YÖNETMELİK

Galatasaray Üniversitesinden:

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 20/9/1999 tarihli ve 23822 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 3 – Lisansüstü programlara öğrenci kabulünde; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), yüksek lisans programlarına başvuran adaylar için lisans öğrenimi not ortalaması, doktora programlarına başvuran adaylar için lisans ve yüksek lisans not ortalamaları, doktora programlarına lisans derecesi ile başvuran adaylar için lisans not ortalaması, ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen jürinin düzenlediği mülakat ve yabancı dil sınavlarındaki başarı durumları dikkate alınır. Yurt dışından alınmış diplomaların denklikleri Yükseköğretim Kurulunca onaylanmış olmalıdır.

             Ancak Galatasaray Üniversitesinden mezun olan öğrenciler, mezun oldukları bölüm ile aynı adı taşıyan ya da bu bölümler ile yakından ilgili olan yüksek lisans programlarına; 6/11/1995 tarihli ve 22455 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 14/4/1992 tarihli Milletlerarası Andlaşmaya Ek Protokol’ün 3 üncü maddesinin (e.i) bendine göre ilan edilen kontenjanların yarısıyla sınırlı olmak üzere, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), lisans öğrenimi not ortalaması ve ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen jürinin düzenlediği mülakat sonucu dikkate alınarak kabul edilirler.

             Lisans öğrenimlerinin son yarıyılında olan öğrenciler, Enstitünün önerisi ile Senato tarafından belirlenen anabilim dallarındaki yüksek lisans programlarına şartlı önkabul için başvurabilirler.

             Enstitüde öğrenci kabul edilecek anabilim dallarına bağlı yüksek lisans ve doktora programlarının adları ve her programa kabul edilecek öğrenci kontenjanları, kabul şartları, gerekli belgeler, başvuru ve sınav tarihleri, Enstitünün önerisi ile Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğünce ilan edilir.

             Aday kayıt işlemleri, seviye tespit ve sıralama sınavlarına ilişkin tüm işlemler ve sınav sonuçlarına göre lisansüstü öğretime kabul edilecek öğrencilerin belirlenmesi Enstitü tarafından düzenlenir, yürütülür ve denetlenir.

             Lisansüstü programlara kabul için yapılan değerlendirmede LES sayısal puanın ağırlığı %50 olarak alınır. Lisansüstü programlara öğrenci kabulünde değerlendirmeye esas alınacak asgari LES sayısal puanı 45 standart puandan az olmamak koşuluyla, Senato tarafından belirlenir.

             Galatasaray Üniversitesinde yapılan yabancı dil sınavları dışında, uluslararası ve ulusal kurumlarca yapılan yabancı dil sınavlarının hangilerinin geçerli olacağı Senato tarafından belirlenir. Fransızca Hazırlık Sınıfı kontenjanı, yabancı dil sınavı dışındaki değerlendirme sonucunda alınan yüksek puan sırası ile doldurulur.

             22/5/1992 tarihli ve 21235 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Türk ve Fransız Hükümetleri arasında 14/4/1992 tarihinde imzalanan Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu’na ilişkin Andlaşma ile 6/11/1995 tarihli ve 22455 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 14/4/1992 tarihli Andlaşmaya Ek Protokol’e göre eğitim ve öğretim dili Fransızca’dır. Ancak, ilgili anabilim dalının önerisi, Enstitü Kurulunun onayı ve Senatonun kararı ile bir lisansüstü programının Fransızca dışında bir dilde açılması mümkündür.

             İlgili Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Senatonun kararıyla derslerin tamamı Fransızca’dan başka bir dil ya da dillerde açılan İkinci Öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans programlarında Fransızca yeterlik koşulu aranmaz.  

             Derslerinin tamamı ya da bir bölümü Fransızca dışında bir dilde yürütülen lisansüstü programlara başvuruda Fransızca yeterlik koşulu aranmayabilir. Lisansüstü programlara başvuruda aranacak Fransızca ya da başka bir dilde yeterlik koşulları, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararıyla belirlenir."

             Yürürlük

             MADDE 2 – Bu Yönetmelik 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Galatasaray Üniversitesi Rektörü yürütür.