YÖNETMELİK

 

                Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU MİLLİ KOMİTELER YÖNETMELİĞİ

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yükseköğretim Kurulu ve ulusal düzeyde yükseköğretim kurumları tarafından kurulacak milli komitelerin kurulması esaslarını belirlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Yükseköğretim kurumlarında bilim, teknik ve sanat alanlarında yürütülmekte olan araştırma, yayın ve benzeri faaliyetlerin sürekli, ahenkli ve geliştirici bir işbirliği içinde koordinasyonunun sağlanmasında, akademik değerlendirilmesinde, nicelik ve niteliklerinin geliştirilmesinde, Yükseköğretim Kurulu’na tekliflerde bulunmak, ülkemiz ve dünyadaki gelişmeleri izleyerek belirleyecekleri konularda bilimsel, sanatsal ve stratejik araştırma ve etüdler yapılması gereken konuları ve bunları yapabilecek yükseköğretim kurumlarını Yükseköğretim Kuruluna önermek, Yükseköğretim Kurulunca istenilen konularda görüş bildirmektir.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin  birinci fıkrasının (b) ve (m) bentlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Milli komiteler

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen amaç doğrultusundaki faaliyetleri gerçekleştirebilmek ve/veya bilimsel etkinliklerde bulunmak üzere aşağıdaki iki türde milli komiteler kurulabilir.

             a) Yükseköğretim Kurulu bünyesinde, Yükseköğretim Genel Kurulunun kararı ile milli komiteler kurulabilir.

             b) Üniversitelerden, ilgili kurum, kuruluş veya kişilerden gelecek teklifler üzerine, Yükseköğretim Genel Kurul Kararıyla üniversiteler bünyesinde, ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde bilimsel etkinliklerde bulunmak amacıyla milli komiteler kurulabilir.

             (2) Her iki tür milli komitenin kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından onaylanacak bir yönerge ile belirlenir.

             Müracaatların değerlendirilmesi

             MADDE 5 – (1) Milli Komite kurulmasına ilişkin teklifler ilgili birimce ön incelemenin yapılmasını müteakip Yükseköğretim Kurulu Başkanlık makamınca oluşturulacak üç kişilik Milli Komiteler Komisyonunca incelenir. Komisyonca hazırlanacak rapor Genel Kurulun gündemine alınarak karara bağlanır.

             Denetim

             MADDE 6 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında kurulacak milli komiteler her yılın sonunda faaliyetleri ile ilgili düzenleyecekleri raporu Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunarlar.

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 7 – (1) 14/7/1995 tarihli ve 22343 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurulu Milli Komiteler Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.