YÖNETMELİK

Niğde Üniversitesinden:

 

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Niğde Üniversitesi zorunlu yabancı dil hazırlık programının eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Üniversite: Niğde Üniversitesini,

             b) Rektörlük: Niğde Üniversitesi Rektörlüğünü,

             c) Rektör: Niğde Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Senato: Niğde Üniversitesi Senatosunu,

             d) Birim: Üniversiteye bağlı fakülte, enstitü veya yüksekokulu,

             e) Bölüm: Niğde Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünü,

             f) Bölüm Başkanlığı: Niğde Üniversitesi Yabancı Diller Bölüm Başkanlığını,

             g) Öğrenci: Yabancı dil hazırlık programı bulunan bir bölüme kaydını yaptıran ve yabancı dil yeterlik sınavında başarısız olan ya da bu sınava katılmamış öğrencileri,

             ğ) ÜDS: Üniversitelerarası Dil Sınavını,

             h) KPDS: Kamu Personeli Dil Sınavını,

             ı) TOEFL: İngilizce Yabancı Dil Sınavını,

             i) FCE: İngilizce Sertifika Sınavını,

             j) IELTS: Uluslararası İngilizce Dil Sınavını

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Muafiyet, Devam Durumu, Sınavlar, Mazeretler ve Sınav Sonuçlarına İtiraz

             Muafiyet

             MADDE 4 – (1) Yabancı dil hazırlık programına devam etmesi gereken öğrenciler, aşağıdaki şartlardan en az birini yerine getirmek kaydıyla yabancı dil hazırlık programından muaf sayılırlar:

             a) Öğretim yılı başında, bölüm başkanlığı tarafından yabancı dil hazırlık programı akademik takviminde önceden belirlenen tarihte açılan yeterlik sınavında başarılı olmak,

             b) Son iki yılda alınmış olması koşulu ile KPDS veya ÜDS sınavlarında 70, TOEFL sınavında 213, IELTS sınavında 6.5, FCE sınavında B düzeyinde veya bunların üstünde not aldığını belgelemek.

             (2) Muafiyet için eşdeğer kabul edilecek belgelerin en geç yeterlik-seviye tespit sınavı tarihinden bir hafta önce bölüm başkanlığına teslim edilmesi ve muafiyetin bölüm başkanlığı tarafından karara bağlanması gerekir.

             Devam durumu

             MADDE 5 – (1) Öğrenciler, yabancı dil hazırlık programında, kayıt yaptırdıkları derslerin %80’ine devam etmek zorundadırlar. Öğrencilerin derslere devam durumları, bölüm başkanlığı tarafından belirlenen esaslara göre, ders sorumlusu öğretim elemanlarınca tespit edilir. Yabancı dil hazırlık programında devam şartını gerçekleştirmeyen öğrenciler başarısız sayılırlar ve takip eden eğitim-öğretim yılında hazırlık programını tekrar etmek zorundadırlar. İkinci yıllarında da devamsız duruma düşen öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Devamsızlık sınırını aşan öğrenciler bölüm başkanlığınca yıl sonu genel sınavından önce ilan edilir.

             Sınavlar

             MADDE 6 – (1) Hazırlık sınıfı programında; yeterlik-seviye tespit sınavı, ara sınavlar, yıl sonu genel sınavı, mazeret sınavı, küçük sınav ve öğrenci izleme dosyası uygulanır.

             (2) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Yeterlik-seviye tespit sınavı: Yeterlik-seviye tespit sınavı; güz yarıyılı başında, yabancı dil hazırlık programı akademik takviminde önceden belirlenen tarihte, iki aşamalı olarak yapılır. Sınavın birinci aşaması, dilbilgisi ve okuma becerisi; ikinci aşaması ise yazma ve dinlediğini anlama becerisi sınavlarını kapsar. Dilbilgisi ve okuma becerisi sınavından 100 üzerinden 50 puan alamayan öğrenci, takip eden ikinci aşama sınavına giremez. Yeterlik-seviye tespit sınavı notu; öğrencilerin girmiş olduğu dilbilgisi, okuma, yazma ve dinlediğini anlama becerisi sınavlarından alacakları notların ağırlıkları dikkate alınarak hesaplanır. Bu ağırlıklar her eğitim-öğretim yılı başında bölüm başkanlığınca belirlenerek öğrencilere duyurulur. Yeterlik sınavında başarı notu 100 tam not üzerinden en az 70’tir. Yeterlik-seviye tespit sınavına; yabancı dil hazırlık programından muaf olmak isteyen yeni kayıtlı öğrenciler ve hazırlık programını herhangi bir nedenle tekrarlamak zorunda olan öğrenciler katılabilir. Yeterlik-seviye tespit sınav notu 69 puan ve altında olan öğrenciler yabancı dil hazırlık programına devam etmek zorundadır. Hazırlık programına devam etmesi gerekli görülen öğrenciler yeterlik-seviye tespit sınavı sonuçlarına göre ileri düzey (A), orta düzey (B) veya başlangıç düzeyi (C) programlarından birine yerleştirilirler. Bu düzeylerin puan aralıkları bölüm başkanlığınca belirlenir. Öğrencilerin yeterlik-seviye tespit sınavına girmeleri zorunludur. Bu sınava girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenmez ve öğrenciler başlangıç düzeyi (C) programına devam etmek zorundadırlar.

             b) Ara sınavlar: Ara sınavlar, dilbilgisi ve okuma becerisi, yazma becerisi, konuşma becerisi ve dinlediğini anlama becerisi sınavlarından oluşur. Ara sınavların, hangi tarih ve sıklıkta yapılacağı ile hangi bilgi ve becerilerden oluşacağı eğitim-öğretim yılı başında bölüm başkanlığı tarafından öğrencilere duyurulur.

             c) Küçük sınavlar: Küçük sınavlar, öğrencilerin derslere karşı ilgisini artırmak, öğrendiklerini kısa aralıklarla ölçmek ve eksiklerini gidermek amacıyla önceden duyurulmaksızın ders saatlerinde yapılır. Küçük sınavlara yalnızca o an derste olan öğrenciler katılır. Bu sınavların mazereti yoktur. Sınava girmeyen öğrenciler  sıfır (0) almış sayılır.

             ç) Öğrenci izleme dosyası: Bu dosya; eğitim-öğretim yılı boyunca, en az yirmi adet olmak üzere, öğrencilerin yabancı dil bilgilerini ve/veya bu bilgilerini kullanmalarını sınamaya yönelik olarak öğrencilere verilecek ödev ve projelerin, öğrenci tarafından süresi içerisinde ve yazılı olarak teslim edilen sonuçlarının bir dosyada toplanması şeklinde gerçekleştirilir. Öğrencilerin, izleme dosyalarından alacakları puan, dosya içeriğindeki ödev ve proje puanlarının ortalaması alınarak hesaplanır.

             d) Yıl sonu genel sınavı: Yıl sonu genel sınavı, yılda bir kez, eğitim-öğretim yılı sonunda, bölüm başkanlığı tarafından, yabancı dil hazırlık sınıfı akademik takviminde önceden belirtilen tarihte yapılır. Öğrencilerin başarı notunun hesaplanabilmesi için, yıl sonu genel sınavından 100 üzerinden en az 50 puan almaları zorunludur. Yıl sonu genel sınavına girme hakkını elde edebilmek için bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen devam zorunluluğunun yerine getirilmesi gerekir.

             e) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı sadece ara sınavlar için düzenlenir. Haklı ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrenciler için, bölüm başkanlığınca yabancı dil hazırlık programı akademik takviminde önceden belirlenen tarihlerde mazeret sınavları düzenlenir. Bu sınavlara da giremeyen öğrenciler için ikinci bir mazeret sınavı hakkı tanınmaz.

             Sınavların yürütülmesi

             MADDE 7 – (1) Öğrenciler, sınav programlarında belirtilen tarih, yer ve saatlerde öğrenci kimlik belgeleriyle sınavlara girerler. Ayrıca, yeterlik-seviye tespit sınavlarında bölüm başkanlığı tarafından verilen sınav kimlik belgelerinin de bulundurulması zorunludur.

             Mazeretler

             MADDE 8 – (1) Öğrencilerin mazeretlerinin kabulüne; bölüm başkanlığınca karar verilir. Mazeretlerle ilgili başvurular, gerekli belgelerle birlikte, mazeretin bitim tarihini takip eden yedi gün içinde bölüm başkanlığına yapılır. Bu sürenin geçmesinden sonra yapılan müracaatlar işleme konulmaz.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 9 – (1) Öğrenciler sınav sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilan tarihini izleyen günden itibaren yedi gün içinde maddi hata yönünden itiraz edebilirler. İtiraz bir dilekçe ile bölüm başkanlığına yapılır. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir maddi hata tespit edilmesi durumunda söz konusu hata, ilgili öğretim elemanlarının da görüşü alındıktan sonra bölüm başkanlığı kararı ile düzeltilir ve sonuç ilan edilir. Öğrenciler, öğretim elemanının not takdirine ilişkin hata itirazında bulunamazlar. Konuşma becerisine yönelik yapılan sınavlara itiraz edilemez.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başarı Notu, Hazırlık Programının Süresi, Hazırlık Programının Tekrarı ve Sonuç

             Başarı notu

             MADDE 10 – (1) Öğrencinin başarı notu; yarıyıl, yıl içi ve yıl sonu genel sınav notlarına göre belirlenir. Bunlardan;

             a) Yarıyıl notu: Ara sınav notları ortalamasının %50’si, küçük sınav notları ortalamasının %25’i ve öğrenci izleme dosyası notunun %25’i alınarak hesaplanan nottur.

             b) Yıl içi notu: Her yarıyıl için hesaplanan yarıyıl notlarının ortalamasıdır.

             c) Yıl sonu genel sınav notu: Yıl sonu genel sınavında alınan nottur.

             ç) Başarı notu: Yıl içi notunun %60’ı ve yıl sonu genel sınav notunun %40’ı alınarak  yıl sonu başarı notu bulunur. Öğrencinin başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 70 olması gerekir.

             Hazırlık programının süresi

             MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık programı birbirini takip eden iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıl en az ondört hafta olup,  haftada en az yirmi saat ders yapılır. Bir yıllık ilk hazırlık eğitim-öğretimi sonunda başarısız olan öğrenciler için bir yıl daha ek süre tanınır. Yabancı dil hazırlık programında geçen süre önlisans/lisans eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             Hazırlık programının tekrarı

             MADDE 12 – (1) Eğitim-öğretim yılı sonunda başarısız olan öğrenciler; bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında, bölüm başkanlığı tarafından yabancı dil hazırlık programı öğrencileri için açılan yeterlik-seviye tespit sınavına son kez girerler. Bu sınavda da 100 üzerinden 70’in altında not alan öğrenciler yabancı dil hazırlık programını bir defaya mahsus tekrarlarlar ve tekrarlanan eğitim-öğretim yılı sonunda başarısız oldukları takdirde Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             Sonuç

             MADDE 13 – (1) Yabancı dil hazırlık programında başarılı olan öğrenciler, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programına başlarlar. Yabancı dil hazırlık programında tanınan süre içerisinde başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Bu öğrenciler istedikleri takdirde ve Üniversiteye giriş puanlarının, talep ettikleri Üniversitenin Türkçe eğitim-öğretim yapan diğer birimlerinin taban puanından düşük olmaması şartıyla, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından istenilen diğer programlara yerleştirilirler. İlişik kesme işlemleri öğrencinin kayıtlı olduğu birim tarafından yürütülür ve karara bağlanır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 4/9/2005 tarihli ve 25926 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Niğde Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik 2006-2007 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Niğde Üniversitesi Rektörü yürütür.