23 Temmuz 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27297

YÖNETMELİK

Cumhuriyet Üniversitesinden:

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 21/7/1997 tarihli ve 23056 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhuriyet Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 19 – Sınavlar; ara, yarıyıl/yılsonu tek ders ve ek sınav olmak üzere dört türlüdür. Bu sınavlar; yazılı sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. İlgili dekanlık veya yüksekokul müdürlüğünce sınav tarihleri ilgili bölümlerce sınavlardan en az bir hafta önce ilan edilir. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

             Beden eğitimi ve güzel sanatlar dersi için ara sınav ve yarıyıl/yılsonu sınavı yapılmaz. Başarı durumu öğrencinin yıl içindeki etkinliklerine göre belirlenir.

             Öğrenciler; sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek başka belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar.

             Ara, yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkını elde ettiği halde haklı ve geçerli nedenlerle bu sınava girmeyenlerden mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilenler, ara sınav haklarını bir defaya mahsus olmak üzere aynı yarıyıl içinde ilgili dekanlık, yüksekokul müdürlüğü veya bölüm/program başkanlığınca belirlenen gün, yer ve saatte; yarıyıl/yılsonu sınavı haklarını da mazeretlerinin bitimini izleyen o dersin sınavının açıldığı ilk yarıyıl/yılsonu sınavı döneminde kullanırlar. Yazılı sınav evrakları en az iki yıl saklanır.

             Sınavlarla ilgili esaslar şunlardır;

             a) Ara Sınav: Her ders için bir yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje bitirme ödevi/tez laboratuar, atölye ve benzeri çalışmalarının yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir. Ara sınav tarihleri, ilgili yönetim kurullarınca belirlenir.

             b) Yarıyıl/Yıl Sonu Sınavı (Final Sınavı): Bir dersin yarıyıl/yılsonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl/yılsonunda yapılır. Yarıyıl/yılsonu sınavına girebilmek için devam koşulunun yerine getirilmesi ve uygulamalardan başarılı olunması zorunludur.

             c) Ek Sınav: Önlisans programlarında dört, lisans programlarında da yedi yıllık süre sonunda mezun olamayan öğrencilere, dilekçeleriyle başvurmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesindeki kapsam ve koşullarda ek sınav hakkı verilir.       Öğrenciler ek sınav haklarını; önlisans için dört, lisans için yedi yıllık öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı/yılı izleyen ilk ve ikinci yarıyıl/yılsonu sınavı dönemlerinde, dersin o dönemde açılıp açılmadığına bakılmadan kullanırlar. Ek sınav haklarını kullanma durumunda olan öğrenciler; program yaptıramaz ve sınav hakkı dışında öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak öğrenci katkı paylarını ödemeye devam eder. Ek sınav haklarını kullanmayanlar için mazeret sınavı açılmaz. Uygulamalı ve uygulaması olan derslerde ek sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             d) Tek Ders Sınavı: 2005–2006 eğitim-öğretim yılından itibaren kayıt yaptırmış ve mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerden tek dersten başarısız olanlara bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki kapsam ve koşullarda her yarıyılın sonunda dersin açıldığı döneme bakılmadan tek ders sınav hakkı verilir.

             Her eğitim-öğretim yılı başında kaydolan yeni öğrencilere, temel bilgi teknolojileri kullanımı dersi muafiyet sınavı uygulanır. Enformatik bölümü tarafından düzenlenen ve eğitim-öğretimin başlamasından itibaren iki hafta içinde yapılan bu sınavlardan 60 başarı notu alan öğrenciler muaf sayılır. Muafiyet sınavı açılması ve uygulanmasına ilişkin esaslar Üniversite Senatosu tarafından belirlenir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 20 – Ders başarı notunun hesaplanması aşağıdaki şekilde olur;

             a) Ders başarı notu; Tüm fakülte ve yüksekokullarda bağıl değerlendirme sistemi (BDS) uygulanır.

             b) Bağıl değerlendirme sistemi uygulaması ile ilgili esaslar Senato tarafından tespit edilir. Yarıyıl/yılsonu sınavı sonunda bir dersten başarılı sayılmak için bağıl değerlendirme sistemi ile hesaplanan notun en az CC olması gerekir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 21 –  Fakülte ve yüksekokullarda ders başarı notları aşağıdaki çizelgeye göre verilir:

             Notu             Ağırlık Katsayısı              Derecesi                                     Anlamı

             AA                          4.00                        Pekiyi                                         Geçer

             BA                          3.50                        İyi-Pekiyi                                   Geçer

             BB                           3.00                        İyi                                              Geçer

             CB                           2.50                        Orta-İyi                                      Geçer

             CC                           2.00                        Orta                                            Geçer

             DC                          1.50                        Zayıf-Orta                                 Şartlı Geçer

             DD                          1.00                        Zayıf                                          Şartlı Geçer

             FF                           0.00                        Başarısız                                    Geçmez

             YT                             --                           Yeterli                                        Geçer

             YZ                             --                           Yetersiz                                      Geçmez

             MU                           --                           Muaf                                          Geçer

             DZ                          0.00                        Devamsız                                   Geçmez

             GR                          0.00                        Sınava Girmedi                           Geçmez

             UB                          0.00                        Uygulamada Başarısız               Geçmez

             EN                             --                           --                                                Eksik Not

             Buna göre;

             1) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             2) Bir dersten DC, DD notlarından birisini alan öğrenci o dersi şartlı başarmış sayılır.

             3) Bir dersten alınan FF notu bu dersin başarılamadığını belirtir.

             4) Yarıyıl/yıl içinde derslere devam etmeyen öğrencilere DZ notu verilir. Bu not öğretim elemanınca yarıyıl/yılsonu sınavından önce ilan edilir. DZ notu verilen öğrenciler yarıyıl/yılsonu sınavına alınmaz ve doğrudan o dersten başarısız sayılır. DZ notu genel not ortalamasına katılır.

             5) Yarıyıl/yılsonu sınavına girmeyen öğrenciye ara sınav notlarına ve yarıyıl/yıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir. GR notu alan öğrenci o dersten başarısız sayılır. GR notu genel not ortalamasına katılır.

             6) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

             7) YZ notu, kredisiz derslerde başarısızlık notu olarak verilir.

             8) MU notu, iki şekilde uygulanır:

             a) Kredisiz derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verilir. Bu notlar, ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılmaz.

             b) Kredili derslerde yapılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrencilere verilir. Bu notlar ise, ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılır.

             9) UB notu, laboratuar, atölye, staj ve benzeri derslerde uygulamayı tamamlayamayan öğrencilere verilir. UB notu genel not ortalamasına katılır.

             10) EN notu, yarıyıl/yılsonu sınavına girdiği halde, belgelenmiş ve geçerli bir nedenle laboratuar, proje, ödev, staj ve benzeri yükümlülüğünü yerine getiremeyen öğrenciye verilir. EN alan öğrenci, notların öğrenci işlerine teslim tarihinden itibaren onbeş gün içinde eksiklerini tamamlayarak belirli bir not almak zorundadır. Aksi halde EN notu kendiliğinden FF notuna dönüşür. Ancak, uzayan hastalık ve benzeri hallerde, bölüm başkanlığının önerisi ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile EN notunun süresi sonraki kayıt döneminin başına kadar uzatılabilir.

             11) Herhangi bir dersin ham başarı notu 60 ve üzerinde ise ve bağıl değerlendirme uygulandığında bu not geçmez veya şartlı geçer notlarından birini alıyorsa, 60 ve üzerindeki notlar CC olarak verilir.

             12) 100’lük not sistemi uygulanan diğer üniversitelerden, Cumhuriyet Üniversitesine yatay geçiş ile gelen öğrencilerin notları, Senato tarafından belirlenen dönüşüm çizelgesine göre harfli notlara dönüştürülür. Geçer not sınırı 50 olan üniversitelerde 50–59 arasında alınan notlar CC olarak belirlenir.

             13) YZ, DZ, GR ve UB notları, FF notu gibi değerlendirilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 22 – Fakülte ve yüksekokullarda her yarıyıl sonunda, öğrencilerin başarı durumu yarıyıl not ortalaması (YNO) ve genel not ortalaması (GNO) ile belirlenir. Bu amaçla, kaydolunan ve not ortalamalarına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan notun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesi ile bir not ortalaması bulunur. Bu işlem bir yarıyıl içinde alınan dersler için yapılırsa yarıyıl not ortalaması (YNO), o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa genel not ortalaması (GNO) elde edilir. Not ortalamalarının hesabında işlem virgülden sonra iki hane yürütülerek yapılır. Başarı notları YT ile verilen beden eğitimi, güzel sanatlar gibi ortak zorunlu dersler, not ortalamalarının hesabında dikkate alınmaz.

             Başarı notlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Öğrenciye lisans veya önlisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin ilgili bölümün öğretim planında öngörülen ve belirlenen en az kredi alt sınırı kadar dersi başarması ve GNO değerinin en az 2.00 olması gerekir.

             2) GNO değeri üst üste iki yarıyıl 1.80’in altında olan öğrenciler başarısız duruma girer. Başarısız öğrenciler, içinde bulundukları yarıyıldan yeni ders alamaz. Ancak daha önce başarısız veya koşullu olarak başarılı oldukları derslerden içinde bulundukları yarıyılda açılanlardan öncelikle FF, daha sonra DD ve DC aldıkları dersleri tekrarlar. Ders tekrarı ile GNO’sunu 1.80 veya üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam ederler. Başarısız durumda olan öğrenciler; fakültede/yüksekokulda faaliyette bulunan öğrenci derneklerine, kulüplerine ve spor kollarına yönetici olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır ve bu tür öğrenciler kendilerine tanınan azami süre içinde öğrenimine devam eder.

             3) GNO değeri 1.80 ile 1.99 arasında olan öğrenciler öncelikle FF aldıkları dersleri tekrarlar. Ayrıca içinde bulundukları dönemde açılan derslerden de alabilirler. Bu öğrenciler not yükseltmek için isterlerse, en fazla iki dönem öncesinde DD ve DC aldıkları dersleri de alabilirler. 

             4) GNO değeri en az 2.00 olan öğrenciler öncelikle FF aldıkları dersleri tekrarlar. Ayrıca içinde bulundukları dönemde açılan dersleri de alabilir. Bu öğrenciler not yükseltmek için isterlerse, en fazla iki dönem öncesinde DD, DC ve CC aldıkları dersleri de alabilir. Not yükseltmek için alınan derslerde öğrencinin aldığı en yüksek not geçerlidir.

             5) Tekrarlanan derslerle yeni yarıyılda alınacak olan derslerin toplam saati, 36 saati geçemez.

             6) GNO değeri en az 2.00 olan öğrenci herhangi bir ders başarı notunun FF olmaması koşuluyla başarılı kabul edilir.

             7) Derslerde başarılı olan ve GNO değeri 3.00-3.49 arasındaki öğrenci yarıyıl onur öğrencisi listesinde, 3.50–4.00 arasındaki öğrenci ise yarıyıl yüksek onur öğrenci listesinde yer alır. Onur öğrencilerinin listesi her yarıyıl sonunda fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğü tarafından ilân edilir. Üniversite yönetim kurulu kararıyla bu öğrenciler ödüllendirilebilir. Disiplin cezası alan öğrenciler, onur öğrencisi ve yüksek onur öğrencisi sayılamaz ve ilân edilemez.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “EK MADDE l – Notların yüzlük not sistemine dönüştürülmesinde Ek Tablo l kullanılır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek Tablo l aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 10 uncu madde eklenmiştir.

             “GEÇİCİ MADDE 10 – 2008-2009 eğitim-öğretim yılı için tek ders sınavı, Eylül ayı içinde yeni eğitim-öğretim yılı kayıt yenilemelerinden önce yapılır.”

             MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü yürütür.