YÖNETMELİK

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden:

TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

YAZ DÖNEMİ ÖĞRENİMİ YÖNETMELİĞİ

 

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji  Üniversitesinde üç dönemden oluşan akademik yılın yaz dönemi öğrenimi programlarını düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin tüm fakülte ve yüksekokulları ile lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitülerinde, güz ve bahar dönemleri dışında yapılan yaz dönemi öğretiminin esaslarını  kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini,

             b) Rektör: Üniversite Rektörünü,

             c) Senato: Üniversite Senatosunu,

             ç) Yönetim Kurulu: Üniversite Yönetim Kurulunu

             ifade eder.                                 

             Yaz dönemi öğreniminin amacı

             MADDE 5 – (1) Yaz dönemi öğreniminin amacı şunlardır;

             a) Öğrencilerin yaz döneminde de eğitim-öğretim imkânlarından yararlanmasını sağlamak suretiyle Üniversitede eğitimin verimliliğini artırmak,

             b) Öğrencilerin güz ve bahar yarıyıllarında alıp da başarısız oldukları, devam edemedikleri ya da çeşitli nedenlerden dolayı döneminde alamadıkları dersleri, yaz döneminde almalarına imkan sağlayarak, derslerdeki yığılmaları önlemek,

             c) Yurt içi ve yurt dışında çalışan ve ancak yaz aylarında uygun zamanları olan öğretim elemanlarından yararlanmak,

             ç) Üniversitenin öğrenim imkanlarını özel öğrenci statüsüyle dışarıdan gelecek adaylara açmak,

             d) Yandal ve ikinci anadal programlarının işleyişini kolaylaştırmak,

             e) Öğrencilerin uygulamalı derslerinden bir bölümünü alanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlar bünyesinde yapmalarına imkân sağlamak.

             Derslerin açılması

             MADDE 6 – (1) Yaz dönemi programlarında bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı Senato tarafından belirlenir. Bir derse kayıtlı öğrenci sayısı otuzu geçerse, o ders için birden çok şube açılır.

             (2) Yaz dönemi öğrenim programları için açılacak dersler ile bu derslerin öğretim sorumluları, dersi açan bölüm veya anabilim/anasanat dalı kurullarının önerisi ve ilgili fakülte, yüksekokul ve enstitü kurullarının kararıyla belirlenir.

             (3) Yaz döneminde açılacak dersler, bahar dönemi genel sınavlarının başlama tarihinden önce belirlenip ilgili fakülte dekanlığı, yüksekokul/enstitü müdürlüğünce ilan edilir ve Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bildirilir. Öğrenciler diğer üniversitelerde yaz okulu döneminde açılan dersleri de alabilirler. Ancak bu derslerin Üniversitenin ilgili birimlerince açılmamış olması ve alınacak dersin eşdeğerliğinin her yıl kayıttan önce ilgili yönetim kurullarınca onaylanmış olması gerekir. Diğer üniversitelerden alınan derslerin öğrenci not döküm belgesine işlenmesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

             Süre

             MADDE 7 – (1) Üniversitenin yaz dönemi öğreniminde iki ayrı program uygulanır. Bunlar yaz dönemi normal öğrenim programı ve yaz dönemi yoğunlaştırılmış öğrenim programıdır. Bu öğrenim programlarından;

             a) Yaz dönemi normal öğrenim programının süresi, sınav süreleri hariç en az yetmiş iş günüdür.

             b) Yaz dönemi yoğunlaştırılmış öğrenim programının süresi ise; sınav süreleri dahil en az sekiz haftadır. Yoğunlaştırılmış öğrenim programında derslerin kredileri Üniversite katalogunda belirtildiği gibi olup, haftalık ders saatleri normal dönemdekinin iki katıdır.

             Kayıt yaptırma-ders alma

             MADDE 8 – (1) Yaz döneminde ders alacak öğrencilerin kayıtları, akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Öğrenciler, kayıt olacakları derslerin kredi başına ücretlerini yatırdıktan sonra danışmanları gözetiminde derslerini belirler ve programlarını yaptırırlar. Yaz dönemi yoğunlaştırılmış öğrenim programında bir öğrenci toplam sekiz krediyi aşmamak üzere en çok iki ders alabilir. Başarısız olunan dersler, ilk açıldığı yarıyılda tekrarlanır.

             (2) Akademik takvim yılının güz veya bahar dönemlerinden birini uygulamalı öğrenim ile geçiren yaz dönemi normal öğretim programı öğrencilerinden öğrenim ücreti alınmaz.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 9 – (1) Yaz döneminde derslere devam zorunludur. Devamsızlık konusunda, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

             Değerlendirme

             MADDE 10 – (1) Yaz döneminde açılan derslerin işlenişi ve değerlendirilmesi güz ve bahar dönemlerindeki gibidir. Bu dönemde; ödev verilir, kısa süreli sınav, ara sınav ve genel sınavlar yapılır. Başarının değerlendirilmesinde ve not verme işlemlerinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.

             Notlar

             MADDE 11 – (1) Öğrencinin yaz döneminde aldığı not/notlar not döküm belgesinde yaz dönemi başlığı altında açılacak ayrı bir bölümde gösterilir. Yaz döneminde alınan notların akademik ortalamaları güz ve bahar dönemlerinde alınan notların akademik ortalamaları gibi hesaplanır.

             Mezun olma hakkı

             MADDE 12 – (1) Yaz döneminde aldığı ve başardığı derslerle mezuniyet hakkı kazanan önlisans ve lisans öğrencisinin mezuniyeti gerçekleştirilir.

             Özel öğrencilere belge verilmesi

             MADDE 13 – (1) Üniversitenin yaz dönemi derslerine özel öğrenci statüsü ile kayıt yaptıranlara, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından; yaz dönemi öğrenim süresini, aldıkları derslerin kodunu, adını, kredisini ve genel başarı notunu gösteren bir belge verilir. Genel başarı not listesinin bir kopyası ilgili birim tarafından saklanır.

             Öğrenim programları ve ücretler

             MADDE 14 – (1) Yaz dönemi öğrenim programları,  Senato tarafından onaylanan yıllık akademik takvim içinde yer alır. 

             (2) Yaz döneminde ders veren öğretim elemanlarına, ücret ödenip ödenmemesi ve ücretlerinin miktarı, Yönetim Kurulunun önerisi ve Mütevelli Heyet Başkanının onayı ile belirlenir. Yaz dönemi programlarından birine kayıt yaptıran öğrencilerin kredi başına ödeyecekleri ücret miktarı da Rektörlük tarafından belirlenir ve Mütevelli Heyet tarafından onaylanır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 16/2/2005 tarihli ve 25729 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 5/4/2005 tarihli ve 25777 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü yürütür.