YÖNETMELİK

             Maliye Bakanlığından:

TEKEL ÜRÜNLERİ TOPTAN SATICILIĞINA DAİR YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 23/8/2005 tarihli ve 25915 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tekel Ürünleri Toptan Satıcılığına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiş, mevcut ikinci fıkra üçüncü fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.

             "Başmüdürlük hizmet bölgesinde birden fazla ilçe ve belde de faaliyet gösteren gezici toptan satıcıların bu yerlerde perakendeci satıcı sayısının 50’den az olması halinde, birinci fıkranın (a) bendindeki depo şartı aranmaksızın uygun görülecek ilçe veya belde de depo bulundurulup diğer ilçe ve beldelere bu depodan haftanın en az üç gününde perakende satıcıların işyerlerine araçla servis yapılması, hesaplarının ayrı ayrı tutulması, ihtiyaç duyulduğunda bir hafta içerisinde ilçe merkezlerinde de depo açacağına dair taahhütname alınması koşuluyla, sözleşmesi devam eden toptan satıcılarla ilgili olarak Yönetim Kurulu kararıyla düzenleme yapılabilir."

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             "MADDE 17 – Toptan satıcıların faaliyetlerine ilişkin olarak, bu Yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda belirlenecek esaslar, ilgili Başmüdürlük ile Toptan satıcı arasında yapılacak sözleşmede gösterilir.

             Sözleşme süresi iki yıl olup, toptan satıcıların sözleşme süreleri Yönetmelik ve sözleşmede yer alan görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi halinde, diğer koşullar aynı kalmak kaydıyla, Tekel tarafından uygun görülecek satış ücreti ile her defasında Yönetim Kurulu kararı ile veya Yönetim Kurulunca yetkili kılınacak mercii tarafından iki yıla kadar uzatılabilir.

             Sözleşmenin birinci yılının ilk üç ayı sonunda üç aylık toplam taahhüdünü doldurmadığı tespit edilen toptan satıcılar ilgili Başmüdürlükçe yazılı olarak, sözleşmenin birinci yılının ilk altı ayı sonunda altı aylık toplam taahhüdünü dolduramayan toptan satıcılar ise noter kanalıyla uyarılır. Sözleşmenin birinci yılının sonunda bir yıllık taahhüdünü dolduramayan toptan satıcıların sözleşmeleri sözleşme süresinin bitimi beklenmeden herhangi bir ihtar ve bildirime gerek kalmaksızın adem’i ifa teminatları irad kaydedilerek fesh edilir. Anılan usul sözleşme süresince her yıl uygulanır. Fesih işleminden dolayı toptan satıcılar herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunamazlar.

             Toptan satıcıların yıllık taahhüt miktarlarını ve Yönetim Kurulunun her yılın ilk ayında belirleyeceği orana kadar dolduramamaları halinde, Tekel ürünlerinin pazar paylarındaki değişim, coğrafi yapıları, nüfus, bayi sayısı, satış ciroları, emsal toptan satıcıların performansları da göz önünde bulundurularak, yapılacak değerlendirme sonucuna göre Yönetim Kurulu kararı ile veya Yönetim Kurulunca yetkili kılınacak mercii tarafından uzatılabilir.

             Sözleşme, Tekel tarafından belirlenecek oranda sözleşme (adem’i ifa) teminatının alınması ve Yönetim Kurulu kararını takiben yürürlüğe girer.’’

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki  geçici madde eklenmiştir.

             "GEÇİCİMADDE 2 – Sözleşmeleri devam eden toptan satıcıların taahhüt miktarları, Tekel ürünlerinin pazar payındaki değişim, perakende satıcı sayısı ve coğrafi bölgeler göz önüne alınarak Yönetim Kurulu Kararı ile güncelleştirilebilir ve yeni sözleşme imzalanabilir.

             Yeni sözleşme imzalamaktan imtina eden gezici toptan satıcılar için sözleşme bitiminde Geçici 1’inci madde hükmü uygulanır. Sözleşmesi devam eden toptan satıcılardan yeni sözleşme imzalayan ve taahhüt miktarını dolduranlar hakkında 12 nci madde kapsamında Yönetim Kurulunca belirlenen oranlarda ek satış ücreti verilebilir."

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi Genel Müdürü yürütür.