Yönetmelik

Sermaye Piyasası Kurulundan:

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Teşkilat, Görev ve

Çalışma Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik

Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

             MADDE 1 — 19/2/1996 tarihli ve 22559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Teşkilat, Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (d) ve (y) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "d) Risk Yönetim Müdürlüğü"

             "y) Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası Müdürlüğü"

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Risk Yönetim Müdürlüğü

             Madde 50 — Risk Yönetim Müdürlüğü, piyasalardan kaynaklanan risklerin uluslar-arası kabul görmüş metodolojiler çerçevesinde hesaplanması, izlenmesi ve yönetimi ile yükümlüdür.

             Risk Yönetim Müdürlüğü; Müdür, Müdür Yardımcısı ile yeterli sayıda uzman, uzman yardımcısı ve idari personelden oluşur."

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası Müdürlüğü

             Madde 61 — Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası Müdürlüğü, Türk sermaye piyasasının uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artırılması çerçevesinde, gerek Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgedeki gerekse diğer bölgelerdeki menkul kıymet ticaretine katılarak Türk veya yabancı yatırımcılara yönelik ürün ve hizmet çeşitliliğini geliştirmek ve yabancı menkul kıymetler piyasasını işletmekle yükümlüdür.

             Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası Müdürlüğü; Müdür, Müdür Yardımcısı, yönetim ve hizmet bakımından kendisine bağlı yeterli sayıda eksper ve eksper yardımcısı ile servis elemanlarından oluşur.

             Eksper ve eksper yardımcısı; menkul kıymetlere ilişkin alım satım emirlerinin ilgili yönetmeliklerde belirtilen esaslara göre karşılaştırılması ile fiyatların teşekkülünü izleme ve alım satım işlemlerinin sonuçlandırılmasını sağlamakla yükümlü olan görevlilerdir."

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Organizasyon Şeması ekteki şekilde değiştirilmiştir.

             Yürürlük

             MADDE 5 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 6 — Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı yürütür.

 

Ek-1

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Organizasyon Şeması