Bakanlar Kurulu Kararı

             Karar Sayısı : 2006/9994

             2005 yılında meydana gelen kuş gribinden (tavuk vebası) etkilenen, kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi ve söz konusu üreticilere yeni kredi açılmasına ilişkin ekli Karar'ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı'nın 30/1/2006 tarihli ve 4144 sayılı yazısı üzerine, 15/11/2000 tarihli ve 4603 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 30/1/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                    Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                      CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             A. GÜL                                           A. ŞENER                                M. A. ŞAHİN                          B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.             Devlet Bak. ve Başb. Yrd.          Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

       A. BABACAN                                     M. AYDIN                              N. ÇUBUKÇU                        K. TÜZMEN

        Devlet Bakanı                                    Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                         Devlet  Bakanı

           C. ÇİÇEK                                      M. V.GÖNÜL                                 A.AKSU                           K. UNAKITAN

        Adalet Bakanı                              Milli Savunma Bakanı                       İçişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

         B. ATALAY                                      F. N.ÖZAK                                 R.AKDAĞ                           B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı V.                   Bayındırlık ve İskan Bakanı                   Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

                           M. M. EKER                                    M. BAŞESGİOĞLU                                A. COŞKUN

                 Tarım ve Köyişleri Bakanı                    Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı                 Sanayi ve Ticaret Bakanı

                           M.H.GÜLER                                              A. KOÇ                                              O. PEPE

            Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı                 Kültür ve Turizm Bakanı                     Çevre ve Orman Bakanı

 

30/1/2006 Tarihli ve 2006/9994 Sayılı

Kararnamenin Eki

KARAR

             Madde 1 — Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilere (kamu kurum ve kuruluşları hariç), 16/2/2004 tarihli ve 2004/6840 sayılı ve 5/1/2005 tarihli ve 2005/8378 sayılı Bakanlar Kurulu kararları kapsamında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan vadesi henüz gelmemiş veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisindeki tarımsal kredi borçlarına 1/1/2006 tarihinden itibaren belirlenen vade tarihine kadar Bankaca uygulanmakta olan tarımsal kredi cari faiz oranlarından % 60 oranında indirim yapılmak suretiyle belirlenecek faiz oranı uygulanır.

             Vadesi ve/veya taksit vadesi ve/veya hesap devresi ve/veya bekleme süresi 2006 yılı içerisinde (31/12/2006 dahil) dolacak olan kredi borçlarının ödeme tarihleri üreticilerin müracaatı halinde Bankaca uygulanmakta olan tarımsal kredi cari faiz oranlarından % 60 oranında indirim yapılmak suretiyle 12 ay süre ile ertelenir.

             Bu Karar kapsamında indirimli faiz oranı uygulanan dönem için Banka ve TKK'nin uğrayacağı gelir kayıpları, Bankanın cari tarımsal kredi faiz oranları ile bu Karar kapsamında uygulanacak indirimli faiz oranı arasındaki fark esas alınarak hesaplanır ve kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde avans olarak Hazine Müsteşarlığınca ödenir.

             Madde 2 — Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç), 2004/6840 ve 2005/8378 sayılı Bakanlar Kurulu kararları kapsamında Banka ve TKK'ye olan Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabında kayıtlı ve/veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları, borçluların başvuruları üzerine, 1/1/2006 tarihinden itibaren 12 ay süre ile Bankaca uygulanmakta olan tarımsal kredi cari temerrüt faiz oranlarından % 60 oranında indirim yapılmak suretiyle ertelenir.

             Bu Karar kapsamında indirimli faiz oranı uygulanan dönem için Banka ve TKK'nin uğrayacağı gelir kayıpları, Bankanın cari tarımsal temerrüt kredi faiz oranları ile bu Karar kapsamında uygulanacak indirimli faiz oranı arasındaki fark esas alınarak hesaplanır ve faiz tahakkuk tarihlerinde avans olarak Hazine Müsteşarlığınca ödenir.

Madde 3 — Bu Karar kapsamında yapılan avans ödemeleri ve diğer işlemlere ilişkin Hazine Kontrolörleri Kurulu'nca yapılan inceleme neticesinde kesin gelir kaybı tespit edilir. Yapılan inceleme sonucunda düzenlenen raporlar ile tespit edilen gelir kaybı tutarları Hazine, Banka ve TKK kayıtlarında esas alınır. Uygulamanın sona ermesini müteakiben, kesin olarak tespit edilen gelir kaybına göre taraflar yükümlülüklerini Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanın onayı ile belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir.

Madde 4 — Ertelenen krediler nedeniyle; kredi borçluları, müşterek borçlular ve müteselsil kefiller ve sair borçla ilgililer hakkında başlatılmış bulunan yasal takip işlemleri müracaat süresi de dahil olmak üzere borçluların erteleme talebi halinde erteleme süresi sonuna kadar Kendiliğinden durur ve bu süre içerisinde yeni takip başlatılmaz.

Madde 5 — Erteleme işlemi borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkını vermez.

Madde 6 — Ertelenen krediler vadelerinde tahsil olunur. Vadelerinde tahsil edilemeyen alacaklar T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin mevzuatına göre muacceliyet kesbeder. Bu alacaklara muaccel i ve t tarihinden itibaren tarımsal kredi temerrüt faizi uygulanır.

Madde 7 — Bu Kararda yer almayan kredi açma ve ertelemeye ilişkin hususlar hakkında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri mevzuatı uygulanır.

Madde 8 — Üreticilerin, 2004/6840 ve 2005/8378 sayılı Bakanlar Kurulu kararları kapsamında, borçlu bulundukları T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine erteleme için müracaat süresi bu Kararın yayımı tarihinden itibaren 3 aydır.

Madde 9 — 27/12/2005 tarihli ve 2005/9839 sayılı Kararnamenin eki Kararın 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan kredi konularına, "Kanatlı Sektörüne Yönelik Bio Güvenlik (İşletme)" konusu eklenmiş ve bu konuda kullandırılacak kredilere uygulanacak indirim oranı % 60 olarak belirlenmiştir.

Madde 10 — Bu Karar 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 11 — Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.