YÖNETMELİK

             Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odasından:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK

MÜHENDİSLERİ ODASI MESLEK İÇİ EĞİTİM

VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; ülke ve toplum yararları doğrultusunda, jeofizik mühendisliği meslek alanında uzmanlık gerektiren nitelikli ve güvenilir mühendislik hizmetlerinin, bilimsel ve teknik standartlara ve etik ilkelere uygun olarak sunulmasında görev üstlenecek yetkili mühendislerin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası tarafından belirlenmesi, belgelendirilmesi ve etkin bir denetiminin gerçekleştirilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Jeofizik Mühendisleri Odasına kayıtlı mühendislerin, meslek alanlarına yönelik, toplumun gereksinimlerini karşılamak doğrultusunda araştırma, inceleme, projelendirme, tasarım, raporlama, eğitim, uygulama ve teknik sorumluluğu üstlenme işlevleri kapsamında olan ve uzmanlık gerektiren hizmetler için üyelerin meslekî ve bilimsel çalışmalarına, yaptıkları işlere ve tamamlayıcı eğitimlerine dayanan uzmanlıklarının Oda tarafından yetkili üyelerin saptanması, eğitimi, belgelendirilmesi ve denetimiyle ilgili esasları kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar ve kısaltmalar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Birlik (TMMOB): Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini,

             b) Bölge: Odaya bağlı bölgeyi,

             c) MİSEM: JFMO Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezini,

             ç) Oda (JFMO): TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odasını,

             d) Şube: Odaya bağlı şubeyi,

             e) Yönetim Kurulu: Oda Yönetim Kurulunu,

             f) Yetkilendirme Belgesi: Uzman jeofizik mühendisi belgesini ve/veya yetkili jeofizik mühendisi belgesini,

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Jeofizik Mühendisliği Hizmet Alanları

             Jeofizik mühendisliği hizmet alanlarının belirlenmesi

             MADDE 5 – (1) Oda, öğrenim programlarını, uygulama alanlarını, meslekî bilimsel gelişmeleri; ülkenin teknolojik durumu, kamuoyunun ve üyelerinin istemlerini dikkate alarak ve gerektiğinde oluşturacağı meslekî ve bilimsel kurullara danışarak, üretilen ürün ya da hizmetlerde kamu yararına meslekî denetimin sağlanması konusunda jeofizik uzmanlık alanlarını ve bu hizmetlerin hangi koşullara göre belirleneceğini saptar ve üyelerine duyurur.

             (2) Yönetim Kurulu, jeofizik mühendisliği hizmetlerinin esaslarını TMMOB Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır. TMMOB Yönetim Kurulu tarafından onaylanan jeofizik mühendisliği hizmetleri ve belgelendirme esasları Oda tarafından üyelere duyurulur.

             Hizmet alanları

             MADDE 6 – (1) Jeofizik mühendisliği hizmetleri kapsamında yer alan meslekî hizmet alanları, 11/4/2006 tarihli ve 26136 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmetleri, Büro Tescil ve Meslekî Denetim Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde belirtilmiştir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Belgelendirme, Sınav ve Meslek İçi Eğitim Merkezi

             Meslek içi eğitimle ilgili belgelendirme

             MADDE 7 – (1) Jeofizik mühendisliği hizmet alanlarıyla ilgili belge aşağıdaki esaslara göre verilir.

             a) Oda tarafından belirlenen ve TMMOB Yönetim Kurulunca onaylanan her jeofizik mühendisliği hizmet alanı için, meslek içi eğitime katılma ve belge alma koşullarını yerine getirecek üyelere, ilgili hizmet alanları konusunda belge verilir.

             b) Belge alma koşulları, her hizmet alanı konusu için ayrı ayrı olmak üzere Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Yönetim Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda belge alma koşullarını değiştirebilir. Bu durumda üyelerin kazanılmış hakları göz önünde bulundurulur.

             c) Belge sahibi, belgenin kullanımında Yönetim Kurulunun alacağı kararlara uymak zorundadır.

             ç) Belge ücretleri, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             d) Oda merkezinde her jeofizik mühendisliği hizmet alanı konusu için ayrı ayrı olmak üzere, Belge Sicil Dosyası açılarak mühendislerin sicilleri tutulur ve onayları bu dosyalara işlenir. Şubelere ve bölgelere bağlı mühendislerin sicilleri ise ilgili şube veya bölgelerde aynı şekilde tutulur.

             Belgelendirme koşulları

             MADDE 8 – (1) Jeofizik mühendisliği hizmet alanlarında yetkili jeofizik mühendisi belgesini alabilmek için;

             a) Odaya kayıtlı olmak,

             b) Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suistimal ve hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçundan hüküm giymemiş olmak,

             c) Meslekten men cezası almamış olmak,

             ç) Vesayet altında olmamak,

             d) Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sınav harcını yatırarak Odaya başvuruda bulunmak,

             gerekir.

             (2) Başvuru dilekçesine, sınav harcı ödeme makbuzu ile bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde meslekî çalışmaların örneklendiği meslekî deneyim dosyası eklenir.

             (3) Yönetim Kurulu, sınavda başarılı olanlara Yetkilendirme Belgesi düzenler. Yetkilendirme Belgesi, MİSEM tarafından hazırlanır ve ilgiliye verilir.

             (4) Adaylar, sınavda başarısız olmaları hâlinde başarısız oldukları seminere ücretsiz devam edebilirler veya sadece sınavlara girebilirler.

             Meslekî deneyim koşulu

             MADDE 9 – (1) Jeofizik mühendisliği uzmanlık alanlarının birinden yetkili jeofizik mühendisi belgesi alabilmek için meslekî deneyim sahibi olmak zorunludur.

             (2) Lisans üstü öğrenimlerde geçen yasal minimum süreler meslekî deneyimden sayılır.

             (3) Uzmanlık alanında belirtilen konularda mühendis unvanı ile en az iki yıl çalışmış olmak gerekir. Eğer çalışma bir kamu kurumunda gerçekleşmiş ise bu durum kurum tarafından verilen resmî bir yazı ile belgelendirilmelidir.

             (4) Meslekî deneyim kriterinde kullanılacak belgeler ise şunlardır:

             a) Çalışma kendisine ait olmayan özel bir şirkette gerçekleşmiş ise ilgili şirket yazısı, SSK kayıt örneği ve üst üste en az iki yıl onaylanmış SMM belgesi,

             b) Çalışma kendisine ait bir şirkette gerçekleşmiş ise BAĞ-KUR kaydı ile üst üste en az iki yıl onaylanmış Büro Tescil Belgesi.

             (5) Yukarıdaki fıkrada sayılan belgelerin Odaya sunulması zorunludur.

             Sınav koşulu

             MADDE 10 – (1) Jeofizik mühendisliği uzmanlık alanlarından birinden, yetkili jeofizik mühendisi belgesini alabilmek için, uzmanlık alanı ile ilgili meslek içi eğitim sınavında başarılı olmak gerekir. Sınav, Oda tarafından ve tüm uzmanlık alanları için yılda en az bir kez düzenlenir.

             Sınav Komisyonunun oluşturulması

             MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulu, iki yıl görev yapacak bir Sınav Komisyonu oluşturur.

             (2) Sınav Komisyonu yedi kişiden oluşur. Sınav Komisyonu üyeleri; üniversite öğretim üyeleri, alanında uzman kişiler, uygulamacı kurum çalışanları ve özel şirket temsilcileri arasından belirlenir.

             (3) Sınav Komisyonu üye tam sayısıyla toplanır ve salt çoğunlukla karar alır.

             Sınav Komisyonunun görevleri

             MADDE 12 – (1) Sınav Komisyonunun görevleri şunlardır:

             a) Her meslek içi eğitim için, Sınav Komisyonu içinden ve jeofizik mühendisliği hizmet alanlarıyla ilgili deneyimli mühendislerden ve üniversitelerden sınav sorularını hazırlayacak yedi kişilik Sınav Komitesini belirlemek.

             b) Sınav sorularını onaylamak.

             c) Sınav sonuçlarını ilan etmek.

             ç) Sınav sonuçlarına yapılan itirazları sonuçlandırmak.

             Sınavın şekli

             MADDE 13 – (1) Sınav, meslekî deneyim değerlendirmesi, yazılı sınav ve çoktan seçmeli yazılı sınav olmak üzere üç aşamalı yapılır.

             (2) Meslekî deneyim değerlendirmesi için aday meslek çalışma örneklerinden oluşan bir dosya hazırlar. Bunlar adayın kendisi tarafından uygulanan jeofizik ölçüleri, kesit, harita, modelleme örnekleri, jeofizik ölçüler ile saptanan jeolojik kesitler, iş bitirme belgeleri ve iş raporlarıdır. Aday, dosyanın içindeki belgelerin doğruluğu konusunda şüphe doğması durumunda, çalışmış olduğu kurumlara kullanım amacını da belirterek onaylatır. Meslekî deneyim bir lisans üstü öğrenimden ibaretse, lisans üstü diploması ve aldığı dersler ile bunlardan aldığı başarı notları dosyada bulunur. Dosya not ile değerlendirilir. Dosya notu yeterli görülmeyen adaylar diğer sınav aşamalarına çağrılmazlar.

             (3) Yazılı sınavda belge talep edilen uzmanlık alanı ile ilgili bilimsel, teknik bilgilere, uygulamaya yönelik yasa ve yönetmelik bilgilerine dayalı sorular ve problemler, proje yönetimi, iş güvenliği, iş hukuku, meslek etiği, komşu disiplinlerle ilişkiler gibi konularda sorular sorulur. Sayısal sonuçlar, çözüm önerileri, tasarımlar ve açıklamalar beklenir.

             (4) Çoktan seçmeli yazılı sınavda, yine uzmanlık alanıyla ilgili test soruları sorulur. Bu sorular Oda merkezinde oluşturulacak bir soru bankasından seçilir. Her uzmanlık alanında test sorularının sayısı yüzden daha az olamaz ve uzmanlık alanı konularına uygun dağılmış olması esastır. Sınav Komisyonuna temsilci veren Oda dışındaki kurumlar, her yıl yirmiden az olmamak üzere yeni test sorusuyla soru bankasına katkıda bulunmak zorundadırlar.

             (5) Sınav not ile değerlendirilir.

             (6) Sınav süresi üç saattir.

             Sınavın değerlendirilmesi

             MADDE 14 – (1) Meslekî deneyim dosyası notu ağırlığı yüzde otuz, yazılı sınav notu ağırlığı yüzde kırk ve çoktan seçmeli sınav notu ağırlığı yüzde otuz alınarak, sınav notu belirlenir. Sınav notu 60 ve üzeri olanlar başarılı, altı ise başarısız olarak değerlendirilir.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 15 – (1) Aday, sınav sonucu açıklandıktan sonra, bir ay içinde sınav sonucuna itiraz edebilir. Sınav Komisyonu, ya sınav değerlendirme komitesinden ya da yeniden oluşturacağı bir itiraz değerlendirme komitesinden, itirazın değerlendirilmesini ister. Sınav belgeleri yeniden incelenerek karar Sınav Komisyonunun onayına sunulur. Sınav Komisyonunun itiraz üzerine verdiği karar kesindir.

             Yetki belgesi

             MADDE 16 – (1) Oda, sınavlarda başarılı olan jeofizik mühendisi veya yüksek mühendisine, hizmet alanını belirten yetkili jeofizik mühendisi belgesini verir.

             (2) Bir mühendis birden çok meslek içi eğitim ve sınav koşullarını yerine getirerek birden çok jeofizik mühendisliği hizmet alanında yetki belgesi alabilir.

             Yetkili mühendis belgesinin iptali

             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte düzenlenen koşulları taşımadıkları hâlde yanlış beyanda bulunarak yetki belgesi alanların belgeleri, yanlış beyanın saptanması hâlinde Yönetim Kurulu tarafından iptal edilir.

             Meslek içi eğitim merkezi

             MADDE 18 – (1) Meslek içi eğitim, aşağıdaki esaslara göre düzenlenir.

             a) Jeofizik mühendisliği hizmet alanları ile ilgili verilecek meslek içi eğitimler ve sınavlar, MİSEM tarafından gerçekleştirilir.

             b) MİSEM sorumlusu Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilir.

             c) MİSEM, her meslek içi eğitim konusu için eğitim/sınav programını ve takvimini hazırlayarak, Yönetim Kurulunun onayına sunar. MİSEM meslek içi eğitim programını ve takvimini şubelerin/bölgelerin ve Sınav Komisyonunun görüş ve önerilerini dikkate alarak hazırlar.

             ç) Yönetim Kurulu tarafından onaylanan eğitim/sınav programları ve takvimleri, Odanın ve şubelerin süreli yayınlarında duyurulur.

             d) Eğitim ve sınavların kimler tarafından gerçekleştirileceği, eğitmenler ile sınav komisyonlarına ödenecek ücretler ve eğitimlere katılım ücreti Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             e) Eğitimlerin ve sınavların yapılacağı yerler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             f) Her eğitim ve sınav için; katılanların adı, soyadı, Oda sicil numarası, mesleği ve sınav sonuçlarını gösterir liste Oda arşivlerinde beş yıl saklanır.

             g) MİSEM’in çalışma esasları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan hâller

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde 14/12/2004 tarihli ve 25670 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yeni üyelerin durumu

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, iki yıl meslekî deneyime sahip olmayan mühendisler, bu Yönetmeliğin öngördüğü diğer koşulları yerine getirerek istedikleri hizmet alanında yetki belgesi talep edebilirler.

             Eski üyelerin durumu

             GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, iki yıldan yirmi yıla kadar meslekî deneyimi olanlar, bir yıl içinde başvurmaları hâlinde, hazırlayacakları meslekî deneyim dosyasının, Sınav Komisyonunun olumlu değerlendirmesi sonucunda sınava girmeksizin, dosyasına uygun hizmet alanında yetki belgesine sahip olurlar.

             (2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, yirmi yıldan fazla deneyimi olanlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde başvurmaları ve dilekçelerine ekleyecekleri 3000 ilâ 6000 kelimelik (10 ilâ 20 sayfa) meslekî özgeçmişlerini Sınav Komisyonuna sunmaları hâlinde, dosyasına uygun hizmet alanında yetki belgesine sahip olurlar.

             Yürürlük

             MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.