YÖNETMELİK

 

                Çukurova Üniversitesinden:

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN, SAĞLIK VE SOSYAL BİLİMLER

ENSTİTÜLERİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 23/3/2004 tarihli ve 25411 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çukurova Üniversitesi Fen, Sağlık ve Sosyal Bilimler Enstitüleri Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d), (e), (f) bentleri ile (h) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "a) Yüksek lisans programına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 45 standart puan almış olmaları veya LES taban puanına karşılık Graduate Management Aptitute Test (GMAT) eşdeğer taban puanının 450, Graduate Record Examination (GRE) eşdeğer taban puanının sayısal 610 olması gerekir.

             2) Adayların sahip olması gereken asgari lisans not ortalaması ilgili Enstitü tarafından belirlenebilir.

             3) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; adayın lisans not ortalaması 100 üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür ve 100 üzerinden bir mülakat sınavı veya ana sanat dalı uygulama sınavı yapılır. Her bir aday için; lisans mezuniyet not ortalamasının % 25’i, LES standart puanının (GMAT veya GRE puanı varsa LES’e çevrilir.) % 50’si, mülakat veya ana sanat dalı uygulama sınavı sonucunun % 25’i alınarak yüksek lisans giriş puanı hesaplanır.

             4) Yüksek lisans giriş puanı 60 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili Enstitü Müdürlüğü tarafından yapılır."

             "d) Doktora programına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Doktora programına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans derecesine, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi mezunlarının lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları gerekir.

             2) Yüksek lisans derecesi ile başvuranların, LES’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 45 veya GMAT eşdeğer taban puanının 450, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 610 olması; lisans derecesi ile başvuranlar için en az 55 standart puan veya GMAT eşdeğer taban puanının 500, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 685 olması gerekir.

             3) LES standart puanı 45 puandan veya GMAT eşdeğer taban puanının 450, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 610 puandan aşağı olmamak koşuluyla yükseköğretim kurumlarının belirlemiş olduğu puanı sağlayarak yüksek lisans eğitimine başlayanlardan, eğitimini tamamladıktan sonra doktora eğitimine en fazla bir yarıyıl ara vererek Üniversitede başlayanların yeniden LES veya GMAT ile GRE sınavına girmelerine gerek yoktur.

             4) Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)’ndan 100 üzerinden en az 45 puan almış olmaları ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden başarılı olmaları gerekir. ÜDS dışındaki Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının, ÜDS’ndan alınacak 45 puana eşdeğer puanları Enstitü Yönetim Kurullarınca belirlenir.

             5) Adayların sahip olması gereken en az lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ilgili Enstitü Kurulu tarafından belirlenebilir.

             6) Doktora programlarına öğrenci kabulünde, adayın lisans ve yüksek lisans not ortalaması 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür ve 100 puan üzerinden bir mülakat sınavı ve gelişim dosyası (portfolyö) incelemesi yapılır. Her aday için; yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için lisans mezuniyet not ortalamasının % 10’u, lisans derecesi ile başvuranlarda % 25’i, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 15’i, LES standart puanının (GMAT veya GRE puanı varsa LES’e çevrilir.) % 50’si ve mülakat sonucunun % 25’i alınarak doktora giriş puanı hesaplanır.

             7) Doktora giriş puanı 65 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili Enstitü Müdürlüğü tarafından yapılır."

             "e) Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların, bir lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekir.

             2) LES’ndan başvurduğu programın türünde en az 45 veya GMAT eşdeğer taban puanının 450, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 610 olması, lisans derecesi ile başvuranlar için en az 55 standart puan almış olmak gereklidir.

             3) ÜDS’ndan 100 üzerinden en az 45 puan almış olmaları ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden başarılı olmaları gerekir. ÜDS dışındaki Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının, ÜDS’ndan alınacak 45 puana eşdeğer puanları ilgili Enstitü Yönetim Kurullarınca belirlenir.

             4) Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulünde, adayın lisans ve yüksek lisans not ortalaması 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür ve 100 puan üzerinden bir mülakat sınavı, gelişim dosyası (portfolyö) incelemesi veya ana sanat dalı uygulama sınavı yapılır. Mülakat sınavında her bir aday için; yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için lisans mezuniyet not ortalamasının %10’u, lisans derecesi ile başvuranlarda % 25’i, yüksek lisans derecesi ile başvuranlar için yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 15’i, LES standart puanının (GMAT veya GRE puanı varsa LES’e çevrilir.) % 50’si, mülakat, gelişim dosyası (portfolyö) incelemesi veya ana sanat dalı uygulama sınavı incelemesi sonucunun % 25’i alınarak sanatta yeterlik giriş puanı hesaplanır.

             5) Sanatta yeterlik giriş puanı 65 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre sanatta yeterlik programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili Enstitü Müdürlüğü tarafından yapılır."

             "f) Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına öğrenci kabulüne ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvuran Tıp Fakültesi mezunlarının; lisans diplomasına ve en az 50 temel tıp puanına veya LES sınavının sayısal kısmından en az 45 standart puana veya GMAT eşdeğer taban puanının 450, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 610 puanına sahip olmaları gerekir.

             2) Temel tıp puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’nda Temel Tıp Bilimleri I inci bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.

             3) Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise; yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, LES sayısal kısmından en az 45 standart puana veya GMAT eşdeğer taban puanının 450, GRE eşdeğer taban puanının sayısal 610 puanına sahip olmaları gerekir.

             4) Adayların ÜDS’ndan 100 üzerinden en az 45 puan almış olmaları ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının birinden başarılı olmaları gerekir. ÜDS dışındaki Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının, ÜDS’ndan alınacak 45 puana eşdeğer puanları ilgili Enstitü Yönetim Kurullarınca belirlenir.

             5) Adayların sahip olması gereken en az lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ilgili Enstitü tarafından belirlenebilir. Her bir aday için; Tıp Fakültesi mezunları için, lisans mezuniyet not ortalamasının % 25’i, LES (GMAT veya GRE puanı varsa LES’e çevrilir.) veya temel tıp puanının % 50’si ve mülakat sonucunun % 25’i; Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunları için, lisans mezuniyet not ortalamasının % 25’i, LES standart puanının (GMAT veya GRE puanı varsa LES’e çevrilir.) % 50’si ve mülakat sonucunun % 25’i alınarak doktora giriş puanı hesaplanır.

             6) Doktora giriş puanı 65 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili Enstitü Müdürlüğü tarafından yapılır."

             "1) LES’ndan en az 45 standart puan veya GMAT sınavından en az 450; lisans derecesi ile doktora programlarına başvuranlar için LES’ndan en az 55 standart puan veya GMAT sınavından en az 500 veya GRE sınavının "Quantitative" bölümünden LES’nın 45 puan karşılığı 610, LES’nın 55 puan karşılığı 685 puan almak."

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 12 – Bir dersten başarılı sayılabilmek için, o dersten yarıyıl sonu notu olarak; yüksek lisans öğrencisinin en az (CC), doktora öğrencisinin ise (CB) notu almış olması gerekir. Öğrenciler, başarısız oldukları zorunlu derslere verildiği ilk yarıyılda kayıt yaptırıp devam etmek suretiyle tekrarlamak ve başarmak zorundadırlar. Başarısız oldukları seçmeli dersler yerine isterlerse danışmanlarının ve ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer seçmeli dersleri alabilirler. Öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla dersleri tekrarlayabilir veya seçmeli dersler yerine danışmanınca kabul edilen dersleri alabilir. Ancak bu durumda yarıyıl başında danışmanın, ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye bilgi vermesi zorunludur."

             Yürürlük

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik 2005-2006 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.