TEBLİĞ

                Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:

TABİİ AFET NEDENİYLE GELİR KAYBI VE ALT YAPI HASARINA UĞRAYAN

BELEDİYELERİN YAPMALARI GEREKEN İŞLEMLER

HAKKINDA TEBLİĞ

             23/7/1995 tarihli ve 4123 sayılı Tabii Afet Nedeniyle Meydana Gelen Hasar ve Tahribata İlişkin Hizmetlerin Yürütülmesine Dair Kanun'un (29/5/2003 tarihli ve 4864 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle değişik) 6 ncı maddesi, tabii afete maruz kalan yörelerdeki belediyeler ve özel idarelere, maruz kaldıkları hasar ve tahribatları gidermek amacıyla, hasar ve tahribat oranları dikkate alınarak Maliye Bakanının uygun görüşü üzerine, Bayındırlık ve İskan Bakanınca tespit edilecek miktarda yardım yapılacağı hükmünü getirmektedir.

             Bakanlığımızca; gereksiz yere yazışma yapılmaması ve işlerin daha hızlı yürütülmesi için bundan böyle tabii afet nedeniyle alt yapı hasarına uğrayan belediyelerin aşağıda açıklanan tarzda hareket etmeleri uygun görülmüştür.

             MADDE 1 – (1) Bir tabii afete maruz kalan belediye, uğradığı tabii afetin tarihini, türünü ve yerini belirten ve mülki amire onaylattırılan "Belediye Afet Hasar Müracaat Formu" (EK-1), ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığına (Afet İşleri Genel Müdürlüğü) 30 gün içinde başvuracaktır.

             MADDE 2 – (1) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Afet İşleri Genel Müdürlüğü); tabii afet nedeniyle, belediye içme suyu ve kanalizasyon tesislerinde, belediye hudutları içerisindeki yol, köprü, menfez v.b. yapılarda, belediyeye ait üst yapı tesislerinde meydana gelen hasarın belirlenmesi, belirlenen hasarların onarım için gerekli olan yaklaşık maliyetlerin hazırlanmasını, ihtiyaç duyulan Kurum ve Kuruluşlardan isteyebilir.

             MADDE 3 – (1) Hasar tespit ve onarım yaklaşık maliyetlerinin tanzimi ile görevlendirilen kurum ve kuruluşlar, doğru, amacına uygun bir şekilde, tanzim ve tasdik ettikleri hasar tespit raporları ile onarım yaklaşık maliyetlerini, mümkün olan en kısa zamanda Bayındırlık ve İskan Bakanlığına (Afet İşleri Genel Müdürlüğü) gönderecektir. Bu tespitler sırasında yalnızca bahis konusu tabii afetten dolayı meydana gelen hasar dikkate alınacak, geleceğe yönelik yatırımlar ve yeni işler yaklaşık maliyetlere dahil edilmeyecek, hazırlanan yaklaşık maliyetler zarar gören tesislerin afet öncesi durumuna getirilmesi ile sınırlı olacaktır.

             MADDE 4 – (1) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (Afet İşleri Genel Müdürlüğü), tabii afet nedeniyle tanzim edilip gönderilen hasar tespit raporları ile onarım yaklaşık maliyetlerini, afetin vermiş olduğu tahribat oranlarını, tahribatın genel hayata etkinliğini ve belediyelerin yıllık gelir düzeylerini dikkate alarak değerlendirecek, değerlendirme sonucu yasa kapsamında yapılacak yardımı belirleyecektir.

             MADDE 5 – (1) 10/2/2000 tarihli ve 23960 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Tabii Afet Nedeniyle Gelir Kaybı ve Alt Yapı Hasarına Uğrayan Belediyelerin Yapmaları Gereken İşlemler Hakkında Tebliğ" yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.