26 Temmuz 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27300

YÖNETMELİK

Karadeniz Teknik Üniversitesinden:

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK

SINIFI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi ve sınavlarda uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Karadeniz Teknik Üniversitesinin ilgili birimlerince düzenlenen ve yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik;  4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi, 14 üncü maddesi ve 49 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:

             a) Hazırlık eğitim-öğretimi: Karadeniz Teknik Üniversitesinde yürütülen yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimini,

             b) Hazırlık sınıfı: Karadeniz Teknik Üniversitesinde yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi yapan hazırlık sınıfını,

             c) Rektör: Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Rektörlük: Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğünü,

             d) Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimiyle İlgili Genel Esaslar

             Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin kapsamı

             MADDE 5 – (1) Yabancı dille hazırlık eğitim-öğretiminin düzenlenmesi, öğrenci kabulü ve kayıtlar, sınavlar ve değerlendirmeler; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

             Sınavlar, ödevler ve çalışmalar

             MADDE 6 – (1) Hazırlık eğitiminde, ara sınavlar dışında önceden tarih bildirilmeden kısa süreli sınavlar yapılabilir ve ödevler verilebilir.

             (2) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi süresince yapılan çalışmaların kapsamları ve amaçları göz önüne alınarak, her yarıyıl içinde en az iki ara sınav yapılır. Ara sınav tarihleri, ilgili bölüm başkanlığı tarafından yarıyıl başında ilan edilir.

             (3) Yıl sonu genel sınavına devam zorunluluğunu yerine getirmiş ve yıl içi çalışmalarının not ortalaması en az 40 olan öğrenciler yıl sonu genel sınavına katılırlar.

             (4) Mazeretleri nedeniyle bir veya birden çok ara sınava katılamayan öğrenciler için önceden duyurulan bir tarihte mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Öğrencilerin haklı ve geçerli nedenlerinin varlığı halinde mazeretli sayılmalarına, ilgili bölüm başkanlığınca karar verilir. Hastalık nedeniyle sınava giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kurumlarından aldıkları raporla belgelendirmeleri gerekir.

             b) Mazeret belgelerinin, bu belgelerin düzenlendiği tarihi izleyen bir hafta içerisinde ilgili bölüm başkanlığına verilmesi gerekir. Bu sürenin sonunda yapılan başvurular işleme konulmaz.

             c) Mazeret sınavına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınavı açılmaz.

             ç) Bu sınavdan alınan not, öğrencinin mazereti nedeniyle giremediği en son ara sınav notu yerine geçer ve katkı oranı ona göre dikkate alınır.

             d) Kısa süreli sınavlar ile yeterlik sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.

             Genel başarı notunun hesaplanması

             MADDE 7 – (1) Genel başarı notu; ara sınavlar, yıl içi diğer sınavlar ve ödevlerden alınan puan ortalamasının % 60’ ı ile yıl sonu genel sınav puanının % 40’ının toplanması ile elde edilir.

             (2) Bir öğrencinin yabancı dil hazırlık sınıfından başarılı sayılabilmesi için; 100 puan üzerinden, yıl sonu genel puanının en az 50 ve genel başarı notunun en az 70 puan olması şarttır. Her iki şartı birlikte sağlayamayan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olurlar.

             (3) Yıl sonunda başarısız olan hazırlık sınıfı öğrencileri; öğretim yılı sonunda Temmuz ayında yapılan yeterlik sınavına devam şartını yerine getirmek kaydıyla yeterlik sınavına girerler ve eğer başarısız olurlarsa takip eden eğitim yılı içindeki diğer muafiyet sınavlarına da girebilirler.

             (4) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminin ileri düzey gruplarında olan öğrencilerden hazırlık eğitim-öğretimini; bölüm kurulunun önerisi doğrultusunda, belirlenen şartları birinci yarıyıl sonunda yerine getiren öğrenciler, o dönem sonunda yapılan yeterlik sınavına girebilir. Başarılı olan öğrenciler, ikinci yarıyıl başında kazandıkları bölümlere kayıtlarını yaptırabilir ve bölüm kurulunca teklif edilerek fakülte kurulunca kararlaştırılan dersleri yarıyıl içinde alabilir.

             Notlarda maddi hata

             MADDE 8 – (1) Öğrenciler sınavda aldıkları notlarla ilgili olarak sınav sonuçlarının ilanından sonraki bir hafta içinde ilgili bölüm başkanlığına başvurabilir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 9 – (1)  Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminde derslere % 80 oranında devam zorunludur. Devamsızlığı toplam ders saatinin % 20’sini geçen öğrenciler yıl sonu sınavına kabul edilmez.

             İzinli sayılma

             MADDE 10 – (1) Yabancı dil hazırlık eğitim-öğretiminde okuyan öğrencilere yarıyıl izni verilmez. Bir yıllık izin için başvuranlardan geçerli ve haklı nedenleri bulunanlara, ilgili bölüm başkanının önerisi ve Rektörlüğün onayı ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere izin verilebilir.

             (2) Bir yıl için izinli sayılan öğrenciler, bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında yapılan yeterlik sınavına yeni öğrencilerle birlikte girebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 11 – (1) 2/8/2005 tarihli ve 25894 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.