20 Temmuz 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27294

YÖNETMELİK

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM

VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 8/1/2005 tarihli ve 25694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine; birinci fıkrasının (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (f) bendi ile ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiş, diğer fıkralar ise buna göre teselsül ettirilmiştir.

             “f) Sosyal Bilimler Enstitüsü tezsiz ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ve yerleştirilmesi aşağıdaki esaslara göre yapılır:

             1) Adayların lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’den başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olmaları veya Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES sınavına eşdeğer sayılan ve uluslararası düzeyde kabul gören GRE ya da GMAT gibi sınavlardan buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.

             2) Tezsiz ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarına başvuruların değerlendirilmesi; ALES’in %50’si ve lisans mezuniyet ortalamasının %50’sinden oluşan başarı puanlarına göre ve kontenjan dahilinde EYK tarafından yapılır. Adayların puanlarının eşit olması halinde ALES puanı dikkate alınır.”

             “Sporla ilgili  yüksek lisans programlarına öğrenci kabulü ve yerleştirilmesi; ALES’in %50’si, lisans  diploma notunun %30’u ve en az  üç kişiden oluşan jüri tarafından yapılacak mülakatın %20’sinden oluşan başarı puanlarına göre EYK’ca yapılır. Başarı puanları, büyük puandan küçüğe doğru sıralanır. Kontenjan sayısınca öğrenci alınır. Mülakata girmeyen öğrencinin başvurusu geçersiz sayılır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 8 – Yükseköğretim lisans mezunları veya öğrencileri, belirli konuda bilgisini artırmak için ABD/ASD başkanlığının önerisi ve EYK’nın onayı ile en az bir öğrencinin kayıtlı olduğu lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenciler ilgili lisansüstü programda alınması gereken derslerin toplam kredisinin en fazla %50’sini alabilirler. Özel öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak bu öğrenciler de derslere devam ve başarı durumları hakkında enstitüde uygulanan esaslara uymak zorundadır. Özel öğrencilere başarılı olmaları halinde, derslerin kredisi ve başarı durumunu belirleyen bir belge verilir. Öğrencilerin kayıt ücretleri EYK’ca karara bağlanır.

             Güzel Sanatlar Enstitüsü programlarına özel öğrenci kabulü Senato tarafından belirlenir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Danışman, EABD/EASD’de görevli öğretim üyeleri  ve doktoralı/sanatta yeterlikli öğretim görevlileri arasından, ilgili ABD/ASD başkanlığının teklifi, EYK’nın kararı ile yarıyıl başlangıcından itibaren en geç onbeş gün içinde atanır. Tez çalışmasının niteliği birden fazla danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. Danışman; yüksek lisans programında açılması kararlaştırılan dersler arasından, öğrencinin alacağı dersleri belirleyerek, her yarıyılın ilk onbeş günü içerisinde enstitüye bildirir. Danışman atanıncaya kadar bu görevi EABD/EASD başkanı yürütür.”

             “Tezli yüksek lisans öğretiminde tez konusu, yüksek lisans derslerinin başarı ile tamamlanmasından sonra en geç bir ay içerisinde danışman ve ABD/ASD başkanının teklifi ile EYK’da karara bağlanır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci hazırladığı tezi; enstitünün tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazarak, altı nüshasını ABD/ASD başkanlığına teslim eder. ABD/ASD başkanlığınca enstitüye gönderilen tezi, öğrenci jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.”

              “Yüksek lisans tez jürisi, ilgili ABD/ASD başkanlığının önerisi ve EYK onayı ile atanır. Jüri, üç üyeden oluşur. Üyelerden biri tez danışmanıdır. Diğer iki üyeden en az birinin yükseköğretim kurumu içindeki başka bir ABD/ASD’nın veya başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir. İki danışmanlı tezlerde ise yüksek lisans tez jürisi beş üyeden oluşur. Danışmanların dışında diğer üç üyeden en az birinin yükseköğretim kurumu içindeki başka bir ABD/ASD’nın veya başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olması gerekir.”

             “Tez savunma sınavının tamamlanmasından sonra jüri, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar, EABD/EASD başkanlığınca tez savunma  sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda tezi kabul edilmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi  başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programlarının amacı 

             MADDE 27 – Tezsiz yüksek lisans programı ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 28 – Tezsiz yüksek lisans programı ile uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı, toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesini aldığı yarıyılda, dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.

             Tezsiz yüksek lisans programında öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir. Danışmanın önerisi EYK kararıyla diğer üniversitelerden de dersler alınabilir.

             Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programı öğrencisi, enstitünün uzaktan eğitim yapan başka anabilim dallarından ve diğer internet destekli uzaktan eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından veya örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından danışmanının ve ABD başkanlığının önerisi ve EYK’nın onayı ile ders alabilir. Bu derslerin kredilerinin toplamı; alınması gereken toplam kredinin 1/3’ünü geçemez.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             “Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en az üç, en fazla altı yarıyıldır.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 30 – Tezsiz yüksek lisans programı ile uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programında, ABD/ASD başkanlığının önerisi ile EYK; her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülebilmesinde yardımcı olmak üzere, birinci yarıyılın başında danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi veya doktoralı bir öğretim görevlisi belirler.

             Uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programında öğrencinin isteği, EABD Başkanlığının önerisi üzerine EYK kararı ile Üniversite dışından bir öğretim üyesi danışman olarak görevlendirilebilir. Danışman değiştirme koşulları EYK tarafından belirlenir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans  diploması

             MADDE 31 – Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

             Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu EABD/EASD’ndaki programın onaylanmış adı bulunur ve Rektör ile Müdürün imzasını taşır.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 35 – Danışman, EABD/EASD’da görevli  öğretim üyeleri arasından, ilgili ABD/ASD başkanlığının önerisi ve EYK kararı ile yarıyıl başlangıcından itibaren en geç onbeş gün içinde atanır. Tez çalışmasının niteliği itibariyle birden fazla danışmanı gerektirdiği durumlarda; EABD’den veya diğer yükseköğretim kurumlarının  öğretim üyelerinden ikinci tez danışmanı atanabilir.

             ABD/ASD başkanlığı, derslerini  ve seminerlerini tamamlayan ve yeterlik sınavında başarılı olan her öğrenci için danışmanının belirleyeceği tez konusunu en geç üç ay içerisinde enstitüye önerir. Danışmanın önerisi ve EYK’nın kararıyla tez kesinleşir.”

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.