Bakanlar Kurulu Kararı

             Karar Sayısı : 2006/9951

             Yaş çay üreticilerine 2005 yılı ürünü destekleme primi ödenmesine ilişkin ekli Karar’ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 28/12/2005 tarihli ve 6981 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/1/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                    Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                      CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             A. GÜL                                          A. ŞENER                                    M. A. ŞAHİN                          B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.              Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

       A. BABACAN                                    M. AYDIN                                  N. ÇUBUKÇU                        K. TÜZMEN

        Devlet Bakanı                                   Devlet Bakanı                                 Devlet Bakanı                         Devlet  Bakanı

           C. ÇİÇEK                                     M. V.GÖNÜL                                     A.AKSU                           K. UNAKITAN

        Adalet Bakanı                             Milli Savunma Bakanı                           İçişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

           H. ÇELİK                                       F. N.ÖZAK                                     R.AKDAĞ                           B. YILDIRIM

    Milli Eğitim Bakanı                    Bayındırlık ve İskan Bakanı                       Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

                              M. M. EKER                            M. BAŞESGİOĞLU                                A. COŞKUN

                    Tarım ve Köyişleri Bakanı            Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı                 Sanayi ve Ticaret Bakanı

                              M.H.GÜLER                                      A. KOÇ                                              O. PEPE

               Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı         Kültür ve Turizm Bakanı                     Çevre ve Orman Bakanı

 

16/1/2006 Tarihli ve 2006/9951 Sayılı

Kararnamenin Eki

KARAR

 

             Madde 1 — Yaş çay ürünü destekleme priminden, 15/12/1993 tarihli ve 93/5096 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği ruhsatlandırılmış çay tarım alanlarında yaş çay üreten kamu ve/veya özel sektörde cüzdan sahibi olan üreticiler faydalanır.

             Madde 2 — Yaş çay ürünü destekleme priminden faydalanmak üzere başvuran çay üreticilerine 2005 yılı ürünü için kilogram başına 7 Yeni Kuruş ödeme yapılır.

             Madde 3 — Destekleme primi, kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerine üreticiler tarafından satılan yaş çay yaprağı ürünü karşılığında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAY-KUR) aracılığı ile üreticilere ödenir.

             Madde 4 — 2003 ve 2004 yılı destekleme priminden faydalanmak için  kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerine başvuruda bulunan üreticilerin belgeleri, 2005 yılı destekleme primi için de geçerlidir. Bu üreticilere, kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri tarafından, 2005 yılında sattıkları çay miktarı üzerinden, 2005 yılı destekleme primi, başvuru yapılmaksızın tahakkuk ettirilir. Ancak, ÇAY-KUR’a ve/veya özel sektör işletmelerine sattıkları çay nedeniyle, bu primden  ilk defa yararlanmak isteyen ile bu yıl farklı bir özel sektör yaş çay işleme tesisine,  yaş çay satan üreticiler, 10/2/2006 tarihi mesai bitimine kadar Çiftçi Belgesi, nüfus cüzdanının fotokopisi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği fotokopisi, T.C. kimlik numarası ile vergi kimlik numarasını gösterir belgeler ile çay sattıkları kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerine başvururlar.

             Kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince müstahsil makbuzu ve/veya fatura ile onaylı yaş çay tahakkuk bordrosu düzenlemek sureti ile üreticilerden satın aldıkları yaş çay ürünü miktarını Ticaret Borsalarında tescil ettirirler. Tescil edilen miktar karşılığında, kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri, destekleme priminden faydalanacak olan  üreticiler için, başvuru tarihinin bitiminden sonra, 10 gün içinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan formlara göre üretici bazında icmaller düzenler. Düzenlenen bu icmaller kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerinin bulundukları yerde, kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerince 10 gün süreyle askıya çıkarılır.

             Askıya çıkarma, indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise, icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak herhangi bir itiraz değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz.

             İcmallerin askıda kalma süresi zarfında maddi hatalara ilişkin olarak yapılan yazılı itirazlar, askı süresi ve bu sürenin bitiminden itibaren 10 gün içerisinde değerlendirilir. Askı süresince itirazın bulunmaması ya da itirazların değerlendirilerek sonuçlandırılması halinde, kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerince icmaller yeniden düzenlenerek Ticaret Borsasında onaylattırılır.

             Kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesislerince Ticaret Borsasında onaylattırılan icmaller ve askı ile ilgili tutanaklar, onayı müteakip 3 gün içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne  intikal ettirilen icmaller bu kuruluş tarafından birleştirilir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve/veya ilgili kuruluşu olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından birleştirilen icmallere istinaden ödenecek olan destekleme primi tutarları, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile üreticilere ödenir.

             Madde 5 — Kamu ve/veya özel sektör yaş çay işleme tesisleri satın aldıkları yaş çay yaprağı karşılığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince müstahsil makbuzu ve/veya fatura ile onaylı yaş çay tahakkuk bordrosu  düzenleyerek üreticiye vermek zorundadırlar. Bu belgelerin üretici tarafından 5 yıl saklanması zorunludur.

             Kamu ve özel sektör yaş çay işleme tesisleri düzenledikleri bilgi ve belgelerin doğruluğundan sorumludurlar. Ürün teslim edildiği halde, ürün karşılığı belge vermeyen yaş çay işleme tesisleri hakkında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca ceza kovuşturması ve diğer kanuni işlemler yapılır.

             Madde 6 — Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2006 mali yılı bütçesinin ilgili harcama kaleminden T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü aracılığı ile doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne kaynak aktarır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere yapılan ödemelerin % 0,25’i (binde ikibuçuk) oranında hizmet  komisyonu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ayrıca ödenir.

             Madde 7 — Uygulamaya yönelik işlemlerin denetimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından yapılır.

             Haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer kanuni işlemler yapılır. Haksız yere yapılan ödemeler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde haksız ödemenin yapılmasına esas olan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden ve ödemelerden yararlananlardan geri alınır. Söz konusu gerçek ve tüzel kişiler haksız yere yapılan bu ödemelerden müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulurlar.

             Madde 8 — Mücbir sebepler (savaş, destekleme priminden faydalanacak cüzdan sahibinin ölümü, yangın, deprem ve sel gibi tabii afetler) dışında bu Karar’ın 4 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde istenilen belgeler ile listelerde isminin bulunmaması veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için başvuru yapmayan kişiler, destekleme priminden yararlanamazlar.

             Madde 9 — Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Madde 10 — Bu Kararı Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.