Yargıtay Kararı

 

             Yargıtay 14. Hukuk Dairesinden:

             Esas                 :   2005/9729

             Karar              :   2005/11728

             Mahkemesi     :   Iğdır Asliye Hukuk

             Tarih                :   25/2/2004

             Numarası        :   2003/262-2004/63

             Davacı             :   Mehdi Çelik

             Davalı              :   Tapu Sicil Müdürlüğü

             Davacı ile davalı Tapu Sicil Müdürlüğü arasındaki davada, Iğdır Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtayca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 25.2.2004 gün 2003/262 esas 2004/63 sayılı kararın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 14.9.2005 gün ve 2005/149856 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü.

KARAR

             Davacı 16 ayrı taşınmaz için tapu kaydında baba adı düzeltilmesini, 743, 978 ve 976 parsellerde bununla birlikte paydaş maliklerden Veli Çelik ve Zübeyde Çelik isimlerinin tapudan silinmesini talep etmiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, tapuda isimlerinin silinmesine karar verilen kişilerin davada taraf olarak yer almadıkları, hükmen tescile göre oluşturulan tapu kayıtlarındaki belirtilen isimlerin tanık beyanlarına dayanarak tapudan silinmesi, silinen maliklere ait olan hisselerin kime ait olacağının kararda belirtilmemiş olmasının doğru bulunmadığından bahisle, temyiz edilerek hükmün bozulması istenmiştir.

             Tapuda isim, soy isim, baba ismi vb. gibi düzeltme davaları ile, tapu kayıtlarındaki malike ait nüfus bilgilerinde yanlışlık olduğu takdirde bu kayıtların düzeltilerek nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu tür davalarla kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin değişmemesi, diğer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.

             Nizalı taşınmazların tapu kaydında baba ismi düzeltilmesi istemi için mahkeme sadece tanık anlatımlarına dayanmış başkaca araştırma yapmamıştır. Taşınmazların çoğu hükmen tescil edilmesine rağmen tescil dosyaları veya kararı getirtilerek nüfus ve tapu kayıtları ile bağlantısı incelenmemiştir. Eksik soruşturma ile karar verilmesi doğru değildir.

             H.U.M.K.nun 76. maddesi uyarınca, bir davada olayları anlatmak taraflara hukuki nitelemeyi yapmak ise hakime aittir. Davacı nizalı taşınmazlardan 743, 978 ve 976 parsellerde baba adının düzeltilmesi ile birlikte pay sahibi bulunan Veli Çelik ve Zübeyde Çelik isimlerinin tapudan silinmesini istemiştir. Böyle bir istem, tapuda kimlik bilgilerinin düzeltilmesi değil, tapu iptali olarak değerlendirilmelidir. Taşınmaz malikleri davada taraf olarak yer almadıkları gibi isimleri silinen kişilere ait payların kime ait olacağı kararda gösterilmemiştir. Mahkemece istem yanlış değerlendirilerek sözü edilen parsellerdeki malik isimlerinin silinmesine karar verilmesi mülkiyet kaybına neden olduğundan doğru görülmemiştir.

             Ayrıca, hakkında dava açılan 1870,1874,1875 ve 12 parseller için tapu kaydında baba adı düzeltilmesi istenmesine rağmen mahkemece bu parsellerle ilgili istem hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verilmemesi doğru olmadığından tüm bu nedenlerle kararın bozulması gerekmiştir.

                SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6 maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin yukarıda açıklanan nedenlerle kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 19.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi