Tarım
ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ BİRA
TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:
2006/33) Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, biranın tekniğine uygun ve
hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve
pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirlemektir.
Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ birayı kapsar. Malt içeceğini kapsamaz. Hukuki dayanak MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer
sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"
ne göre hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen: a)
Malt: Bira üretiminde kullanılan başta arpa olmak üzere diğer tahılın
kontrollü koşullarda su ile çimlendirildikten sonra kurutulup kavrulmuş
halini, b)
Şerbetçiotu: Biraya karakteristik aroma ve acılık verici özellikleri kazandırma
ve koruma amaçlı katılan Humulus lupulus adlı kültür bitkisini veya bu bitkinin fiziksel
veya kimyasal veya hem fiziksel hem de kimyasal işlem görmüş halini, c) Ekstrakt maddeleri: Kuru madde konsantrasyonunun
sağlanması için ilave edilen malt, tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler,
bira konsantresi, malt konsantresi, şeker, maltoz
ve maltodekstrini, d)
Bira: Sadece maltın veya malt ve ekstrakt
maddelerinin öğütülüp, sıcak su ile belirli yöntemlerle işlenmesi sonucunda
elde edilen şıranın; şerbetçiotu ile kaynatılması ve soğutulması, bira mayası
ile fermente edilmesi ve dinlendirilmesinden sonra, filtre edilerek veya
edilmeyerek, pastörize edilerek veya edilmeyerek üretilen içinde çözünmüş
halde karbondioksit bulunan bulanık veya berrak içkiyi, e)
Alkolsüz bira: Sadece maltın veya malt ve ekstrakt
maddelerinin öğütülüp, sıcak su ile belirli yöntemlerle işlenmesi sonucunda
elde edilen şıranın; şerbetçiotu ile kaynatılması ve soğutulması, bira mayası
ile belirlenen alkol derecesine kadar fermente edilmesi veya fermentasyon sonucu oluşan alkolün uzaklaştırılması
yoluyla elde edilen, filtre edilerek veya edilmeyerek, pastörize edilerek
veya edilmeyerek üretilen, içinde çözünmüş halde karbondioksit bulunan
bulanık veya berrak içkiyi, f)
Aromalı bira: Aromatize edilmiş bira ve aromatize edilmiş alkolsüz birayı, g)
EBC birimi: Avrupa Biracılık Komitesi tarafından yayınlanan biranın renginin
değerlendirilmesinde kullanılan ölçü birimini, ifade
eder. Ürün özellikleri MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri
aşağıda verilmiştir: a) Bira
hacmen alkol miktarlarına göre dörde ayrılır:
b)
Biralar renklerine göre üçe ayrılır:
c)
Karbondioksit miktarı en az ağırlıkça % 0,3 olmalıdır. ç) pH değeri >3,8
- ≤ 4,8 olmalıdır. Aromalı biralarda pH değeri >2 - ≥
4,8 arasında olmalıdır. d)
Bu Tebliğde yer alan ürünlerde hammadde olarak kullanılan maltın oranı en az
%60 olmalıdır. e)
Biralarda kullanılan su ilgili mevzuata uygun olmalıdır. Katkı maddeleri MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği" nin Gıda Katkı
Maddeleri bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır. Aroma maddeleri MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere ilave
edilecek aroma maddeleri "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıda
Aroma Maddeleri bölümünde yer alan hükümlere uygun olmalıdır. Ayrıca Tebliğ
kapsamında yer alan ürünlere aromatize otlar, tohumlar,
bitki kısımları, aroma vermek amacıyla baharat ve bitki karışımları ile
bunların işlenmiş hali ilave edilebilir. İşleme ve İşlem Yardımcıları MADDE 8 – (1) Biralarda; kiselgur, kiseljel, silikajel, karragenan, isinglass, PVPP, bentonit, selüloz, perlit, enzimler, fosforik asit,
laktik asit, sitrik asit, kalsiyum tuzları, magnezyum tuzları, çinko tuzları
işlem yardımcısı olarak kullanılabilir. Bulaşanlar MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Bulaşanlar bölümüne uygun olmalıdır. Pestisit
kalıntıları MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde pestisit kalıntıları "Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliği"nin Pestisit Kalıntıları bölümünde
verilen değerlere uygun olmalıdır. Hijyen MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler "Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Gıda Hijyeni bölümünde yer alan genel
kurallara uygun olmalıdır. Ambalajlama, etiketleme ve
işaretleme MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin
ambalajlanması ve işaretlenmesi "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin
Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme
bölümüne uygun olmalıdır. Bunun yanı sıra aşağıdaki kurallara da uyulur: a)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere tanımı dışında ilave edilen aromalar ürün adı
ile birlikte etiketinde yer alır. b)
Bira üretiminde kullanılan ekstrakt maddeleri ayrı ayrı etiket üzerinde belirtilmelidir. c)
Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler hacmen alkol
miktarlarına ve 5 inci maddesinin (c) bendinde belirtilen renk gruplarına
göre adlandırılır. d)
Hammadde olarak arpa maltı ile birlikte kullanılan başka tahıl maltlarının
oranı, en az %25 olduğu durumlarda, ürün ismi kullanılan ilgili tahılın ismi
ile birlikte yazılır. e)
Bu Tebliğde yer alan alkolsüz bira haricindeki ürünlerin, "Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliği – Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden
Etiketleme Kuralları" Tebliğinin 5 inci maddesi (i) bendi dikkate
alınmaksızın, hacmen alkol miktarları etikette yer
almalıdır. f)
5 inci maddenin (a) bendinde yer alan biraya göre enerjisi en az %25 oranında
azaltılmış düşük alkollü biralar etiket üzerinde "hafif" veya
eşdeğeri bir kelimeyle ifade edilebilir. Taşıma ve depolama MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması
ve depolanmasında "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nin Taşıma ve
Depolama bölümündeki kurallara uyulmalıdır. Numune alma ve analiz metotları MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden, üretim
hattından ve muhafaza deposundan numune alınmasında "Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliği"nin Numune Alma ve Analiz Metotları bölümündeki kurallara
uyulmalıdır. Numune uluslararası kabul görmüş metotlara göre analiz edilmelidir. Avrupa Birliğine Bildirim MADDE 15 – Bu Tebliğ "Teknik Mevzuatın ve Standartların
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik"
kapsamında Avrupa Birliği Komisyonu’na bildirilmiştir. Tescil ve denetim MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten ve
satan işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim
sırasında bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan
işyerleri hakkında 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine
Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un
hükümlerine göre yasal işlem yapılır. Denetim MADDE 17 – (1) Bu Tebliğde yer alan hükümlerin uygulanması ile
ilgili denetim, 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine
Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’a göre
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yerine
getirilir. GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında
yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri 1 yıl içinde Tebliğ hükümlerine
uymak zorundadır. Bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan söz konusu
üretim yerlerinin faaliyetine izin verilmez. Bu sürenin sonunda söz konusu
üretim yerleri ile Tebliğ hükümlerine uymayan ürünleri satan işyerleri hakkında
5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde
Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’a göre yasal işlem yapılır. Yürürlük MADDE 18 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür. |