TEBLİĞ

             Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

PATATES SİĞİLİ GÖRÜLEN ALANLARDAALTERNATİF

ÜRÜN DESTEĞİ HAKKINDA TEBLİĞ

(TEBLİĞNO: 2006/10)

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukukî Dayanak ve Tanımlar

 

             Amaç

             MADDE 1 – (1)  Bu Tebliğ,  bitkisel üretimi tehdit eden zararlı organizmalara karşı önlem olarak tavsiye edilen alternatif ürünlerin yetiştirilmesinin desteklenmesini amaçlamaktadır.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesini, bazı illerde patates siğili hastalığı ile bulaşık alanlarda alternatif ürünleri yetiştiren çiftçilerin desteklenmesini ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

             Hukukî dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 2/4/2005 tarihli ve 25774 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2005/8629 sayılı Ulusal Tarım Stratejisi Doğrultusunda Tarımsal Destek Ödemelerine ve Sürdürülebilir Çiftçi Kayıt Sisteminin Geliştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 2 nci ve  8 inci maddesine istinaden 2006 yılı uygulamalarına esas olmak üzere hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – Bu Tebliğde geçen;

             a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

             b) KORGEM: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

             c) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,

             ç) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’yi,

             d) İl/İlçe Müdürlüğü: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüğünü,

             e) Yönetmelik: 2005/8629 sayılı Ulusal Tarım Stratejisi Doğrultusunda Tarımsal Destek Ödemelerine ve Sürdürülebilir Çiftçi Kayıt Sisteminin Geliştirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararına istinaden yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğini,

             f) Çiftçi: ÇKS’de kayıtlı olan ve tarımsal desteklemelerden yararlanılması amacıyla belirlenen usul ve esasları yerine getiren tüzel kişiler (kamu tüzel kişileri hariç) ile başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve/veya reşit gerçek kişileri,

             g) Alternatif Ürün: Giresun, Ordu, Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Trabzon illerinde patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen ve karantina uygulanan bulaşık alanlarda patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünler,

             h) İl/İlçe Tahkim Komisyonu: Yönetmeliğin 4 üncü maddesine istinaden oluşturulan İl/İlçe Tahkim Komisyonunu,

             ı) Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS): Yönetmelikle oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ürün bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını,

             i) İcmal-1: İl/İlçe Müdürlüğü tarafından ÇKS’ye aktarılan bilgilere göre her köy/mahalle için çiftçi detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren belgeyi,

             j) İcmal-2: İl/İlçe Müdürlüğü tarafından İcmal 1’deki bilgilere göre her ilçe için köy/mahalle detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren belgeyi,

             k) İcmal-3: İl Müdürlüğü tarafından İcmal 2’deki bilgilere göre her il için ilçe detayında ilgili desteklemeye ilişkin hakedişleri gösteren belgeyi,

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Patates Siğili Hastalığı ile ilgili Alternatif Ürün Desteklemesinin

Ödeme Esasları, Uygulaması ve Denetimi

             Alternatif ürün desteklemesinden yararlanacak çiftçiler

             MADDE 5 – (1) Giresun, Ordu, Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Trabzon İllerinde patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen patates alanlarında, 2006 yılında alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren çiftçiler, Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre ÇKS’ye kayıtlı olmak şartı ile dekar başına destekleme ödemelerinden yararlanır. 2005 yılında meyve bahçesi ve bağ tesis ederek alternatif ürün desteklemesinden faydalanan üreticiler destekleme kapsamı dışındadırlar.

             Alternatif ürün yetiştiren çiftçilere verilecek destekleme miktarı

             MADDE 6 – (1) Çiftçilere Madde 5’de belirtilen esaslar çerçevesinde dekara 85 YTL destekleme ödemesi yapılır.

             Alternatif ürün desteklemesinin ödeme planı

             MADDE 7 – (1) Destekleme ödeme planı, ilkbahar ve sonbahar ekim ve dikimleri dikkate alınarak, aynı alana yılda tek ödeme yapılması esas olmak üzere Bakanlık tarafından belirlenir.

             (2) Ödemeler, İl/İlçe Müdürlüklerince ÇKS kayıtlarına göre oluşturulan onaylı ödeme icmallerine göre, kontrollerin tamamlanması ve Bakanlık tarafından ilgili talimat ve kaynağın Bankaya gönderilmesinden sonra, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır.

             Alternatif ürün destekleme başvurusunun yeri ve süreleri

             MADDE 8 – (1) Söz konusu desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS kaydını yaptırdıkları İl/İlçe Müdürlüklerine başvurur. Başvurularda ÇKS kaydının güncellenmesi ve ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esastır.

             (2) Başvurular, bu tebliğin yayımlanmasından itibaren yazlık ekimler için 31/5/2006 günü mesai saati bitimine kadar, güzlük ekimlerde 23/9/2006 tarihinden 17/10/2006 tarihine kadar İl/İlçe Müdürlüklerine yapılır. Başvurular yılı ve dönemi içerisinde yapılmak zorundadır.

             Alternatif ürün destekleme başvurusu sırasında istenecek bilgi ve belgeler

             MADDE 9 – (1)Destekleme kapsamındaki illerde, alternatif ürün ekimini tercih eden çiftçiler, telafi edici ödemelerden yararlanabilmek amacıyla, üretimin yapıldığı yerdeki İl/İlçe Müdürlüklerine Madde 8’de belirtilen süre içerisinde başvururlar.

(2)Başvuru sırasında istenecek belgeler şunlardır:

             a) Başvuru dilekçesi (EK-1),

             b) Alternatif ürün desteği talep formu (EK-2)

             Alternatif ürün destekleme taleplerinin tespiti, kontrolü, icmallerin hazırlanması

             MADDE 10 – (1) İl/İlçe Müdürlükleri, çiftçiler tarafından seçilen ürün veya ürünlerin çıkışı sonrasında yapacağı tarla kontrolleri sonucunda ürün ve arazi bilgilerinin ÇKS’ye girilmesini sağlar.

             (2) Veri girişinin tamamlanmasından sonra İcmal-1’ler (EK-3) ÇKS vasıtasıyla oluşturulur. İlçe Müdürlüklerince her ilçe merkezinin İcmal 1’i ilçe merkezinde ve köyün/mahallenin İcmal 1’i kendi köyünde/mahallesinde 10 gün süreyle askıya çıkarılır. Askıya çıkma tarihi ve saati ile askıdan indirme saati tutanağa bağlanır. Tutanağın muhtar ve aza tarafından güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmallerdeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz, herhangi bir hak doğurmaz.

             (3) Askı süresince İcmal 1’lere yapılan itirazlar, askı süresi içinde ve sürenin bitiminden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılır. İlçe Müdürlüklerince ÇKS’den alınan İcmal 2’ler (EK-4) düzenlenip, onaylanır ve en geç 5 iş günü içinde İl Müdürlüğüne gönderilir. Bu işlemler merkez ilçelerde İl Müdürlükleri tarafından yapılır.

             (4) ÇKS’den alınan İcmal 3’ler (EK-5) İl Müdürlükleri tarafından kontrol edilip onaylanarak 5 iş günü içinde KORGEM’e gönderilir. KORGEM 5 iş günü içinde gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yapar, onaylar ve icmalleri, ödemeleri yapılmak üzere TÜGEM’e gönderir.

             (5) Ortaya çıkabilecek sorunlar İl/İlçe Müdürlüklerince çözümlenir. Ancak çözüme kavuşturulamayan konular için; İl/İlçe Tahkim Komisyonları yetkilidir. İl Tahkim Komisyonları tarafından çözümlenemeyen konular ise KORGEM’e gönderilir.

             Alternatif ürün desteklemesinin denetimine ilişkin görev ve yetkiler

             MADDE 11 – (1)Bu Tebliğ çerçevesinde yapılan başvurular ve İl/İlçe Müdürlüklerince yürütülen işlemler, İcmal 3’ler Bakanlığa gönderilmeden önce, İl/İlçe Müdürlüklerinde üç kişiden oluşturulacak bir komisyon marifetiyle örnekleme yöntemi ile denetlenir. Bu Tebliğin uygulaması sırasında karşılaşılan sorunlar İl/İlçe Tahkim Komisyonlarınca değerlendirilerek çözümlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Tarımsal desteklemelerde görevli kurum ve kuruluşlar

             MADDE 12 – (1) Alternatif ürün ekim/dikimi yapan çiftçilere yapılacak destekleme uygulaması KORGEM, TÜGEM ve İl/İlçe Müdürlükleri tarafından yürütülür.

             Zorunlu belge

             MADDE 13 – (1) Maliye Bakanlığının 2/12/2000 tarihli ve 24248 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 237 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, Ziraat Odası bulunan yerlerde bu odalar tarafından verilen, Ziraat Odası bulunmayan yerlerde ise İl/İlçe Müdürlükleri tarafından düzenlenen çiftçi belgesinin örneği ibraz edilmek zorundadır.

             (2) Çiftçi Belgesinin örneği üzerine "aslına uygundur" ibaresi yazılarak alınır. Asıl nüsha, üzerine görünür şekilde "2006/10 no’lu Tebliğ kapsamındaki ödemelerde esas alınmıştır" ibaresi konularak çiftçiye iade edilir. Yürütülen diğer uygulamalarda kullanılmak üzere 2006 yılında alınan Çiftçi Belgeleri, 2006 yılı tarımsal destekleme ödemeleri için de geçerlidir. Çiftçi Belgesinin aslının çiftçi tarafından 5 yıl süreyle saklanması zorunludur. Çiftçi Belgesindeki tarım arazisi bilgileri ile çiftçinin ibraz etmiş olduğu tarımsal arazi bilgilerinin birbirleriyle uyumlu olması gerekmektedir. 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 19’uncu maddesine göre Ziraat Odaları çiftçilere verecekleri çiftçi belgelerinden ücret almayacaklardır.

             Hukuki ve cezai sorumluluklar

             MADDE 14 – (1) Bu Tebliğde belirtilen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludurlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere bu Tebliğde belirtilen desteklemelerin ödenmesine neden olanlar ile haksız yere destekleme ödemelerinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezaî ve diğer kanunî işlemler yapılır. Yanlış beyanda bulunan üreticilerin müracaat dosyaları tamamen iptal edilir.

             (2) Haksız yere destekleme ödemelerinden yararlanıldığının tespit edilmesi hâlinde, haksız yere yapılan ödemeler, ödeme yapılan çiftçilerden 6183 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun" hükümleri çerçevesinde geri alınır. Haksız yere yapıldığı anlaşılan destekleme ödemelerinin geri alınmasında, gecikme zammının hesaplanmasında esas alınacak tarih, çiftçiye destekleme ödemelerinin yapıldığı tarihtir. Haksız yere yapılan ödemelerin geri alınamaması hâlinde, bu ödemelerde kusuru bulunan kamu görevlileri hakkında Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek veya tüzel kişiler de geri alınacak tutarların ödenmesinde müteselsilen sorumlu tutulurlar.

             Ödemenin finansmanı

             MADDE 15 – (1) Ödemeler için gerekli finansman bütçenin muhtelif tarımsal destekleme hizmetleri kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanır. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, İl/İlçe Müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan ilgili desteğin onaylı İcmal 1’lerine göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılır. Çiftçilere yapılan toplam ödeme tutarının % 0,5’i bütçenin ilgili kaleminden Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenir. Ödemelere ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık ile Banka arasında yapılacak protokolle belirlenir.

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ ile 15/4/2005 tarih ve 2005/20 sayılı "Sertifikalı Tohumluk ve Fidan Desteği ile Patates Siğili Görülen Alanlarda Alternatif Ürün Desteği Hakkında Tebliğ", 15/7/2005 tarih ve 2005/37 sayılı "Sertifikalı Tohumluk ve Fidan Desteği ile Patates Siğili Görülen Alanlarda Alternatif Ürün Desteği Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ve  7/11/2005 tarih ve 25986 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Sertifikalı Tohumluk ve Fidan Desteği ile Patates Siğili Görülen Alanlarda Alternatif Ürün Desteği Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 17 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 18 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

             Ekleri İçin Tıklayınız