Tebliğ

             Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

Tohumluk Yetiştiricileri Tarafından 2006 Yılı İçin Ödenecek

Tarla ve Depo Kontrol, Laboratuvar Analiz ve

Test Ücretleri Hakkındaki Tebliğ

(Tebliğ No:2006/6)

 

             Alınacak ücretler

             Madde 1 — Tohumlukların tarla ve laboratuvar kontrollerine tabi tutulmasını isteyen resmi kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerden 21/8/1963 tarihli ve 308 sayılı "Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkında Kanunun" 12 nci maddesi gereğince aşağıda belirtilen esaslar dahilinde ücret alınır.

             a) Tohumlukların tarla ve depo kontrol, laboratuvar analiz ve testleri için aşağıdaki tablolarda belirtilen ücretler esas alınır.

             b) Tahakkuk eden ücret tutarı; Tohumluk üretim tarlalarının veya üretimlere ait depo kontrollerini yapan müdürlüklere, tohumluk numunelerini kontrol eden Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü, Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ile Antalya, İçel, Diyarbakır ve Samsun İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri döner sermaye işletmeleri hesaplarına peşin olarak yatırılır.

             c) Sözleşmeli tohumluk yetiştiriciliğinde, tahakkuk eden ücret tutarını sözleşmeyi yapan yetiştirici öder.

             d) Tarla kontrol ücretleri, tarla kontrolünü yapan müdürlük tarafından tohumluk beyannamesi ile müracaat sırasında veya tarla kontrolü öncesinde beyannamedeki üretim alanı üzerinden dekar bazında hesaplanır, tarla kontrol ücretlerine hastalık kontrolleri ile ikinci ve üçüncü kontroller dahildir. Depo kontrol ücretleri numune gönderme protokolünde bildirilen tohumluk miktarı kilogram (kg) üzerinden hesaplanır. Tarla ve depo kontrol ücretleri tablo-1’de belirtilmiştir.

             e) Laboratuvar analiz ve test ücretleri, analizi yapan sertifikasyon müdürlüğüne tohumluk numuneleri ile birlikte gönderilen numune gönderme protokolünde bildirilen tohumluk miktarı kilogram (kg) üzerinden hesaplanır, laboratuvar analiz ve test ücretleri tablo-2’de belirtilmiştir.

             f) Tohumluk laboratuvar analizleri sonunda cansız yabancı madde, ot ve zararlı ot tohumları, diğer mahsul tohumları oranının standartlarını aşması veya sözü edilen bu faktörler sebebiyle saf tohumluk oranının standardından düşük çıkması nedeniyle sınıf düşmüş veya kaybetmişse; tohumluk üreticisi, ürettiği tohumluklardan yeniden selektörleme yaparak Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne müracaat ederek tohumluktan yeniden numune alınıp analize tabi tutulmasını talep edebilir.

             Bakanlığın uygun görüşü ile yeniden analiz ve teste tabi tutulacak tohumluklar için ödenecek ücret tablo-2’de belirtilen ücret miktarının iki katıdır.

             g) Tohumluk üretim alanlarında tarla kontrol ücreti tutarı 10 YTL (On Yeni Türk Lirası) dan düşük ise, ücret 10 YTL (On Yeni Türk Lirası) olarak tahakkuk ettirilir.

             h) Numunenin temsil ettiği tohumlukların laboratuvar analiz, test ve sertifikasyon ücretlerinin tutarı  50 YTL ( Elli Yeni Türk Lirası) dan düşük ise, ücret 50 YTL (Elli Yeni Türk Lirası) olarak tahakkuk ettirilir.

             i) Tablolarda yer almayan tohumlukların tarla kontrol, laboratuvar analiz ve test ücretleri benzer tohumluklar gibi tahakkuk ettirilir.

             j) OECD ve ISTA sertifikası gibi Uluslararasında geçerli tohumluk sertifikalarının verilmesi halinde tarla kontrol, laboratuvar analiz ve test ücretlerine ilave olarak her bir belge için 12 YTL (Oniki Yeni Türk Lirası) alınır.

             k) Karışım numunelerde analiz ücreti 100 YTL (Yüz Yeni Türk Lirası) olarak tahakkuk ettirilir.

             l) Tarla ve depo kontrol, laboratuvar analiz ve testleri için yatırılan ücret iade edilmez.

             Fidan ve çilek fideleri için uygulanacak ücret

             Madde 2 — Fidan etiket ücreti 9 YKr (Dokuz Yeni Kuruş), çilek fidesi etiket ücreti 10 YKr (On Yeni Kuruş), sertifiye edilen her meyve ve asma fidanı için sertifikasyon ücreti 0,45 YKr (Sıfır, Kırkbeş Yeni Kuruş), çilek fidesi için sertifikasyon ücreti 0,09 YKr (Sıfır, Sıfır Dokuz Yeni Kuruş) olarak tespit edilmiştir. Tahakkuk eden ücret tutarı, Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına peşin olarak yatırılır.

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             Madde 3 — 4/2/2005 tarihli ve 25717 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2005/4 nolu "Tohumluk Yetiştiricileri Tarafından 2005 Yılı İçin Ödenecek Tarla Kontrol, Laboratuvar Analiz ve Test Ücretleri Hakkında Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             Madde 4 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             Madde 5 — Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

 

TOHUMLUKLARIN TARLA KONTROLLERİNDEN BEHER DEKARDAN ALINACAK

ÜCRETLER TABLOSU

 

                                                                                                                                                                            TABLO – 1

 

TOHUMLUĞUN CİNSİ

Tarla Kontrolü

Depo Kontolü

Da/YKr

Kg/YKr

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale

12

-

Mercimek, Nohut, Fasulye, Bakla, Börülce

12

-

Sudan Otu, Çeltik, İtalyan Darısı , Kumdarı, Sorgum

25

-

Tütün, Haşhaş, Soya, Aspir, Yerfıstığı, Keten, Kenevir, Kolza, Susam

25

-

Çayır düğmesi,  Gazal boynuzu, Hindiba, Üçgüller, Yonca, Çayırotları, Çemen,Çim, Fiğ, Korunga, Burçak, Lupen

25

-

Bamya, Dereotu, Havuç, Kabak, Kavun, Karpuz, Kereviz, Maydanoz, Sarımsak, Sebze Pancarı, Semizotu, Soğan, Turp, Pazı, Baş salata, Hıyar, Kıvırcık Salata, Marul, Domates, Biber, Tere, Karnabahar, Roka , Lahana, Patlıcan, Pırasa, Bezelye, Ispanak

100

-

Mısır, Ayçiçeği, Pancar

50

-

Pamuk

50

-

Süs bitkileri

275

-

Patates

40

0,01

 

 

TOHUMLUKLARIN BEHER KİLOGRAMINDAN ALINACAK

ANALİZ ÜCRETLERİ TABLOSU (YKr)

 

                                                                                                                                                                            TABLO – 2               

 

 

TOHUMLUĞUN CİNSİ

1

2

3

 

1+2+3 Toplamı

(YKr)

 

Rutubet Analizi

1000 Dane

Ağırlığı

 

Diğer Analiz

Sertifi-kasyon

Fiziksel Analiz

Biyolojik Analiz

Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Tritikale

0,01

0,03

0,03

0,07

0,11

0,11

0,11

Mercimek

0,01

0,02

0,02

0,05

0,08

0,08

0,08

Sudan Otu, Çeltik, İtalyan Darısı, Kumdarı, Sorgum

0,01

0,08

0,08

0,17

0,11

0,11

0,11

Tütün

0,01

0,03

0,03

0,07

0,08

0,08

0,08

Haşhaş

0,01

0,09

0,09

0,19

0,05

0,05

0,05

Soya, Bezelye (Yemlik-Yemeklik), Nohut, Fiğ, Korunga, Lupen, Burçak, Bakla, Aspir, Fasulye, Börülce, Yerfıstığı

0,01

0,22

0,22

0,45

0,28

0,28

0,28

Susam, Çayır düğmesi,  Gazal boynuzu, Hindiba, Keten, Kenevir, Kolza, Üçgüller, Yonca, Çayırotları, Çemen,Çim

0,01

0,22

0,22

0,45

0,41

0,41

0,41

Bamya, Dereotu, Havuç, Kabak, Kavun, Karpuz, Kereviz, Maydanoz, Sarımsak, Sebze Pancarı, Semizotu, Soğan, Turp, Pazı, Baş salata, Hıyar, Kıvırcık Salata, Marul, Domates, Biber, Tere, Karnabahar, Roka , Lahana, Patlıcan, Pırasa,

0,01

1,82

1,82

3,65

0,85

0,85

0,85

Domates, Biber, Patlıcan, Havuç (Hibrit)

0,01

48,40

242

290,41

62,70

62,70

62,70

Ispanak

0,01

0,35

0,48

0,84

72,60

72,60

72,60

Karpuz, Kavun, Kabak, Hıyar (Hibrit)

0,01

10,8

18,15

28,96

1,82

1,82

1,82

Mısır, Ayçiçeği, Pamuk, Pancar

0,01

0,22

0,42

0,65

0,28

0,28

0,28

Süs bitkileri

0,01

12,10

18,14

30,25

1,82

1,82

1,82

Orman bitkileri

0,01

6,05

18,14

24,20

1,82

1,82

1,82

Patates

0,02

 

 

0,02

 

 

0,08