Milletlerarası Andlaşma

             Karar Sayısı : 2005/9882

             Kuzey Atlantik Andlaşması ile bu Andlaşmaya taraf devletler arasındaki Kuvvetlerin Statüsüne İlişkin Anlaşma ve Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında mevcut ABD’ye ait konvansiyonel silah, teçhizat, donanım ve malzeme ile bu Ülkenin kullanımı için tahsis edilen bina ve arazilerin, Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (AKKA) Denetim Protokolü kapsamındaki denetimlerinde izlenecek usullerin uygulanmasına dair nota teatisi yoluyla akdedilen ekli Anlaşma’nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 29/11/2005 tarihli ve USGY-I/9714 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 6 ncı maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 15/12/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

                                                                                                                                                    Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                     CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             A. GÜL                                          A. ŞENER                                    M. A. ŞAHİN                          B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.              Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

       A. BABACAN                                    M. AYDIN                                  N. ÇUBUKÇU                         A.COŞKUN

        Devlet Bakanı                                   Devlet Bakanı                                 Devlet Bakanı                       Devlet  Bakanı V.

           C. ÇİÇEK                                     M. V.GÖNÜL                                M. V.GÖNÜL                       K. UNAKITAN

        Adalet Bakanı                             Milli Savunma Bakanı                         İçişleri Bakanı V.                       Maliye Bakanı

           H. ÇELİK                                       F. N.ÖZAK                                     R.AKDAĞ                           B. YILDIRIM

    Milli Eğitim Bakanı                    Bayındırlık ve İskan Bakanı                       Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

                    M. M. EKER                                      M. BAŞESGİOĞLU                                        A. COŞKUN

          Tarım ve Köyişleri Bakanı                     Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı                         Sanayi ve Ticaret Bakanı

                    M.H.GÜLER                                                A. KOÇ                                                      O. PEPE

     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı                   Kültür ve Turizm Bakanı                             Çevre ve Orman Bakanı

 

 

             Sayı: USGY-I-6782

             Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Dışişleri Bakanlığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliğine saygılarını sunar ve ABD'nin taraf olduğu Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması (bundan böyle AKKA olarak anılacaktır) ile ilgili olarak ve AKKA Denetim Protokolü'nün uygulanmasında süregelen yakın işbirliğini genişletme düşüncesiyle ve Kuzey Atlantik Antlaşması'na Taraf Devletler arasındaki 19 Haziran 1951 tarihli "Kuvvetlerin Statüsüne İlişkin Anlaşma" ile, değişiklikleri ve ilaveleriyle 29 Mart 1980 tarihli "Kuzey Atlantik Antlaşması’nın II'nci ve III'üncü maddeleri çerçevesinde, T.C. ile ABD Hükümetleri arasında Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması" ve ilgili anlaşmalarla bağlı olarak, T.C. topraklarında mevcut olan ABD'ne ait AKKA'ya tabi konvansiyonel silah ve teçhizat, donanım ve malzeme ile anlaşmayla ABD'nin kullanımı için tahsis edilen bina ve arazilerin (bundan böyle "kapsanan teçhizat ve tesisler" olarak anılacaktır) denetiminde izleyen maddelerdeki usullerin uygulanmasını teklif eder:

             I.

             T.C., diğer bir Taraf Devletten, T.C. topraklarında, AKKA Denetim Protokolünün VII. ve VIII. bölümlerine göre denetim(ler) yapma niyetine ilişkin bir bildirim aldığında, AKKA Denetim Protokolü doğrultusunda aşağıdaki yöntemler uygulanır:

             - Denetim bildiriminde, "kapsanan teçhizat ve tesisler"i de içeren beyan edilmiş mevkinin (BEM) bağlantılı olduğu Adana Havaalanı giriş/çıkış noktası olarak bildirildiğinde, ABD, denetim ekibinin giriş/çıkış noktasına varış zamanında hazır bulunacak şekilde, AKKA Denetim Protokolünün V. Bölüm 2. paragrafı çerçevesinde, T.C. refakat timine en fazla üç kişilik bir irtibat timi sağlayacaktır.

             - Şayet, denetim ekibinin giriş/çıkış noktasına ulaşmasından hemen sonra, "kapsanan teçhizat ve tesisler" için bir denetim ilan edilirse, ABD irtibat timi (bundan sonra "irtibat timi" olarak anılacaktır) "kapsanan teçhizat ve tesisler"in denetimi süresince refakat timine eşlik edecektir. Şüphe denetimlerinin gerçekleştirildiği durumlarda, şayet BEM'in dışındaki belirlenmiş alanda anlaşma ile ABD'nin kullanımına tahsis edilmiş yapı ve tesisler bulunuyorsa, irtibat timi, sadece bu yapı ve tesislerin denetlenmesi süresince refakat timine eşlik edecektir. Şayet denetleyen Taraf Devlet tarafından giriş noktasında ilan edilen denetim mevkii bunları içermiyorsa, irtibat timi yukarıdaki teçhizat, yapı ve tesislerin bulunduğu en yakın veya en uygun bir bölgeye hareket edecek ve refakat timiyle sürekli iletişim içerisinde denetim sona erene kadar burada hazır bekleyecektir. Şayet denetleyen ülke tarafından "kapsanan teçhizat ve tesisler"in bulunduğu bir BEM veya belirlenmiş alan için ardışık bir denetim ilan edilirse, refakat tim komutanı, kendilerine katılması ve denetim boyunca eşlik etmesi için irtibat timini denetim mevki hakkında bilgilendirecektir. Aynı usul müteakip ardışık denetimler için de izlenecektir.

             - Şayet "kapsanan teçhizat ve tesisler" için bir denetim ilan edilirse veya şüphe denetimi gerçekleştirilirse, belirlenmiş alan içerisinde BEM'den başka anlaşma ile ABD'nin kullanımına tahsis edilmiş yapı ve tesisler bulunuyorsa. Denetim Protokolünün 5, 6 ve 7'nci paragrafları doğrultusunda denetleyen Taraf Devlet tarafından T.C. topraklarına getirilen denetim teçhizat ve malzemelerinin denetim brifinginden önce yapılacak kontrolüne, refakat timiyle beraber irtibat timi de iştirak edecektir.

             - Şayet "kapsanan teçhizat ve tesisler" için bir denetim ilan edilirse veya şüphe denetimi gerçekleştirilirse, T.C., denetleyen taraf devletten denetim mevkii, ilk veya ardışık denetim veya belirlenmiş alan hakkında bir bildirim aldığında ABD'yi hemen bilgilendirecek ve şayet yapılabilirse, denetim mevkii veya belirlenmiş alan hakkında irtibat timine haber verecektir.

             - ABD, denetim ilan edilen BEM veya belirlenmiş alan içerisinde "kapsanan teçhizat ve tesisler"in bulunup bulunmadığını T.C.'ne teyiden bildirecektir.

             - İrtibat timi, bu Nota'nın başka bir yerinde belirtilen durumlar dışında, BEM veya belirlenmiş alanda icra edilecek bir denetim esnasında "kapsanan teçhizat ve tesisler"le karşılaşıncaya dek refakat timi içerisinde hiç bir görev almayacaktır.

             - İrtibat timi, denetim ekibi "kapsanan teçhizat ve tesisler"i denetleme niyetini belli ettiği zaman refakat timine katılacak ve denetimin o bölümü tamamlanana kadar refakat timi içerisinde bulunacaktır.

             - ABD, denetimin başlangıcında lüzumsuz gecikmeleri önlemek için irtibat timinin zamanında sağlanması hususunda T.C. ile işbirliği halinde gerekli bütün düzenlemeleri yerine getirecektir.

             - İrtibat timinin ulaşım, iletişim, ibate, iaşe, çalışma alanı ve gerektiğinde tıbbi yardım veya diğer her türlü gereksinimi T.C. tarafından karşılanacaktır. ABD, T.C.'nin irtibat timine sağlamış olduğu yukarıdaki her türlü hizmetin masraflarını karşılayacaktır.

             II.

             "Kapsanan teçhizat ve tesisler"in denetimi süresince:

             - Belirlenmiş alanlardaki kuşku denetimlerini reddetme veya kabul etme hakkı T.C. Hükümeti'nce kullanılacaktır.

             - Refakat timinin komutanı T.C. Hükümeti'nin temsilcisi olacaktır.

             - Refakat timinde bir ABD temsilcisi bulunmadıkça "kapsanan teçhizat ve tesisler" denetlenmeyecektir. ABD tarafından kullanılan yapı ve tesislerin denetimi sırasında, denetimin pürüzsüz ve süratli bir şekilde tamamlanması için ABD temsilcileri AKKA Denetim Protokolü çerçevesinde gerekli bütün önlemleri alacaklardır. Şayet denetim ekibi alt-timlere ayrılırsa refakat tim komutanı her alt-timde bir irtibat tim elemanı bulunmasını talep edebilir.

             - İrtibat timi, "kapsanan teçhizat ve tesisler"le ilgili olarak, hassas noktaların belirtilmesi, örtme ve diğer giriş kontrol hükümlerinin uygulanması açısından, AKKA denetim Protokolünün II. Bölüm 4'ncü paragrafında yer alan denetlenen Taraf Devlete ait hak ve yükümlülükleri kullanma hakkına sahip olacaktır. Şayet böyle bina, yapı veya tesisler için bir denetim ilan edilirse veya şüphe denetimi gerçekleştirilirse belirlenmiş alanda böyle bir yapı bulunuyorsa, irtibat elemanları, denetim brifinginden en az 2 saat önce refakat tim komutanını, denetim esnasında buralarda hassas noktalarla karşılaşılıp karşılaşılamayacağı hususunda bilgilendireceklerdir. ABD irtibat subayı, hassas bir noktayı içeren bir mevkiin denetimine ilişkin bir niyeti algılar algılamaz, ilgili Türk alt-tim liderini hassas nokta hakkında haberdar edecektir. Denetim ekibi buralara girmek istediği zaman, hassas nokta ilanı ilgili Türk alt-tim lideri tarafından yapılacaktır. İlaveten, denetim ekibi ve refakat timi arasında AKKA prensiplerinin uygulanmasına ilişkin herhangi bir belirsizliğin ortaya çıkması halinde sorun Türk refakat tim komutanı tarafından çözümlenecektir. Şayet böyle bir belirsizlik AKKA'nın "kapsanan teçhizat ve tesisler"e uygulanmasıyla ilgiliyse, durumun açıklığa kavuşturulması için Türk refakat tim komutanı irtibat timi kıdemli subayıyla işbirliği içerisinde denetim ekibiyle irtibat kuracaktır.

             - ABD, "kapsanan teçhizat ve tesisler"e ait krokilerin hazırlanması amacıyla T.C.'ne gerekli bilgiyi sağlayacaktır. İlaveten, ABD temsilcileri, denetim brifinginden en az 2 saat önce refakat tim komutanına denetim mahallinde veya kuşku denetimleri yapılması durumunda belirlenmiş alan içerisinde bulunan AKKA'ya tabi konvansiyonel silah ve teçhizat hakkında AKKA Bildirim ve Bilgi Değişimi Protokolü uyarınca güncel bilgileri sağlayacaklardır.

             - T.C., ABD silahlı kuvvetlerinin denetim hazırlıklarını kolaylaştırmak amacıyla denetimden önce irtibat timine mevki krokisinin bir örneğini verecektir. Şayet yapılacaksa, denetim brifingleri, T.C. temsilcileri tarafından takdim edilecektir. İrtibat timi mensupları, denetim mevkiinde veya kuşku denetimi olması durumunda belirlenmiş alan içerisindeki "kapsanan teçhizat ve tesisler"e ilişkin olarak yöneltilebilecek her türlü soruyu cevaplandırmak için, denetim brifinginde hazır bulunacaklardır.

             - Denetim esnasında kullanılacak lisan T.C.'nce bildirildiği gibi İngilizce olacaktır. T.C., Denetim Protokolünün V inci Bölüm, 8 inci paragrafında belirtilen her türlü hizmeti sağlamaktan veya düzenlemeyi yerine getirmekten sorumlu olacaktır.

             III.

             Yukarıdaki hükümlere ait değişiklikler herhangi bir zamanda tarafların karşılıklı mutabakatıyla yapılabilir.

             IV.

             Yukarıda bahiskonusu hususlar kabul edildiği takdirde, T.C. Dışişleri Bakanlığı, ilaveten, ABD Hükümeti'nin cevabıyla birlikte bu Nota'nın, yukarıda öngörülen işlemlerin, AKKA Denetim Protokolüne uygun bir biçimde ve yalnızca "kapsanan teçhizat ve tesisler" için uygulanmasını ve tarafların yürürlüğe giriş için gerekli işlemleri tamamladıklarına ilişkin olarak teati edecekleri Notaların ikincisini müteakip iki Hükümet arasında yürürlüğe girecek olan ve "kapsanan teçhizat ve tesisler"in T.C. topraklarındaki mevcudiyeti sona erinceye kadar geçerli kalacak bir Anlaşma oluşturmasını önermektedir.

             V.

             Bir Anlaşma oluşturacak olan bu Nota'nın hükümleri ve ABD Büyükelçiliğinin yanıtı AKKA ve AKKA Denetim Protokolü'nden doğan haklara zarar vermeyecektir.

             T.C. Dışişleri Bakanlığı bu fırsattan yararlanarak ABD Büyükelçiliğine en yüksek saygılarının teminatını tekrarlar.

             Ankara, 3 Ağustos 2005

—————

             Sayı: 1587

 

             Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına saygılarını sunar ve Dışişleri Bakanlığının "Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması" kapsamındaki konvansiyonel silah ve teçhizatın denetimi konusunda önerilen Anlaşma metnine ilişkin 4 Ağustos 2005 tarihli ve USGY-I-6782 sayılı Notasına atıfla, Amerika Birleşik Devletleri Hükümetinin sözkonusu Anlaşma metniyle mutabık olduğunu teyid eder.

             Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına en derin saygılarının teminatını yineler.

 

             Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği

             Ankara, 4 Ekim 2005

 

Bu andlaşmanın İngilizce dilindeki Metni  25/1/2006  tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.