YÖNETMELİK

             İstanbul Üniversitesinden:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ  SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK

YÜKSEKOKULU ÖN LİSANS ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda ön lisans öğretimi ile sınavlara ilişkin esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kayıt, eğitim-öğretim ve sınav esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Üniversite: İstanbul Üniversitesini,

             b) Rektörlük: İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünü,

             c) Senato: İstanbul Üniversitesi Senatosunu,

             ç) Önlisans eğitim-öğretimi: Orta öğretime dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan, ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden yükseköğretimi,

             d) Yüksekokul: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunu,

             e) Müdürlük: Yüksekokul Müdürlüğünü,

             f) Programlar: Yüksekokulda yapılan eğitim programlarını,

             g) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini

             ifade eder. 

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim Programları, Kayıt İşlemleri, Yatay ve Dikey Geçişler

             Eğitim programları

             MADDE 5 – (1) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda aşağıdaki eğitim programları yer alır:

             a) Diş protez programı,

             b) Radyoloji programı,

             c) Tıbbi Laboratuar programı,

             ç) Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programı,

             d) Ağız diş sağlığı programı.

             Yüksekokula giriş ve kayıt işlemleri

             MADDE 6 – (1) Yüksekokula girebilmek için, ön lisans öğrenimi ile ilgili Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Sınavını kazanmış olmak ve başka bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı olmamak gerekir. Yüksekokulda kesin kayıtlar ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. Öğrenci katkı payını Rektörlükçe belirlenen süreler içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları hiçbir şekilde yapılmaz ve yenilenmez. Belgelerin sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Eksik belge, posta  ile kesin kayıt yapılmaz. Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemezler.

             (2) Öğrencilerin kayıt, kayıt yenileme, ilişik kesme, nakil yoluyla kabul edilme, intibak, bölüm değiştirme, derse yazılma, yatay ve dikey geçişler, sınavlar, not işleri ve benzer her türlü işlemler, Müdürlüğün kontrolünde program başkanlığı tarafından yapılır. Bunlardan gerekli görülenler Rektörlükçe merkezi olarak da yürütülebilir.

             (3) Öğrenci disiplin işleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yürütülür.

             (4) Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmış adayların, ilan edilen süre içinde aşağıda yazılı belgeleri bir dilekçe ile ilgili kayıt bürosuna bizzat elden vermeleri gerekir.

             (5) Kayıt için gerekli belgeler şunlardır:

             a) ÖSYM sınav sonuç belgesi, yabancı uyruklular için ÖYS sınav sonuç belgesi,

             b) Lise diploması veya diploma hazırlanmamış ise, resmi onaylı ve yeni tarihli mezuniyet belgesi; liseyi yurt dışında bitirenler için, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı denklik belgesi,

             c) Nüfus cüzdanının, fotoğraflı ve noter onaylı sureti, yabancı uyruklulardan ise noter onaylı pasaport sureti,

             ç) Askerlik çağındaki erkek öğrenci adaylarından; ilgili askerlik şubesinden alınacak bir yükseköğretim kurumuna kaydolmasında askerlik görevi bakımından bir sakınca olmadığına dair, askerlik görevini yapmış olanlardan ise askerlik görevini yaptığına dair resmi belge. Bu belge yabancı uyruklulardan istenmez,

             d) Mahalle muhtarlığından onaylı, fotoğraflı ve yeni tarihli ikametgâh belgesi, yabancı uyruklulardan noter onaylı ikametgâh tezkeresi sureti,

             e) Öğrencilerin kolayca tanınmalarını sağlayacak biçimde, kılık kıyafet ile ilgili mevzuata uygun ve son altı ay içinde çektirilmiş 4,5x6 cm. ebadında 15 adet renkli fotoğraf,

             f) Öğrenci adayının kayıt yaptıracağı bölümün koşulları gerektiriyorsa, sağlık kurulu raporu,

             g) Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin yatırıldığına dair makbuz.

             Öğrenci katkı payı/ öğrenim ücreti

             MADDE 7 – (1) Öğrenciler, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen katkı paylarını Üniversitenin belirlediği tarihlerde ödemek zorundadırlar.

             (2) Katkı payları, ders sayısı ve yarıyıla göre hesaplanmayıp yıllık olarak alınır. Öğrenci, öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini iki eşit taksitte ödeyebilir. İlk taksit birinci yarıyıl başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenilenirken ödenir. Taksitlerin ödenme süresi, kayıt olma ve kayıt yenilemenin başlama tarihinden itibaren bir aydır. Bu sürelerde yapılacak değişiklikler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (3) Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin taksitini yatırmış oldukları yarıyılın eğitim-öğretimi başladıktan sonra; Yüksekokuldan ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri iade edilmez. Ancak öğrenci katkı payı taksitini yatırdıktan sonra, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi çıkan öğrencilere yatırmış oldukları katkı payı iade edilir.

             Kesin kayıt ve kimlik kartı

             MADDE 8 – (1) Kesin kayıt yaptıran her öğrenciye, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bir kimlik kartı verilir. Yüksekokuldan ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerden geri alınan kimlik kartları öğrencilerin dosyalarında saklanır. Kimlik kartının kaybedilmesi halinde yenisinin verilebilmesi için, kaybın yerel bir gazete ile ilan edilmesi ve bu ilanın ilgili öğrenci bürosuna getirilmesi gerekir. Kendisine yeni bir İstanbul Üniversitesi öğrenci kimlik kartı Rektörlükçe belirlenen bedel karşılığında verilir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 9 – (1) Yüksekokulda her yarıyıl başından itibaren en çok bir ay içinde öğrencilerin kayıtları yenilenir. Bu sürede yapılacak değişiklik Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrenci katkı payını/öğretim ücretini bu süre içinde yatırdıklarını kanıtlayamayan öğrencilerin kayıtları yenilenmez. Belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler. Bu öğrencilerin kimlik kartları onaylanmaz. Kayıt yenileme ile ilgili özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulunun kararları esas alınır.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 10 – (1) Eşdeğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçişler, Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği kontenjan dahilinde, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yatay geçişlere ait diğer koşullar Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (2) Yüksekokul mezunlarının lisans programına giriş ve devam koşulları; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             (3) Herhangi bir Yükseköğretim kurumuna kayıtlı iken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Sınavına girerek, yüksekokula kaydını yaptıran öğrencilerin öğrenimlerine devam etmelerinde ve ders intibaklarının yapılmasında aşağıdaki hususlara uyulur:

             a) Yüksekokulun birinci sınıfına kaydolan öğrencinin herhangi bir muafiyet talebinde bulunmayarak, 2547 sayılı Kanunda öngörülen süre içersinde normal eğitim-öğretim programına devam etmesi mümkündür.

             b) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, Yüksekokul Yönetim Kurulu; eskiden okuduğu dersleri değerlendirerek, hangilerinden geçmiş kabul edilebileceğini karara bağlar ve bunlardan her yarıyılda ortalama 17 kredilik ders geçileceği varsayılarak, geçilmiş derslerin tekabül ettiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre, 2547 sayılı Kanunun tanımış olduğu azami süreden düşülerek, programın kalan dersleri kalan yarıyıllar içerisinde başarı ile bitirilmelidir.

             (4) Yukarıda belirtilen durumlarda, (a) ve (b) bentlerindeki esasların hangisinin uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim yılı

             MADDE 11 – (1) Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz yarıyılı bitimindeki sınavlardan sonra eğitim-öğretime iki hafta ara verilir.

             (2) Her yarıyıl, ara sınav ve mazeret sınavlarının yapıldığı günler de dahil olmak üzere en az yetmiş eğitim-öğretim günüdür. Yarıyıl sonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri, eğitim-öğretim günü sayılmaz. Türk Dili, Yabancı Dil, Mesleki Yabancı Dil, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi dersleri ve sınavları Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir. 

             (3) Eğitim-öğretim, Senato tarafından aksine bir karar alınmadıkça Ekim ayının ilk haftası başlar. Güz ve bahar yarıyıllarında öğrenime başlama ve bitirme tarihleri ile yarıyıl sonu sınavları başlama ve bitirme tarihleri Senato kararıyla belirlenir.

             Dersler

             MADDE 12 – (1) Yüksekokulda eğitim-öğretim her yarıyıldaki derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği öğretim planlarına göre yapılır. Derslerin tümü bir yarıyıl sürelidir. Bir yarıyıldaki ders ve uygulamaların toplamı haftada onaltı saatten az olamaz.

             (2) Kredinin hesaplanmasında teorik derslerde haftalık ders saati sayısı kadar kredi verilir. Teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuar çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir.

             (3) Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuar saatlerinin yarısının toplamından oluşur.

             Zorunlu ve seçimlik dersler

             MADDE 13 – (1) Dersler, zorunlu ve seçimlik dersler olmak üzere iki türlüdür. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir. Seçimlik dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir.

             (2) Öğretim planlarında seçimlik dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok %40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir.

             (3) Seçimlik dersler, diğer programların öğretim planından da tek tek seçilebileceği gibi, ilgili program başkanının onayı ile Üniversitesiye bağlı başka bir yüksek öğretim kurumunun öğretim planında yer alan, değişik ilgi alanlarındaki derslerden de seçilebilir. Önerilen seçimlik dersler Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile güncelleştirilir. Herhangi bir seçimlik ders için beş öğrenciden az başvuru olduğunda o ders açılmaz.

             Ortak zorunlu dersler

             MADDE 14 – (1) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının  (ı) bendinde yazılı ortak zorunlu derslerden;

             a) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi; zorunlu ve kredili ders olarak, haftada iki  ders saati olmak üzere, ilk iki yarıyılda,

             b) Türk Dili dersi; zorunlu ve kredili ders olarak, haftada iki  ders saati olmak üzere, ilk iki yarıyılda,

             c) Yabancı Dil dersi zorunlu ve kredili olarak, haftada iki  ders saati olmak üzere ilk iki yarıyılda,

             ç) Beden Eğitimi veya Güzel Sanatlar dersinden birini almak kaydıyla, iki yarıyılda haftada birer  saat

             alınır.

             (2) Bunlardan, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar derslerinde, değerlendirme;  öğrencilerin devam durumları ve derslerdeki ilgi ve ilerlemeleri göz önünde tutularak, yarıyıl sonunda dersi okutan öğretim elemanı tarafından aşağıda yazılı esaslar çerçevesinde yapılır: Öğretim elemanı her öğrencinin;

             a) Toplu ve ferdi çalışmalarındaki başarısına,

             b) Derse devamına,

             c) Derse karşı gösterdiği ilgisine,

             ç) Yarıyıl içindeki ilerlemesine

             bakarak ve takdir hakkını da kullanarak geçer veya başarısız şeklinde değerlendirir ve hazırlayacağı listeyi Müdürlüğe teslim eder. Bu değerlendirme, o öğrencinin yarıyıl sonu ders geçme sınavı yerine geçer. (G) harf notu alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılacaklarından, yarıyıl sonu sınavına girmezler. 

             Öğretim planları

             MADDE 15 – (1) Yüksekokulda eğitim-öğretim, her yarıyıldaki zorunlu ve seçimlik derslerin ve haftalık kredi saatlerinin her programı için aşağıda belirtilen öğretim planlarına göre yapılır:

             a) Diş protez programı birinci ve ikinci yıl öğretim planı aşağıdaki şekildedir:

             1) Birinci yıl öğretim planı:

             I.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Anatomi                                                                1                           -                    1

             Diş Morfolojisi                                                     1                           4                    3

             Diş Hekimliğinde Madde Bilgisi                           1                           -                    1

             Sabit Protezler I                                                    1                           8                    5

             Tam Protez I                                                         1                           8                    5

             Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      11                         21                  21

 

             II.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Oklüzyon                                                              1                           -                    1

             Diş Hekimliği Araç Bilgisi                                     1                           -                    1

             Sabit Protezler II                                                   1                          10                   6

             Bölümlü Protez I                                                   1                          10                   6

             Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      10                         21                  20

 

             2) İkinci yıl öğretim planı:

             III.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Sabit Protezler III                                                  1                          12                   7

             Tam Protez II                                                        1                          12                   7

             İlk Yardım                                                             1                           -                    1

             Mikrobiyoloji                                                        1                           -                    1

             İmplantüstü Protezler                                           1                           -                    1

                                                    Toplam   :                       5                          24                  17

 

             IV.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Sabit Protezler IV                                                  1                          10                   6

             Bölümlü Protez II                                                 1                          10                   6

             Çene Yüz Protezleri                                              1                           4                    3

             Ağız İçi Özel Aygıtlar                                           1                           4                    3

             Deontoloji                                                             1                           -                    1

                                                    Toplam   :                       5                          28                  19

                                                                                                                                              

             Seçimlik Dersler                                                    

             Davranış Bilimleri                                                 1                           -                    1

             Hassas Tutuculu Protezler                                    1                           -                    1

             Halk Sağlığı                                                            1                           -                    1

 

             b) Radyoloji programı birinci ve ikinci yıl öğretim planı aşağıdaki şekildedir:

             1) Birinci yıl öğretim planı:

             I.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Anatomi                                                                3                           -                    3

             Radyolojik Anatomi                                              1                           -                    1

             Fizyoloji                                                                2                           -                    2

             Mikrobiyoloji                                                        1                           1                  1,5

             Deontoloji                                                             1                           -                    1

             Radyolojinin Esasları                                             -                           6                    3

             Radyasyon Fiziği                                                  1                           -                    1

             Bilgisayar                                                              1                           -                    1

             Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      16                          8                 19,5

 

             II.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Radyolojik Anatomi                                              2                           2                    3

             Radyoloji Tekniği                                                  2                           2                    3

             Radyoizotoplara Giriş                                          1                           1                  1,5

             Nükleer Tıp Uygulamaları I                                  -                           2                    1

             Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

             Radyodiag.Kull.Kont.Mad.                                  2                           -                    2

             Radyasyon Fiziği                                                  1                           -                    1

             Bilgisayar                                                              1                           2                    2

                                                    Toplam   :                      15                         10                19,5

 

             2) İkinci yıl programı:

             III.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Radyofarmasötik ve Radyonüklidler                    2                           4                    4

             Radyodiagnostik Uygulamalar                              -                           4                    2

             İlk Yardım                                                             1                           1                  1,5

             Radyoterapide Ted. Tek. ve Plan. Prensipleri      2                           2                    3

             Radyoterapi Araçları                                             2                           4                    4

             Nükleer Tıpta Görüntüleme Yöntemleri               2                           2                    3

             Nükleer Tıp Uygulamaları II                                 -                           2                    1

             Radyoterapide Uygulamalar I                               -                           1                  0,5

                                                    Toplam   :                       9                          20                  19

 

             IV.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Radyoterapide Tedavi Alanları ve Topografisi     2                           4                    4

             Radyolojide Modern Yöntemler                           2                           6                    5

             Nükleer Tıp Açısından Radyasyondan Korunma 1                           2                    2

             Klinik Nükleer Tıp                                                2                           2                    3

             Nükleer Tıp Uygulamaları III                                -                           2                    1

             Radyoterapide Uygulamalar II                              -                           4                    2

             Radyolojide Araç Gereç Bakımı                            -                           2                    1

                                                    Toplam   :                       7                          22                  18

 

             Seçimlik Dersler:                                                   

             Halkla İlişkiler                                                       1                           0                    1

             Klinik Bioistatistik                                                2                           0                    2

 

             c) Tıbbi laboratuvar programı birinci ve ikinci yıl öğretim planı aşağıdaki şekildedir:

             1) Birinci yıl öğretim planı:

             I.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Temel Laboratuar Bilgisi                                       2                           2                    3

             Organik Kimya ve Temel Biyokimya                   3                           2                    4

             Deontoloji                                                             1                           -                    1

             Deney Hayvanları ve Bakımı                                2                           -                    2

             Mikrobiyolojiye Giriş                                           2                           2                    3

             Uygulamalı Laboratuar I                                        -                           4                    2

             Atatürk İlkeleri ve İnkîlâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

                                                    Toplam   :                      16                         11                  21

 

             II.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Tıbbi Biyoloji                                                        2                           2                    3

             Analitik Kimya                                                     1                           2                    2

             Biyofizik                                                               1                           2                    2

             Tıbbi Genetik                                                        2                           0                    2

             Bulaşıcı Hastalıklar                                               1                           0                    1

             Uygulamalı Laboratuar II                                      -                           4                    2

             Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

                                                    Toplam   :                      13                         11                  18

 

             2) İkinci yıl öğretim planı:

             III.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Histoloji                                                                2                           2                    3

             Mikrobiyoloji (Bakteriyoloji)                               2                           2                    3

             Anatomi                                                                2                           -                    2

             Halk Sağlığı                                                            1                           -                    1

             Hematoloji                                                             2                           2                    3

             Biyokimya                                                            2                           2                    3

             Uygulamalı Laboratuar III                                     -                           4                    2

             Sağlık Hizmetlerinde Yönetim                               1                           -                    1

             Kişilerarası İlişkiler                                               1                           -                    1

                                                    Toplam   :                      13                         12                  19

 

             IV.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Özel Mikrobiyoloji                                               2                           2                    3

             Patolojik Anatomi                                                 2                           2                    3

             Klinik Biyokimya                                                 2                           2                    3

             Fizyoloji                                                                2                           2                    3

             Bilgisayar ve Bioistatistik                                     2                           2                    3

             İlk Yardım                                                             1                           -                    1

             Uygulamalı Laboratuvar IV                                   -                           4                    2

             Bitirme Ödevi                                                        2                           0                    2

                                                    Toplam   :                      13                         14                  20

 

             ç) Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik programı birinci ve ikinci yıl öğretim planı aşağıdaki şekildedir:

             1) Birinci yıl öğretim planı:

             I.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Tıbbi Terminoloji                                                  2                           -                    2

             Bilgisayar I                                                            1                           2                    2

             Klavyeli Yazım Teknikleri I                                  1                           2                    2

             Tıbbi Dokümantasyon I                                        2                           -                    2

             Türkçe Yazışma Tekniği I                                     2                           -                    2

             Tıp Tarihi ve Deontoloji                                       1                           -                    1

             Halkla İlişkiler                                                       1                           -                    1

             Biyoistatistik I                                                      1                           -                    1

             Davranış Bilimleri                                                 1                           -                    1

             Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      18                          5                   20

 

             II.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Temel Anatomi                                                     2                           -                    2

             Bilgisayar II                                                           1                           2                    2

             Klavyeli Yazım Teknikleri II                                1                           2                    2

             Tıbbi Dokümantasyon II                                      2                           -                    2

             Türkçe Yazışma Tekniği II                                    2                           -                    2

             Fizyoloji                                                                1                           -                    1

             Biyoistatistik II                                                     1                           -                    1

             Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar / Beden Eğitimi                              -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      16                          5                   18

 

             2) İkinci yıl öğretim planı:

             III.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Hastalıklar Bilgisi I                                                2                           -                    2

             Bilgisayar III                                                         1                           2                    2

             Klavyeli Yazım Teknikleri III                               1                           2                    2

             Tıbbi Dokümantasyon III                                     2                           -                    2

             Tıp Kütüphaneciliği                                              1                           -                    1

             Büro Yönetimi ve Sekreterlik                                1                           -                    1

             Klinik Eğitim ve Uygulama I                                 -                          10                   5

             Hastane Otomasyonu I                                         2                           -                    2

             İlk Yardım                                                             1                           -                    1

                                                    Toplam   :                      11                         14                  18

 

             IV.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Hastalıklar Bilgisi II                                              2                           -                    2

             Bilgisayar IV                                                         1                           2                    2

             Klavyeli Yazım Teknikleri IV                               1                           2                    2

             Tıbbi Dokümantasyon IV                                     2                           -                    2

             Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji                               2                           -                    2

             Sağlık Hizmetlerinde Yönetim                               2                           -                    2

             Digital Görüntüleme ve Fotoğraf Teknikleri         2                           -                    2

             Tıpta İletişim Teknikleri                                       2                           -                    2

             Klinik Eğitim ve Uygulama II                                -                          10                   5

             Hastane Otomasyonu II                                        -                           2                    1

                                                    Toplam   :                      14                         16                  22

                                                                                                                        

             Seçimlik Dersler  (III.ve IV.   Yarıyıllar için)        

             Mesleki Yazışma Tekniği                                      1                           -                    1

             Tıpta Toplam Kalite Yönetimi                             1                           -                    1

             Mesleki İngilizce                                                   2                           2                    3

 

             d) Ağız diş sağlığı programı birinci ve ikinci yıl öğretim planı aşağıdaki şekildedir:

             1) Birinci yıl öğretim planı:

             I.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Diş Hekimliğinde Kliniğe Giriş                             1                           -                    1

             Anatomi                                                                1                           -                    1

             Diş Morfolojisi                                                     1                           -                    1

             Diş Hekimliğinde Madde Bilgisi                           1                           -                    1

             Genel Mikrobiyoloji                                             1                           2                    2

             Fizyoloji                                                                1                           -                    1

             Histoloji                                                                1                           -                    1

             Bilgisayar                                                              1                           2                    2

             İlk Yardım                                                             1                           2                    2

             Kişilerarası İlişkiler                                               1                           -                    1

             Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi                          2                           -                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                      16                          7                   19

 

             II.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Klinik Çalışma Yöntemleri I (Perio.)                     1                          10                   6

             Klinik Çalışma Yöntemleri II (Tedavi.)                 1                          10                   6

             Tıbbi Mikrobiyoloji                                              1                           2                    2

             Türk Dili                                                               2                           -                    2

             Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi                          2                           -                    2

             Güzel Sanatlar/Beden Eğitimi                                -                           1                    -

             Yabancı Dil                                                            2                           -                    2

                                                    Toplam   :                       9                          23                  20

            

             2) İkinci yıl öğretim planı:

             III.YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Klinik Çalışma Yöntemleri III (Cerrahi)                1                          10                   6

             Klinik Çalışma Yöntemleri IV (Protez)                 1                          10                   6

             Koruyucu Diş Hekimliği                                       1                           4                    3

             Muayenehane İdaresi ve Hasta Kayıt                   1                           2                    2

             Patoloji                                                                  1                           -                    1

             Bulaşıcı Hastalıklar                                               1                           -                    1

                                                    Toplam   :                       6                          26                  19

 

             IV. YARIYIL

                                                                                 TEORİK(Sa)        PRATİK(Sa)     KREDİ

             Klinik Çalışma Yönt.V (Pedodonti)                      1                          10                   6

             Klinik Çalışma Yönt.VI (Ortodonti)                     1                          10                   6

             Diş Hekimliği Radyolojisi                                     1                           2                    2

             Diş Hekimliği Klinik Laboratuvar                         1                           2                    2

             Radyasyondan Korunma                                      1                           -                    1

             Deontoloji                                                             1                           -                    1

                                                    Toplam   :                       6                          24                  18

 

             Seçimlik Dersler (III. ve IV. Yarıyıllar için)

             Farmakoloji                                                           1                           -                    1

             Ağız Hastalıkları                                                   1                           -                    1

 

 

             Derslere yazılma ve devam mecburiyeti

             MADDE 16 – (1) Kaydını yaptırmış veya yenilemiş olan öğrencinin derslere yazılması; öğretim planında o yarıyıl için belirlenmiş olan zorunlu ve seçimlik derslerin adlarının ilgili programın öğrenci bürosuna yazılı olarak bildirilmesi ile gerçekleşir. Öğrenciler bu işlemi, Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenen tarihler arasında tamamlamak zorundadır. Bu işlemi zamanında yerine getirmeyen öğrenciler, o yarıyıl içinde derslere yazılma ve sınavlara girme hakkını kaybeder. Öğrenciler, derslere yazılırken, daha önceki yarıyıllardan tekrarlamak zorunda oldukları derslere, yarıyıl sırasına göre öncelik vermek zorundadır.

             (2) Öğrenci ilk kez yazıldığı veya devamsızlığı ya da başarısızlığı nedeniyle tekrarlayacağı teorik derslerin en az % 70’ine, teorik ders dışındaki her türlü uygulama çalışmasının % 80’ine  devam etmek zorundadır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Başarının Ölçülmesi ve Sınavlar

             Başarı notu

             MADDE 17 – (1) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı başarı ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı başarı dikkate alınır.

             (2) Yarıyıl içi sınavları, derslere ve uygulamalara devam durumu, laboratuvar, sözlü, ödev, staj ve benzeri gibi yarıyıl içi çalışmaların başarı notuna katkı oranları ilgili Yüksekokul Yönetim kurulu tarafından belirlenir.

             (3) Bir dersi tekrar almak zorunda kalan öğrenciler, dersin yarıyıl içi sınavına tekrar girebilirler, ancak en son alınan yarıyıl içi sınav notu değerlendirmeye katılır. Yarıyıl içi sınavları dışındaki çalışmaların yeniden değerlendirilebilmesi için derse devam zorunluluğu vardır.

             (4) Yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkı oranları en az %40, en fazla %60 olmak üzere Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 18 – (1) Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede dersin öğretim üyesi, her öğrencinin başarı notunu bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen kriterler doğrultusunda ve o dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı olarak belirler.

             (2) Bağıl değerlendirmede, o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları başarı notlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır.

             (3) Bu değerlendirmede yarıyıl sonu sınavlarında alınan notun alt sınırı 100 üzerinden 40 olarak uygulanır. Bu sınır Yüksekokul Yönetim Kurulunca yükseltilebilir.

             (4) Dersten sorumlu öğretim üyesi; yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen yedi eğitim-öğretim günü içinde, her öğrenci için normal frekans dağılımını da içeren ve başarı derecesini gösterecek harfle ifade edilen bir başarı notu belirler ve bu notları gösteren listeyi Müdürlüğe verir. Yarıyıl sonu başarı notları Müdürlük tarafından ilan edilir. Yüksekokul Yönetim Kurulu gerektiğinde bir dersin başarı durumunun, dersin öğretim üyesince yeniden incelenmesine karar verebilir.

             (5) Harfle ilan edilen başarı notlarının anlamları şöyledir:

             a)    Sözel                                                                        Harfle                         Ağırlık Katsayısı

                    Pekiyi                                                                         AA                                      4.00

                    -Pekiyi                                                                        BA                                      3.50

                    İyi                                                                               BB                                      3.00

                    -İyi                                                                             CB                                      2.50

                    Orta                                                                            CC                                      2.00

                    -Orta                                                                           DC                                      1.50

                    Başarısızlık sınırında                                                  DD                                      1.00

                    Başarısız                                                                      F                                       0.00

                    Geçer (Derecelendirme Dışı)                                       G                                          -

                    Muaf (Derecelendirme Dışı)                                       M                                         -

             b) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             c) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin koşullu olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısı (DD) veya (G) düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenciler bu dersi tekrar almak ve bu dersten başarılı olmak zorundadırlar.

             Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 19 – (1) Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanması ve ortalama yükseltilmesi aşağıdaki şekildedir:

             a) Ağırlıklı not ortalaması hesabında; öğrencinin her yarıyıl aldığı derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve kredi saatleri toplamına bölünür.

             b) Ağırlıklı genel not ortalaması hesabında ise; ilk yarıyıldan itibaren öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derslere ait kredi saatleri ile çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve toplam kredi saatleri toplamına bölünür. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             c) Başarı notları (G) ile takdir edilen beden eğitimi, güzel sanatlar ve benzeri dersler ile muaf (M) olunan dersler ağırlıklı genel not ortalaması hesabına katılmaz.

             ç) Öğrenci, alt yıllarından (F) harf notu aldığı dersleri almakla yükümlü olup, ayrıca alt yarıyıllarından (DD) ve (DC) harf notu aldığı dersleri tekrar alabilir. Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en yüksek not geçerlidir.

             Başarısızlık Durumu

             MADDE 20 – (1) Başarı baraj notu en az 2.00’dir. Herhangi bir yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalaması başarı baraj notunun altında kalan öğrenciler, sınamalı öğrenci sayılırlar. Sınamalı öğrenciler; Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemezler.

             (2) Ağırlıklı genel not ortalaması üst üste iki yarıyıl başarı baraj notunun altında olan öğrenciler başarısız duruma girerler. Başarısız öğrenciler bir üst yarıyıldan yeni ders alamaz, ancak daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra (DD) ve (DC) aldıkları dersleri tekrarlarlar. Öğrencilerin ders alımında, öğretim elemanları arasından Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenen danışmanlar, kayıtlara yardımcı olmakla ve ağırlıklı genel not ortalaması hesaplarına göre sınamalı veya başarısız öğrencilerin kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidirler. 

             (3) Ders tekrarı ile ağırlıklı genel not ortalamalarını başarı baraj notunun üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır.

             Sınavlar

             MADDE 21 – (1) Öğretim yılı boyunca yapılacak sınavlar şunlardır:

             a) Ara (vize) sınavı: İlgili eğitim-öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl içinde yapılan sınavlardır.

             b) Mazeret ara sınavı: Ara sınavlara, Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple katılamayanlar için açılan sınavdır. Sağlıkla ilgili mazeretlerin, Devlet Üniversiteleri veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerden alınmış veya Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Başhekimliğinden alınmış raporlarla belgelenmesi gerekir.

             c) Yarıyıl sonu sınavı: Dersin okutulduğu yarıyıl sonunda yapılan ve aşağıda belirtilen bitirme ve telafi sınavlarıdır:

             1) Bitirme Sınavı: Yarıyıl sonunda yapılan sınavlardır.

             2) Telafi Sınavı: Bitirme sınavına girme koşullarını sağladığı halde herhangi bir nedenle giremeyen veya bitirme sınavı sonunda başarısız ya da koşullu başarılı olan öğrenciler için bitirme sınavından sonra yapılan sınavdır.

             (2) Yüksekokuldaki tüm sınavlar, hazırlanan sınav takvimine göre yapılır. Sınava girmeye hak kazanmış öğrenciler bu takvime göre hazırlanan listedeki gün ve saatlerde ilgili sınava girmek ve kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak zorundadır. Hangi nedenle ve mazeretle olursa olsun bu zorunluluklara uymayan öğrenciler sınavlara alınmazlar. Üniversite binaları dışında sınav yapılamaz.

             (3) Sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı veya karışık olarak yapılabilir. Özürlü öğrencilerin sınavları, öğrencilerin özürleri göz önüne alınarak, Yüksekokul Yönetim Kurulunun tespit edeceği şekilde yapılır.

             (4) Yazılı ara sınav ve yarıyıl sonu sınav kâğıtları, sınav tarihinden itibaren iki yıl süreyle saklanır. Bu süre sonunda anılan sınav kâğıtları bir tutanakla imha edilir.

             Ara sınavlar ve mazeret sınavları

             MADDE 22 – (1) Bir dersin, bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavların hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından tespit ve ilan edilir.

             (2) Bir günde, ilgili eğitim-öğretim programının aynı yarıyıl için öngördüğü derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir.

             (3) Ara sınavlara haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar için; mazeretlerini sınavı izleyen yedi eğitim-öğretim günü içinde bildirmek ve Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilmek kaydıyla, mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavının kaç defa ve hangi tarihte açılacağını Yüksekokul Yönetim Kurulu tespit ve ilan eder.

             (4) Mazeretsiz olarak ara sınavına girmeyen veya mazeretleri Yönetim Kurulunca kabul edilmeyen öğrencilerin ara sınav notu sıfır (0) sayılır ve ara sınav not ortalaması buna göre hesaplanır. Yüksekokul Yönetim Kurulunca mazereti kabul edilmeyerek mazeret ara sınavlarına alınmayan, ara sınavlara ve mazeret ara sınavlarına girmeyen öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına girebilirler. Bir dersin ara sınav not ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu notların toplamının, yapılmış olan sınav sayısına bölünmesiyle belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir.

             (5) Öğretim üyeleri ara sınav sonuçlarını, sınav tarihini izleyen iki hafta içinde Müdürlüğe bildirir.

             Yarıyıl sonu sınavları

             MADDE 23 – (1) Her dersin yarıyıl sonu sınavı, okutulduğu yarıyılın sonunda yapılır. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için;

             a) Teorik derslerin %70’ine katılmak,

             b) Uygulamalı olan derslerde, uygulamaların %80’ine katılmak,

             c) Uygulamalarda başarılı olmak

             zorunludur.

             (2) Ders ve uygulamalar ayrı ayrı değerlendirildiğinde; yukarıdaki şartlar uygulama için de geçerlidir.

             (3) Güz ve bahar yarıyılı bitirme sınavı sonunda öğrenciler, başarısız (F), koşullu başarılı (DD) ve (DC) aldıkları veya sınava girme koşullarını sağladıkları halde herhangi bir nedenle sınava giremedikleri dersler için, açılacak telafi sınavlarına girebilirler. Bu öğrencilerin yarıyıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları aynen geçerli kabul edilir. Telafi sınavları sonunda alınabilecek en yüksek başarı notu (AA)’dır. Öğrencinin telafi sınavı sonunda aldığı notun bitirme sınavında aldığı nottan düşük olması durumunda bitirme sınavı sonunda aldığı notu esas alınır.

             Sınavlarda uyulması gerekli kurallar

             MADDE 24 – (1) Sınavlar ilgili öğretim üyeleri ile görevlendirilmiş öğretim elemanları gözetiminde yapılır. Sınav süresi öğretim üyesi tarafından belirlenir. Sınavda kopya girişiminde bulunan veya kopya çektiği sonradan tespit edilen öğrenci o sınavdan F (0.00) not almış sayılır. Bu gibi öğrencilere, ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır. Kopyaya yardım eden öğrenciler hakkında da aynı hükümler uygulanır.

             Sınavlara ve başarı notuna itiraz

             MADDE 25 – (1) Öğrenciler, ara sınav sonuçlarının 100 üzerinden değerlendirilerek belirlenen yarıyıl sonu sınav notunun ilan edilmesinden itibaren üç gün içinde, ilgili eğitim programının öğrenci bürosuna bir dilekçe ile başvurarak, sınav kâğıdının ve başarı notunun maddi hata yönünden yeniden incelenmesini isteyebilirler. Müdür sınav kâğıdının incelenmesi için, biri sınavı yapan öğretim üyesi olmak üzere ilgili öğretim üyeleri arasından üç kişilik bir komisyon kurar. Sınavın ilgili olduğu birimde tek öğretim üyesi varsa, bu komisyon ilgili sınavı yapan öğretim üyesi veya öğretim görevlisi ve sınavına girilen dersin yakın olduğu diğer derslerin öğretim üyeleri arasından Müdür tarafından seçilen iki öğretim üyesi veya görevlisi olmak üzere üç kişiden oluşur. Bu komisyon sınav kâğıtlarını inceler, başarı notunun bu Yönetmeliğin 17 nci ve 18 inci maddelerinde belirtilen kriterlere uygun hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol eder ve kesin kararını verir. İnceleme sonucu, başvuru tarihinden itibaren en çok üç gün içinde öğrenciye duyurulur.

             Ön lisans diploması ve mezuniyet derecesi

             MADDE 26 – (1) Yüksekokulun öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli 75 krediyi tamamlamış, ağırlıklı genel not ortalamasını (AGNO) en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine Yüksekokulun ön lisans diploması verilir. Bu diploma sahipleri iki yıllık yükseköğrenim yapmış sayılırlar.

             (2) Yüksekokulu bitirenlere ayrıca öğrenimlerindeki mezuniyet derecesini, devam ettikleri program ile aldıkları ders, proje, laboratuvar, bitirme projesi, AGNO ve başarı notlarıyla birlikte gösteren bir öğrenim belgesi verilir. Diploma hazırlanana kadar bir defaya mahsus çıkış belgesi verilir.

             (3) Ön lisans diplomaları fotoğraflı olarak hazırlanır. Diploma fotoğrafının kılık-kıyafete ilişkin ilgili mevzuata uygun, kolayca tanınmalarını sağlayacak biçimde ve son altı ay içinde çektirilmiş olması gerekir.

             Özel öğrenci statüsü

             MADDE 27 – (1) Üniversitenin Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleştirdiği ikili anlaşmalar kapsamındaki yurt içi ve yurt dışı değişim programlarından yararlanan öğrenciler, gittikleri yükseköğretim kurumlarından almış oldukları derslerden başarılı oldukları takdirde, Yüksekokulun programlarında bulunan aynı içerikli derslerden Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile başarılı olmuş sayılırlar ve not ortalaması hesabında  bu kurumlardan alınan notlar esas alınır. Değişim programından öğrenciler, en fazla iki yarıyıl yararlanabilirler. Bu öğrencilerin Yüksekokulun programında yer alan aynı yarıyılın diğer derslerine devam etmesi ve ara sınavlara girmesi gerekmez, yarıyıl sonu sınav sonuçları başarı notu olarak kabul edilir.

             (2) Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerden Üniversiteye gelen öğrencilere ise, Yüksekokul Müdürlüğü tarafından, seçtikleri dersler ve başarı durumlarına ilişkin bir özel öğrenci belgesi verilir.

             (3) Değişim programı çerçevesinde, üniversiteler arasındaki katkı paylarının nasıl ödeneceği ikili anlaşmalar kapsamında yürütülür.

             Öğrenim süresi ve ek sınav hakkı

             MADDE 28 – (1) Öğrenciler iki yıllık ön lisans öğrenimini dört yılda bitirmek zorundadır. Bu süre sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Azami öğrenim süresini doldurduğu halde, Yüksekokuldan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine; başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl; ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; üç veya daha az dersten başarısız olanlara sınırsız; sınıf geçme esasına göre eğitim-öğretim yapan bölümlerde iki eğitim-öğretim yılı olmak üzere başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu süre sonunda Yüksekokulla ilişiği kesilir ve kaydı silinir. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler öğrenci katkı payı ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             (2) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınav yükümlülüklerini bu Yönetmelikteki esas, usul ve süreler içinde yerine getirmedikleri için Yüksekokulla ilişiği kesilenlerden/kaydı silinenlerden; birinci sınıfta en fazla bir dersten, son sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler başvurmaları halinde, yarıyıl sonu sınavı olduğuna bakılmaksızın, Yüksekokulun her eğitim-öğretim yılı başında açacağı sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda, sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamazlar.

             (3) Yüksekokul Yönetim Kurulu karar verdiği takdirde, mezun olması için tek dersten başarısız durumda olan öğrenciler, o yıla ait olan sınav haklarını, daha önce açılacak tek ders sınavlarında kullanabilirler.

             (4) Durumları yukarıdaki fıkralara uyan öğrencilerin başarı notu, ara sınav not ortalaması dikkate alınmaksızın, sadece yarıyıl sonu sınav notuna göre belirlenir.

             (5) Öğrencilerin mazeretsiz olarak süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya kayıt yaptırmasına rağmen derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi durumunda geçen süreler, kayıt dondurma hariç 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde yazılı haklı ve geçerli bir neden olmaksızın, gerekli şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin Yüksekokuldan kayıtları silinir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 29 – (1) Öğrencilerin kayıtları, aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde dondurulabilir:

             a) Öğrencinin Devlet üniversiteleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerden alınan ve Sağlık Kurulunca onaylanmış raporlarla belgelenmiş sağlıkla ilgili mazereti,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararınca ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Öğrencinin yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gittiğini belgelemesi,

             d) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre sürekli uzaklaştırma ve Yükseköğretim Kurumundan çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             e) Öğrencinin hangi sıfatla bulunursa bulunsun tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             f) Öğrencinin tutukluluk hali,

             g) Yüksekokul Yönetim Kurulunun uygun gördüğü diğer hallerin ortaya çıkması.

             (2) Kayıt dondurulduğunda, öğrencilerin Yüksekokula girişte verdiği belgeler geri verilmez. Öğretim süre ve ek süresi işlemez ve Yüksekokul Yönetim Kurulu kararında belirtilecek süre kadar kayıt dondurulabilir. Bu süre içinde öğrenciler izinli sayılırlar, sadece basit şizofreni, paranoid şizofreni, disosiyatif sendrom, borderline vakalar gibi ruhsal bozukluklar nedeniyle devamsızlık durumlarında, tüm öğrenim süresi içinde en fazla iki yıl süreyle kayıt dondurulabilir. İki yılı aşan öğrencilerden yeniden sağlık kurulu raporu alınmak ve incelenmek suretiyle, öğrenime devam edemeyeceklerine ilgili Yüksekokul Yönetim Kurulunca karar verilenlerin, Yüksekokuldan kayıtları silinir.

             (3) Ayrıca, bu süreler içerisinde öğrenciye giremediği laboratuar, uygulama, yarıyıl sonu sınavları için tekrarlama hakkı verilmez. Yarıyıl sonu ve mazeret sınavları açılmaz, sadece giremediği bu sınav hakları saklı tutulabilir. Öğrenci, mazereti sebebiyle ayrıldığı noktadan öğrenciliğine devam eder.

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 30 – (1) Yüksekokuldan ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçe ile, kayıtlı bulunduğu Yüksekokula bağlı programların öğrenci bürosuna başvurması gerekir. İsterse, kendisine durumunu gösteren bir belge verilir. Yüksekokula girişte alınan belgelerden sadece diploması geri verilir. Diplomanın bir fotokopisi dosyasında saklanır. Bu şekilde Yüksekokuldan ayrılan öğrenci, ancak bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki şartları yerine getirmek kaydıyla Yüksekokula geri dönebilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 31 – (1) Öğrenciler öğretim süresince giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuata uymak zorundadırlar.

             Spor ve kültürel etkinlikler

             MADDE 32 – (1) Milli takım ve üniversitelerarası spor karşılaştırmalarında veya kültürel etkinliklerde Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen sporcu ve öğrencilerin, bu etkinliklere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz; bu süreler içinde giremedikleri sınavlara, Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde girerler.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 33 – Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 34 – (1) 9/9/1999 tarihli ve 23811 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi  Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Yüksekokula bağıl değerlendirme uygulamasından önce kayıt yaptıran öğrenciler de başarısız oldukları dersler ile yeni alacakları dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre alırlar. Ancak;

             a) Bu öğrencilerin bütünleme hakları saklı olup, bütünleme sınavları güz ve bahar yarıyılları sonunda yapılır. Bu öğrencilerin bu derslere ait başarı notu, sadece yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavıyla belirlenir.

             b) Bu öğrencilerde, üst yarıyıllardan ders alabilmeleri ve öğrenimlerini tamamlayabilmeleri için gerekli olan 2.00 ağırlıklı genel not ortalaması şartı aranmaz. Bu öğrenciler başarısız oldukları ve yeni alacakları derslerden (DD) veya daha yüksek başarı notu aldıkları takdirde başarılı sayılırlar.

             c) Öğrencinin başarılı olduğu tüm derslerin 100 üzerinden verilen notları bir dönüşüm cetvelinden yararlanılarak, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından yeni sistemdeki harfli karşılıklarına çevrilir.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik 2005–2006 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.