MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2006/10101

             1 Aralık 2005 tarihinde Ankara’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya Arasında Ortak Sanayi Çalışma Grubu V. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı”nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığı’nın 17/1/2006 tarihli ve EİGY/529395 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 20/2/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                  Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                   CUMHURBAŞKANI

    Recep Tayyip ERDOĞAN

                  Başbakan

                   A. GÜL                                     A. ŞENER                                M. A. ŞAHİN                          B. ATALAY

    Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.         Devlet Bak. ve Başb. Yrd.          Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

             A. BABACAN                             B.ATALAY                             N. ÇUBUKÇU                        K. TÜZMEN

              Devlet Bakanı                           Devlet Bakanı V.                           Devlet Bakanı                         Devlet  Bakanı

                 C. ÇİÇEK                                M. V.GÖNÜL                                 A.AKSU                           K. UNAKITAN

              Adalet Bakanı                       Milli Savunma Bakanı                       İçişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

                 H. ÇELİK                                  F. N.ÖZAK                                 R.AKDAĞ                           B. YILDIRIM

          Milli Eğitim Bakanı              Bayındırlık ve İskan Bakanı                   Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

                           M. M. EKER                                M. BAŞESGİOĞLU                            A. COŞKUN

                 Tarım ve Köyişleri Bakanı                Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı             Sanayi ve Ticaret Bakanı

                           M.H.GÜLER                                          A. KOÇ                                          O. PEPE

           Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı             Kültür ve Turizm Bakanı                 Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA ORTAK

SANAYİ ÇALIŞMA GRUBU V. DÖNEM

TOPLANTISI MUTABAKAT ZAPTI

             Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya Cumhuriyeti arasında 6.7.1999 tarihinde imzalanan Protokol'e istinaden kurulan Türkiye-Romanya Ortak Sanayi Çalışma Grubu V. Dönem Toplantısı 1-2 Aralık 2005 tarihlerinde Ankara'da yapılmıştır.

             Toplantıda Türk Heyetine (bundan böyle Türk tarafı olarak anılacaktır) Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdürü Sayın M. Nezih KAYNAR, Romanya Heyetine (bundan böyle Romanya tarafı olarak anılacaktır) Romanya Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Politikaları Genel Müdürü Sayın Petru IANC başkanlık etmişlerdir.

             Heyet üyeleri Ek.l ve Ek.2'de yer almaktadır.

             Toplantıda aşağıdaki hususlar görüşülmüştür.

             1. Taraflar, ülkeleri arasındaki mevcut sınai ve ekonomik ilişkilerin durumunu ve IV. Dönem Ortak Sanayi Çalışma Grubu Toplantısı'ndan bu yana olan gelişmeleri gözden geçirmişler, bu alanda kaydedilen gelişmeleri değerlendirmişler ve sürdürülen ilişkiler çerçevesinde önemli bir sorun bulunmadığını ve bu alanda işbirliğinin geliştirilmesi için mevzuat açısından her türlü alt yapının hazır olduğunu tespit etmekten memnuniyet duyulduğunu belirtmişlerdir.

             2. Taraflar, özellikle Avrupa Birliğine entegrasyon sürecinde sanayi alanında gerçekleştirilen mevzuat uyum çalışmaları konusunda ülkelerindeki deneyimlerini ve görüşlerini aktarmak yoluyla işbirliğini güçlendirme konusunda anlaşmışlardır.

             3. Taraflar, ülkeleri arasındaki sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesi için aşağıdaki alanların öncelikli işbirliği alanları olması hususundaki görüşlerini yinelemişlerdir.

             • Tekstil ve konfeksiyon

             • Gıda ve gıda işleme sanayi

             • Demir-çelik ve metallurji

             • Gemi inşa ve bakım

             • Elektrikli ev aletleri

             • Otomotiv ve otomotiv yan sanayi

             • İnşaat malzemeleri sanayi 

             • Şeker sanayi

             • Diğer sanayi alanları

             4. Taraflar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliği   imkanlarının   arttırılması   konusunda   ilgili   kuruluşlarını   teşvik   etmeye hazır olduklarını, bu bağlamda 20 Mayıs 2004 tarihinde iki ülke ilgili kuruluş temsilcileri tarafından imzalanan Protokol kapsamında belirlenen işbirliği konularının hayata geçirilmesinde ısrarlı olduklarını belirtmişlerdir. Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinde, iki ülke KOBİ'leri ortak projeler geliştireceklerdir.

             5. Taraflar, mevcut konvansiyon-regülasyonlar çerçevesinde faaliyetleri, gemi inşa ve bakım-onarım konularında modern ortak proje üretimi, bunun gerçekleşmesi durumunda Romanya armatörlük kuruluşları ve Tersaneleri ile karşılıklı işbirliği imkanlarının yaratılmasında mutabık kalmışlardır.

             Taraflar, aynı zamanda mevcut gemi inşa ve yan sanayi konularında işbirliğinin araştırılmasında, üçüncü ülkelerden gelebilecek gemi inşa talepleri konusunda işbirliği imkanlarının araştırılmasında ve Romanya'ya ait gemilerin bakım onarımları konusunda Türkiye Tersanelerinin hazır olduğu konularında mutabık kalmışlardır.

             Taraflar, ayrıca teçhizat ve yüzer havuz yatırımları, ayrıca gemi inşa ve bakım onarım konularında ilgili sektör kuruluşlarını ve firmalarını işbirliğine özendirmek ve desteklemek hususunda mutabık kalmışlardır.

             6. Taraflar, mevcut gelişmeler doğrultusunda otomotiv sanayi alanında, her iki tarafın şirketleri arasında, imalatçı birlikler vasıtasıyla yatırım, imalat ve satış, ortaklık, teknoloji ve bilgi alışverişi hususlarında temel temas noktaları kurma konusunda hem fikir olduklarını belirtmişlerdir.

             7. Taraflar, iki ülke ve dünya pazarlarında malların serbest dolaşımının kolaylaştırılmasında akreditasyon ve patent konularının önemini vurgulamışlar ve bu konularda ilgili kuruluşları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, standardizasyon ve kalite alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, belgelendirme, eğitim ve karşılıklı bilgi değişimi konularında ilgili kuruluşları aracılığı ile ilişkilerin arttırılması hususunda mutabık kalmışlardır.

             8. Taraflar, gıda ve gıda işleme sanayi konusunda işbirliğinin daha da artırılması, ayrıca şeker üretimi teknolojisi ve şeker fabrikaları imalatı revizyonu konusunda işbirliğinin geliştirilmesi, bu amaçla ilgili kuruluş ve firmalarının en yakın zamanda bir araya gelmeleri hususunda mutabık olduklarını yinelemişlerdir.

             9. Taraflar, el sanatları alanında, özellikle halı ve kilim imalatı konusunda her iki ülkede önemli miktarda potansiyelin varlığına değinerek, bu alanda gerek imalat ve gerekse satış hususunda ortak girişimler tesis edilmesine ve fuarlara katılım, imalat ve acentelik hususunda bilgi değişimi ve söz konusu ürünlerin dağıtım ağının tesis edilmesine karar vermişlerdir.

             10. Taraflar, Türk Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD)'nın, ve bağlı kuruluşları olan Türk Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi A.Ş. (TUDEMSAŞ) aracılığıyla bakım, onarım ve demiryolları araçları üretimi konularında işbirliği yapmaya hazır oldukları hususunda mutabık kalmışlardır.

             11. Taraflar, Türk-Roman İş Konseyi faaliyetlerinin iki ülke işadamları arasındaki ikili ekonomik işbirliğini geliştirmedeki önemini vurgulayarak, Türk ve Romen firmaların arasında kurulacak direk temasların önemine dikkat çekmişler ve iki ülke işadamlarının sektörel ve bölgesel nitelikli gezilere daha fazla yönelmelerinin gerekliliği hususunda görüş birliğine varmışlardır.

             12. Taraflar, Türkiye-Romanya Ortak Sanayi Çalışma Grubu'nun VI. Dönem Toplantısı'nın 2006 yılı içerisinde diplomatik kanallarla tespit edilecek bir tarihte Romanya'da gerçekleştirilmesi konusunda anlaşmışlardır.

             İş bu Mutabakat Zaptı 1 Aralık 2005 tarihinde Ankara'da İngilizce dilinde iki orijinal nüsha olarak düzenlenmiş ve imzalanmıştır.

 

 

                TÜRK HEYETİ                                                              ROMANYA HEYETİ

 

            M. Nezih KAYNAR                                                                   Petru IANC

                   Genel Müdür                                                                        Genel Müdür

        Sanayi ve Ticaret Bakanlığı                                                 Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı

EK-1

 

TÜRKİYE - ROMANYA ORTAK SANAYİ ÇALIŞMA GRUBU

V. DÖNEM TOPLANTISI

 

ROMANYA HEYETİ LİSTESİ

 

 

1- Mr. Petru IANC                           Heyet Başkanı

                                                          Genel Müdür

                                                          Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı

 

2- Mrs. Ralu CERECEANU             Daire Başkanı

                                                          Sanayi ve Ekonomi Bakanlığı

 

3- Ms. Raluca MARTIN                  Danışman

                                                          Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kooperatifler

                                                          Ulusal Kurumu

 

4- Mr. Constantin MIU                    Müşavir

                                                          Ekonomi Müşavirliği Ankara

 

 

 

EK-2

 

TÜRKİYE - ROMANYA ORTAK SANAYİ ÇALIŞMA GRUBU

V. DÖNEM TOPLANTISI

 

TÜRK HEYETİ LİSTESİ

 

 

M. Nezih KAYNAR                        Heyet Başkanı

                                                          Avrupa Birliği Koordinasyonu Genel Müdürü

                                                          Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

 

 

Bu andlaşmanın İngilizce dilindeki metinleri 5/3/2006  tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.