YÖNETMELİK

Pamukkale Üniversitesinden:

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAĞLIK İŞLERİ VE

SAĞLIK RAPORLARI YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; öğrencilerin koruyucu ve tedavi edici hekimlik dallarında beden ve ruh sağlıklarını korumak, muayene ve tedavilerini yapmak, psikolojik danışmanlık hizmetleri vermektir.

             Kapsam

             MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, Pamukkale Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisans üstü programlarında kayıtlı ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yararlanma imkanı olmayan öğrencileri kapsar.

             (2) Ancak; Pamukkale Üniversitesindeki özel öğrenciler, herhangi bir nedenle dönem izni almış öğrenciler, bir veya iki dönem süre ile üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrenciler (cezası süresince), mezun durumda olup ilişiğini kesmemiş öğrenciler, kendisi veya ailesi sosyal güvenlik kuruluşlarından Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından herhangi birine bağlı bulunan öğrenciler hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

             Dayanak

             MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 47 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Öğrenci: Pamukkale Üniversitesi Fakülte, Yüksekokul ve Enstitülerinde okuyan öğrencileri,

             b) Mediko Merkezi: Pamukkale Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı Mediko Sosyal Merkezini,

             c) Yönetim Kurulu: Pamukkale Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ç) Daire Başkanlığı: Pamukkale Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığını,

             d) Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullar: Pamukkale Üniversitesine bağlı Fakülte, Enstitü ve Yüksekokulları,

             e) Sosyal Güvenlik Kuruluşları: Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Bağ-Kur gibi kuruluşları

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Sağlık İşleri ve Sağlık Raporlarıyla İlgili Esaslar

             Başvuru yöntemi

             MADDE 5 - (1) Başvuru yöntemi ile ilgili esaslar şunlardır:

             a) Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki kapsam içinde sayılmış olan Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinin sağlık ve psikolojik sorunları ile ilgili olarak başvuracakları ilk yer Mediko Merkezidir. Öğrencilerden; kendisinin, evli ise eşinin ya da anne, babasının sosyal güvencesi altında olmadığını belgeleyenler, Daire Başkanlığının öğrenci tahakkuk birimine başvurarak sağlık karnesi temin ederler. Üniversiteye ait sağlık karnesi olan öğrenciler; bölümlerinden alacakları sevk kağıdı, öğrenci kimlik belgesi ve her yıl vizelenmiş olması gereken sağlık karneleri ile Mediko Merkezine başvururlar.

             b) Türkiye’de geçerliliği olan sosyal güvenceye sahip yabancı uyruklu öğrenciler, noter tasdikli Türkçe çevirisi yapılmış sosyal güvenlik belgelerini kullanırlar ve bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumunun kapsadığı sağlık hizmetlerinden faydalanırlar.

             Türkiye’de geçerli olan herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmadığını ülkelerinden belgeleterek noter tasdikli Türkçe çevirisini beyan eden yabancı uyruklu öğrencilere, sosyal güvencesi olmayan diğer öğrenciler gibi Üniversitenin sağlık karnesinden verilir.

             c) Mediko Merkezine başvuran öğrencilerin muayene ve tedavileri yapılır. Bir üst sağlık kuruluşuna sevk edilmesi gereken durumlarda; ailesi veya kendisi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrencilerin, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesine sevki yapılır, ailesi veya kendisi herhangi bir sağlık kuruluşuna bağlı öğrenciler ise bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna göre ilgili sağlık kurumuna sevk edilirler. Ancak Üniversitenin ilçe merkezlerinde bulunan öğrencilerin ilk muayeneleri ve tedavileri, bulundukları yerin resmi sağlık kurumları tarafından yapılabilir.

             ç) Öğretim süresi içerisinde (hafta sonu, dini ve resmi bayram tatilleri hariç) öğrenim gördüğü il ve ilçe dışındaki resmi sağlık kurumlarından rapor alan öğrencilerin bu rapor ve reçetelerinin işleme konulabilmesi için, daha önceden Mediko Merkezi veya öğrenim gördüğü ilçedeki resmi sağlık kurumu tarafından sevk edilmiş olmaları gerekir.

             Acil durumlarda diğer sağlık kurumlarına başvuru

             MADDE 6 - (1) Öğrenciler acil durumlarda ve tatil günlerinde Mediko Merkezinden sevk almadan Pamukkale Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesine, ilçelerde ise resmi sağlık kurumlarına başvurabilirler. Bu durumda öğrenci, sağlık kurumuna yattığı ve tedaviye başladığı günü izleyen üç iş günü içinde Mediko Merkezinden; Üniversitenin bulunduğu şehrin dışında ise varsa o yöredeki bir yükseköğretim kurumundan, yoksa yörenin hükümet tabipliğinden sevkini yaptırır.

             (2) Bu şekilde sevkini yaptırmış olan öğrenciler, sevk sonunda tedavi gördükleri resmi sağlık kurumundan aldıkları rapor ve belgeleri, öğrenim gördükleri fakülte, enstitü veya yüksekokullarına bildirirler.

             Rapor ve reçetelerin geçerliliği

             MADDE 7 - (1) Özel hekim ve kurumlardan alınan rapor ve reçeteler geçersizdir. Resmi kurumlardan alınan raporların mazeret olarak kabulü için, 27/8/1999 tarihli ve 23799 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 22 nci maddesi gereğince karar verilir. Sadece sınav gününü kapsayan bir günlük sağlık raporları kabul edilmez.

             (2) Reçetelerin kontrolü ve geçerliliği Daire Başkanlığına bağlı öğrenci tahakkuk birimi tarafından yapılır ve onaylanır.

             İlaç ve hastane giderleri

             MADDE 8 - (1) İlaç ve hastane giderleri ile ilgili esaslar şunlardır:

             a) Öğrencilerin sağlık giderleri, ilgili mevzuat hükümleri ve bütçe imkanları çerçevesinde Üniversite tarafından karşılanır, ancak yurt dışında yapılan tedavi giderleri ödenmez.

             b) Kaydını donduran öğrenciler ile uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin, muayene ve  tedavileri kayıt dondurma ve ceza süresince yapılmaz ve tedavi giderleri karşılanmaz.

             c) Bunun dışında tedavi amacını taşımayan müstahzarların yer aldığı reçete bedelleri ile diş protezi, her türlü estetik ameliyatı giderleri, gözlük çerçevesi ve camı ile çeşitli protez ve ortezler, tedavi cihaz ve malzemeleriyle sarf malzemelerine ilişkin giderler (ameliyatlarda kullanılanlar hariç) ödenmez.

             ç) Ancak, yukarıda bahsedilen ortez, protez ve tıbbi tedavi cihazları içinde bulunan ve kullanılmaması durumunda kişinin fonksiyonlarında önemli kayıplara yol açacak olanlar Sağlık Kurulu Raporu ve Üniversite Yönetim Kurulunun onaylaması halinde ödenir.

             d) İlaç bedellerinin öğrenciler tarafından karşılanması gereken oran, her yıl çıkarılan Bütçe Uygulama Talimatında belirtilen oranları aşmamak şartıyla Üniversite Yönetim Kurulunca tespit edilir.

             e) Bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen kapsam dışı öğrencilerin Mediko Merkezinde muayene ve tedavileri yapılır, rapor ve reçeteleri verilir, ancak ilaç ve hastane giderleri Üniversite tarafından ödenmez, tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşu tarafından karşılanır.

             f) Üniversitece karşılanmasında tereddüt edilen diğer sağlık giderlerinin ödenmesi konusunda Üniversite Yönetim Kurulu karar verir.

             Bulaşıcı hastalıklar

             MADDE 9 - (1) Kampustaki öğrencilerin toplum sağlığının korunması amacıyla, yurtlarda barınan öğrencilere, bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli ilaçlar ücretsiz olarak dağıtılabilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

             Yürürlük

             MADDE 10 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütür.