YÖNETMELİK

                Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI

HAKKINDA YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 18/6/2001 tarihli ve 24436 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "g) Bağlı bulundukları Bölge Veteriner Hekimler Odasından alacakları yeni tarihli oda kayıt belgesi."

             "Yukarıda belirtilen belgeler, İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesince incelenir. Belgelerin tetkiki ve görevli veteriner hekimlerin mahallinde yaptıkları inceleme sonucunda Yönetmelik hükümlerine uygun bulunan muayenehaneye, Valilik Oluru ile İl Müdürlüğünce ruhsat verilir. Muayenehane ruhsatı verilmiş veteriner hekimin adı-soyadı, adresi, ruhsat tarihi ve numarası Bölge Veteriner Hekimler Odasına bir yazı ile bildirilir."

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "c) Veteriner hekimin kullandığı alet, ekipman, giyecek ve suni tohumlama malzemelerinin bulunduğu, içeriye hasta hayvan girişi ve çıkışının engellendiği, raflarla donanımlı ve diğer odalardan ayrı müstakil bir bölüm halinde asgari 4 m2 büyüklüğünde malzeme odası olmalı,"

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "a) 6343 sayılı Kanun ile tanımlanan, ülkemizde mesleğini icra etme yetkisine sahip olup bir araya gelmiş veteriner hekimler,"

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (6) nolu alt bendi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "(6) Bağlı bulundukları Bölge Veteriner Hekimler Odasından alacakları yeni tarihli oda kayıt belgesi."

             "Yukarıda belirtilen belgeler, İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesince incelenir. Belgelerin tetkiki ve görevli veteriner hekimlerin mahallinde yaptıkları inceleme sonucunda Yönetmelik hükümlerine uygun bulunan polikliniğe, Valilik Oluru ile İl Müdürlüğünce ruhsat verilir. Ruhsat verilmiş polikliniğin Sorumlu Yöneticisine Ek-7 deki Sorumlu Yönetici Belgesi, poliklinikte görev yapan veteriner hekimlere ayrı ayrı Ek-8 deki Veteriner Hekim Çalışma İzin Belgesi, poliklinikte görev yapacak olan yardımcı sağlık personeline ayrı ayrı Ek-9 daki Yardımcı Sağlık Personeli Çalışma İzin Belgesi, İl Müdürlüğünce düzenlenir. Düzenlenen bu belgelerin birer sureti İl Müdürlüğünde polikliniğe ait dosyada saklanır. Ruhsat verilmiş poliklinikteki veteriner hekimlerin adı-soyadı, polikliniğin adresi, ruhsat tarih ve numarası Bölge Veteriner Hekimler Odasına bir yazıyla bildirilir."

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "d) Veteriner hekimlerin kullandığı alet, ekipman, giyecek ve suni tohumlama malzemelerinin bulunduğu, içeriye hasta hayvan girişi ve çıkışının engellendiği, raflarla donanımlı, diğer odalardan ayrı bir müstakil bölüm halinde asgari 4 m2 büyüklüğünde malzeme odası olmalı,"

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe Madde 11 den sonra gelmek üzere aşağıdaki Madde 11/A eklenmiştir.

             "Geçici süreli çalışacak veteriner hekim ve stajer öğrenciler

             MADDE 11/A – Veteriner hekimler, muayenehanelerde ve polikliniklerde mesleki bilgilerini ve pratikliklerini geliştirmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere ve bir yılı aşmamak şartıyla süreli olarak çalışabilir. Bu amaçla, muayenehanelerde veteriner hekim, polikliniklerde ise sorumlu veteriner hekim bir dilekçe ile İl Müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır. Dilekçe ekinde; yanında çalışacak veteriner hekime ait diplomanın fotokopisi, bağlı bulunduğu Bölge Veteriner Hekimler Odasından alınmış yeni tarihli oda kayıt belgesinin bulunması zorunludur. Ayrıca dilekçede çalışacak veteriner hekimin göreve başlama ve bitiş tarihi belirtilir.

             Veteriner Fakültelerinde eğitim gören öğrenciler Veteriner Fakültesi tarafından belirlenen kurallara uymak şartıyla muayenehane ve polikliniklerde stajlarını yapabilirler. Staj yapacak öğrenciye ait bilgiler, hangi süreler arasında staj yapacağı ve Veteriner Fakültesi tarafından verilen uygun görüşün bir fotokopisi ile birlikte muayenehanelerde veteriner hekim, polikliniklerde ise sorumlu veteriner hekim tarafından bir dilekçe ile İl Müdürlüğüne bildirilir."

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.

             "Hayvanlara yönelik olan her çeşit malzeme satışı, muayenehane veya polikliniklerin bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen bölümlerinin dışında ayrı bir bölümde yapılabilir. Bu bölüm, muayenehane veya polikliniğin tüm alanının %25 inden fazla alana sahip olamaz. Bu bölümlere hasta hayvan giriş ve çıkışına izin verilmez. Satışı yapılan ürünlerin muayenehane veya polikliniğin bölümlerinde teşhiri yapılamaz."

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "e) Bakanlığın, İl Müdürlüğünün ve odanın açtığı her türlü eğitim programına katılmak."

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 22 – Muayenehane ve poliklinikler yılda en az bir defa denetlenir. Denetim, İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünden en az bir veteriner hekim ve bölge veteriner hekimler odasından bir temsilci ile birlikte yapılır. Şikayet, soruşturma, Genel Müdürlük veya İl Müdürlüğünün talebi üzerine yapılacak olağan dışı denetimler bunun haricindedir. İlçelerdeki muayenehane ve polikliniklerin denetlenmesinde İlçe Müdürlüğünden bir veteriner hekim alınır. Denetimler sırasında tespit edilen hususlar Ek-2'deki Denetim Defterine, eksiklikler varsa düzeltme süresi de belirtilerek kaydedilir. Verilen süre sonunda eksikliklerin giderilip giderilmediği kontrol edilir."

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 23 – Denetlemede, Yönetmelik hükümlerine uygun olmayan durumlar tespit edildiğinde, veteriner hekim veya sorumlu yönetici birinci defa yazılı olarak ikaz edilir ve kendilerine eksikliklerini giderebilecekleri uygun bir süre verilir. Bu süre sonunda İl Müdürlüğü personeli ve Bölge Veteriner Hekimler Odası temsilcisi eksikliğin giderilip giderilmediğini kontrol eder. Süre sonunda eksikliklerin devam etmesi durumunda denetim yapan kişiler tarafından tutanak tutulur.

             Denetlemelerde, eksikliklerin giderilmesi için verilen süre sonunda eksikliklerin devam etmesi halinde aşağıdaki cezalar uygulanır.

             a) Bu Yönetmeliğin 7 nci ve 10 uncu maddeleri hükümlerine aykırı davranan veteriner hekimlere, eksikliklerini gidermek için onbeş gün süre verilir, bu süre sonunda eksikliğini gidermeyenlere,

             b) Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesi hükümlerine aykırı davranarak muayenehane ve poliklinik içinde malzeme satışı yapan veteriner hekimlere bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             c) İlaç bulundurma ve satma ruhsatı olan muayenehane ve polikliniklere, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki şartlara uymamaları halinde bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             d) Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesi hükümlerine aykırı davrananlara bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             e) Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (d), (e) bentleri ile 19 uncu maddesi hükümlerine aykırı davranan veteriner hekimlere bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             f) Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi ile 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine uymayan veteriner hekimlere bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             g) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi dışındaki bentlere uymayan veteriner hekimlere bir hafta süre verilir, bu süre sonunda eksiklikleri devam edenlere,

             h) Bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre kapatma, değişiklik ve devir hükümlerine uymayan veteriner hekimlere süre verilmeden,

             6343 sayılı Kanunun 67 nci maddesine göre işlem yapılır.

             ı) Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinin (a) bendine aykırı davrananlara süre verilmeden 3285 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre işlem yapılır.

             İdari para cezaları o yerin en büyük mülki amiri tarafından verilir. Verilen idari para cezalarına dair kararlar ilgililere 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir.

             Bu Yönetmelikte yazılı suçların tekerrürü halinde, 6343 sayılı Kanunun 72 nci maddesine göre işlem yapılır. Aynı suçun halen devam etmesi halinde Valilik Olur’u ile muayenehane veya polikliniğin ruhsatı iptal edilir."

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki beşinci fıkra eklenmiştir.

             "Kapatma, değişiklik ve devir işlemleri Bölge Veteriner Hekimler Odasına bir yazıyla bildirilir."

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (k) ve (l) bentleri eklenmiştir.

             "b) Muayenehanede ruhsatta adı geçen veteriner hekim dışında, sadece staj yapmak yada mesleki bilgilerini geliştirmek ve pratik yapmak amacıyla İl Müdürlüğüne bildirimi yapılmış veteriner hekim bulunabilir. Bunun dışında başka bir veteriner hekim çalışamaz."

             "c) Polikliniklerde, staj yapmak yada mesleki bilgilerini geliştirmek ve pratik yapmak amacıyla İl Müdürlüğüne bildirimi yapılmış veteriner hekim bulunabilir. Bunun dışında İl Müdürlüğünce çalışma izin belgesi verilmemiş veteriner hekim çalıştırılamaz."

             "ı) Muayenehane ve polikliniklerin dış cephesinde, bu Yönetmelikte belirtilen tabelalardan başka bir tabela, ilan, reklam ve benzeri ibareler kullanılamaz. Değişik yerlere ve yollara yönlendirici her nevi tabela ve ilan asılamaz, reklam yapılamaz."

             "k) Veteriner hekim dışında kişi ve kuruluşlar tarafından, hayvan sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla yerleşik veya mobil hizmet verecek şekilde klinik, muayenehane veya poliklinik açılamaz. Hayvan sağlığı hizmeti verecek, veteriner hekim dışındaki kişiler ve kuruluşlar 19/4/1999 tarihli ve 23671 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Hayvan Hastanelerinin Kuruluş, Çalışma ve Denetlenme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hayvan hastanesi açabilirler."

             "l) Muayenehane ve poliklinikler başka bir işyerinin içinde kurulamaz."

             Yürürlük

             MADDE 13 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.