Tebliğ

             Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

Çıkma Yumurtacı Tavukların İmhası ve Yetiştiricilerinin

Desteklenmesine Dair Tebliğ

(Tebliğ No: 2006/4)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Kaynak Aktarımı ve Ödemeler

             Amaç

             Madde 1 — Bu Tebliğin amacı tavuk vebası (Avian influenza) hastalığı ile mücadeledir.

             Kapsam

             Madde 2 — Yumurta tavukçuluğu yapan işletmelerdeki çıkma yumurta tavuklarının itlaf, imhası ve bunların desteklenmesi ile ilgili hususları kapsar.

             Hukuki dayanak

             Madde 3 — Bu Tebliğ 24/2/2005 tarihli ve  25737 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararın değişik 2 nci maddesine  dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Tebliğ’de geçen;

             Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

             Genel müdürlük: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

             İl müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğünü,

             İlçe müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğünü,

             Çıkma tavuk: Altmış hafta ve üzeri yaştaki yumurta tavuğunu,

             Civciv: Yumurtadan çıkmış bir haftalık tavuk yavrusunu,

             Yarka: Yirmi haftalık yumurtacı pilici,

             Damızlık yumurta: Döllenmiş tavuk yumurtasını,

             İl itlaf ve imha tespit komisyonu: İl müdürlüğünün görevlendireceği personel, hayvan sahibi, Ticaret Borsası temsilcisi, Türkiye Yumurta Üreticileri Derneği temsilcisi ile muhtar veya azasından oluşan komisyonu,

             İlçe itlaf ve imha tespit komisyonu: İlçe müdürlüğünün görevlendireceği personel, hayvan sahibi, muhtar veya azası ile varsa Ticaret Borsası temsilcisi ve Türkiye Yumurta Üreticileri Derneği temsilcisinden oluşan komisyonu,

             İtlaf ve imha yeri: 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’nun 18 inci maddesinde belirtilen uygun gömülme mahallerini,

             Hastalık: Tavuk vebası (Avian influenza) hastalığını,

             Yumurtacı tavuk: Yumurta üretimi amacıyla yetiştirilen tavukları,

             Yumurtacı tavuk yetiştiricisi: İşletmelerinde bulunan yumurtacı tavuklardan sorumlu ve bunların yasal sahibi olan gerçek veya tüzel kişileri veya bunlara ait hayvanların geçici veya daimi olarak sorumluluğu ile sevk ve idarelerini üstlenen temsilcilerini,

             Yumurtacı tavuk işletmesi: Yumurtacı tavukların barındırıldığı ve beslendiği çiftlikleri,

             Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,

             Banka şubesi: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Şube Müdürlüklerini

             ifade eder.

             Destek miktarı, ödemeler ve kaynak aktarımı

             Madde 5 — İtlaf ve imha edilecek beher tavuk için  1,1 YTL  Banka aracılığı ile yetiştiricilere ödenir. Destekleme primi ödemesi için gerekli kaynak 2006 yılı bütçesinden bütçe kanunu ile hayvancılık desteklemeleri için ayrılan ödenekten karşılanır. Banka icmaller doğrultusunda ödemeleri yapmak üzere Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden kaynak aktarımını talep eder.

İKİNCİ BÖLÜM

             Tespit, İmha ve İtlaf İşlemleri ile Tespit, İtlaf ve İmha Tutanağı ve Destekleme Primi İcmal Formlarının Düzenlenmesi, Destekleme Primi Ödemesi Kapsamı Dışında Kalan Haller, Cezai Hükümler ve Sorumluluklar ve Hizmet Komisyonu

             İtlaf ve imha işlemleri

             Madde 6 — İtlaf ve imha işlemleri aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

             İtlaf işlemi yetiştiricinin kümeslerinde ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu çerçevesinde usulüne uygun olarak yapılacaktır.

             İmha işlemi işletmeye ait arazide açılan yeterli derinlikteki çukurlarda 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa uygun olarak yapılacaktır. İşletmenin imha çukurları için gerekli arazisi yoksa veya arazi imha çukurları için müsait değilse, valilikler imha için gerekli yerleri gösterir. imha çukurlarının açılmasında belediyelerle birlikte işletme sahiplerine gerekli kolaylığı sağlar.

             Tespit, itlaf ve imha tutanağı ile destekleme primi icmal formlarının düzenlenmesi

             Madde 7 — İl/İlçe İtlaf ve İmha Tespit Komisyonları, il/ilçe müdürlüklerine gelerek işletmelerindeki yumurtacı tavuklarını itlaf ve imha ettirmek isteyen yetiştiricilerin işletmelerine giderek her bir işletme için mahallinde (Ek-1) deki Tespit, İtlaf ve İmha Tutanağını iki nüsha olarak düzenler ve hayvanların itlaf ve imha edilmesini sağlar. İmha ve itlafı yapılacak hayvanların işletmeye giriş tarihini gösteren belgeler ile tutanağın bir nüshası il/ilçe müdürlüğünde muhafaza edilir. Bu Tutanak İtlaf ve İmha Tespit Komisyonunun itlaf ve imhaya katılan üyelerinin tamamı tarafından imzalanır. Bu komisyonlara 4 üncü maddede belirlenen kişi ve kuruluşlardan en az üç üyenin katılması zorunludur. İmzalanan tutanağın bir nüshası işletme sahibine veya temsilcisine verilir.

             İl/İlçe müdürlüğü imha edilen hayvanların işletmeye giriş evrakları üzerinden yaşlarını belirleyerek tebliğ hükümlerine uygun olarak itlaf ve imha edilmiş hayvanlara ödenecek destekleme prim miktarını gösteren (Ek-2) de yer alan Destekleme Primi İcmal Formunu iki nüsha düzenleyerek bir nüshasını ilgili Banka Şubesine gönderir. İkinci nüsha ise il/ilçe müdürlüğünde saklanır. Tespit, İtlaf ve İmha Tutanağı ve Destekleme Primi İcmal Formları 10 yıl süreyle il/ilçe müdürlüğünde muhafaza edilir.

             İl müdürlükleri, illerinde yapılan tüm itlaf ve imha işlemlerini gösteren icmal tablosunu düzenleyerek bilgisayar ortamında ve yazılı olarak Genel Müdürlüğe gönderir.

             Destekleme primi ödemesi kapsamı dışında kalan haller

             Madde 8 — Aşağıda belirtilen durumlarda Destekleme Primi ödenmez:

             a) Altmış haftalığın altındaki yumurtacı tavuklara,

             b) Yumurtacı tavuk işletmelerine civciv yarka veya damızlık yumurtanın giriş tarihini belgeleyen fatura, sevk irsaliyesi, benzeri mali belgeleri veya menşe şahadetnamesi, veteriner sağlık raporu bulunmayan işletmelere,

             c) İl/İlçe İtlaf ve İmha Tespit Komisyonunun bilgisi dışında itlaf ve imha edilen yumurtacı tavuklara,

             d) Kamu kurumları ve belediyelere ait yumurta tavukçuluğu işletmelerine.

             Cezai hükümler ve sorumluluklar

             Madde 9 — İtlaf işlemi yetiştiricinin işletmesinde yapılacaktır. İşletme sahibi veya temsilcisi; imha edilecek tavukların gömüleceği imha çukurlarının yerlerini belirlemek, hazırlamak ve imha işlemi sırasında temizlik ve dezenfeksiyon işlemi ile her türlü biyogüvenlik önlemini almak zorundadır.

             İl/İlçe müdürlükleri yumurtacı tavukların itlaf ve imhası ile ilgili tutanak ve icmal formlarını hayvanlara ait fatura, sevk irsaliyesi, menşe şahadetnamesi, veteriner sağlık raporu gibi evrakları 10 yıl süre ile saklamak zorundadırlar.

             Tüm bilgi ve belgelerin doğruluğundan, bilgi ve belge veren yumurtacı tavuk yetiştiricisi ile onaylayan kişi ve kuruluşlar doğrudan sorumludur.

             Haksız ödendiği tespit edilen veya iptal edilen destekleme primi ödemeleri ile ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgiliden veya ilgililerden müştereken ve müteselsilen tahsil edilmek üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilir.

             Hizmet komisyonu

             Madde 10 — Bu Tebliğin uygulaması ile ilgili olarak T.C. Ziraat Bankasına destekleme tutarının % 0,5’i oranında hizmet komisyonu ödenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

             Yürürlük süresi

             Madde 11 — Bu Tebliğ yayımı tarihinden itibaren bir ay sonra yürürlükten kalkar.

             Yürürlük

             Madde 12 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

                Madde 13 — Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

 

 

TESBİT-İTLAF-İMHA TUTANAĞI

Ek-1

 

YUMURTACI TAVUK İŞLETMESİ SAHİBİNİN ADI VE SOYADI

 

İŞLETMENİN ADRESİ

 

İŞLETME/KÜMES NO VEYA ÇALIŞMA İZİN NUMARASI

 

İŞLETME SAHİBİNİN

TC KİMLİK NO

 

İŞLETME

SAHİBİNİN

VERGİ NO

 

İMHA VE İTLAF EDİLEN YUMURTACI ÇIKMA TAVUK SAYISI

(ADET)

 

İMHA VE İTLAF EDİLEN YUMURTACI ÇIKMA TAVUK

(YAŞI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Yukarıda adresi, isim ve soyadı, T.C Kimlik ve Vergi Numarası yazılı yumurtacı tavuk işletmesinde yapılan tespitte yukarıda belirtilen miktarda ekonomik ömrünü tamamlamış çıkma yumurtacı tavuk itlaf ve imha edilmiştir.……/……/2006

 

 

İMZA                              İMZA                                     İMZA                                           İMZA                                          İMZA

 

 

 

DESTEKLEME İCMAL FORMU

EK-2

 

DESTEKLEME PRİMİ ÖDEMESİ YAPILACAK FİRMA VEYA KİŞİ ADI

 

İŞLETMENİN ADRESİ

İŞLETME/KÜMES NO VEYA ÇALIŞMA İZİN NUMARASI

İŞLETME SABİNİN

TC KİMLİK NO

İŞLETME SABİNİN

VERGİ NO

İMHA VE İTLAF EDİLEN YUMURTACI ÇIKMA TAVUK SAYISI (ADET)

ÖDEMEYE ESAS DESTEKLEME PRİM MİKTARI

 (YTL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              İl/İlçe Müdürlüğünün                                                                                          İl/İlçe Müdürü

                           İmha Tespit Komisyonunda Görev Almış Üyesi

 

             ADI SOYADI:                                                                                                                   ADI SOYADI:

 

             TARİH:                                                                                                                            TARİH:

 

             İMZA:                                                                                                                              İMZA-MÜHÜR :