YÖNETMELİK

Çevre ve Orman Bakanlığından:

ÇEVRE VE ORMANCILIK ŞURASI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 23/10/2004 tarihli ve 25622 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre ve Ormancılık Şurası Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Şura istişari bir organ olup, dört yılda bir toplanması esastır. Ancak bu süre beklenmeksizin Bakan tarafından gerekli görülen zamanlarda da toplanabilir."

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Şuranın üye sayısı gündemine göre Bakanlıkça belirlenir ve Şura üyelerinin belirlenmesinde, ilgili tüm kesimlerin dengeli bir dağılımla katılımlarına özen gösterilir."

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 8 – Şura yürütme kurulu; Bakanın görevlendireceği bir müsteşar yardımcısı başkanlığında, Strateji Geliştirme Başkanı, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı ile Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanından oluşur."

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "Şura gündemindeki konularla ilgili çalışma belgesini hazırlamak üzere Şura yürütme kurulu tarafından her gündem konusu için Bakanlık bünyesinden bir çalışma grubu oluşturulur."

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 13 – Yürütme kurulu; her bir çalışma grubu için bir başkan, bir başkan yardımcısı ve üç raportör belirler. Çalışma grupları, gerekli gördükleri hallerde alt çalışma grupları kurulabilir.

             Çalışma grupları;

             a) Belirleyecekleri çalışma programı çerçevesinde, kendiliğinden toplanarak doksan günü aşmayacak şekilde çalışmalarını tamamlar. Çalışma belgesini hazırlayarak çalışma grubu üyelerine imzalattırıp sekretaryaya teslim eder,

             b) Toplantı kararlarını oy çokluğu ile alır, oyların eşitliği halinde başkanın kullandığı oy yönünden çoğunluk sağlanmış sayılır. Alınan kararlar üyelerce imzalanan bir tutanakla tespit edilir."

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "c) Şura toplantıları oturumlar halinde yapılır. Oturumlarda söz almak isteyen üyeler taleplerini başkanlık divanına ad bildirmek suretiyle iletirler ve başkanlık divanı söz almak isteyen her üyenin görüşünü belirtmesini sağlayacak şekilde konuşma sürelerini belirler,"

             "e) Oturumlarda görüşülecek komisyon raporları başkanlık divanınca okutulur ve söz verilen üyelerin tümünün görüşünü belirtmesinin ardından başkanlık divanınca birisi lehte, diğeri ise aleyhte olmak üzere iki üyeye daha söz verilerek komisyon raporu üzerindeki görüşmeler tamamlanır ve oylama yapılır. Komisyon raporlarına ilişkin olarak yapılan oylamada her üye kabul veya red şeklinde oy kullanır, çekimser oy kullanılmaz. Komisyon raporlarının oylanması sonucunda kabul edilen kararlar Şura kararı olarak belirlenir. Şura, katılan üyelerin oy çokluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde Şura başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır."

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 15 – Şura çalışmalarının tamamlanmasının ardından çalışmaları değerlendiren bir sonuç bildirgesi Başkanlık Divanınca belirlenecek heyet tarafından hazırlanır ve Bakan tarafından kamuoyuna açıklanır. Kararlardan hangilerinin yürürlüğe gireceği Bakan Onayı ile kesinleşir. Bakanlığı doğrudan ilgilendiren Şura kararları önem ve önceliğine göre uygulama programlarına konulur. Diğer bakanlıklar ile ilgili hususların uygulama programlarına alınması için, ilgili bakanlıklara önerilerde bulunulur."

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 16 – Şura çalışmalarında değerlendirilmek üzere sekretaryaya gönderilen bilimsel tebliğler yürütme kurulunca değerlendirilerek uygun görülenler tartışılmak üzere ilgili çalışma grubuna gönderilir.

             Çalışma gruplarınca uygun görülen tebliğler Bakanlıkça yayımlanır."

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 17 – Şura kararları, Şura toplantılarının bitiminden itibaren en geç bir yıl içerisinde Bakanlık tarafından yayımlanır ve ilgili kişi ve kuruluşlara gönderilir.

             Yayımlanan kararlara ilişkin uygulamalar Strateji Geliştirme Başkanlığınca takip edilir."

             Yürürlük

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.