BAKANLAR KURULU KARARI

             Karar Sayısı : 2006/10266

             Ekli “Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola, Dane Mısır, Aspir, Zeytinyağı ve Sofralık Ham Zeytin Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 3/4/2006 tarihli ve 1205 sayılı yazısı üzerine, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/4/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                           Ahmet Necdet SEZER

                                                                                                                                                            CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

             Başbakan

             A. GÜL                                            A. ŞENER                                M. A. ŞAHİN                          B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.              Devlet Bak. ve Başb. Yrd.          Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

       A. BABACAN                                      M. AYDIN                              N. ÇUBUKÇU                        K. TÜZMEN

        Devlet Bakanı                                     Devlet Bakanı                             Devlet Bakanı                         Devlet  Bakanı

           C. ÇİÇEK                                       M. V. GÖNÜL                               A. AKSU                           K. UNAKITAN

        Adalet Bakanı                               Milli Savunma Bakanı                       İçişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

           H. ÇELİK                                         F. N. ÖZAK                                R. AKDAĞ                          B. YILDIRIM

    Milli Eğitim Bakanı                      Bayındırlık ve İskan Bakanı                   Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

                            M. M. EKER                                    M. BAŞESGİOĞLU                            A. COŞKUN

                  Tarım ve Köyişleri Bakanı                    Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı             Sanayi ve Ticaret Bakanı

                           M.H. GÜLER                                              A. KOÇ                                          O. PEPE

             Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı                 Kültür ve Turizm Bakanı                 Çevre ve Orman Bakanı

 

 

KÜTLÜ PAMUK, YAĞLIK AYÇİÇEĞİ, SOYA FASULYESİ, KANOLA, DANE MISIR, ASPİR, ZEYTİNYAĞI VE

SOFRALIK HAM ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE DESTEKLEME

PRİMİ ÖDENMESİNE DAİR KARAR

Prim ödemelerine esas olacak ürünler

MADDE 1 - (1) 2006 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve gerektiğinde zeytinyağı ve sofralık ham zeytinin satışı sonucunda üreticilere verilecek prim miktarları, son başvuru tarihi ve ödeme şekli Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulunca karar alınarak belirlenir.

(2)             Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; prim ödemelerine esas olacak ürünlerin özelliklerine göre ihtiyaç duyulacak belgeleri belirlemeye ve değiştirmeye, bu Kararın yürütülmesine ilişkin diğer düzenlemeleri yapmaya, uygulama esaslarını belirlemeye ve belirtilen amaçlar için tebliğ çıkarmaya yetkilidir.

(3)             Destekleme Kurulu Kararının uygulanmasına dair iş, işlemler ve prim tutarları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak genelge ile duyurulur.

Finansman

MADDE 2 - (1) Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, Bütçenin ilgili harcama kaleminden tahsis edilerek karşılanır. Bu Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendikleri hizmetlerinden dolayı üreticilere ödenen prim tutarının % 0,5'i oranında hizmet komisyonu T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye ayrıca ödenir.

Prim ödemeleri

MADDE 3 - (1) Prim ödemeleri, tebliğde belirlenen ilgili mercilerce yapılacak incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben ödemeye esas icmallerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatı tarafından ödemelerin yapılabilmesini temin için elektronik ortamda T.C. Ziraat Bankası A.Ş'ye iletilmesi sonrasında gerekli kaynağın Banka şubelerine aktarılmasından sonra yapılır.

Destekleme koşulları

MADDE 4 - (1) Destekleme priminden 2006 yılında çiftçi kayıt sisteminde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve bu arazilerinde prime esas ürünleri ürettiği il/ilçe tarım müdürlüklerince tespit edilen gerçek ve tüzel kişi (kamu tüzel kişileri hariç) çiftçiler yararlanır.

(2)              Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 2006 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi için yapılan/yapılacak arazi tespitlerinde öncelikli olarak prime esas üretim yapılan araziler dikkate alınır.

(3)      Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı arazilerinin büyüklüğünü aşamaz ve doğrudan gelir desteği ödemeleri için getirilen arazi sınırlamaları prim uygulamalarında dikkate alınmaz. Üreticiler çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olduğu yer dışında başka yere başvuru yapamazlar.

(4)      Gerektiğinde ürün ekolojisi, kalite ve verimlilik kriterlerine uygun üretim yapılabilen bölgelerde ve ürünlerde farklı prim ödemeleri yapılmasında Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu yetkilidir.

Denetim

MADDE 5 - (1) Destekleme prim ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilidir. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılır.

(2)            Haksız yere destekleme priminden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, haksız yere ödenen destekleme primi, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde haksız ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri kullanan gerçek kişilerden, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek/tüzel kişilerden, kooperatifler, birlikler, çırçır işletmeleri, yem fabrikaları, yağ fabrikaları, gıda fabrikaları, zeytin sıkma tesisleri ve diğer ilgililerden müteselsilen geri alınır.

(3)            Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte ve içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar ile borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler bu Karar ile öngörülen uygulamadan yararlandırılmazlar.

Yürürlük

MADDE 6 - (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7 - (1) Bu Kararı Tarım ve Köyişleri Bakam yürütür.