YÖNETMELİK

             Atatürk Üniversitesinden:

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

             MADDE 1 – 28/2/1997 tarihli ve 22919 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü  Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şeklide değiştirilmiştir.

             "b) Adaylar ilanda belirtilen başvuru süresi içinde Enstitüye başvurarak hangi bilim dallarında eğitim göreceklerini bildirirler. Aday öğrencilerin kayıt işlemleri, Enstitü tarafından düzenlenir ve yürütülür. Lisansüstü programlara başvurularda;

             1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) sayısal sonucunun, en az 45 puan olması gerekir. Adayın başvurduğu programa yerleştirilebilmesi için, LES sayısal puanının %60'ı ile lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamasının % 40'ının toplamı 50'den az olmamalıdır. Bu toplama göre bir sıralama yapılarak, en yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kontenjanlara adaylar yerleştirilir.

             2) Doktora programına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık, Fen ve Fen-Edebiyat Fakülteleri (fen bölümü) mezunlarının ise, lisans ya da yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık alanlarına sahip olmaları ve LES sayısal sonucunun yüksek lisans diploması ile başvuranlarda en az 45 puan, lisans diploması ile başvuranlarda ise en az 60 puan olması gerekir. Ancak, yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, bir yarıyıldan az bir süre ara vererek doktora eğitimine müracaat edenlerin, tekrar LES'na girmelerine gerek yoktur. Bu adaylar, yüksek lisans için girmiş oldukları LES sonuçlarını başvuru dilekçesine eklerler. Yüksek lisans diploması ile müracaat eden adayın başvurduğu programa yerleştirilebilmesi için, LES sayısal puanının %60'ı ile lisans ve yüksek lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamalarının aritmetik toplamının yarısının %40'ının toplamı 60'dan az olmamalı, lisans diploması ile başvuranların ise LES sayısal puanının %60'ı ile lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamasının %40'ının toplamı 80'den az olmamalıdır. Bu toplama göre bir sıralama yapılır. En yüksek puandan başlamak üzere ilan edilen kontenjanlara adaylar yerleştirilir.

             3) Tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için, adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan LES’na girmeleri gerekir. Adayın başvurduğu programa yerleştirilebilmesi için, LES sayısal puanının %60'ı ile lisans derslerinin ağırlıklı not ortalamasının %40'ının toplamı alınır. Bu toplama göre bir sıralama yapılır. En yüksek puandan başlamak üzere, ilan edilen kontenjanlara adaylar yerleştirilir. Ortaöğretim fen ve matematik alanları eğitimi anabilim dalı bünyesindeki tezsiz yüksek lisans programına yerleştirilen adaylar, İngilizce hazırlık sınıfından muaf tutulurlar."

             Yürürlük

             MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür.