TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

REVİZE EDİLEN TS 3411 ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM STANDARDININ BAZI

MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

(Tebliğ No: 2006/20)

 

MADDE 1 – 3/6/2005 tarihli ve 25834 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak zorunlu uygulamaya konulan TS 3411 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Standardı'nın 1.2.1 Genel Özellikler ve 2.3.4.5 İşlem maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

"1. 2.1 Genel özellikler

-      Kuru üzümler sağlam, bütün, temiz olmalı, bunlarda yabancı tat, koku bulunmamalı (hafif kükürt kokusu ve hafif yağ tadı yabancı koku ve tat sayılmaz).

-      Kuru üzümlerin rutubet muhtevası % 18'den fazla olmamalıdır (Ancak alıcı istekleri belgelenmek suretiyle bu miktarlar artırılabilir).

-      Kuru üzümlerin işlenmesinde kullanılan katkı maddeleri2) ürünün raf ömrünü ve özelliklerini bozmayan ve özel mevzuatında bildirilen maddeler olmalıdır.

-      Kuru üzümlerde gerektiğinde kütlece % 1,0'den fazla olmamak üzere malın özelliklerini bozmayan ve TS 12550'ye uygun yemeklik bitkisel sıvı yağlar kullanılabilir3)

-      Kuru üzümlerde tolerans dışında gözle görülebilir yabancı madde bulunmamalıdır."

 

"2.3. 4.5 İşlem

-      50 mL'lik beher içinde etüvde 100°C ± l°C'da kurutulup desikatörde soğutulmuş olan kalıntı üzerine 5 mL ilâ 10 mL petrol eteri (Madde 2.3.4.2.4) katılır.

-      Alümina kolonuna dikkatle dökülür. Musluk açılarak, dakikada 5 mL'den daha az bir akış hızı ile toplanır.

-      Eter yağ karışımı alümina yüzeyinin hemen üzerinde toplanınca musluk kapatılır. Numune kabı 2 kez 5 mL petrol eteri ile, kolonun üst kısmının kenarları da dahil olmak üzere yıkanır.

-      Kolona 400 mL toplanıncaya kadar, petrol eteri doldurmaya devam edilir.

-      Çözücünün ayrılmasına yardımcı olmak üzere hafif kuru hava akımı kullanarak, buhar banyosu üzerinde petrol eteri iyice azalıncaya kadar uçurulur. Balona aşırı ısınmayı ve muhtemel taşmayı önlemek için bir cam karıştırma çubuğu yerleştirilir.

-      İçindekilerin tamamı, az miktarda petrol eteri kullanılarak, darası alınmış küçük bir behere aktarılır.

-      Hafif hava akımı altında kuruyuncaya kadar buharlaştırılır. Etüvde (Madde 2.3.4.1.6) 100°C ± l°C'da bir saat süre ile kurutulur.

-      Desikatörde soğutulur, müteakiben tartılır.

-      Yağ (Y) içeriği, kütlece yüzde olarak aşağıdaki bağıntı ile hesaplanır.

 

Y   =   Mxl00

     m1

Burada;

M:  Kalıntı kütlesi, g

m1:  Numune kütlesi, g

dır.

Sonucun Madde 1.2.1'e uygun olup olmadığına bakılır."

 

MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.