YÖNETMELİK

Ankara Üniversitesinden:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ

ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ve 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

             Merkezin amacı

             MADDE 4 – (1) Merkezin amacı; astronomi ve uzay bilimleri alanlarında bilimsel araştırma ve uygulama çalışmaları ile yayımlar yapmak ve hizmet sunmak, Ankara Üniversitesinin ilgili öğretim programlarına destek vermek,  eğitim-öğretim kurumlarına ve halka yönelik eğitim ve bilgilendirme programları düzenlemek ve bunun için ilgili alanda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktır.

             Faaliyet  alanları

             MADDE 5 – (1) Merkez; bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde  yer alan konularda aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:

             a) İhtiyaç duyulan veya kendisine tahsis edilen her türlü tesisi kurmak, yeniden yapılandırmak,

             b) Ankara Üniversitesi ve diğer üniversitelerin bünyesindeki ilgili fakülte ve birimler ile işbirliği yapmak, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin öğrenimine katkıda bulunmak,

             c) Ulusal ve uluslar arası kongre, konferans, sempozyum, seminer ve benzeri bilimsel toplantıları düzenlemek veya katılmak,

             ç) Türkiye’deki eğitim-öğretim kurumlarına yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlemek,

             d) Bilimsel, teknik bulgu ve verileri açıklayan rapor, bülten, dergi ve benzeri yayınlar yapmak, kamuoyunu yazılı ve/veya sözlü olarak bilgilendirmek ve görüş bildirmek, ilgili kurum ve kuruluşlara danışmanlık yapmak,

             e) Kurs, yaz okulu ve eğitim programları düzenlemek, katılımcılara katılım belgesi vermek,

             f) Yurt içinde ve yurt dışında araştırma, inceleme ve geliştirme çalışmaları yapmak ve yaptırmak, bu tür çalışmalara katılmak ve bunları desteklemek.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları, Görevleri ve Çalışma Yeri

             Merkezin organları

             MADDE 6 – (1) Merkez aşağıdaki organlardan oluşur:

             a) Yönetim Kurulu,

             b) Merkez Müdürü.

             Yönetim kurulu

             MADDE 7 – (1) Yönetim Kurulu; Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünün öğretim üyeleri arasından iki, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinin diğer bölümlerinin öğretim üyeleri arasından bir ve  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyeleri arasından bir olmak üzere Üniversite Yönetim Kurulunca seçilen dört üye ile Merkez Müdüründen oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye seçilir. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilir.

             (2) Yönetim Kurulu üç ayda bir üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Merkez Müdürü gerekli gördüğü durumlarda ya da üyelerden üçünün yazılı istemi üzerine Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır.

             Yönetim kurulunun görevleri

             MADDE 8 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

             a) Merkezin yıllık çalışma planı, araştırma, uygulama ve eğitim-öğretim faaliyetlerini düzenlemek, çalışmaları izlemek, değerlendirmek ve gerekli kararları almak,

             b) Merkez Müdürü tarafından hazırlanan eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma planlarını ve programlarını incelemek ve karara bağlamak,

             c) Bu Yönetmelikte belirtilen diğer görevleri yapmak.

             Merkez müdürü

             MADDE 9 – (1) Merkez Müdürü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından, üç yıl için görevlendirilir. Süresi sona eren Merkez Müdürü tekrar görevlendirilebilir. Merkez Müdürünün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunmaması durumunda görevi sona erer.

             (2) Merkez Müdürü kendisine yardımcı olması amacıyla Yönetim Kurulu üyeleri arasından bir yardımcı seçer. Merkez Müdür Yardımcısı, Merkez Müdürünün katılmadığı toplantılarda Yönetim Kuruluna başkanlık eder.

             Merkez müdürünün sorumluluk ve görevleri

             MADDE 10 – (1) Merkez Müdürü, Merkezin düzenli çalışmasını sağlamakla görevlidir; bu amaçla her türlü tedbiri alır, Merkez çalışmalarının düzenli yürütülmesinde ve Merkezin geliştirilmesinde Rektöre karşı birinci derecede sorumlu olmak üzere;

             a) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır, kurul gündemini hazırlar ve kurul toplantısına başkanlık eder,

             b) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygular,

             c) Eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma planlarını ve programlarını hazırlar,

             ç) Her yıl sonunda ve istendiğinde Rektörlüğe Merkezin çalışma ve faaliyetleri ile ilgili rapor sunar,

             d) Merkezin kadro ihtiyaçlarını gerekçesi ile birlikte Rektörlüğe bildirir, Merkezin her düzeydeki personeli üzerinde genel gözetim ve denetim görevlerini yapar.

             Merkezin çalışma yeri

             MADDE 11 – (1) Merkezin çalışma yeri Ankara Üniversitesi Gözlemevi Yerleşkesi ve içerisinde bulunan teleskop ve diğer hizmet binalarıdır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 12 – (1) 1/9/1994 tarihli ve 22038 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Üniversitesi Rektörü yürütür.