19 Temmuz 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27293

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2009/15242

             13 Mart 2009 tarihinde Ankara’da imzalanan ve 23/6/2009 tarihli ve 5914 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İslam Konferansı Örgütüne Bağlı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Arasında Ankara/Oran Diplomatik Site’de Arsa Tahsisine İlişkin Protokol”ün onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 10/7/2009 tarihli ve HUMŞ/972 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                          Abdullah GÜL

                                                                                                                                                       CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

           C. ÇİÇEK                                     B. ARINÇ                             A. BABACAN                            M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.           Devlet Bak. ve Başb. Yrd.        Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

          H. YAZICI                                  F. N. ÖZAK                              E. GÜNAY                                F. ÇELİK

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                        Devlet Bakanı V.                       Devlet  Bakanı

           E. BAĞIŞ                                  S. A. KAVAF                            C. YILMAZ                               S. ERGİN

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                          Devlet Bakanı                          Adalet Bakanı

       M. V. GÖNÜL                               B. ATALAY                        A. DAVUTOĞLU                         M. ŞİMŞEK

  Milli Savunma Bakanı                        İçişleri Bakanı                         Dışişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

       N. ÇUBUKÇU                                M. DEMİR                               R. AKDAĞ                               R. AKDAĞ

   Milli Eğitim Bakanı               Bayındırlık ve İskân Bakanı                Sağlık Bakanı                      Ulaştırma Bakanı V.

        M. M. EKER                                 Ö. DİNÇER                              N. ERGÜN                               T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı        Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı       Sanayi ve Ticaret Bakanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

                                                  E. GÜNAY                                                          V. EROĞLU

                                       Kültür ve Turizm Bakanı                                       Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İSLAM KONFERANSI ÖRGÜTÜNE

BAĞLI İSLAM ÜLKELERİ İSTATİSTİK, EKONOMİK VE SOSYAL

ARAŞTIRMALAR VE EĞİTİM MERKEZİ (SESR IC) ARASINDA

ANKARA/ORAN DİPLOMATİK SİTE'DE ARSA

TAHSİSİNE İLİŞKİN

PROTOKOL

             Aşağıda "Türk Tarafı" olarak anılan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile,

             Aşağıda "Merkez" olarak anılan İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi,

             aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır:

MADDE 1

             Türk Tarafı, Ankara, Oran Diplomatik Site'de, "uluslararası kuruluşlar ve kültür merkezleri" için ayrılan 25027/12 numaralı parselde kayıtlı arsanın doğu cephesinde bulunan ve batı sınırı, bahsekonu parselin doğu sınırına paralel olarak belirlenecek olan 6.000 metrekare yüzölçümündeki kısmının intifa hakkını Merkez'e verecektir. İntifa hakkı, Türk mevzuatına uygun olarak tesis edilecektir.

MADDE 2

             Türk Tarafınca yapılan bu tahsis, Merkez'in Türkiye'de faaliyet gösterdiği süre ile sınırlı olmak kaydıyla yapılmıştır. Merkez'in Türkiye'deki çalışmaları sona erdiği takdirde, arsa ile mütemmim cüzünü oluşturan üzerindeki binalar Türk Tarafına iade edilecektir.

MADDE 3

             Taraflar, bu Protokolün geçerlilik süresince, yukarıda bahsedilen arsalar ve binaların, büyüklükleri, değerleri, bulundukları yerler ve kullanım şartları ile ilgili olarak yekdiğerine karşı herhangi bir hak iddiasında bulunmayacaklardır.

MADDE 4

             Türk Tarafı, sözkonusu arsa ile ilgili olarak herhangi bir borç, mülkiyet iddiası, ipotek veya diğer sınırlamaların bulunmadığını ve bunların iade haklarına ve iddialarına konu olmadığını beyan eder. Gelecekte herhangi bir hak iddiası ortaya çıktığı takdirde, Türk Tarafı bu tür hak taleplerini kendi olanaklarıyla çözüme kavuşturacaktır.

MADDE 5

             Sözkonusu arsaya ilişkin tahsis belgesi, arsanın yeni bir parsel olarak ifraz işlemlerinin tamamlanmasını ve bu Protokolün yürürlüğe girmesini takiben Merkez'e devredilecektir.

             Türk Tarafı, sözkonusu arsa ile üzerinde mevcut ve inşa edilecek binaların kullanım hakkını Merkez adına tescil edecektir. Kullanım haklarının kaydına ilişkin masraflar tahsis eden Tarafça karşılanacaktır.

MADDE 6

             Taraflar sözkonusu arsa üzerindeki binaların kamu hizmetleri ve bakımına dair tüm masraflarının bu Protokolün yürürlüğe girdiği andan itibaren, Merkez tarafından karşılanacağı hususunda anlaşmışlardır.

MADDE 7

             Merkez, tahsis edilen arsayı ve üzerindeki binaları, münhasıran diplomatik binaların inşaatı ve faaliyeti için kullanacaktır. Merkez, yukarıda belirtilen gayri menkuller üzerindeki kullanım haklarını, üçüncü taraflara, gerçek ve/veya tüzel kişilere, bedeli karşılığında veya ücretsiz olarak devretmeyecektir.

             Merkez ile Türk Tarafının karşılıklı mutabakatı sonucu sözkonusu gayrimenkulun münhal olan bölümlerinin kiralanması halinde elde edilecek kira geliri Türkiye Cumhuriyeti genel bütçesine irat kaydedilecektir.

MADDE 8

             Her bir Taraf, sözkonusu arsalarda bulunan mevcut binaların onarımı veya bakımı ile başka bina ve müştemilatların projesinin yapımında ve inşaatında, Türk Tarafının ilgili kanun, tüzük ve teknik nizamnamelerine, imar ve iskan mevzuatına uyacaktır.

MADDE 9

             1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesinin ilgili hükümlerine uygun olarak, yukarıda sözü edilen arsa ve binalar, özel hizmetler için ödenen bedel ve harçlar dışında tüm ulusal ve belediye vergilerinden, harç ve diğer mecburi ödemelerden muaf tutulacaktır.

MADDE 10

             Bu Protokol çerçevesinde Taraflar arasındaki ilişkilerde yürürlükteki uluslararası anlaşmalar ve Türk mevzuatına uygun olarak eşgüdüm sağlanacaktır.

             Bu Protokolün hükümlerinin uygulanmasından veya yorumlanmasından kaynaklanan herhangi bir anlaşmazlık danışma ve müzakereler yoluyla çözülecektir.

MADDE 11

             Bu Protokolün üzerindeki herhangi bir değişiklik, Tarafların ortak rızasıyla ve bu Protokolün ayrılmaz bir parçasını oluşturacak ek bir Protokol yapılmak suretiyle gerçekleştirilebilir. Sözkonusu Protokol Madde 12'deki hükümlere uygun olarak yürürlüğe girer.

MADDE 12

             Bu Protokol, Merkez tarafından, Protokolün yürürlüğe girmesi için Türk Tarafındaki işlemlerin tamamlandığına dair son yazılı bildirimin diplomatik yollardan alındığı tarihte yürürlüğe girer.

             Bu Protokol Ankara'da 13 Mart 2009 tarihinde, Türkçe ve İngilizce olarak her iki metin de eşit derecede geçerli olmak üzere ikişer nüsha düzenlenmiştir. Bu Protokolün yorumlanmasında farklılık bulunması halinde Türkçe metin esas alınacaktır.

 

 

                                                                                                                                  İSLAM KONFERANSI

        TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                                                               ÖRGÜTÜNE BAĞLI

                                                                                                                          İSLAM ÜLKELERİ İSTATİSTİK,

             HÜKÜMETİ ADINA                                                                               EKONOMİK VE SOSYAL

                                                                                                                            ARAŞTIRMALAR VE EĞİTİM

                                                                                                                                       MERKEZİ ADINA

                              

 

          HAKKI TANER SEBEN                                                                                      SAVAŞ ALPAY

                   BÜYÜKELÇİ                                                                                           GENEL DİREKTÖR

     T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI