Yönetmelik

             Haliç Üniversitesinden:

Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim

ve Sınav Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, Haliç Üniversitesinde lisansüstü düzeyinde yapılan tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programları çerçevesinde yürütülmekte olan her türlü eğitim-öğretim etkinliklerinde uygulanacak esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             Madde 2 — Bu Yönetmelik, Haliç Üniversitesinde lisansüstü eğitim-öğretim ile sınavlarda uygulanacak esaslar, diploma ve unvanlar ile devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             Madde 3 — Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen,

             Üniversite: Haliç Üniversitesini,

             Mütevelli Heyeti: Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             Rektörlük: Haliç Üniversitesi Rektörlüğünü,

             Senato: Haliç Üniversitesi Senatosunu,

             Üniversite Yönetim Kurulu: Haliç Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             İlgili Kurul: Enstitü Kurulunu,

             İlgili Yönetim Kurulu: Enstitü Yönetim Kurulunu,

             İlgili Anabilim/Anasanat Dalı: Enstitü Anabilim/Anasanat Dalını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Programlara Başvuru, Kayıt ve Kabul, Öğretim Ücreti,

Burslu Öğrenciler, İzin ve İlişik Kesilmesi

             Giriş ve kontenjanların tespiti

             Madde 5 — Anabilim/anasanat dalları her yarıyılın sonunda, bir sonraki yarıyılda açacakları lisansüstü programlarını, bu programlara kabul edecekleri öğrenci kontenjanlarını, her programın gerektirdiği yabancı dil dahil başvuru ve kabul koşullarını bağlı oldukları enstitüye önerirler. Öneriler ilgili kurulda karara bağlanarak Rektörlüğe bildirilir ve Üniversite tarafından ilan edilir.

             Herhangi bir lisansüstü programına kabul edilecek en az öğrenci sayısı Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Sayının bunun altında kalması durumunda, ilgili Yönetim Kurulu kararı ile söz konusu lisansüstü programı o yarıyıl için açılmayabilir.

             Lisansüstü programlara başvuru, kabul ve kayıt

             Madde 6 — Lisansüstü programlara başvuru, öğrenci kabulü ve kayıt işlemleri ile ilgili şartlar şunlardır:

             a) Yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için, lisans öğrenimini başarı ile tamamlamış olmak ve başvurulan programın puan türünden en az 45 LES puanına sahip olmak gerekir. Konservatuvar yüksek lisans programları için LES puanlarında alt limit aranmaz. LES sonuçlarının geçerlilik süresi iki yıldır.

             b) Doktora ve sanatta yeterlik programlarına kabul edilebilmek için, yüksek lisans veya lisans öğrenimini başarı ile tamamlamış olmak; hazırlık sınıfları dışında en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği veya veteriner fakülteleri diplomasına veya Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmak ve başvurduğu program türünde, yüksek lisans diploması ile başvurularda en az 45, lisans diploması ile başvurularda ise en az 55 LES puanına veya LES'e eşdeğer kabul edilen ve  Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen eşdeğer puanlara sahip olmak gerekir. Yüksek lisans öğretimlerini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek doktora veya sanatta yeterlik eğitimine başvuranların yeniden LES’e girmelerine gerek yoktur. 

             c) Yabancı uyruklu adaylar ile yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlarına kabulü için LES’e girme koşulu aranmaz. Ancak bu adayların Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen sınavlarda başarılı olmaları gerekir. Bu sınavlardaki başarı baraj puanları ilgili yönetim kurulları tarafından belirlenir. Türkçe eğitim-öğretim yapılan programlara kabul edilenler Üniversite tarafından açılacak Türkçe yeterlik sınavında başarılı olmak zorundadırlar. Bu sınavda başarısız olmaları durumunda iki yarıyılı aşmamak koşulu ile Türkçe seviyesini yeterli düzeye ulaştırabilmeleri için süre tanınır ve bu süre öğretim süresine dahil edilmez.

             d) Yabancı dilde eğitim-öğretim yapılan doktora ve sanatta yeterlik programlarına başvuran ve kabul edilen adaylardan Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından başarı belgesi olanlar, yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar. Bu sınavlardaki başarı baraj puanları en az, TOEFL CBT için 227, TOEFL IBT için 86, ILETS (Tüm bileşenlerden ortalama) için 7, FCE için A, CAE için B, CPE için C, ÜDS ve KPDS için de 80’dir. Yabancı dil başarı belgesi bulunmayan adaylar için, Üniversite tarafından dönem başında açılan yabancı dil yeterlik sınavına katılanlar, bu sınavda başarısız olmaları durumunda yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmek ve yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmak zorundadırlar. Bu öğrenciler için, Haliç Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönerge hükümleri uygulanır. Yabancı dil hazırlık sınıfında geçen süre  iki yarıyıldan fazla olamaz ve öğretim süresine dahil edilmez.

             e) Türkçe lisansüstü programlara kabul edilen adaylar istedikleri takdirde Üniversite tarafından açılan yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederler. Bu öğrenciler için yukarıda belirtilen Yönerge hükümleri uygulanır. Yabancı dil hazırlık sınıfında geçen süre  iki yarıyıldan fazla olamaz ve öğretim süresine dahil edilmez.

             f) Lisansüstü programda aday başvuruları ilgili enstitü müdürlüğüne doğrudan yapılır. Adaylar başvuru esnasında yukarıda belirtilen belgeler ile kayıt için gerekli diğer belgeleri akademik takvimde belirtilen süreler içinde eksiksiz olarak teslim etmek zorundadırlar.

             g) Değerlendirmeler; enstitü bünyesinde, program düzeyinde, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanı ve iki öğretim üyesinden oluşan komisyonlar tarafından yapılır. Değerlendirme komisyonları anabilim/anasanat dalı başkanının görüşü alınarak ilgili Enstitü tarafından belirlenir. Değerlendirmelerde başarılı olmak için gerekli en düşük puanlar ile mezuniyet not ortalaması, mülakat sonucu ve LES puanlarının bunlara katkı oranları Senato tarafından belirlenir. Ancak, LES sonucunun katkı oranı %50’den az olamaz.

             Değerlendirme sonucunda başarılı bulunanlar lisansüstü programlara kabul edilirler. Değerlendirme sonuçları ilgili enstitü tarafından duyurulur ve Rektörlüğe gönderilir.

             h) Lisansüstü programlara kabul edilen adayların kesin kayıtları, öğretim ücretleri ile diğer mali yükümlülüklerini yerine getirmelerinden sonra ilgili Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Tüm adaylar, kesin kayıtlarını akademik takvimde belirtilen günlerde başlatmak ve tamamlamak zorundadırlar. Aksi halde lisansüstü öğrencilik haklarını kazanamazlar.

             Öğretim ücreti

             Madde 7 — Üniversitede lisansüstü eğitim öğretim ücretlidir. Öğretim ücretleri her akademik yıl başından önce Rektörlüğün önerisi ile Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir. Öğrenciler öğrenimlerine başlayabilmek için öğretim ücretleri ile ilgili mali yükümlülüklerini yerine getirerek kayıtlarını yaptırmak ve yenilemek zorundadırlar. Burslu öğrenciler dışında, öğretim ücretlerini ödemeyen öğrenciler kayıt yaptıramaz, yenileyemez ve izinli sayılamazlar. Bu öğrencilere Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümleri uygulanır ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Burslu öğrenciler

             Madde 8 — Burs tahsisi ile ilgili işlemler, Haliç Üniversitesi Lisansüstü Burs Yönergesi hükümlerine göre yapılır.

             Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

             Madde 9 — Bilimsel hazırlık programı; bir önceki derecesini başvurdukları lisansüstü programlardan farklı alanlarda almış olan adaylar ile başka bir yükseköğretim kurumundan almış olan adaylara eksikliklerini gidermek ve başvurdukları programa uyum sağlamak amacı ile uygulanan bir programdır. Bu programlara alınacak öğrenciler, ilgili anabilim/anasanat dalı bünyesinde bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre oluşturulan değerlendirme komisyonları tarafından, lisans ve/veya lisansüstü başarı düzeyleri ile izledikleri programların yapısına  göre belirlenir.

             Bilimsel hazırlık programına kabul edilen bir lisansüstü öğrencisinin alması zorunlu dersler lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. 

             Bilimsel hazırlık programındaki öğrenciler, bilimsel hazırlık derslerinin dışında, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersleri de alabilirler. Bu derslerden alınan krediler, öğrencinin lisansüstü programına kabul edilmesi durumunda, ilgili Yönetim Kurulu kararı ile program çerçevesinde sayılabilirler.

             Bilimsel hazırlık programına kabul edilen yüksek lisans öğrencilerinin başvurmuş oldukları programlara başlayabilmeleri için, bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü en az (D) notu ile ve programı en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlamaları; bilimsel hazırlık programına kabul edilen doktora öğrencilerinin başvurmuş oldukları programlara başlayabilmeleri için, bilimsel hazırlık programı derslerinin tümünü en az (C) notu ile ve programı en az 2.50 genel not ortalaması ile tamamlaması gerekir.

             Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre, en çok iki yarıyıldır. Bu süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora ve sanatta yeterlik programlarının süresine dahil edilmez. 

             Yatay geçiş yolu ile öğrenci kabulü

             Madde 10 — Üniversite içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler süresi içinde gerekli belgelerle başvurmak koşulu ile, ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile, enstitüde yürütülen diğer lisansüstü programlara yatay geçiş yolu ile kabul edilebilirler. Bu kararda, öğrencilerin kabul edildiği programdaki ders yükümlülüklerinin hangilerinden muaf tutulacakları ve yarıyıl bazındaki öğretim süresi de ayrıca belirtilir.

             Yatay geçişler ancak ders alma süresi içinde ve yarıyıl başlarında yapılabilir.

             Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş, kontenjan ve koşulları ilgili Yönetim Kurullarının önerisi üzerine Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             Doktora ve sanatta yeterlik programlarında yatay geçiş yapan öğrencilerin yeterlik sınavlarını geçiş yaptıkları programlarda vermeleri gerekir.

             Özel öğrenci kabulü

             Madde 11 — Bir yükseköğretim kurumu mezunu ya da öğrencisi olup, diplomaya yönelik olmaksızın, belirli bir konuda bilgisini attırmak isteyenler, ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili  Yönetim Kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilirler.

             Özel öğrenciler kredi saati başına belirlenen öğretim ücreti ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra, her yarıyıl başında kayıt yaptırdıkları derslere devam ederler. Bu öğrenciler programa kayıtlı öğrenciler gibi, derslerinin tüm koşullarına uymak ve gereklerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu öğrencilerin ders uygulama ve sınav değerlendirmeleri bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Özel öğrencilere aldıkları dersleri ve başarı durumlarını belirten bir belge verilir.

             Özel öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve tez çalışması yapamazlar.

             Özel öğrencilik Üniversitedeki herhangi bir lisansüstü programa kayıt hakkı vermez. Ancak bu öğrencilerin programa kabul koşullarını yerine getirerek lisansüstü programlara kayıt olmaları durumunda, daha önceki başarı notları aynen geçerli sayılır.  

             Kayıt yenileme

             Madde 12 — Öğrenciler ders ve tez aşamasında her yarıyıl akademik takvimde belirtilen süre içinde, öğretim ücretlerini ödeyerek kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Öğrenciler danışmanlarının gözetiminde ders programlarını yaparak kayıtlarını yenilerler. Derslerini seçen öğrenciler danışmanlarının onayını almak zorundadırlar. Aksi halde kayıt yenileme işlemleri geçersiz sayılır.  Bu süre içinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl derslere devam edemezler ve sınavlara giremezler. Bu şekilde kaybedilen süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Ancak mazeretleri ilgili Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrencilerin, belirtilen ek süre içinde kayıt yenilemeleri mümkündür. İki yarıyıl üst üste izinli ve geçerli özürleri olmadığı halde kayıt yenilemeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             İzinli sayılma

             Madde 13 — Öğrenciler, istekte bulunmaları durumunda ve aşağıda belirtilen nedenlerin varlığı halinde, ilgili Yönetim Kurulu tarafından bir defada en çok iki yarıyıl süre ile izinli sayılabilirler:

             a) Tam teşekküllü bir hastaneden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretlerinin bulunması,

             b) Öğrencinin mahallin en büyük mülki amiri tarafından belgelenmesi koşulu ile doğal afetler nedeni ile  öğrenimine devam edememe durumunda kalmış olması,

             c)  Öğrencinin tecil hakkını kaybetmiş olması ve askere alınması,

             d) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkümiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre süreli uzaklaştırma ve Yükseköğretim Kurumundan çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             e) Öğrencinin değişim programları dışında geçici olarak yurt dışında bir üniversiteye gitmesi,

             f) İlgili Yönetim Kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenlerin varlığı.

             Öğrenciler başvurularını belgeleri ile birlikte enstitüye yaparlar. İzinli sayılan öğrenciler, öğrenci haklarından yararlanamazlar. Bu maddenin (e) ve (f) bentlerine göre izinli sayılan öğrenciler öğretim ücretlerini ödemek zorundadırlar. İzinli sayılma süresi eğitim-öğretim süresinden sayılmaz ve tüm öğretim boyunca dört yarıyılı aşamaz.

             İzinli sayılan öğrenciler, sürenin bitiminde, yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler.

             İlişik kesme

             Madde 14 — Aşağıdaki durumlarda, bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim sürelerini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) İlk yarıyıl sonunda genel not ortalamasının 1.50 den az olması,

             b) İkinci ve daha sonraki herhangi bir yarıyılda genel not ortalamasının 2.00 den az olması,

             c) Danışmanı tarafından belirlenen en az ders yükünün tezli yüksek lisans programında ve yüksek lisans derecesi ile kayıt olunan doktora veya sanatta yeterlik programında dört, tezsiz yüksek lisans programında ve lisans derecesi ile kayıt olunan doktora veya sanatta yeterlik programında altı yarıyılda tamamlanamaması,

             d) Yüksek lisans veya doktora tez çalışması ile ilgili ders notlarının üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez (U) olması,

             e) Tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin, dönem projelerinde ikinci kez başarısız olmaları,

             f) Tezin jüri tarafından reddedilmiş olması,

             g) Düzeltilmiş tezin jüri tarafından kabul edilmemiş olması,

             h) Doktora/sanatta yeterlik öğrencilerinin bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerindeki koşulları yerine getirmemiş olmaları,

             i) Doktora öğrencilerinin, yeterlik sınavında iki kez başarısız olmaları,

             j) Doktora/sanatta yeterlik öğrencilerinin, tez önerisinin iki kez reddedilmiş olması,

             k) Programın süresi içinde tamamlanamamış olması,

             l) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olması.

             Yukarıda belirtilen nedenlerden herhangi biri ile ilişiği kesilen öğrenciler kendi  isteği ile Üniversiteye geri dönüş yapamaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim – Öğretim ve Sınavlar ile İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim dönemleri

             Madde 15 — Lisansüstü eğitim-öğretim takvimi, 13/9/2005 tarihli ve 25935 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Haliç Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınarak belirlenir.

             Ders programlarının belirlenmesi ve derslerin kredi değerleri

             Madde 16 — Lisansüstü dersler ile bunların kredi saatleri, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlıklarının önerisi üzerine ilgili kurullarca karara bağlanıp Senatoya sunulur. Programlarda yapılacak değişiklikler her yıl en geç Mayıs ayı içinde aynı yolla belirlenir.

             Teorik derslerde bir saat, uygulama ve laboratuvarlar ile klinik uygulamalarda iki saat 1.00 kredi sağlar. Seminer ve tez çalışmaları kredisizdir.

             Derslere devam

             Madde 17 — Öğrenciler derslere, uygulama ve sınavlara katılmak zorundadırlar. Öğrencilerin devam durumları ilgili öğretim üyesi tarafından izlenir. 

             Ders sınavları ve değerlendirme

             Madde 18 — Öğrenciler ara sınav ve/veya yarıyıl içi çalışmaları dışında, yarıyıl sonu sınavı ve/veya yarıyıl sonu proje çalışması değerlendirmesine alınırlar. Yarıyıl sonu sınavları ilgili Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve duyurulan yer ve zamanlarda yapılır. Öğrencinin ders başarı notu; ara sınavlar, dönem içi çalışmalar ve devam durumu ile yarıyıl sonu sınavları ve/veya yarıyıl sonu proje değerlendirmesi göz önünde tutularak ilgili öğretim elemanı tarafından takdir edilir.

             Not değerleri

             Madde 19 — Öğrencilerin derslerdeki başarı derecelerini belirlemede harfli sistem kullanılır. Bu amaçla kullanılan harfler ve bunlara karşılık gelen sayısal değerleri aşağıda belirtilmiştir: 

             Harf Notu                       Katsayı                 Sayısal Not (puan)

             A                                         4.00                               96-100

             A-                                       3.70                                92-95

             B+                                       3.30                                88.91

             B                                         3.00                                84-87    

             B-                                        2.70                                80-83

             C+                                       2.30                                76-79

             C                                         2.00                                72-75

             C-                                        1.70                                68-71

             D+                                      1.30                                64-67

             D                                         1.00                                60-63

             F                                         0.00                             59 ve altı

             Ayrıca, öğrencilerin bir dersteki başarı durumları, yukarıdaki harf notlarının dışında kalan ve katsayısı olmayan aşağıdaki harflerden birisi ile belirlenir.

             Bunlardan;

             a) NA (Devamsız) : Devamsızlık nedeniyle başarısız olunan dersler için verilir ve ortalama hesaplarında kredili dersler için F, kredisiz dersler için U notu gibi işlem görür.

             b) I (Eksik) : Öğrencilerin derste başarılı oldukları halde, özürleri nedeni ile ders için gerekli olan proje, bitirme ödevi, laboratuvar deneyleri ve benzeri çalışmaları tamamlayamamaları durumunda verilir. Bu işareti alan öğrenciler, sınav döneminin bitiminden sonra en geç onbeş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadırlar. Aksi halde, I işareti F notuna dönüşür.

             c) S (Yeterli) : Kredisiz derslerde veya tez çalışmalarında başarılı olunduğunda verilir.

             d) U (Yetersiz) : Kredisiz derslerde veya tez çalışmalarında başarısız olunduğunda verilir.

             e) T (Transfer) : Başka bir yükseköğrenim kurumundan daha önce alınan ve denkliği ilgili Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek muaf sayılan dersler için verilir.

             f) W (Çekilmiş) : Öğrencilerin onuncu hafta sonuna kadar çekildikleri dersler için verilir.

             g) R (Tekrar) : Tekrarlanan dersler için verilir.

             h) P (Devam eden) : Birden fazla döneme yayılan kredisiz derslerin veya tez çalışmasının devam ettiği durumlarda verilir.

             Not ortalamaları

             Madde 20 — Her öğrenci için, her yarıyıl sonunda yarıyıl not ortalaması (YNO) ve genel not ortalaması (GNO) olmak üzere iki ağırlıklı not ortalaması hesaplanır ve öğrencinin başarı durumu bu ortalamalara göre belirlenir.

             Bir dersin kredisi ile, o derste alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir.

             YNO, öğrencinin o yarıyıl programına aldığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur.

             GNO, öğrencinin öğrenimi süresince programına aldığı bütün derslerin son notları esas alınarak hazırlanacak ağırlıklı puanlarının toplamının alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur.

             Not ortalamasının hesaplanmasında, bölme işlemleri virgülden sonra iki basamak yürütülür.

             Bilimsel hazırlık programında alınan derslerin notları, lisansüstü not ortalamasına katılmaz.

             Ders tekrarı

             Madde 21 — Bir dersten başarılı sayılabilmek için ders başarı notu olarak yüksek lisans öğrencisinin en az C, doktora öğrencisinin en az C+ notu almış olması gerekir. Öğrenciler başarısız oldukları dersleri, verildikleri ilk yarıyılda tekrarlamak veya seçmeli derslerde, ilgili anabilim dalı tarafından eşdeğer kabul edilen dersleri almak zorundadırlar.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             Madde 22 — Öğrenciler ilan edilen sınav sonuçlarına, ilan tarihini izleyen beş iş günü içinde maddi hata yönünden itiraz edebilirler. İtiraz başvurusu ilgili enstitü müdürlüğüne yapılır. Bu itiraz müdürlüğün oluşturacağı, dersin öğretim elemanının da dahil olduğu üç kişilik bir komisyon tarafından o derse ait değerlendirme esaslarına göre tekrar değerlendirilerek en geç iki hafta içinde karara bağlanır. Karar Rektörlüğe ve öğrenciye bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

             Amacı ve kapsamı

             Madde 23 — Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır.

             Ders yükü ve süre

             Madde 24 — Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşulu ile en az yedi ders, seminer çalışması ve tez çalışmasından oluşur.

             Öğrenci yüksek lisans programında, lisans öğrenimi sırasında almamış olması koşulu ile lisans dersleri de alabilir. Ancak bu derslerin en çok iki tanesi ders yüklerine ve yüksek lisans kredisine sayılabilir. Ayrıca, öğrenci ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile programında öngörülen kredi toplamının yarısını aşmamak koşulu ile diğer üniversitelerden de lisansüstü dersleri alabilir.

             Tezli yüksek  lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen tüm yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler programlarını daha kısa sürede tamamlayabilirler. Kredili dersleri ve seminer çalışmasını başarı ile bitiren, ancak tez çalışmasını dördüncü yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrencilere, tezini jüri önünde savunması için iki yarıyıl ek süre verilir.

             Tez danışmanı atanması

             Madde 25 — Tezli yüksek lisans programındaki öğrencilere en geç ikinci yarıyıl başında ilgili anabilim/anasanat dalı önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile bir tez danışmanı atanır. Tez danışmanları, öğretim üyeleri veya sanat dallarında en az yüksek lisans derecesine sahip öğretim görevlileri arasından seçilir. Önceki danışmanın olumlu görüşü ve anabilim/anasanat dalının gerekçeli önerisi üzerine ilgili Yönetim Kurulu kararı ile tez danışmanı değişikliği yapılabilir. Yüksek lisans tezinin niteliğinin birden fazla tez danışmanını gerektirmesi  durumunda, yukarıda belirtilen niteliklere sahip ikinci  tez danışmanı da aynı yolla atanabilir. 

             Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi danışmanları tarafından yürütülür.  

             Tez çalışması

             Madde 26 — Tez danışmanı öğrencinin tez konusunu en geç ikinci yarıyıl sonuna kadar belirler. Tez konusu ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Tez danışmanının onayı ile tez konusu aynı yolla değiştirilebilir.

             Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlayan öğrenci elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün Tez Yazım Kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             Tez danışmanı tarafından tezi kabul edilen öğrenci, tez sınavına girmek için; tezin jüri üyelerinin sayısından bir fazla sayıda ciltlenmemiş kopyası ile birlikte ilgili anabilim/anasanat dalına başvurur. İlgili anabilim/anasanat dalı başvuruyu tez jürisi önerisi ile birlikte ilgili enstitüye iletir.

             Yüksek lisans tez jürisi ve tez sınavı

             Madde 27 — Yüksek lisans tez jürisi ilgili Yönetim Kurulu kararı ile atanır. Jüri biri tez danışmanı, en az biri Üniversite içindeki başka bir anabilim/anasanat dalından veya Üniversite dışından olmak üzere  üç veya beş kişiden oluşur.  Tez danışmanının dışında kalan jüri üyelerinin öğretim üyesi olması gerekir. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

             Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim edildiği tarihten  itibaren bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı dinleyicilere açıktır.   

             Sınav sonunda, jüri dinleyicilere kapalı olarak, tez hakkında kabul, red veya düzeltme kararını salt çoğunlukla verir. Bu karar; ilgili anabilim/anasanat dalı tarafından, en geç üç gün içinde ve jürinin karar gerekçelerinin yer aldığı bir tutanakla ilgili enstitüye bildirilir.

             Tezi reddedilen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu sınav sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Diploma

             Madde 28 — Öğrenciler tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da yerine getirmek kaydı ile, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş beş kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim ederler.

             Tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir. Diplomaya öğrencinin izlemiş olduğu programın onaylanmış adı ve var ise verilen unvan yazılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

             Amacı ve kapsamı

             Madde 29 — Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

             Ders yükü ve süre

             Madde 30 — Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 krediden az olmamak koşulu ile en az on ders ve dönem proje dersinden oluşur.

             Öğrenci yüksek lisans programında, lisans öğrenimi sırasında almamış olması koşulu ile, lisans dersleri de alabilir. Ancak bu derslerin en çok üç tanesi ders yüküne ve yüksek lisans kredisine sayılabilir. Ayrıca, öğrenci ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile, programında öngörülen kredi toplamının yarısını aşmamak koşulu ile diğer üniversitelerden de lisansüstü dersleri alabilir.

             Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır. 

             Danışman atanması

             Madde 31 — Tezsiz yüksek lisans programındaki öğrenciye birinci yarıyıl başında ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile bir danışman atanır. Danışman öğretim üyesi veya sanat dallarında en az yüksek lisans derecesine sahip öğretim görevlileri arasından seçilir. Önceki danışmanın olumlu görüşü ve anabilim/anasanat dalının gerekçeli önerisi üzerine ilgili Yönetim Kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir.

             Öğrencilerin alacağı derslerin belirlenmesi ve dönem projelerinin yürütülmesi danışmanları tarafından gerçekleştirilir.

             Dönem projesi ve yeterlik sınavı

             Madde 32 — Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda ilgili enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazılmış bir rapor vermek zorundadır. Raporu başarısız bulunan öğrenci, izleyen yarıyılda dönem projesine yeniden kayıt yaptırmak ve bu yarıyıl sonunda da yeni bir rapor vermek zorundadır.

             Dönem projesi, sanat dallarında performans etkinliği şeklinde olabilir. Bu durumda öğrenci, performansı ile ilgili yazılı bir rapor vermek zorundadır.

             Tezsiz yüksek lisans programı sonunda, yeterlik sınavı uygulanır. Yeterlik sınavı sözlü olarak, ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ile ilgili Yönetim Kurulu tarafından atanan üç kişiden oluşan jüri tarafından yapılır. Danışmanın dışında kalan jüri üyelerinin öğretim üyesi olması gerekir.

             Diploma

             Madde 33 — Kredili dersleri ve dönem projesini başarı ile tamamlayan  öğrencilere yüksek lisans diploması verilir. Diplomada, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve var ise verilen unvan yazılır. 

ALTINCI BÖLÜM

Doktora Programları

             Amacı ve kapsamı

             Madde 34 — Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneğini kazandırmaktır.

             Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

             Doktora programları yurt içi ve yurt dışı entegre programlar şeklinde uygulanabilir. Bu programların uygulama usul ve esasları; Senatonun önerisi, Öğretim Üyesi ve Araştırmacı Yetiştirme Kurulunun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu  tarafından belirlenir. İki veya daha fazla yükseköğretim kurumunun önerisi ve Yükseköğretim Kurulunun kararı ile, yükseköğretim kurumları arasında ortaklaşa yürütülecek doktora programları açılabilir.

             Ders yükü ve süre

             Madde 35 — Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için en az 21 kredilik yedi adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Bu program, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az 42 kredilik ondört adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur.

             Doktora programlarına kayıtlı öğrenciler lisans dersleri de alabilirler. Ancak bu dersler ders yüküne ve kredisine sayılmaz. Bu öğrenciler ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile diğer üniversitelerden lisans üstü dersleri alabilirler.

             Doktora programlarını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için on yarıyıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen tüm yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler programlarını daha kısa sürede  de tamamlayabilirler.              

             Kredili derslerini başarı ile bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını yukarıda öngörülen süreler sonunda  tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen öğrencilere, tezlerini jüri önünde savunmaları için ilgili anabilim dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             Tez danışmanının atanması

             Madde 36 — Doktora programlarındaki öğrencilere en geç üçüncü yarıyılın başında ilgili anabilim dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile bir tez danışmanı atanır. Tez danışmanları öğretim üyeleri arasından seçilir. Önceki danışmanın olumlu görüşü ve anabilim dalının gerekçeli önerisi üzerine ilgili Yönetim Kurulu kararı ile tez danışmanı değişikliği yapılabilir. Doktora  tezinin niteliği birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı da aynı yolla atanabilir. İkinci tez danışmanının en az doktora derecesine sahip olması gerekir. Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından yürütülür. 

             Yeterlik sınavı

             Madde 37 — Yeterlik sınavının amacı, öğrencinin derslerini başarı ile tamamladıktan sonra, bulunduğu programdaki temel konularla ilgili yeterli bilgiye sahip olup olmadığının sınanmasıdır.

             Yüksek lisans derecesine sahip doktora programı öğrencileri en geç beşinci yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler ise en geç yedinci yarıyıl sonunda yeterlik sınavına alınırlar. 

             Yeterlik sınavları güz yarıyılı için Kasım, bahar yarıyılı için Mayıs aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılır. Bu iki sınav dönemi dışında yeterlik sınavı yapılmaz.

             Öğrenci yeterlik sınavına girebilmek için, sınava girmek istediğini belirten bir dilekçeyi, sınav döneminden önce, ilan edilen tarihte enstitü müdürlüğüne vermesi gerekir. İlan edilen tarihte yeterlik sınavına girmeyen öğrenci başarısız sayılır.

             Derslerini en az 2.50 GNO ile tamamlayan öğrenci yeterlik sınavına girer. Doktora yeterlik sınavına girebilmek için ayrıca Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) 100 üzerinden en az 50 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmak gerekir. Bu sınavlardaki başarı baraj puanları ilgili Yönetim Kurulları tarafından belirlenir.

             Yabancı uyruklular, kendi anadili dışındaki diğer yabancı dillerden veya Türkçe'den Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen usüllerde sınava tabi tutulurlar. Belirtilen yabancı dil sınavlarında başarısız olan doktora öğrencileri, yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilirler. Bu program süresi en çok bir takvim yılı olup, bu süre sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre öğrenim süresine dahil edilmez.

             Yeterlik sınavları ilgili anabilim dalı tarafından önerilen, ilgili Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve sürekli görev yapan beş öğretim üyesinden oluşan doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite sınavı doğrudan yapabileceği gibi, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacı ile, biri öğrencinin tez danışmanı olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşan sınav jürileri de kurabilir.

             Yeterlik sınavı, öğrencinin ilgili bilim dalındaki yeteneğini ve araştırmaya eğilimini belirleyecek yazılı ve sözlü sınavlardan oluşur. Sözlü sınav dinleyicilere açıktır.

             Yeterlik komitesi, sınav jüri önerilerini göz önünde tutarak öğrencilerin başarılı ya da başarısız olduğunu, izleyen üç gün içinde enstitü müdürlüğüne bildirir.

             Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olması durumunda, Üniversite ile ilişiği kesilir. 

             Doktora yeterlik komitesi, yeterlik sınavını başaran öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, aldığı derslere ek olarak fazladan ders veya dersler almasını isteyebilir.  Bu dersleri en az C notu alarak, en çok iki yarıyıl içinde başarı ile tamamlamaları gerekir. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış ve yüksek lisans diploması alabilmek için geçmek istediği yüksek lisans programının tüm koşullarını sağlayan öğrenci, GNO’sunun 2.50 nin üzerinde olması durumunda, yüksek lisans programına geçebilir.

             Yüksek lisans programına geçiş ilgili anabilim dalının uygun görüşü ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile kesinleşir.

             Tez izleme komitesi

             Madde 38 — Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için, sınavı izleyen bir ay içinde ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile tez izleme komitesi oluşturulur.

             Üç öğretim üyesinden oluşan bu komitede tez danışmanından başka, ilgili anabilim/anasanat dalı içinden ve dışından birer üye bulunur. İkinci tez danışmanının bulunması durumunda, ikinci tez danışmanı dilerse komite toplantılarına katılabilir.

             Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki yarıyıllarda, ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

             Tez önerisi savunması

             Madde 39 — Öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve ileriye yönelik çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Sözlü savunma dinleyicilere açıktır. Öğrenci tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu, sözlü sınavdan en az onbeş gün önce komite üyelerine teslim eder.

             Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedildiğine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, tez önerisi savunmasını izleyen üç gün içinde ilgili anabilim dalı tarafından enstitü müdürlüğüne bildirilir.

             Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir tez danışmanı  veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda, yeni bir tez komitesi oluşturulabilir. Programına aynı danışman ile devam etmek isteyen öğrenci, üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda, o zamana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki yarıyılda yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışma notu komite tarafından S veya U olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunarak U ile değerlendirilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Tezin sonuçlandırılması

             Madde 40 — Tez çalışmasını süresi içinde tamamlayan öğrenci, elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini doktora tez jürisi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             Tez danışmanınca tezi kabul edilen öğrenci, tez sınavına girmek için, tezinin jüri üyelerinin sayısından bir fazla sayıda ciltlenmemiş kopyası ile birlikte anabilim dalına başvurur. İlgili anabilim dalı başvuruyu tez jürisi önerisi ile birlikte ilgili enstitüye iletir.

             Doktora tez jürisi ilgili anabilim dalının önerisi  ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Jüri üç tanesi öğrencinin tez izleme komitesi ve en az bir tanesi başka bir üniversitenin öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. 

             Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim tarihinden itibaren bir ay içinde toplanarak, öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru cevap bölümlerinden oluşur ve dinleyicilere açıktır.

             Sınav sonunda, jüri dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında kabul, red veya düzeltme kararını salt çoğunlukla verir. Jüri kararı, ilgili anabilim dalı tarafından en geç üç gün içinde ilgili enstitüye karar gerekçesinin de yer aldığı bir tutanakla bildirir. Tezi reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu sınav sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Diploma

             Madde 41 — Öğrenciler tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydı ile doktora tezinin ciltlenmiş beş kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim ederler.

             Tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye doktora diploması verilir. Diplomaya öğrencinin izlemiş olduğu programın onaylanmış adı ve var ise verilen unvan yazılır.

             İki veya daha fazla yükseköğretim kurumu tarafından yürütülen ortak doktora programlarından mezun olan öğrencilere ortak diploma verilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

             Amacı ve kapsamı

             Madde 42 — Sanatta yeterlik programının amacı, özgün bir sanat eserini ortaya koymak; müzik ve sahne sanatlarında ise, üstün bir uygulama ve yaratıcılığın yanı sıra, bağımsız araştırma yapmak ve sanat alanında yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneğini kazandırmaktır.

             Ders yükü ve süre

             Madde 43 — Sanatta yeterlik programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için en az 21 kredilik yedi adet ders ile tez çalışması veya proje, sergi, resital, konser, gösteri, temsil ve benzeri uygulamalardan oluşur. Bu programa lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en az 42 kredilik ondört adet ders ile tez çalışması veya proje, sergi, resital, konser, gösteri, temsil ve benzeri uygulamalardan oluşur.

             Sanatta yeterlik programlarına kayıtlı öğrenciler lisans dersleri de alabilirler. Ancak bu dersler ders yüküne ve kredisine sayılmaz. Bu öğrenciler ilgili anabilim/anasanat dalının önersi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile diğer üniversitelerden lisansüstü dersleri alabilirler.

             Sanatta yeterlik programlarını tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için on yarıyıldır. Bu Yönetmelikte belirtilen tüm yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler programlarını daha kısa sürede de tamamlayabilirler.

             Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren ancak tez, sergi, proje ve benzeri çalışmalarını yukarıda öngörülen süreler sonunda tamamlayamadıkları için tez sınavına giremeyen öğrencilere, tezini, sergi veya proje ve benzeri çalışmalarını jüri önünde savunmaları için ilgili sanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             Danışman atanması

             Madde 44 — Sanatta yeterlik programlarındaki öğrencilere  en geç üçüncü yarıyılın başında ilgili anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile tez, sergi veya proje ve benzeri çalışmalarını yürütecek bir danışman atanır. Danışmanlar öğretim üyeleri arasından seçilir. Önceki danışmanın olumlu görüşü ve anasanat dalının gerekçeli önerisi üzerine ilgili Yönetim Kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Sanatta yeterlik tezinin niteliği birden fazla danışman gerektirdiği durumlarda, ikinci danışman da aynı yolla atanabilir. İkinci danışman en az doktora derecesine sahip olmak koşulu ile diğer bir üniversiteden olabilir. Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi danışman tarafından yürütülür. 

             Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması

             Madde 45 — Sanatta Yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) 100 üzerinden en az 50 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmak gerekir. Bu sınavlardaki başarı baraj puanları ilgili Yönetim Kurulları tarafından belirlenir. Yabancı uyruklular, kendi anadili dışındaki diğer yabancı dillerden veya Türkçe'den sınava tabi tutulurlar. Belirtilen yabancı dil sınavlarında başarısız olan sanatta yeterlik öğrencileri, yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilirler. Bu program süresi en çok iki yarıyıl olup, bu süre sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre öğrenim süresine dahil edilmez.

             Sanatta yeterlik programı sonunda hazırlanacak tezin veya uygulamalı çalışmanın; sanat alanına yenilik getirme, yeni bir sanatsal yöntem geliştirme, bilinen bir sanatsal yöntemi yeni bir sanat alanında uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

             Sanatta yeterlik çalışmalarını süresi içinde tamamlayan öğrenciler elde ettikleri sonuçları, sergi veya proje hazırlayan öğrenciler ise çalışmalarını açıklayan ve belgeleyen bir metni ilgili enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve tezini, sergi ve projesini sanatta yeterlik jürisi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             Danışmanınca tezi kabul edilen öğrenci, tez sınavına girmek için tezinin jüri üyelerinin sayısından bir fazla sayıda ciltlenmiş kopyası ile birlikte ilgili anasanat dalına başvurur. İlgili anasanat  dalı başvuruyu tez jürisi önerisi ile birlikte ilgili enstitüye iletir.

             Sanatta yeterlik jürisi ilgili anasanat dalının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulunun kararı ile atanır. Jüri biri öğrencinin danışmanı ve en az ikisi başka bir üniversitenin öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.

             Jüri üyeleri tezin kendilerine teslim tarihinden itibaren bir ay içinde toplanarak öğrenciyi sınava alır. Sınav sanatta yeterlik çalışmasının sunulması veya tezle ilgili performansın yapılması ve bunu izleyen soru cevap bölümlerinden oluşur ve dinleyicilere açıktır. 

             Sınav sonunda, jüri dinleyicilere kapalı olarak tez, sergi, proje, resital, konser, temsil ve benzeri hakkında kabul, red veya düzeltme kararını salt çoğunlukla verir. Jüri kararı, ilgili anabilim/anasanat dalı tarafından en geç üç gün içinde ilgili enstitüye karar gerekçesinin de yer aldığı bir tutanakla bildirir. Sanatta yeterlik çalışması reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç altı ay içinde gerekli düzeltmeleri  yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu sınav sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Diploma

             Madde 46 — Sanatta yeterlik çalışmaları kabul edilen öğrenciler diğer koşulları da sağlamak kaydı ile sanatta yeterlik tezinin ciltlenmiş beş kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder.

             Tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye sanatta yeterlik diploması verilir. Diplomaya öğrencinin izlemiş olduğu programın onaylanmış adı ve var ise verilen unvan yazılır.                                      

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             Madde 47 — 29/1/2003 tarihli ve 25008 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Haliç Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce lisansüstü programlara devam eden öğrencilere, bu Yönetmeliğin 47 nci maddesiyle yürürlükten kaldırılan eski Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             Madde 48 — Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 49 — Bu Yönetmelik hükümlerini Haliç Üniversitesi Rektörü yürütür.