19 Temmuz 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27293

YÖNETMELİK

Piri Reis Üniversitesinden:

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1)  Bu Yönetmeliğin amacı, Piri Reis Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfında sürdürülecek eğitim ve öğretime, sınavlara ve değerlendirmeye ilişkin esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1)  Bu Yönetmelik, Piri Reis Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1)  Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 14 üncü ve 49 uncu maddeleri ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun ek 94 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Akademik Kurul (Senato): Piri Reis Üniversitesi Akademik Kurulunu,

             b) Bölüm Başkanlığı: Piri Reis Üniversitesi Hazırlık Sınıfı Bölüm Başkanlığını,

             c) Hazırlık sınıfı: Piri Reis Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfını,

             ç) Rektör: Piri Reis Üniversitesi Rektörünü,

             d) Üniversite: Piri Reis Üniversitesini,

             e) Yönetim Kurulu: Piri Reis Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yeterlik, Sınıflandırma ve Muafiyet

             Yeterlik ve seviye tespit sınavları

             MADDE 5 – (1)  Öğrencilerin İngilizce dil yeterlikleri, Rektörlükçe her akademik yılbaşında yapılan İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) ile belirlenir. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden; İngilizce dil bilgilerinin yeterli olduğunu, Akademik Kurulca kabul edilen sınavların birinin sonuç belgesi ile kanıtlayamayan öğrenciler ile eğitim ve öğretim yılı başında yapılan İngilizce yeterlik sınavında başarılı olamayanlar İngilizce hazırlık öğretimine devam ederler. İngilizce yeterlik sınavından başarılı olma taban notu 60’tır. Ancak, Bölüm Başkanlığının önerisiyle Akademik Kurul, 60 olarak belirlenen taban notunun üzerinde bir notu taban puanı olarak belirleyebilir.

             (2) Yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt yaptırdığı öğretim yılının başında, Rektörlükçe düzenlenen İngilizce seviye tespit sınavına (İSTS) tabi tutulur.  Öğrencilerin Hazırlık Sınıfına hangi düzeyden başlayacakları bu sınavın sonuçlarına göre belirlenir. Öğrencilerin İSTS sonuçlarına göre bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen düzeylere yerleştirilmeleri Bölüm Başkanlığınca yapılır.

             (3) İSTS ile İYS sonuçları, sınavların yapıldığı günleri izleyen yedi iş günü içinde ilan edilir. Yeterlik sınavında başarılı olanlar doğrudan yerleştirildikleri programda öğrenimlerine başlarlar.

             (4)  Hazırlık Sınıfına kayıt yaptıran, ancak İSTS’ye girmeyen/giremeyen öğrencilerin düzeyi Bölüm Başkanlığınca belirlenir.

             Muafiyet

             MADDE 6 – (1)  Öğrencilerin İngilizce dil yeterlikleri ulusal ve uluslararası sınavların sonuçlarına göre de belirlenebilir. Bu sınavlar ve İngilizce hazırlık eğitiminden muafiyet için alınması gereken taban puanlar Bölüm Başkanlığının önerisi ile Akademik Kurul tarafından belirlenerek duyurulur. Söz konusu sınavların sonuçlarının geçerliliği kabul edilmeden önce, gerektiğinde söz konusu sonuçlar hakkında araştırma yapılabilir.

             (2) Aşağıda durumları açıklanan öğrenciler İYS’den muaf tutulur ve doğrudan kazandığı programa devam etmeye hak kazanır:

             a) Ortaöğretimini İngilizce dilinin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlar,

             b) Yabancı dil seviyesinin tespiti amacına yönelik olarak yapılan uluslararası dil sınavlarından olan TOEFL ve IELTS gibi sınavların birinden Akademik Kurulca belirlenen seviyede puan alarak başarılı olanlar,

             c) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavlarının (KPDS) birinden, Akademik Kurulca belirlenen seviyede puan alanlar.

             (3) Yukarıda belirtilen sınavlar, sınavın yapıldığı tarihten itibaren üç yıl içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine göre değerlendirmeye alınabilir.

             Hazırlık eğitimi seviyeleri/düzeyleri

             MADDE 7 – (1)  İngilizce hazırlık sınıfı, sırasıyla; başlangıç (Elementary): A1, orta-altı (Pre-Intermediate): A2, orta (Intermediate): B1, orta-üstü (Upper-Intermediate): B2, orta-üstü+ (Upper-Intermediate): B2+ olmak üzere beş düzeyi kapsar. Bir yıllık eğitim, İngilizce hazırlık eğitimi başlangıç seviyesine göre birbirini takip eden dört düzeyi kapsar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

             Hazırlık sınıfının süresi

             MADDE 8 – (1)  Hazırlık sınıfının süresi en az bir, azami iki yıldır.

             (2)  İkinci sene sonunda, izleyen eğitim-öğretim yılı başındaki İYS’den başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (3) İki yarıyıldan (bir yıldan) ibaret olan Hazırlık Sınıfında görülen haftalık ders saat yükü 20’den ve bir yarıyılda görülen ders saat yükü 260 dan az olamaz.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 9 – (1)  Hazırlık sınıfında öğrenciler, ders ve uygulamaların en az % 85’ine katılmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen öğrenciler, akademik yıl sonunda yapılacak İYS’ye girme hakkını kaybeder.

             Hazırlık sınıfını tekrar etme              

             MADDE 10 – (1) Hazırlık sınıfını tekrar edecek öğrenciler; bir sonraki akademik yılın başında kayıt yenileme işlemini yaptırdıktan sonra, o yıl için yapılacak İSTS’ye girerek, kendilerine uygun eğitim-öğretim düzeyinden öğrenimlerine tekrar başlarlar. Bu sınava girmeyen, ancak Hazırlık Sınıfını tekrar edecek olan öğrenciler, Bölüm Başkanlığı tarafından bir önceki yıldaki başarı durumları dikkate alınarak uygun görülen bir eğitim-öğretim düzeyine yerleştirilir.

             (2) İkinci akademik yıl sonunda tekrar başarısız olan öğrencilerin bütünleme sınavında da başarısız olmaları halinde Üniversite ile ilişikleri kesilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ölçme-Değerlendirme ve Başarı

             Ölçme-değerlendirme

             MADDE 11 – (1)  Bölüm Başkanlığı; dersleri, çalışmaları, ara sınavları ve yıl sonu sınavlarını yazılı, sözlü, görüntülü ya da bilgisayar destekli yöntemlerle yapabilir.

             (2) Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin başarı durumları, akademik yılın başında ve sonunda düzenlenen İYS ile belirlenir.

             (3) Hazırlık sınıfında yer alan derslerin; haftalık ders saatleri, ders gerekleri ve düzey geçme ile başarı değerlendirme esasları her akademik yılın başında Bölüm Başkanlığı tarafından belirlenir ve duyurulur.

             Yıl içi çalışmaları ve başarı değerlendirme

             MADDE 12 – (1)  İngilizce Hazırlık Sınıfında öğrenci başarısı iki aşamalı olarak değerlendirilir. Birinci aşama, yıl içi çalışmalarında en az 60 puan sağlamakla tamamlanmış olur. İkinci aşama olarak, 60 ve üstü ortalaması olan öğrenciler yılsonunda verilen İYS’ye girerler. 60’ın altında yıl içi notu olan öğrenci yeterlik sınavına giremez. Buna göre; bir öğrencinin yıl sonunda yapılacak İYS’ye katılabilmesi için İngilizce hazırlık programının devam şartını sağlaması ve yıl içi notunun en az 60 olması gerekir. Bu şartı sağlayamayan öğrenciler yıl sonu İYS’ye alınmazlar. Ancak, bu öğrenciler takip eden akademik yılın başında yapılan İYS’ye yıl içi notuna bakılmadan girebilir. Bu sınav Hazırlık Sınıfını tekrar eden öğrenciler için bütünleme sınavı niteliğindedir.

             (2) Yıl içi notu; kısa sınavlar not ortalamasının % 20 si, yıl içi ara sınavların not ortalamalarının   % 50 si, portfolyo notunun % 30’u toplanarak bulunur.

             (3) İYS’den 60 taban puanın altında not alan öğrenciler başarısız sayılır. 60 ve üzerinde not alarak başarılı olan öğrenciler girmeye hak kazandığı öğretim programına kayıt olma hakkını kazanmış olur.

             Yıl içi sınavları 

             MADDE 13 – (1)  Her düzeyde eğitim-öğretim dönemi içinde Bölüm Başkanlığınca uygun görülecek sayıda ara sınav ile kısa süreli sınavlar yapılır. Ara sınavların tarihleri Bölüm Başkanlığınca her akademik yılın başlangıcında duyurulur.

             Mazeret sınavları

             MADDE 14 – (1)  Herhangi bir nedenle ara sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerini gerekli belgelerle birlikte sınavı izleyen yedi gün içinde Üniversitenin Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yazılı olarak bildirdikleri takdirde, bu öğrenciler Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre Bölüm Başkanlığınca mazeret sınavına alınabilir. 

             (2) İYS ve İSTS için herhangi bir mazeret kabul edilmez.

             Sınav sonuçlarının ilanı

             MADDE 15 – (1) Yıl içi notu, İYS ve İSTS sonuçları Bölüm Başkanlığı panolarında ilan edilir.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 16 – (1) Sınav sonuçlarına sadece maddi hata yönünden itiraz edilebilir. İtirazlar en geç bir hafta içinde yazılı olarak Bölüm Başkanlığına yapılır. Bölüm Başkanının talebi üzerine ilgili öğretim elemanı veya elemanları itirazda bulunan öğrencinin sınav kâğıdını inceleyerek maddi hata olup olmadığını Bölüm Başkanlığına yazılı olarak bildirir. Sonuç ilgili öğrenciye Bölüm Başkanlığınca bildirilir.

             (2) Bu sonucu yeterli görmeyen öğrenci Bölüm Başkanlığı bildiriminden itibaren en geç üç iş günü içinde dilekçe ile Rektörlüğe başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bu durumda kesin karar, kurulacak komisyonun görüşü alınarak, Üniversite Yönetim Kurulunca verilir.

             (3) İngilizce yeterlik sınavına ait not değişiklikleri Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile geçerlilik kazanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             İzinli sayılma

             MADDE 17 – (1) Kayıt yenileme ve devam edeceği düzeye yazılma işlemini yaptırdıktan sonra öğrenimlerine devam etmekte iken yıl içinde; hastalık, doğal afet, tutukluluk ve benzeri gibi önceden görülmeyen veya bilinemeyen önemli bir mazeretle karşılaşan öğrenciye, ilgili kurumların vereceği belgeye dayalı olarak, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile içinde bulunulan akademik yılın tamamı için izin verilebilir. Bu durumda izinli sayılan öğrencilerin devam etmekte olduğu akademik yılın başından itibaren almış olduğu notlar geçersiz sayılır.

             (2) Hazırlık sınıfı öğrencilerinin izinli sayılma toplam süresi bir akademik yıldan fazla olamaz. Bu öğrencilerin, izin bitimi tarihinden sonraki akademik yılın başında öğrenimlerine hangi düzeyden başlayacakları, Üniversite Yönetim Kurulu kararında belirtilir. İzinli sayılan süre öğrenim süresinden sayılmaz ve izinli sayılan öğrenciden o yılın öğrenim ücreti alınmaz. Yatırılan ücret var ise bu miktar takip eden yıla ait Hazırlık Sınıfı ücretinden mahsup edilir.

             (3) İzinli sayılan öğrenciler, izinli sayıldıkları yılı izleyen akademik yılın başındaki yeterlik sınavına girebilir. Ancak; bu sınavda alınan başarı notunun geçerli sayılabilmesi için, izinli sayıldığı yıla ait öğrenim ücretinin en az %50’sini tamamlaması gerekir.

             İlişik kesme

             MADDE 18 – (1)  Aşağıdaki hallerde öğrencilerin Üniversite ile ilişiği Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesilir:

             a) Kendi isteği ile kaydını sildirmek isteyen öğrenciler,

             b) Üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl öğrenim ücretini yatırmayan veya kayıt yeniletmeyen öğrenciler,

             c) İki eğitim-öğretim yılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler,

             ç) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarma cezası alan öğrenciler,

             d) Sağlık sorunları olan ve tedavi görmelerine rağmen öğrenimlerine devam edemeyeceği sağlık raporuyla belgelenen öğrenciler.

             Ek sınav hakkı

             MADDE 19 – (1) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde başarılı olamadıkları için Üniversite ile ilişiği kesilen hazırlık sınıfı öğrencilerine, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uyarınca, üç yıl içerisinde kullanabilecekleri üç sınav hakkı daha verilir. Öğrenciler bu haklarını, sınav tarihinden en az bir hafta önce yazılı olarak başvurmak ve sınav için tespit edilen ücreti yatırmak suretiyle kullanırlar. Bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz. 2547 sayılı Kanunun verdiği ek sınav süresi, öğrenim süresinden sayılmaz.

             (2) Yukarıda belirtildiği şekilde İYS’den başarılı olanlar ile üç yıl içinde üç İYS’ye girme hakkını tamamlamadan, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre eşdeğerliği Akademik Kurulca kabul edilen İngilizce dil sınavlarının birinden Üniversitenin kabul ettiği taban başarı notunu alarak başarılı olanlar, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile ilişiklerinin kesilmiş olduğu programda yeniden öğrenimlerine devam edebilirler.

             Disiplin

             MADDE 20 – (1)  Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 21 – (1)  Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 22 – (1)  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 23 – (1)  Bu Yönetmelik hükümlerini Piri Reis Üniversitesi Rektörü yürütür.