24 Temmuz 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27298

YÖNETMELİK

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden:

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim programlarına katılan öğrencilerin eğitim-öğretim, öğrenci kayıtları, sınav ve değerlendirme, izin, kayıt silme, diploma ve akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu/hazırlık sınıfları ile beş yıllık ortaöğretim alan öğretmenliği programlarının ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü  maddesi ile 44 üncü   maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) AGNO: Ağırlıklı genel not ortalamasını,

             b) AL: Alt limiti,

             c) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS–DE/ECTS-DS): Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin bir yükseköğretim kurumundan diğerine transfer edilmelerini sağlayan sistemi,

             ç) Birim: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

             d) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere dekan, müdür, ilgili bölüm başkanı veya anabilim dalı başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             e) Dekan: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı ilgili fakültenin dekanını,

             f) Dekanlık: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı ilgili fakültenin dekanlığını,

             g) Ders kredisi: Haftada bir saat teorik ders, yarıyıl sisteminde bir, yıl sisteminde iki kredi saati; uygulama, laboratuvar, bitirme çalışması, seminer, klinik, atölye ve benzeri çalışmaların iki saati, yarıyıl sisteminde bir kredi, yıl sisteminde ise iki kredi saati,

             ğ) DKL Değerlendirmeye katma limitini,

             h) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             ı) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             i) Lisans: Ortaöğretimden sonra, en az sekiz yarıyıllık veya dört yıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimi,

             j) Müdür: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı ilgili yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürünü,

             k) Müdürlük: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine bağlı ilgili yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürlüğünü,

             l) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci  maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil derslerini,

             m) Ön lisans: Ortaöğretimden sonra en az dört yarıyıllık veya iki yıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimi,

             n) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için önceki yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan dersi,

             o) Rektör: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörünü,

             ö) Seçmeli ders: Öğrencinin, danışmanının muvafakati ile ilgili kurulca önerilen dersler arasından seçerek alabileceği dersleri,

             p) Senato: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Senatosunu,

             r) Üniversite: : Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesini,

             s) Zorunlu dersler: Öğrencinin almak zorunda olduğu dersleri

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt ve Kabul İşleri, Eğitim-Öğretim Dönemleri, Akademik Takvim, Oryantasyon ve Akademik Danışmanlığa İlişkin Esaslar

             Öğrenci işleri

             MADDE 5 – (1) Üniversite öğrencilerinin kayıt yenileme, kayıt silme ve yatay geçiş işlemleri ile diğer yükseköğretim kurumlarından gelenlerin kabulü, intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler konusunda ilgili yönetim kurulu yetkilidir.

             (2) Üniversitede eğitim-öğretim görmeye hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecili, ve dosyalarının tutulması ile diplomalarının düzenlenmesi işlemleri Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının bulunmadığı dış birimlerde ise ilgili dekanlıkça veya müdürlükçe öğrenci işleri daire başkanlığı adına yürütülür.

             (3) Diploma, diploma ekleri, her türlü belgelerin düzenlenmesi ve benzeri diğer iş ve işlemlere ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Eğitim-öğretim dönemleri ve akademik takvim

             MADDE 6 – (1) Eğitim ve öğretim; yarıyıl veya yıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri, yarıyıl uygulayan birimlerde güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl ondört haftadan, bir yıl yirmisekiz haftadan az olamaz.

             (2) Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, en geç Mayıs ayı içinde Senato tarafından belirlenir.

             Üniversiteye kayıt

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara kayıtlarda aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Lise veya lise dengi meslek lisesi mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak,

             b) Öğrenci seçme sınavı (ÖSS) veya yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS) sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip bulunmak,

             c) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen belgeleri sağlamak,

             (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrenci başvurusunu kendisi yapar. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar belirledikleri vekilleri aracılığı ile kayıt yaptırabilir.

             (3) Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin, sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı tespit edilmesi halinde hangi yarıyılda olduğuna bakılmadan Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu öğrencilerin Üniversiteden ayrılmış olmaları halinde, diploma ile kendilerine verilen diğer tüm belgeler iptal edilir ve haklarında kanuni işlem başlatılır.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 8 – (1) Öğrencilerin ödemeleri gereken katkı payı, her türlü öğrenim ücreti ve harçlar, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslara göre Bakanlar Kurulunca her yıl tespit edilen miktarlar üzerinden alınır.

             Ders kayıtları ve kayıt yenileme

             MADDE 9 – (1) Kayıt yenileme ve ders alma işlemleri, eğitim-öğretim yarıyılı/yılı başlamadan beş iş günü içerisinde akademik takvimde belirtilen tarihler arasında öğrenci otomasyon programına girilerek yapılır. Kayıt yenilemek ve ders almak için öğrenim katkı payının yatırılmış olması gerekir. Öğrencilerin, kayıtlarının yenilenmesi için her yarıyıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen öğrenim katkı payını ödemeleri gerekir. Öğrencilerin kaydının silinmesi halinde, alınan öğrenim katkı payı iade edilmez. 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi uyarınca, öğrenim katkı payını ödemeyenlerin kayıtlarının yenilenmemesi veya silinmesi ilgili birim yönetim kurulunca karara bağlanır.

             (2) Ders kayıt işlemlerinden öğrenci sorumludur.

             (3) Haklı ve geçerli sebeplerle belirlenen süreler içinde kaydını yenilemeyen öğrencilerin, Senatoca belirlenen süre içinde ilgili birime başvurmaları gerekir. Başvurular, ilgili birim yönetim kurulunca geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla karara bağlanır.

             (4) Belirlenen süre içinde kaydını yenilemeyen, haklı ve geçerli sebepleri olmayan öğrenciler, o yarıyıl veya yılda derslere devam edemez ve sınavlara giremezler. Kaydını yenilemeyen öğrenciler hakkında, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerine göre işlem yapılır.

             (5) Kayıt yenilenmemesi sebebiyle kaybedilen süreler, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğrenim süresinden sayılır.

             (6) İkinci öğretimde öğrenim gören öğrencilerden yılsonu sınavı ve bütünleme sınavları bitiminde iki dönemin ortalaması alınarak yapılan başarı değerlendirmesi sonunda AGNO sıralamasına göre % 10’a giren öğrenciler, sonraki öğretim yılı ders kayıtlarında birinci öğretim katkı payı kadarını öder ve  öğrenimlerine yine ikinci öğretimde devam ederler.

             Oryantasyon ve akademik danışmanlık

             MADDE 10 – (1) Kesin kayıtları yapılan birinci sınıf öğrencilerine Üniversiteyi tanıtmak amacıyla, derslerin başlamasından önce, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca müştereken oryantasyon programları düzenlenebilir.

             (2) Öğrencilerin eğitim-öğretimle ilgili veya diğer sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve öğrencileri yönlendirmek üzere, öğretim yılı başlamadan önce bölüm başkanlıklarının önerisi ve birim yönetim kurulunun kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yenileme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemler yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olmak üzere öğrenim süresi boyunca haftada iki ders saati zaman ayırır. Danışmanların görev ve sorumluluklarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hazırlık Sınıfı, Eğitim-Öğretim Programları, Uygulama, Stajlar,

Dersler ve Devam Zorunluluğuna İlişkin Esaslar

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 11 – (1) İlgili kurulun önerisi, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Hazırlık sınıflarına ilişkin esaslar ilgili kurulca belirlenir.

             Öğretim programları, uygulama ve stajlar

             MADDE 12 – (1) Dersler  ve müfredatları ile dersleri verecek öğretim elemanları; öğretim yılı veya yarıyılı başlamadan önce bilim ve ana bilim dalı kurullarınca belirlenir, bölüm kurullarında karara bağlanır ve ait olduğu öğretim yılının veya yarıyılın başlama tarihinden en geç üç hafta önce dekanlığa/müdürlüğe bildirilir ve ilgili kurulda görüşülerek karara bağlanır.

             (2) Her programdaki toplam kredi miktarının, ortak zorunlu dersler hariç, iki yıllık programlarda en fazla 96 saat, dört yıllık programlarda ise en fazla 140 saat olması gerekir. YÖK tarafından belirlenen paket programların kredi toplamı bu sınırlamanın dışında tutulur. Öğretim programı, fakülte veya yüksekokulların niteliklerine göre teorik dersler ve/veya uygulamalar, seminer, atölye, laboratuvar, klinik çalışma, arazi uygulaması, staj ve bitirme çalışmasından oluşur.

             (3) Staj zorunluluğu olan programlarda staj, uygulama ve benzeri çalışmalarla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             (4) Öğretim programlarında belirlenen tüm çalışmalar, bu Yönetmelik hükümlerine tabi derslerden sayılır. YÖK tarafından kredisi sıfır (0) olarak belirlenmiş seçmeli dersler hariç, her dersin kredisi öğretim programında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında; yarıyıl sisteminde teorik derslerde, haftalık ders sayısı kadar, yıl sisteminde iki katı kadar kredi verilir. Teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuvar çalışmaları için; yarıyıl sisteminde haftalık ders saatinin yarısı kadar, yıl sisteminde ise haftalık ders saati kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, yarıyıl sisteminde o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuvar saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Yıl sisteminde ise, o dersin haftalık teorik saatinin iki katı ile uygulama ve laboratuvar saatlerinin toplamından oluşur.

             (5) Bir yarıyıldaki ders ve uygulamaların toplamı; en az 10 kredi saat, bir yıldaki ise en az 20 kredi saattir. Bir yarıyıldaki ders ve uygulamaların toplamı en az 10 kredi saat; bir yıldaki ise en az 20 kredi saattir.         

             (6) AKTS–DE/ECTS-DS kredilerine eşdeğer kabul edilen  krediler ve bunlara ilişkin esaslarla, diğer uluslararası eğitim-öğretim uygulamalarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.   

             Zorunlu ve seçmeli dersler

             MADDE 13 – (1) Dersler; zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki türlüdür. Bir ders saatinin süresi elli dakikadır.

             (2) Öğretim programında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok %40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir.

             (3) Seçmeli dersler; meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler, diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür yada değişik alanlardaki derslerdir. Meslekle ilgili olmayan fakat alınan seçmeli dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz.

             (4) Birinci ve ikinci yarıyıldaki veya birinci yıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının öngördüğü zorunlu ve seçmeli dersleri; ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, ilgili yönetim kurulunun onayı ile başka bir yükseköğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilir.

             (5) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan Avrupa Birliği, Socrates-Erasmus-Bologna ve bunun gibi uluslararası anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak; yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları, bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okudukları üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır ve bu derslerin seçimi, danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesine göre değerlendirilir. Mübadele kapsamında, yurtdışındaki eşdeğer üniversiteden gelen öğrencilere de Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not dökümü (transkript) verilir.

             Ortak zorunlu dersler

             MADDE 14 – (1) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ortak zorunlu derslerden; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri YÖK tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

             Ders alma ve ders bırakma

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler her yarıyıl/yıl başında, ders kaydı yaptırmak zorundadır. Fakültelerde ve dört yıllık yüksekokullarda bir öğrencinin haftalık alabileceği derslerin kredi miktarı 25 kredi saati, paket program uygulayan birimlerde 27 kredi saati, meslek yüksekokullarında 33 kredi saati geçmemek üzere ilgili kurulca belirlenir. Bu kredi sınırları tekrar dersi olan veya AGNO’su 2,50’nin altında olan öğrencilere üst yarıyıllardan ders alma hakkı vermez. Kredi hesabı, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesine göre yapılır ve kredi hesabında ortak zorunlu dersler ile mezuniyet için gerekli toplam krediden sayılmayan dersler dikkate alınmaz. Öğrenciler, öncelikle başarısız oldukları derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrenci, kaldığı dersin/derslerin ön şart durumunda olduğu ön şartlı dersi/dersleri alamaz.

             (2) Meslek yüksekokulları öğrencileri hariç, tekrar dersi olmayan ve AGNO’su en az 2,50 olan ara sınıf öğrencileri, ön şartlı olmayan üst yarıyıl/yıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilir. Bu şekilde alınan derslerin ortak zorunlu dersler hariç kredi toplamı, ilgili fakülte/yüksekokul tarafından belirlenir.

             (3) AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan/yıllardan başarılı ve şartlı başarılı veya koşullu geçtiği derslerden en çok ikisini tekrar alır. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

             (4) Öğrenciler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersleri danışman nezaretinde bırakabilir. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler, zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin müteakip yarıyılda/yılda açılmaması halinde başka bir ders seçilir.

             Derslerden muafiyet

             MADDE 16 – (1) ÖSS’ye girerek yeniden kayıt hakkı kazanan  öğrencilerin, daha önce devam ettikleri bir yükseköğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olmaları ve diğer yükseköğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alınan derslerin geçer notlarının bu Yönetmeliğin 25 inci  maddesine göre muaf (M) ile değerlendirilebilmesi için, dekanlığa/müdürlüğe muafiyet istediği dersleri içeren bir dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslı ile başvurması gerekir. Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca gerekli görülürse muafiyet sınavı yapılır, değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 17 – (1) Teorik derslerin, uygulamalar, laboratuvar ve benzeri çalışmaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Öğrencilerin devam durumları, derse giren öğretim elamanı tarafından  izlenir ve otomasyon programına usulüne uygun olarak işlenir. Devamsızlıkları sebebiyle sınava girme hakkı kazanamayan öğrencilerin listesi, yarıyıl/yıl sonu sınavından önce derse giren öğretim elamanı tarafından yazılı olarak, Üniversitenin resmi internet sitesinde ve öğrenci ilan panosunda  ilan edilir.

             (2) Öğrenci,  ilk defa kaydını yaptırdığı derslere devam etmek zorundadır. Öğrenci devamını aldığı;

             a) Dersten tekrara kalırsa, isterse devamını aldığı dersi tekrar alıp  devam ederek dersin ara sınavlarına, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarına  girer.

             b) Dersi tekrar alması gerektiğinde; o derse devam almadan devam almış sayılır, tekrara kaldığı yarıyıl ara sınav  notları geçerli olmak üzere, bu dersin yılsonu ve bütünleme sınavlarına  girer. Kredisi  o dersi aldığı  yarıyılın/yılın kredi toplamına dahil edilir.

             (3) Öğrenciler, içinde bulundukları yarıyıl veya yılda alınacak ders saatlerinin, tekrarlanacak ders saatleriyle çakışması halinde, öncelikle tekrara kaldıkları dersleri almak zorundadır. Çakışmalar sebebiyle derslere kayıt yaptırılamaması halinde geçen süre, azami eğitim-öğretim süresi içerisindedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Sınavlara İlişkin Esaslar

             Sınavlar

             MADDE 18 – (1) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı,  tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, mezuniyet sınavı, telafi sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir.

             b) Öğrenciler; yarıyıl veya yıl içi ara sınav çalışmalarından başka, yarıyıl sonu veya yılsonu sınavı ve bütünleme sınavına tabi tutulur. Bu takdirde bir dersten yarıyıl veya yıl içi çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıklarının nasıl değerlendirilebileceği yetkili kurullarca karara bağlanır. Fakülte ve dört yıllık yüksekokullarda, ara sınavların ve varsa laboratuvar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %50, yarıyıl/yıl sonu sınavı ve bütünleme sınavının etkisi ise %50 ağırlığında  olur. Meslek yüksekokullarında ise; ara sınavların ve varsa laboratuvar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %50, yarıyıl/yıl sonu sınavı ve bütünleme sınavının  etkisi ise %50’ dir. Atatürk ilkeleri ve İnkılâp tarihi, Türk dili ile yabancı dil derslerinde en az birer ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerin sınavlarının katkı oranları eşit olarak alınır.

             c) Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır (0) puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencilerin; puanlamaya tabi tutulan, ancak yapmadıkları veya katılmadıkları ödev, seminer, panel gibi yarıyıl/yıl içi etkinlikleri de aynı şekilde değerlendirilir.

             ç) Öğrenciler, fakülte/yüksekokul yönetimleri tarafından yazılı olarak ve/veya Üniversitenin resmi internet sitesinde  duyurulan sınav programlarında belirtilen gün, saat ve yerde öğrenci kimlikleriyle sınava girmek zorundadır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi halinde aldığı not iptal edilir.

             d) Ara sınavların süresi bir ders saatidir, yarıyıl/yıl sonu sınavlarının süresi iki ders saatidir.

             (2) Sınav türleri ve esasları aşağıda belirtilmiştir;

             a) Kısa süreli sınav: Yarıyıl/yıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saati içerisinde  yapılan sınavlardır.

             b) Ara sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları veya ikinci bir ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

             2) Not ortalamasına katılmayan dersler eğitim-öğretim planında belirtilir. Sınav gerektirmeyen eğitim-öğretim çalışmaları ilgili kurulca tespit edilerek eğitim-öğretim planında belirtilir ve bu konuda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına da bilgi verilir. Bu durumda öğrencinin harf notu yarıyıl/yıl içi çalışmaları değerlendirilerek takdir edilir.

             3) Bir dersten her yarıyılda en az bir ara sınav mecburi olup, diğeri yarıyıl içi çalışmaları şeklinde yapılır.

             4) Ara sınavların  harf notuna katkısı %50’dir.

             5) Proje, bitirme çalışması ve seminer dersleri için ara sınav yapılmaz.

             6) Haklı ve geçerli görülen bir mazeretle ara sınava giremeyen öğrencilere ilgili kurul kararı ile belirlenen tarihte mazeret sınavı yapılır.

             c) Yarıyıl/yıl sonu sınavına ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Yarıyıl sonu sınavları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bilgi verilerek, ilgili bölüm başkanlığı veya müdürlükçe yazılı olarak ve  Üniversitenin resmi internet sitesinde ilan edilen yer, tarih ve saatlerde iki haftaya yayılarak yapılır.

             2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, bu Yönetmeliğin 17 nci  maddesinin birinci  fıkrasında belirtilen devam şartının yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları yerine getirmeyen öğrenci yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (D) devamsız harf notu verilir.

             3) Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %50’dir. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır.

             ç) Bütünleme sınavı: Yarıyıl/yıl sonu sınavlarında başarısız olan öğrencilere yarıyıl/yıl sonu sınavlarının yerine geçmek üzere sonradan verilen sınav hakkıdır. Bütünleme sınavları, yarıyıl/yıl sonu sınavlarından  iki hafta sonra yapılır. Yarıyıl/yıl sonu sınavlarına ilişkin bu bentte yer alan esaslar bütünleme sınavı için de uygulanır.

             d) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için, sınav şartını yerine getirmiş, ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciler; dilekçe ile başvurmaları halinde, dekanlık/müdürlük kararı ile bu dersin tek ders sınavına, tek derse kaldığının anlaşıldığı sınav dönemine bakılmadan   bütünleme sınavlarının bitim tarihini takip eden onbirinci günden itibaren üç gün içerisinde girerler. Tek ders sınavı hakkını her öğrenci bir kez kullanır. Tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmadan sadece tek ders sınavında aldığı puana göre belirlenir. Tek ders sınavında (F) notu alarak başarısız olan öğrenciler, devam şartı aranmadan bu dersin sınavına her sınav döneminde girebilir. Tek ders sınavına, devam almayan ve devamsızlıktan kalan öğrenciler  giremez.

             e) Ek sınav: 2547 sayılı Kanunda verilmiş azami süreler sonunda mezun olamayan öğrencilere; sınav şartlarını yerine getirmiş olmak şartıyla, dilekçe ile başvurmaları halinde, dekanlık/müdürlük kararı ile, bu Yönetmeliğin 28 inci maddesine göre iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenciler, ek sınav haklarını, 2547 sayılı Kanunla verilmiş azami sürelerini tamamladıkları yarıyılı/yılı izleyen sınav dönemleri sonunda, bir sonraki yarıyıl/yıl başlamadan önce uygun görülen tarihlerde kullanır. Uygulamalı ve uygulaması olmayan derslerle ilgili ek sınav şartlarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             f) Mazeret sınavı: Ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarına, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen ve bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yer alan haklı ve geçerli bir sebepten dolayı katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır. Mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, sınav haklarını ilgili yönetim kurulunca belirlenen tarihler arasında kullanırlar. Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınavı açılmaz.

             g) Muafiyet sınavı: Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere, ortak zorunlu yabancı dil dersinden öğretim yılı başında açılan sınavdır. Muafiyet sınavının esasları Senato tarafından belirlenir.

             ğ) Mezuniyet sınavı: Son yarıyıl/yılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ları 2,00’nin altına düşen öğrencilere, son iki yarıyıl/yılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır. Mezuniyet sınavında 100 üzerinden en az 45 puan almak zorunludur. Sınavda alınan not, o dersin yarıyıl sınav notu yerine geçer ve harflendirilmesi bu nota göre yapılır. Öğrencilerin sınavlarda başarılı olmaları için her dersin notunun en az (DD) harf notu olması zorunludur.

             h) Telafi sınavı: Genel öğrenci affı ile veya mahkeme kararı ile öğrenim hakları geri verilen öğrencilere hakların verildiği dönem esas alınarak ara sınav, dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavı yapılır. Bu sınavların başarı değerlendirmesi ait olduğu sınıfın  not  icmali içerisinde değerlendirilir.

             Sınav programları

             MADDE 19 – (1) Sınav programları; kısa süreli sınavlar hariç, ilgili birimce hazırlanır ve sınavlardan en az onbeş gün önce yazılı ve internet ortamında ilan edilir. Sınav günleri ve yerleri dekanlığın/müdürlüğün bilgisi olmadan değiştirilemez. Resmi tatiller dışındaki Cumartesi ve Pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

             (2) Sınavlar ilgili birim yönetimleri tarafından görevlendirilen öğretim elemanlarınca yapılır. Sınavın yürütülmesinden dersi okutan öğretim elemanı ve görevli gözetmenler birlikte sorumludur.

             (3) Sınavlarda engelli öğrenciler için, dekanlık/müdürlük tarafından gerekli düzenlemeler yapılır.

             Sınav evrakının saklanması

             MADDE 20 – (1) İlgili öğretim elemanı, yürüttüğü derse ait başarı notlarının otomasyondan alınmış ve onaylanmış listesi ile beraber sınav evrakını bölüm-anabilim dalı başkanlığına tutanakla teslim eder. Dekanlık veya müdürlük ayrı bir arşivde bu evrakı en az iki yıl tutmak zorundadır.

             Sınav sonucuna itiraz ve maddi hata

             MADDE 21 – (1) Ara sınav, yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavları sonunda notların otomasyona girilip onaylanmasından  sonra  öğretim elemanlarınca yapılan maddi hataların düzeltilmesi için; öğrenci veya o dersi okutan öğretim elemanı  beş iş günü içerisinde dekanlığa/müdürlüğe dilekçe ile başvurur. Dekanın/müdürün onayı alındıktan sonra gerekli düzeltme dekanlığın/müdürlüğün öğrenci işleri tarafından yapılır.         

             Sınavlarda kopya

             MADDE 22 – (1) Sınavlarda veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yaptığı, kopya yaptırdığı veya kopya yapılmasına yardım ettiği anlaşılan öğrenci/öğrenciler o dersten başarısız sayılır ve bu öğrenci/öğrenciler hakkında, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre işlem yapılır.

             Başarı durumlarının ilanı

             MADDE 23 – (1) Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı  sonuçlarına göre öğrencilerin başarı durumları, yarıyıl/yıl sonu sınavı ve bütünleme sınavının yapıldığı tarihi izleyen on gün içinde, ilgili bölüm başkanlığınca dekanlığa veya müdürlüğe bildirilir. Sonuçlar dekanlıkça veya müdürlükçe yazılı olarak ve  Üniversitenin resmi internet sitesinden duyurulur.

             (2) Bulundukları yarıyıl/yılsonu sınavı ve bütünleme sınavı bitiş tarihi itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, AGNO’su 3,00-3,49 arasında olanlar yarıyıl/yıl onur öğrencisi; 3,50-4,00 arasında olanlar yarıyıl/yıl yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl/yıl sonunda dekanlık/müdürlük tarafından yazılı olarak ve Üniversitenin resmi internet sitesinden ilan edilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Başarının Değerlendirilmesi, Eğitim Öğretim Süresi

ve Ek Sürelere İlişkin Esaslar

             Başarı notu

             MADDE 24 – (1) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde, o derse ait yarıyıl/yıl içi çalışmalarından aldığı puanlar ile yarıyıl/yıl sonu sınavında aldığı puanlar dikkate alınır.

             (2) Yarıyıl/yıl içi sınavları, derslere devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, atölye, seminer, laboratuvar ve benzeri çalışmalardan oluşan yarıyıl/yıl içi çalışmaları ile bu çalışmalara ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarının başarı notuna katkı oranı, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre yetkili kurullarca belirlenir.

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 25 – (1) Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede, dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu, bütünleme sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemlerin nasıl yapılacağı, ilgili kurulca belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken DKL altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL’nin 100 üzerinden 1-25 arasında olması gerekir. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının %30’unu aşamaz. Ayrıca, kesin kalma-şartlı geçme sınırı (F-DD) olanlar için, belirlenmiş AL de göz önüne alınır. Ham başarı puanları, AL’nin altında kalan öğrenciler, (F) olarak değerlendirilerek başarısız sayılır. Ancak, puanları AL ve DKL arasında kalan öğrencilerin puanları diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. AL’nin değeri, 45-25 arasında olmak şartı ile ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             (2) Dersin sorumlu öğretim elemanı; bağıl değerlendirme sonunda, yarıyıl/yıl sonu sınav ve bütünleme sınav tarihini izleyen on gün içinde, frekans dağılımını, DKL’yi ve AL’yi de gösteren başarı notlarının listesini ve sorular dahil sınavlara ait kağıtları bölüm başkanlığına/ana bilim dalı başkanlığına sunar. Yarıyıl/yıl sonu başarı notları dekanlık/müdürlük tarafından yazılı olarak ve Üniversitenin resmi internet sitesinde ilan edilir. Öğretim elemanı, ilgili yönetim kurulu gerekli gördüğünde, gerekçesi ile birlikte bir dersin başarı durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verebilir.

             (3) Başarı notları ilan edildikten sonra, itiraz veya başka bir sebeple yapılan değişiklikler, o dersin daha önce yapılmış olan istatistiksel dağılımına yansıtılmaz.

             (4)  Bağıl değerlendirme ile ilgili diğer esaslar Senato tarafından düzenlenir.

             (5) Harfle ilan edilen başarı notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

 

                                                                                                AĞIRLIK

             a)  SÖZEL                        HARF NOTU                 KAT SAYISI

                 Pekiyi                                  AA                                 4,00

                 Pekiyi                                   BA                                 3,50

                 İyi                                        BB                                  3,00

                 İyi                                        CB                                  2,50

                 Orta                                      CC                                  2,00

                 Orta                                      DC                                 1,50

                 Başarısızlık Sınırında           DD                                 1,00

                 Başarısız                                F                                   0,00

                 Muaf                                     M                                     -

                 Geçer                                     G                                     -

                 Devamsızlık                          D                                     -

                 Sınava Girmedi                     SG                                    -

 

             b) Bunlardan;

             1) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             2) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin şartlı olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısız öğrencilere verilir. (F) notu alan öğrenciler bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrarlar.

             3) (M) notu; bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul edilen veya ÖSS’ye yeniden girerek veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri yükseköğretim programında almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.

             4) Dikey geçişle gelen öğrencilerin intibak eğitiminde aldıkları derslerin geçer notları (M) notu ile değerlendirilir.

             5) Diğer yükseköğretim kurumlarında alınan derslere ait geçer notlara da (M) notu verilir.

             6) (G) notu, ortak zorunlu dersler için kullanılır.

             7) Başarı notu (M) ve (G) ile takdir edilen dersler, AGNO’nun hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

             8) (D) notu, AGNO hesabında (F) notu işlemi görür. (D) ile değerlendirilen ders verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrar alınır.

             9) (SG) notu, sınava girmedi anlamında  kullanılan harfli kısaltmadır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 26 – (1) AGNO, öğrencinin fakültede/yüksekokulda öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl/yıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde belirtildiği şekilde çarpılarak tamamının toplanmasından elde edilen sayının, toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır.

             (2) Yatay geçiş yoluyla Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına gelen öğrencilerin, geldikleri üniversitede aldıkları kredileri ve not ortalamaları ile Üniversitede öğrenim gördükleri dönemlere ait kredi ve not ortalamaları birlikte hesaplanarak mezuniyet AGNO’su oluşturulur.

             (3) İkinci öğretim öğrencilerinden ilk %10’a girenlerin tespiti, bahar yarıyılı sonundaki AGNO hesabına göre yapılır.

             Başarısızlık durumu

             MADDE 27 – (1) Başarı baraj notu en az 2,00’dir, en son hesaplanan AGNO ile bir önceki AGNO’su 2,00’nin altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenciler, üst yarıyıldan/yıllardan yeni ders alamaz. Ancak, daha önce başarısız ya da şartlı olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldıkları dersleri, AGNO’su 2,00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri takdirde, başarılı oldukları diğer dersleri de tekrarlayabilir. Danışmanlar; öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidir. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenciler normal statüde, emsallerinin bulunduğu statüde sayılarak, öncelikle alt yarıyıldan/yarıyıllardan olmak üzere emsallerinin bulunduğu sınıf dahil 27 krediye kadar ders alabilirler. Bu öğrenciler için AGNO’nun 2,50 olması şartı aranmaz, bu öğrenciler öğrenimlerine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 28 – (1) Üniversiteye bağlı birimlerde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere; bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler, normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Ancak, bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu  sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beşe indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl; ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı; üç veya  daha az dersten başarısız olanlara ise başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı tanınır. İzledikleri  programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde, başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamadıkları için ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl veya sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan birimlerde son sınıf öğrencilerine; not ortalamalarını yükseltmek üzere son iki sınıfın istedikleri derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı  olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (2) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini, bu madde hükümlerine uygun olarak yerine getiremedikleri için yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı; not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dahil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrencilere istedikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilenler, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmadan, başvurmaları halinde, her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınır. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam eder. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (3) Ek süre kullanan veya ara sınıflarda yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilen öğrencilerin başarı notu, yarıyıl/yıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmadan, sadece yarıyıl/yıl sonu sınavı notuna göre belirlenir. Bu öğrencilerin başarı notlarının istatistiksel dağılım içerisinde nasıl değerlendirileceği ilgili kurulca belirlenir.

             (4) Öğrencilerin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; kayıt dondurma süreleri hariç, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yer alan haklı ve geçerli bir mazereti olmadan, bu Yönetmelik hükümlerine göre öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacakları anlaşılan öğrencilerin kaydı silinir.

ALTINCI BÖLÜM

Kayıt Silme, Mazeretler, Kayıt Dondurma, İzinler, Tebligat ve Adres Bildirme,

Geçişler, Bölüm veya Birim Değiştirmeye İlişkin Esaslar

             Kayıt silme ve sildirme

             MADDE 29 – (1) Öğrencilerin yazılı olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında, aşağıda belirtilen hallerde kaydı silinecek öğrenciler danışman öğretim  elemanı tarafından tespit edilerek ilgili bölüm başkanlığına  bildirilir. Bölüm başkanlığının teklifi üzerine, ilgili yönetim kurulunun kararı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından  aşağıda belirtilen hallerde öğrencinin kaydı silinir ve  ilgili birimlere bilgi verilir.

             a) 2547 sayılı Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamamak,

             b) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarılma cezası almış olmak,

             c) Mazeretsiz olarak, süresi içerisinde iki defa üst üste ders kaydını yaptırmamış olmak,

             ç) 2547 sayılı Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak,

             d) İkinci öğretim öğrencileri için öğrenci katkı payını kanuni süresi içinde yatırmamış olmak,

             e) Diğer ilgili mevzuat hükümlerinde yer alan diğer haller.

             Mazeretler

             MADDE 30 – (1) Aşağıda belirlenen haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde dekanlığa veya müdürlüğe başvurmaları gerekir. Haklı ve geçerli mazeretler şunlardır:

             a) Öğrencilerin; Üniversite hastaneleri, olmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, eğitim-öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime YÖK kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile doğal afetler sebebiyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Anne, baba, kardeş, eş ve çocuğunun ölümü ya da bunlardan birinin ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması sebebiyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kaldığını belgelendirmesi ve mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş olması,

             d) Ekonomik sebeplerle, ilgili yönetim kurulunca izinli sayılarak öğrencinin eğitim- öğretimine ara vermiş olması,

             e) Öğrencinin tutukluluk hali,

             f) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma veya çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             g) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması sebebiyle askere alınması,

             ğ) İlgili kurulun mazeret olarak kabul edeceği diğer hallerin ortaya çıkması.

             Mazeretlerin kabulü

             MADDE 31 – (1) İlgili yönetim kurulunca mazeretlerin kabulü halinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

             a) Haklı ve geçerli sebeplerle mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, ilgili yönetim kurulu kararı ile dondurulur.

             b) Öğrencinin devamsızlığının hesaplanmasında, sağlık raporu ile sağlık mazeretini belgeleyen öğrencinin devamsızlığı,  devamsızlıkta geçen süreden sayılmaz

             c) Öğrenciler, mazeretli kabul edildikleri süre içinde sınavlara giremez, girenlerin sınavı geçersiz sayılır,

             ç) Mazeretleri kabul edilen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 32 – (1) Kayıt dondurmak için başvurular, ders kaydı yaptırmış olmak şartıyla yarıyılın/yılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak, bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrencilerin başvurularını ders kayıt süresi içinde yapmaları gerekir. Sağlık sebebiyle yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli sebepler nedeniyle eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl, yıl sisteminde ise bir yıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporu nedeniyle kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır uygulanmaz. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan/yıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyılda/yılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi, kayıt dondurma süresi kadar artırılır.

             İzin ve görevlendirme

             MADDE 33 – (1) Öğrenciye eğitim ve öğretimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi  imkanların doğması halinde ilgili yönetim kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

             (2) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 29 uncu maddesine göre yurt içinde ve yurt dışında müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılır.

             (3) Birimleri ile ilgili kültürel ve sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin izinli ve mazeretli sayılmalarına ilgili  yönetim kurulu karar verir.

             (4) İzin kullanan öğrencilere Üniversiteye dönüşlerinde aşağıdaki işlemler uygulanır:

             a) Yurtdışında belirli bir süre öğrenim görmek amacı ile izin alan öğrencilerin bu sürede gördükleri öğrenim ve aldıkları dersler, ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.

             b) Diğer sebeplerle izin almış olan öğrenciler izinlerinin bitiminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam eder.

             c) Ancak, hastalık sebebiyle izin almış olan öğrenciler öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını sağlık raporu ile kanıtlamak zorundadır.

             Disiplin işleri

             MADDE 34 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 2547 sayılı Kanun ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             (2) Herhangi bir sebeple yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, bu süre içerisinde eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlere katılamaz ve Üniversitenin tesislerine giremezler.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 35 – (1) Öğrencileri ilgilendiren her türlü tebligat, öğrencilerin kayıt sırasında bildirdikleri adrese iadeli taahhütlü olarak yapılır. Tüm öğrencileri ilgilendiren genel nitelikteki duyurular, ilan tahtasına asılmak suretiyle ve Üniversitenin resmi internet sitesinden yayınlanarak yapılır.

             (2) Kayıt sırasında bildirilen adresin değişmesi halinde, bunu ilgili birime bildirmeyen, yanlış veya eksik bildiren öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine gönderilen tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

             (3) Öğrenciler, ilgili birim yönetimi tarafından yapılan yazılı, görsel, işitsel ve Üniversitenin resmi internet sitesinden yapılan  duyuruları takip etmekle yükümlüdür.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 36 – (1) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına yapılacak yatay ve dikey geçişler YÖK tarafından belirlenen esaslara  göre yapılır.

             Üniversite içi bölüm ve birim değiştirme

             MADDE 37 – (1) Öğrenciler, Üniversite içinde benzer bölümler ve birimler arasında ilgili kurulca belirlenen esaslara göre geçiş yapabilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çift Ana Dal Programı ve Yan Dal Programı, Mezuniyet Tarihi,

Diplomalar ve Verilme Şartları

             Çift ana dal, yan dal

             MADDE 38 – (1) Çift ana dal programında; bölümün/programın öğrencileri; lisans öğrenimleri süresince, aynı fakülte/yüksekokul içinde veya dışında kayıtlı oldukları bölüme/programa konu bakımından yakın olan başka bir bölümün/programın derslerini aynı zamanda takip edebilir.

             (2) Kayıtlı oldukları lisans programlarını başarıyla yürüten öğrenciler, ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamak amacıyla yan dal programını takip edebilir.

             (3) Çift ana dal programı ve yan dal programı ile ilgili esaslar  Senato tarafından belirlenir.

             Mezuniyet tarihi

             MADDE 39 – (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi, başarılı olduğu son sınavın otomasyona işlenip onaylandığı tarihtir. Ancak, bu tarihe kadar staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler, bu çalışmalarının tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olur. Mezuniyetleri, müteakip akademik yıla taşan öğrencilerin, o yarıyılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödemeleri gerekir.

             Diplomalar ve verilme şartları

             MADDE 40 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte veya yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerden AGNO’sunu yükseltmek isteyenler; istedikleri ve önceden başarmış oldukları son iki yılın derslerinden açılacak olan dersleri, öğrenim harcını yatırmak şartıyla ve öğrencilik haklarından yararlanmadan tekrarlar.

             (2) Son yarıyılda/yılda (F) notu almadıkları halde, AGNO' ları 2,00’nin altına düşen öğrenciler, son iki yarıyılda/yılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yarıyıl/yıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar. Bu sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

             (4) Diplomanın kaybı halinde öğrenciye, bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

             (5) Lisans öğrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan ve ilk iki yılın bütün derslerini başaran öğrencilere, talep etmeleri halinde, ilgili yönetim kurulu kararı ile ön lisans diploması verilir.

             (6) Lisans öğrenimini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencilerin başvurmaları halinde meslek yüksekokullarına intibakları; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             (7) İlk iki yılın bütün derslerini başarmış olsalar dahi, lisans öğrenimlerine devam eden öğrenciler ile ilgili mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alanlara ön lisans diploması verilmez.

             (8) Ön lisans diplomasını alarak lisans programından ilişiği kesilenlerin, kendilerine tanınan kanuni bir haktan yararlanarak öğrenimlerine devam etmek istemeleri halinde ön lisans diplomalarını iade etmeleri gerekir.

             (9) AKTS–DE/ECTS-DS kredilerine ve yurtdışındaki diğer üniversitelerin kredi sistemlerine karşılık gelen diploma ekinin düzenlenmesi ile diğer uluslararası eğitim-öğretime ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 41 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılmak isteyen öğrenciler dekanlığa/müdürlüğe bir dilekçe ile başvururlar. Yapılan başvurular ilgili kurul tarafından karara bağlanır. Bu öğrencilerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kayıtları silinir ve ilgili birime bilgi verilir. Kaydı silinen öğrenciye; kayıt evrakı içinde verdiği ortaöğretim diploması ya da mezuniyet belgesi, isteği üzerine geri verilir. Kendi isteği ile ayrılan öğrencinin Üniversiteye kaydı yeniden yapılmaz.    

             Dışardan ders izleme

             MADDE 42 – (1) Fakültelerde/yüksekokullarda açılan dersleri izlemek isteyen kişilere Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde, ilgili yönetim kurulunca izin verilebilir. Bu kişiler kayıt yaptırdıkları dersler için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır. Dışarıdan ders izleme izni verilenlere diploma verilmez, ancak istemeleri halinde kendilerine derse katılım belgesi verilir.

             Diğer üniversitelere kayıtlı öğrencilerin ders almaları

             MADDE 43 – (1) Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler, ders almak istedikleri ilgili bölümün görüşü ve ilgili yönetim kurulunun  kararı ile, gerekli şartları yerine getirerek, Üniversitede özel öğrenci statüsünde ders alabilir. Bu öğrencilere, ders kaydı yaptırdıkları fakültenin veya yüksekokulun ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Bu durumdaki öğrencilere kayıt yaptırdıkları dersler için sadece not durum belgesi verilir. 

             (2) YÖK tarafından kabul edilen Bologna, Farabi, Erasmus ve buna benzer uluslar arası öğrenci değişim programları çerçevesinde diğer üniversitelerle yapılacak olan ikili protokoller ve Avrupa Birliği programları çerçevesinde yapılan öğrenci değişimlerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 45 – (1) 30/12/2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ağrı Dağı Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Atatürk Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Ağrı Dağı Üniversitesine bağlanan fakülte ve yüksekokullara, 2007-2008 eğitim-öğretim yılından önce kayıt olan öğrenciler; istekleri halinde mezuniyet belgelerini veya diplomalarını Atatürk Üniversitesinden alabilir.

             (2) 2007-2008 eğitim-öğretim yılı ve sonrasında kayıt olan öğrenciler; mezuniyet belgelerini veya diplomalarını  Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden alır.

             Yürürlük

             MADDE 46 – (1) Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 47 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü yürütür.