YÖNETMELİK

             Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulundan:

MERSİN DENİZ VE TİCARET MESLEK YÜKSEKOKULU

ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulunda öğrencilerin, kayıt, kabul, eğitim–öğretim, sınav ve değerlendirme esaslarını belirlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokuluna öğrencilerin kayıt ve kabulü ile eğitim–öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 5 ve Ek 12 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Yüksekokul: Mersin Deniz ve Ticaret Meslek Yüksekokulunu,

             b) Müdür: Yüksekokulun Müdürünü,

             c) Yüksekokul Kurulu: Yüksekokulun Kurulunu,

             ç) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Yüksekokulun Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim–Öğretim ile İlgili Esaslar

             Eğitim–öğretim

             MADDE 5 – (1) Eğitim–öğretime ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Yüksekokulda eğitim-öğretim süresi iki yıldır. Eğitim-öğretim programlarını başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.

             b) Bir yıl süreli hazırlık sınıfı eğitim-öğretim tüm bölümlerde zorunlu olup, bu süre normal eğitim–öğretim süresinin dışındadır.

             c) Öğrenciler iki yıllık ön lisans programlarını en çok dört yılda tamamlamak zorundadırlar. Ancak bu sürenin sonunda mezun olabilmeleri için son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda;

             1) Başarısız ders sayısını beşe indirenlere bu beş ders için üç yarı yıl,

             2) Ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl,

             3) Üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak

             bu derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Bu sınavlarda öğrencilerde devam koşulu veya önceden ders alıp almama koşulu aranmaz.

             ç) Sınavların ne zaman ve kimler tarafından yapılacağı Yüksekokulun yetkili kurulları tarafından belirlenir. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Ek sınavlar, izleyen yarıyıl içinde ve sonunda yapılıyorsa, öğrenciler o yıl ve sınıf için belirlenmiş öğrenim ücretinin yarısını ödemek zorundadır. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler de aynı şekilde, öğrenim ücretinin yarısını ödemeye devam ederler.  Ek sınav hakkını kullananlar veya sınırsız sınav hakkından yararlananlar sınav dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ek sınavdan "CC" alan öğrenci başarılı sayılır. 

             d) Yüksekokulun programlarında dört yarıyılı okumuş öğrenciler; mezun olabilmek için biri dışında tüm derslerden başarılı olmuşlarsa bunlara  başarısız oldukları tek dersin devam koşulunu yerine getirmiş olmaları halinde, o yarıyılın sonunda bir ek sınav hakkı daha verilir. Bu sınav, yarıyıl sonu sınav sonuçlarının belli olduğu tarihi takip eden günlerde Yönetim Kurulunun tespit edeceği bir tarihte yapılır. Başarısızlık halinde takip eden yarıyılların sonunda da ek sınav açılabilir. Yapılan sınav sonucunda en az "CC" alan öğrenci o dersten başarılı sayılır.

             e) Lisans öğrenimlerini tamamlamayan ya da tamamlayamayanların ve diğer üniversitelerden gelenlerin Yüksekokula intibak ettirilmeleri; Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik esaslarına göre yapılır.

             Eğitim-öğretim dönemleri ve programları

             MADDE 6 – (1) Yüksekokulda eğitim-öğretim yarıyıl esaslarına göre yapılır. Bir eğitim-öğretim yılı, her biri en az yetmiş eğitim-öğretim gününden ibaret olup, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Yaz dönemi ise, derslerin diğer yarıyıllardaki kadar okutulması kaydıyla otuzbeş eğitim-öğretim gününü içerir. Özelliği itibariyle bazı dersler yıl esaslarına göre okutulabilir. Bununla ilgili Yüksekokul Kurulunun gerekçeli kararı gerekir. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri eğitim-öğretim günlerinden sayılmaz. Yarıyıl sonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Sınavlar ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendinde belirtilen dersler, Cumartesi veya Pazar günleri de yapılabilir.

             (2) Bölümler; akademik takvime ve varsa bir sonraki yıl ders programlarındaki değişikliğe ilişkin önerilerini ilgili kurullarda görüşerek, her yıl en geç Nisan ayı sonuna kadar Yüksekokul Kurulunun onayına sunarlar.

             (3) Akademik takvim Yüksekokul Kurulunca karara bağlandıktan sonra, Yüksekokul Müdürlüğünce yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce ilan edilir.

             Eğitim–öğretimde dil

             MADDE 7 – (1) Yüksekokulda öğretim dili Türkçe’dir. Ancak, yabancı dille eğitim yapılması zorunlu olan bölümlerinde yabancı dil dersleri ve hazırlık sınıfı eğitim-öğretimi; Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan, 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

             Yüksekokula giriş ve kayıt koşulları

             MADDE 8 – (1) Yüksekokula giriş ve kayıt koşulları şunlardır:

             a) Yüksekokula kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

             1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak. Ancak, yabancı ülkelerden alınan diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması gerekir,

             2) Yükseköğretim Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan öğrenci seçme sınavı, yabancı uyruklu öğrenci sınavı veya sınavsız geçiş sonucu Yüksekokula kayıt hakkı kazanmış olmak,

             3) Yapılacak mülakat sınavında başarılı olmak,

             4) Sağlık Bakanlığınca çıkarılan ilgili mevzuata uygun olarak, tam teşekküllü bir hastaneden "gemi adamı olur" ibareli sağlık raporu almak,

             5) Öğrenim ücretini yatırmak ve bunu belgelemek,

             6) ÖSS kılavuzunda belirtilen ek koşullar ile öğrenci işleri tarafından gerekli görülen diğer koşulları yerine getirmek.

             b) Yüksekokula kayıt hakkı kazanan adaylar, ilan edilen tarihlerde kayıt için istenen belgeleri eksiksiz sunmak koşuluyla, kesin kayıtlarını bizzat kendileri veya yasal temsilcileri vasıtasıyla yaptırırlar. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday, kayıt hakkını kaybeder.

             c) Kayıtları yapılan yabancı uyruklu adaylar, Türkçe yeterlik sınavına alınırlar. Bu sınava girip başarısız olanlar ve girmeyenler Türkçe hazırlık sınıfına devam ederler.

             ç) Kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullanan veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince yapılan sınavlarda sahtecilik yaptığı belirlenen kişilerin kayıt işlemleri iptal edilir.

             d) Yüksekokula yeni kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için; birinci yarıyıl eğitim-öğretiminin başlamasından itibaren onbeş iş günü içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri Yüksekokul Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır. Öğrencinin alması gereken derslerin kredi toplamı, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen kredi toplamından az ise yetkili kurulun kararı ile kendisine üst sınıflardan ders aldırılabilir. Muaf olduğu dersler dikkate alınarak, Yönetim Kurulu kararı ile öğrenci daha üst sınıf veya yarı yılların birinden öğrenime başlatılabilir. Yukarıda belirtilen süre ve zaman dışındaki başvurular dikkate alınmaz.

             e) Yüksekokula kesin kayıt yaptıran öğrencilere birer kimlik kartı verilir. Kimlik kartı geçerliliği ve süresi, kimlerden geri alınacağı Yüksekokul Yönetim Kurulunca esasa bağlanır. Herhangi bir nedenle geri alınan kimlik kartları öğrencilerin dosyasında saklanır.

             Yatay geçişler

             MADDE 9 – (1) Yüksekokula başka yüksekokullardan veya üniversitelerden yapılacak yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, Yüksekokul Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Yatay geçiş için Yüksekokul Kurulunca belirlenecek  kontenjanlar, eğitim-öğretim yılının başlamasından en geç bir ay öncesine kadar  duyurulmak üzere Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilir.

             (2) Yatay geçiş yapacak öğrencinin, bir önceki sınıfın bütün derslerinden başarılı olması şarttır ve Yüksekokul Yönetim Kurulunca yatay geçiş kararı verilmeden önce; öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumundan aldığı dersler ve saatlerinin geçiş yapacağı programda alıp başarılı olması gereken derslerle içerik yönünden uygunluğu incelenir. Yatay geçiş yapacak öğrenciye geçmiş yıllara yönelik dörtten fazla ders aldırılamaz. Daha fazla sayıda ders alması gereken öğrenciler için yatay geçiş işlemi yapılamaz.

             (3) Yüksekokula bağlı bölümler arası geçişler, Yüksekokul Yönetim Kurulu görüşlerine dayalı olarak, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, Yüksekokul Kurulunca ayrıca düzenlenir. Derslerin uyum işlemleri dahil, yatay geçişlerle ilgili tüm işlemler başvuru yapılan yarıyılın ilk iki haftası içinde tamamlanır.

             (4) Yabancı dilde eğitim-öğretim yapan programlar ile zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı olan programlara, sadece yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlardan geçiş yapılabilir.

             Dikey Geçişler

             MADDE 10 – (1) Meslek Yüksekokulu mezunlarının lisans programlarına kabulleri, kayıtlarının hangi yarıyılda  yapılacağı ve intibak programları; Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik esaslarına göre yürütülür.

             Kayıt yenileme

             MADDE 11 – (1) Öğrenciler, ilgili birimlerce belirlenen usullere göre ve akademik takvimde belirlenen süre içinde, ders kayıt formu ile bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (5) nolu alt bendinde belirtilen öğrenim ücretinin yatırıldığına dair makbuzları  danışmanına/öğrenci işlerine teslim etmek suretiyle, kendileri veya kanuni temsilcileri vasıtası ile kayıtlarını yenilemek zorundadırlar.

             (2) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen haklı ve geçerli nedenleri olmadığı halde kayıtlarını yenileyemeyen öğrenciler, ilgili yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Dersler

             MADDE 12 – (1) Derslere ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Yüksekokullarda ders geçme sistemi esastır. Dersler yarıyıl esaslarına göre okutulur. Bölümler ders programlarına ön koşullu dersler koyabilir. Bu dersler ve onların okutulması ile ilgili esaslar Yüksekokul Yönetim Kurulunca tespit edilir ve Yüksekokul Kurulunca karara bağlanır.

             b) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendinde belirlenen dersler dışında, iki yıllık ön lisans programı en az 60 kredilik dersi kapsar. Öğrencilerin bir bölümden mezun olabilmeleri için yukarıda belirtilen alt sınırların üzerinde ne kadar kredi almaları gerektiği, ilgili bölümün önerisi üzerine Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Ancak, belirlenen bu üst sınır, eğitim-öğretim programları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen birimler hariç iki yıllık ön lisans programlarında 90 krediyi geçemez.

             c) Bir dersin kredi değeri; o dersin teorik, uygulamalı, seminer, laboratuvar ve atölye ve benzeri  çalışmaları olması durumlarına göre belirlenir ve Yüksekokul Kurulunca kararlaştırılır. Haftada bir saat teorik ders, 1-4 saatlik seminer, uygulama, laboratuvar bitirme tezi, atölye çalışması, bitirme tezi ve benzeri çalışmalar bir kredidir. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen ve isteğe bağlı seçmeli olarak verilen Beden Eğitimi dersleri kredisizdir. Staj, endüstriye dayalı eğitim-öğretim, kamp eğitimi ve benzeri eğitim-öğretim etkinliklerinin esasları, ilgili Yüksekokul Kurulunun kararı ile belirlenir.

             ç) Yeni kayıt olan öğrenciler, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde sözü edilen durumlar dışında, birinci ve ikinci yarıyıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdürler. İlgili yarıyıla ait programda başarılamayan veya alınamayan dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda öncelikle alınırlar. Bir öğrenci, ders çizelgesinde aynı saatlerde programlanan derslerin devamını almamışsa bu derslerden yalnız birini alabilir.

             d) Bir öğrencinin her dönemde alacağı normal ders yükü, örgencinin kayıtlı olduğu programda belirtilen yüktür. Ancak başarılı öğrenciler, danışmanın önerisi ve yetkili kurulların kararı ile bir üst sınıftan ders alabilirler. Ön lisans programlarında öğrencinin bir yarıyıl için alacağı derslerin kredi toplamı otuzdan çok olamaz. Ancak, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen eğitim programlarında, bu kredi limitleri aşılabilir. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendindeki dersler bu sınırlamalar dışındadır.

             Bitirme tezi çalışması

              MADDE 13 – (1) Yüksekokul, öğrencilerine bitirme tezi veya çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalarla ilgili esaslar Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenir.

             Ders alma

             MADDE 14 – (1) Öğrenciler; her eğitim-öğretim yarıyılında akademik takvimde belirlenen zaman ve süre içinde, danışmanların denetiminde kayıt yenileme ve ders kayıt formunu doldurarak alacakları dersleri ve sosyal aktiviteleri bizzat belirlerler. Yüksekokul Kurulunca kabul edilebilir haklı ve geçerli mazereti olmayan öğrencilerin, ders kayıt formları belirlenen süreden sonra danışmanlarca imzalanmaz ve Öğrenci İşleri tarafından teslim alınmaz.

             (2) Öğrenciler yarıyılın ilk iki haftası içinde ve danışmanın olumlu görüşünü almak koşuluyla, tekrarlamak zorunda oldukları dersler dışında kaydoldukları derslerden kayıtlarını sildirebilirler veya yenilerine kaydolabilirler. Öğrenciler, süresi içinde usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derslere devam edemez ve bunların sınavlarına giremezler. Kaydolmadığı dersin sınavlarına giren öğrencinin notu geçersiz sayılır.

             (3) Bir derse kaydını yaptıranların listesi, en geç ilgili yarıyılın üçüncü haftası içinde o dersi yürüten öğretim elemanına iletilir.

             Başka üniversite ve yüksekokullardan ders alma

             MADDE 15 – (1) Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış, Yüksekokulun işbirliği antlaşması bulunan yurt içi veya yurt dışındaki üniversitelerde öğrenciler misafir olarak bulunabilirler veya oralarda açılan yaz dönemlerinden dersler alabilirler. Öğrencilerin bu üniversitelerde veya yüksekokullarda alarak başarılı oldukları derslerle bölümlerinde almaları gereken bazı dersler arasında uyum sağlanarak bu derslere karşılık getirilebilir. Ders alma ve alınan derslerin hangi derslere karşılık getirileceği ilgili bölüm kurulunun görüşü alınarak Yüksekokul Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 16 – (1) Öğrencilerin, derslere, uygulamalara, seminerlere, laboratuvarlara ve atölye çalışmalarına en az %85 devamları zorunludur. Örgün ve ikinci öğretimde öğrencilerin derslere, uygulamalara, seminerlere, laboratuvarlara ve atölye çalışmalarına en az  %85 devamları zorunludur. Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen sağlıkla ilgili mazeretleri durumunda beş güne kadar izinli sayılırlar. Beş günün üzerindeki raporlar Yüksekokul Yönetim Kurulunca değerlendirilir. Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu sınavına alınmazlar ve başarısız sayılırlar. Devam durumu; yoklama, imza listesi ve benzeri yöntemlerle belirlenir. Devamsız öğrencilerin durumları yarıyıl sonu sınavlarından önce ilan edilir. Bir dersi alıp, devam ettiği halde başaramayan öğrenciler, o dersi yeniden aldıklarında devam etmek zorunda değildir; ancak söz konusu dersin sınavlarına katılmak zorundadır. Uygulaması veya laboratuvarı olan derslerde; ders, uygulama veya laboratuvar çalışmasına devam ettiği halde, bunların bazılarından başarılı olamayan öğrencilerin devam zorunluluğunun yenilenmesi istenebilir. Öğrencilerin bunlardan hangilerine yeniden devam zorunluluğu olduğu ilgili bölüm başkanlığının önerisi üzerine Yüksekokul Yönetim Kurulunca kararlaştırılır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Değerlendirme, Notlar, Mazeretler ve

İzinli Sayılma, Kayıt Silme ve İlişik Kesme

             Danışmanlık

             MADDE 17 – (1) Öğrencilere, eğitim-öğretim konuları başta olmak üzere karşılaşacakları sorunların çözümünde yardımcı olmak için ders yılı başlamadan önce, bölüm başkanlarınca ilgili bölümün öğretim elemanları arasından danışmanlar görevlendirilir. Danışmanların görevlerine ilişkin esaslar Yüksekokul Kurulunca belirlenir.

             Sınavlar

             MADDE 18 – (1) Öğrenciler, her yarıyıldaki her bir ders için en az bir ara sınavına ve yarıyıl sonu sınavına alınırlar. Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav programı ilan edilirken sınavların hangi yöntemle yapılacağı bildirilir. Yarıyıl sonu sınav programları, akademik takvim çerçevesinde ilgili bölüm başkanlıklarının önerisi üzerine, Yüksekokul Yönetim Kurulunca karara bağlanır ve sınavlardan en geç onbeş gün önce ilan edilir.

             (2) Sınavlar, o dersi vermekle görevli öğretim elemanları tarafından yapılır. Görevli öğretim elemanlarının mazeretli olarak sınav tarihlerinde yüksekokulda bulunmamaları durumunda sınavın ne zaman ve kimin tarafından yürütüleceği ve değerlendirileceği, bölüm başkanının önerisi üzerine yüksekokulun yetkili kurullarınca kararlaştırılır. Öğretim elemanı mazeretsiz olarak yapacağı sınava gelmezse, ilgili bölüm başkanı, sınavın yapılması için başka bir gün ve saat belirler ve durumu Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak bildirir.

             Sınavların düzenlenmesi

             MADDE 19 – (1) Ara sınavların hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı, her yarıyılın birinci ayı içinde bölüm başkanlarınca tespit ve ilan edilir. Bir dersin eğitim–öğretimi ile ilgili yaptırılan araştırma, inceleme, uygulama proje bitirme ödevi ve benzeri çalışmaların her biri birer ara sınavı olarak değerlendirilir. Yarıyıl içi sınavı notunun belirlenmesinde verilecek % ağırlık dersin öğretim elemanı tarafından belirlenip, Yüksekokul Yönetim Kurulunca onaylandıktan sonra yarıyılın başında dersi alan öğrencilere ilan edilir.

             (2) Bir günde, eğitim öğretim programlarının aynı yarıyıl için öngördüğü derslerden  en çok ikisinin sınavı yapılabilir. Ancak, tekrara kalınan derslerin sınavları aynı gün yapılabilir. Ara sınav sonuçları dersin yarıyıl sonu sınavından en geç iki hafta önce öğretim elemanı tarafından ilan edilir. Yarıyıl sonu sınav sonuçları ise ilgili sınavdan en geç iki hafta sonra yarıyıl içi notu ile birlikte ilgili Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilir.

             Yarıyıl içi notu ve sonuçlarının ilanı

             MADDE 20 – (1) Yapılan ara sınav ve varsa diğer çalışmalarda, bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtildiği şekilde hesaplanan not, yarıyıl içi notu olarak belirlenir. Bu yöntemle bulunacak notta 0,5 ve yukarısı tam sayıya yükseltilir. Ara sınavlara veya bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen çalışmalara katılmayan veya yapmayan öğrenciye katılmadığı ara sınav veya çalışmanın her biri için sıfır notu verilir. Yarıyıl içi notu, dönem sonu sınav tarihinden en geç bir hafta önce ilan edilir.

             Yarıyıl sonu sınavına katılma koşulları

             MADDE 21 – (1) Öğrencinin bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmesi için;

             a) O derse kaydını yaptırmış olması,

             b) Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde belirlenen devam koşulunu yerine getirmiş olması,

             c) Uygulamalarda başarılı olması,  verilen projeleri tamamlamış olması zorunludur.

             Sınavların değerlendirilmesi

             MADDE 22 – (1) Başarı notunun hesaplanması ve sınavların değerlendirilmesine ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Her bir öğrenci için yarıyıl içi notun %40–60’ı ile yarıyıl sonu sınav notunun %60–40’ı toplanarak belirlenen yarıyıl başarı notu, sınıfın ortalaması ve notların dağılımı dikkate alınarak harf notuna dönüştürülür. Öğrenciye, rakam olarak belirlenen yarıyıl başarı notunun karşılığı olan harf notundan daha düşük bir harf notu  verilemez. Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavına başarı notunun belirlenmesinde verilecek % ağırlık, dersin öğretim elemanı tarafından belirlenip, Yüksekokul Yönetim Kurulunca karara bağlandıktan sonra yarıyıl başında dersi alan öğrencilere ilan edilir. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

 

             Puan                           Harf Notu                     Katsayısı

             90 – 100                            A A                               4,00

             85 – 89                              B A                                3,50

             80 – 84                              B B                                3,00

             75 – 79                              C B                                2,50

             70 – 74                              C C                                2,00

             60 – 69                              D C                                1,50

             50 – 59                              D D                               1,00

             40 – 49                              F D                                0,50

               0 – 39                              F F                                0,00

 

             b) Bir dersten  AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten DC  ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır. Bir dersten  FD ve FF notlarından birini alan öğrenci o dersi başaramamış sayılır.

             c) Kredisiz derslerin, stajların, bitirme çalışmalarının ve projelerin değerlendirilmesinde, devamsızlık ve yarıyıl sonu sınavına girememe durumlarında aşağıdaki notlar verilir:

             1) (G) Geçer: Kredisiz dersler ve ders programlarında kredisiz olarak bulunan staj, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışma için.

             2) (K) Kalır: Kredisiz dersler ve ders programlarında kredisiz olarak bulunan staj, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışmalar için.

             3) (D) Devamsız: Derse devamsızlığı %15’i aşan öğrenciler için.

             4) (S) Süren Çalışma: Devam etmekte olan çalışmalar için; örneğin, bitirme çalışması, proje ve benzeri çalışmalar.

             5) (E) Eksik: Yarıyıl sonu sınavına girmeye hak kazandığı halde, hastalık veya geçerli bir mazereti nedeniyle sınava giremeyen ve mazereti ilgili Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciye verilir. E notu verilen dersin sınavı için, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesindeki hükümler uygulanır. Öğrencinin bu sınavdan aldığı not  değerlendirilir. Eğer öğrenci belirlenen tarihte sınava girmezse yarıyıl sonu sınav notu sıfır olarak  alınıp başarı notu belirlenir.

             6) (T) Tekrar: Tekrar alınan ders için o dersin tekrar alındığı yarıyılda dersin adının yanına yazılır. Kaçıncı tekrar ise  T’nin yanına o rakam yazılır.

             ç) Bir yarıyılda not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Bu durumda eğer varsa şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Fakat başarısız oldukları dersleri ve diğer çalışmaları  açıldıkları ilk yarıyılda tekrar alırlar.

             d) Bir yarıyılda not ortalaması 2.00’den az olan öğrenciler sınamalı öğrenci sayılır. Sınamalı duruma düşen öğrencinin başarılı sayılabilmesi için bir sonraki yarıyılda yarıyıl not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Sınamaya girdiği yarıyıldaki not ortalaması da 2.00’den az olan öğrenciler her iki yarı yılda başarısız oldukları dersleri  ve şartlı başarılı notlar olan DC ve DD notu aldıkları dersleri sonraki iki yarıyılda tekrarlarlar. Devamının alındığı derslerin tekrar alınmasında bu derslere devam zorunluluğu yoktur. Sınamalı duruma düşmüş ve bir sonraki yarıyıl sınamasını kaldıramamış öğrenciler her iki yarıyıldaki not ortalamalarını en az  2.00 durumuna getirinceye kadar üst yarıyıllardan ders alamazlar. Tekrarladıkları derslerden  aldıkları notlar, dersi ilk aldıkları yarıyıldaki notların yerine yazılır ve o dönemin not ortalaması  o nota göre yeniden hesaplanır. Sınama durumu bu nota göre yeniden değerlendirilir. Tekrar aldıkları yarıyılda ders takip çizelgesinde bu dersin yanına not yerine tekrar alma sayısına göre  T 1 veya T 2 gibi yazılır.

             e) Öğrencilerin başarı durumu, her yarıyıl sonunda hesaplanarak belirlenir. Bir öğrencinin bir eğitim-öğretim çalışmasından aldığı ağırlıklı puan, o çalışmanın kredi değeri ile aldığı yarıyıl harf notu katsayısının çarpımı sonucu elde edilir. Herhangi bir yarıyılın  not ortalamasını  bulmak için, o yarıyılda  öğrencinin  bütün eğitim-öğretim çalışmalarından aldığı  toplam ağırlıklı puanı, alınan çalışmaların kredileri toplamına  bölünür. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Genel not ortalaması, öğrencinin Yüksekokula girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu programda geçerli olan derslerin ve çalışmaların tümü dikkate alınarak  hesaplanır. Gerek yarıyıl, gerekse genel not ortalamasının hesaplanmasında AA’dan  FF’ye kadar verilen notlar esas alınır. Ortalamalar her yarıyıl sonunda öğrencilerin ders takip çizelgelerine işlenir.

             f) Bir yarıyıl sonunda o yarıyıl not ortalaması 3.00 - 3.50 arası olan öğrenciler onur  öğrencisi, 3.51 - 4.00 arası olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir ve izleyen yarıyılda öğrencilere Yüksekokul Müdürü ya da Müdür Yardımcısı tarafından imzalanmış olan belgeleri verilir.

             Sınav notuna itiraz

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler; sınav sonuçlarına ancak maddi hata yönünden itirazda bulunabilir, öğretim elemanlarının sınav değerlendirmelerine itirazda bulunamazlar. Öğrenciler maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en çok bir hafta içinde Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilirler. İlgili birim başkanlığınca yapılan inceleme sonunda sınav kağıtlarında veya sınav cetvellerinde bir maddi hata tespit edilirse, ilgili öğretim elemanının da görüşü alınarak, Yönetim Kurulunca gerekli düzeltme yapılır ve sonuç ilan edilir. Maddi hata olmadığı anlaşılırsa durum ilgilinin dilekçesine işlenir ve kendisine bildirilir.

             Mazeretler ve izinli sayılma

             MADDE 24 – (1) Kayıt, uygulama ve sınav şartlarından birini aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde yerine getiremeyen öğrencilerin mazeretleri, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla geçerli sayılırsa, öğrencilerin hakları saklı tutulur ve kaybettikleri süre azami öğrenim süresine eklenir. Bu durumda öğrenciler ayrıldığı noktadan başlayarak öğrenciliğine devam ederler.

             (2) Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin kanıtları ya da belgelerinin, mazeretinin sona ermesinden itibaren en geç bir hafta içinde ilgili Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur.

             (3) Öğrenciler mazeretli oldukları süre içinde sınavlara giremez, girdikleri takdirde aldıkları notlar geçersiz sayılır. Öğrencilerin raporlu veya izinli oldukları süreler %85 devam zorunluluğuna dahildir.

             (4) Haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Öğrencilerin, üniversite hastaneleri, Devlet hastaneleri, tam teşekküllü askeri hastaneler veya Sosyal Sigortalar Kurumu hastaneleri raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle Yükseköğretim Kurulu Kararı ile öğrenime ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince veya yetkili bir amir ya da kurulca verilecek bir belge ile belgelenmiş olması koşuluyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derece yakınlarının ağır hastalığı veya ölümü nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi,

             d) Ekonomik nedenlerden dolayı öğrencinin Yüksekokul Yönetim Kurulunca izinli sayılması,

             e) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre sürekli uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             f) Öğrencinin herhangi bir nedenle askerlik tecil haklarını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             g) Öğrencinin tutukluluk durumu,

             ğ) Yüksekokul Yönetim Kurulunun haklı ve geçerli kabul edeceği diğer nedenler.

             Mazeret sınavı

             MADDE 25 – (1) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde mazeretleri ilgili Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrencilere, ara sınavlar için mazeret sınavı hakkı verilir. Bu sınavlar Yönetim Kurulunun kararı üzerine yarıyıl sonu sınavından önce yapılır.

             (2) Yarıyıl sonu sınavına haklı ve geçerli nedenlerle katılamayan öğrenciler, sınav haklarını söz konusu ders veya derslerin açılıp açılmadığına bakılmaksızın izleyen  yarıyılın ilk otuz günü içerisinde kullanırlar. Mazeretin devam etmesi durumunda ise Yüksekokul Yönetim Kurulu kararına göre işlem yapılır. İlgili yarıyılın not ortalaması bu sınavların sonuçlarına göre yeniden hesaplanır. Mazeret sınavı için ayrı bir mazeret sınavı açılmaz.

             Kayıt  dondurma

             MADDE 26 – (1) Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenleri ve sorunları bulunması veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak üniversite dışı burs, staj ve araştırma olanakları doğması ve Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun göreceği diğer nedenlerle azami öğrenim süresince toplam bir yıla kadar, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla izin verilebilir.

             (2) Bu tür izin süresi, azami öğretim süresine eklenir. Ancak, bu izinlerle ilgili başvuruların, eğitim-öğretim yarıyılının ilk ayı içinde yapılması zorunludur.

             Kayıt silme ve ilişik kesme

             MADDE 27 – (1) Aşağıdaki durumlarda, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla öğrencinin kaydı silinir ve Yüksekokul ile ilişiği kesilir:

             a) Üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl kayıt yenilememiş olması,

             b) Öğrenim ücretini akademik yıl başında senetlendirmemiş ve ara dönemlerde ödemelerini tamamlamamış olması,

             c) Eğitimin başladığı tarihten itibaren onbeş gün içinde asıl kayıt için gerekli olan evraklarını tamamlamamış olması,

             ç) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince tanınan ek sınav hakkını kullanmasına rağmen başarısız olduğu ders sayısının beşten fazla olması veya başarısız ders sayısı en çok beş olup, tanınan ek sürede başarısız olduğu derslerin sayısını üçe indirememesi,

             d) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince açılacak ek sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim–öğretim yılı girmemesi,

             e) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması,

             f) Kaydının silinmesi için yazılı başvuruda bulunması.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Öğrenimi bitirme

             MADDE 28 – (1) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Mezuniyet durumunda olup da genel not ortalaması 2.00’den az olan öğrenciler; izleyen yarıyıldan itibaren genel not ortalamasını en az 2.00’ye yükseltinceye kadar, daha önce şartlı başarılı notlar aldıkları dersleri devam koşulu aranmaksızın tekrar alırlar.

             (2) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (ı) bendine göre okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri ağırlıklı not ortalamasında hesaba katılır. Bu madde çerçevesinde okutulan diğer dersler hesaba katılmaz.

             Çıkış belgesi ve diplomalar

             MADDE 29 – (1) Öğrenim programlarını başarı ile tamamlayan son sınıf öğrencilerine, tamamladığı yarıyılın sonunda diplomaları verilir. Ayrıca, öğrencilere; mezuniyet derecesi, eğitim öğretim programlarında bulunan tüm dersler, uygulamalar ve bunların ders saatleri, aldıkları projeler, laboratuvarlar, bitirme tezi ve seminer gibi çalışmaların başarı notları da belirtilmek suretiyle transkript verilir. Genel not ortalaması 3.00 - 3.50 aralığında olan öğrenciler onur, 3.51 - 4.00 aralığında olan öğrenciler ise yüksek onur derecesiyle mezun olurlar ve bu durumlar diplomalarında belirtilir.

             (2) Ayrıca gerektiğinde diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere geçici bir çıkış belgesi verilebilir. Her bir öğrenim düzeyi için diplomaların düzenlenmesi, şekli, ön ve arkasında yer alacak bilgiler Yüksekokul Kurulunca belirlenir.

             Diplomanın kaybı

             MADDE 30 – (1) Diploma bir defa verilir. Diplomaların kaybı halinde, diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Bu belge ilgili Yüksekokul Müdürü tarafından imzalanır. Ayrıca soğuk damga ile mühürlenir.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 31 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Yüksekokula kayıt esnasında bildirdiği adrese yapılmak veya öğrencinin bağlı olduğu birimde ilan edilmek suretiyle yapılır.

             (2) Yüksekokula kayıt yaptırırken bildirdikleri adreslerinde değişiklik olması durumunda, adres değişikliğini başta öğrenci işleri olmak üzere ilgili birimlere bildirmemiş olan veya yanlış ya da eksik bildirimde bulunmuş olan öğrencilerin kayıtlı mevcut adreslerine tebligatın yapılması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul kararları uygulanır.

             Yaz öğretimi ve kurslar

             MADDE 33 – (1) Yüksekokul, Yükseköğretim Kurulu kararı ile yaz öğretimi yapabilir. Yaz öğretimi ile Yüksekokul bünyesinde açılacak her düzeyde yetiştirme kurslarına ilişkin esaslar Yüksekokul Kurulunca belirlenir.

             Yürürlük

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Deniz ve Ticaret  Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.