b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin koşullu olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısız öğrencilere verilir. (F) notu alan öğrenciler bu dersi verildiği ilk yarıyıl tekrarlarlar.

             c) (M) notu; bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul edilen veya Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri yükseköğretim programında almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.

             Dikey geçişle gelen öğrencilerin intibak eğitiminde aldıkları derslerin geçer notları (M) notu ile değerlendirilir.

             Diğer yükseköğretim kurumlarında alınan derslere ait geçer notlara da (M) notu verilir.

             d) (G) notu; ortak zorunlu dersler için kullanılır.

             Başarı notu (M) ve (G) ile takdir edilen dersler, ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

             e) (D) notu; AGNO hesabında (F) notu işlemi görür. (D) ile değerlendirilen ders verildiği ilk yarıyılda tekrar alınır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO)

             Madde 27 — Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO); öğrencinin fakülte öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtildiği gibi ağırlık katsayısı ile çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır. Yaz okulu sonunda hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO), öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki AGNO’sunun yerine geçer. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.

             Başarısızlık durumu

             Madde 28 — Başarı baraj notu en az 2,00 ve en son hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) ile bir önceki AGNO 2,00’nin altında olan öğrenciler başarısız duruma düşerler. Başarısız öğrenciler üst yarıyıldan yeni ders alamazlar. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden; bulundukları dönemde açılan derslerden öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri AGNO’su 2,00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlarlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri takdirde başarılı oldukları diğer dersleri de tekrarlayabilirler. Danışmanlar; öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmak ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. Ders tekrarı ile AGNO’ larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

             Öğrenciler; (F) aldıkları dersleri tekrar ederler. Herhangi bir yarıyıl sonunda o zamana kadar ki AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler; Üniversitede veya Fakültede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilemez.

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             Madde 29 — Eczacılık Fakültesinde öğrenim gören öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süre sekiz  yıldır. Ancak, bu süreler sonunda; mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız oldukları ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl; ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Eczacılık Fakültesinden mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamamaları sebebi ile ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere son iki sınıfın diledikleri derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın başvurmaları halinde her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından hiç bir şekilde yararlanamazlar.

             Ek süre kullanan veya ara sınıflarda Fakülte ile ilişiği kesilen öğrencilerin başarı notu, yarıyıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmaksızın, sadece bu sınavın notuna göre belirlenir. Bu öğrencilerin başarı notlarının istatistiksel dağılım içerisinde nasıl değerlendirileceği bir yönerge ile belirlenir.

             Kayıt dondurma hariç, öğrencilerin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; 2547 sayılı  Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde yazılı haklı ve geçerli bir neden olmaksızın, bu Yönetmelikte öngörülen şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin kaydı silinir.

             Kayıt silme ve sildirme

             Madde 30 — Öğrencilerin yazılı olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında, aşağıda belirtilen hallerde Fakülte Yönetim Kurulları kararı ile de kayıtları silinir:

             a) Öğrencinin, 2547 sayılı Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamaması; azami öğretim süresi sonunda mezun olamayacağının anlaşılmış olması ve aynı Kanunda belirtilen diğer hallerin ortaya çıkması,

             b) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarılma cezası almış olması,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste ders kaydını yaptırmamış olması,

             d) 2547 sayılı Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olması.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Haklı ve geçerli mazeretler

             Madde 31 — Aşağıda belirlenen haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Bu süre içerisinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

             Haklı ve geçerli nedenler şunlardır;

             a) Öğrencinin Resmî veya Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı özel sağlık kurumları raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,

             b) 2547 sayılı  Kanunun 7 nci  maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, eğitim-öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile doğal afetlerden dolayı  öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             d) Birinci derecede akrabalarının ölümü veya ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeni ile öğrencinin, öğrenimine ara vermek zorunda olduğunun belgelenmesi ve Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi,

             e) Ekonomik nedenlerden dolayı öğrenimine devam edemeyeceğini belgelendirmesi,

             f) Öğrencinin tutuklu veya gözlem altında olması,

             g) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre süreli uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             h) Tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması nedeni ile askere alınması,

             i) Fakülte Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hallerin ortaya çıkması.

             Mazeret işlemleri

             Madde 32 — Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilecek geçerli mazeretlerle ilgili olarak, aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

             a) Haklı ve geçerli nedenlerle mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile dondurulur,

             b) Öğrencinin derslere devamsızlığının hesaplanmasında,  mazereti sağlık raporu dahil dikkate alınmaz,

             c) Öğrenciler, mazeretli kabul edildikleri süre içinde sınavlara giremezler, girenlerin sınavı geçersiz sayılır,

             d) Mazeretleri kabul edilen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.

             Kayıt dondurma

             Madde 33 — Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrenciler başvurularını ders kayıt süresi içinde yaparlar. Sağlık nedeni ile yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemleri bu sınırın dışındadır. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi, kayıt dondurma süresi kadar artırılır.

             İzin

             Madde 34 — Haklı ve geçerli izin nedenleri şunlardır:

             a) Öğrencinin eğitim-öğretimine katkıda bulunacak; Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkanların doğması halinde Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

             b) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 29 uncu maddesi gereğince yurt içi ve yurt dışında müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler, görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

             Tebligat ve adres bildirme

             Madde 35 — Her türlü tebligat; öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese iadeli taahhütlü olarak yapılmak ve tebliğ varakası Fakültede ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır. Bu duyurular tebligat yerine geçer.

             Üniversiteye kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu Fakülte Dekanlığına bildirmemiş bulunan veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin Eczacılık Fakültesindeki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

             Yatay ve dikey geçişler

             Madde 36 — Fakülteye yapılacak yatay ve dikey geçişler Yükseköğretim Kurulunun ilgili yönetmeliklerine göre yapılır.

             Üniversite içi bölüm ve birim değiştirme

             Madde 37 — Öğrenciler Üniversite içinde benzer bölümler ve birimler arası geçiş yapabilirler. Geçişler, Atatürk Üniversitesi Fakülteler/Yüksek Okullar ve Bölümler Arası Yatay Geçiş Yönergesine göre yapılır.

             Çift ana dal lisans programı ve yan dal programı

             Madde 38 — Fakülte öğrencileri, lisans öğrenimleri süresince, Fakülte dışında kayıtlı oldukları bölüme/programa konu bakımından yakın olan başka bir bölümün/programın derslerini aynı zamanda takip edebilirler. Bu eğitim – öğretim programına çift ana dal programı denir.

             Kayıtlı oldukları lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamak amacıyla takip edecekleri program  yan dal programı olarak adlandırılır.

             Çift ana dal programı ve yan dal programı ile ilgili kurallar Yönerge ile belirlenir.

             Dışardan ders izleme

             Madde 39 — Fakülte derslerini izlemesi uygun görülen kişilerin, belirli konularda bilgilerini artırmak amacıyla, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde, açılan dersleri izlemelerine Fakülte Yönetim Kurulunca izin verilebilir. Bu kişiler kayıt yaptırdıkları dersler için belirlenen kurallara uymak zorundadırlar. Bu statüdekilere diploma verilmez, ancak istemeleri halinde kendilerine derse katılım belgesi verilebilir.

             Diğer üniversitelere kayıtlı öğrencilerin fakültede ders almaları

             Madde 40 — Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler, ders almak istedikleri ilgili bölümün görüşü ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile gerekli koşulları yerine getirerek, Eczacılık Fakültesinde ders alabilirler. Bu öğrenciler, bu Yönetmelikte öngörülen diğer kurallara uymakla yükümlüdürler. Bu statüdeki öğrencilere kayıt yaptırdıkları dersler için sadece not durum belgesi verilir.

             Mezuniyet tarihi

             Madde 41 — Öğrencinin mezuniyet tarihi başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Ancak; bu tarihe kadar staj, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması ve araştırma projesi dersini tamamlayamadığından  mezun olamayan öğrenciler, bu çalışmalarını tamamlayarak, çalışmaların kabul edildiği tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri, bir sonraki akademik yıla taşan öğrenciler ise, o yarıyılın da katkı payını öderler.

             Diplomalar ve verilme koşulları

             Madde 42 — Eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve AGNO’su en az 2.00 olan öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Eczacılık Fakültesi lisans diploması verilir. AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler istedikleri ve önceden başarmış oldukları son iki yılın dersleri için öğrencilik haklarından yararlanmamak ve öğrenim harcını yatırmak koşuluyla açılacak dersleri tekrarlarlar.

             Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO'ları 2,00’nin altına düşen öğrenciler, son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yarıyıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar. Bu sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz.

             Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye, diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler; 16/2/1995 tarihli ve 22204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Atatürk Üniversitesi Diploma, Mezuniyet ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak düzenlenir.

             Diplomanın kaybı halinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

             Lisans programının en az ilk dört yarıyılında bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere istemeleri halinde ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular her hangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Fakülte ile ilişiği kesilmiş sayılır.

             Fakülteden ayrılma

             Madde 43 — Kendi isteği ile öğrencilikten ayrılacak olanlar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bir dilekçe ile başvururlar  Kaydı silinen öğrenciye kayıt evrakı içinde verdiği diploma isteği üzerine geri verilir. Bu yolla ayrılan öğrencinin yeniden kaydı yapılmaz.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             Madde 44 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Fakülte Kurulunun kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             Madde 45 — 24/7/2002 tarihli ve 24825 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Geçici Madde 1 — 2005-2006 eğitim- öğretim yılından önce  kayıt yaptırmış  öğrenciler; bu Yönetmeliğin 45 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılan eski yönetmelik hükümlerine tabidirler.    

             Yürürlük

             Madde 46 — Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 47 — Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.