26 Temmuz 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27300

YÖNETMELİK

Ondokuzmayıs Üniversitesinden:

ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 23/8/2005 tarihli ve 25915 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası ile dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki altıncı fıkra eklenmiştir.

             “Bir dersin, her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavlar o yarıyılın ilk ve son üçer haftası dışında kalan süre içinde tamamlanır. Tıp Fakültesinde ara sınavlar blok sınavı olarak adlandırılır ve her blok sonunda yapılır.”

             “Sınav sonuçları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içerisinde, ilgili öğretim elemanı tarafından ilan edilir ve aynı gün bölüm ya da program başkanlığı aracılığı ile ilgili dekanlığa veya müdürlüğe teslim edilir. Sonuçlar, ilgili birimlerce arşivlenir.”

             “Tıp Fakültesinde sınav sonuçları, sınavların yapıldığı tarihten itibaren en geç onbeş gün içerisinde koordinatörlük aracılığı ile dekanlığa teslim edilir ve dekanlık tarafından ilan edilir. Ancak Tıp Fakültesi IV üncü ve V inci sınıflarda sonuçların sınav yapıldıktan sonraki üç iş günü içinde ilan edilmesi zorunludur. Sonuçlar, dekanlığın ilgili birimlerince süre kısıtlaması olmadan dijital ve basılmış evrak olarak arşivlenir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 18 – Sınavlar, genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, dersin özelliği nedeniyle bölümün ve/veya anabilim dalının önerisi ile ilgili yönetim kurulu sınavın sözlü, hem yazılı hem sözlü ya da uygulamalı yapılmasına karar verebilir. Sözlü sınavlar, ders vermeye yetkili en az iki öğretim elemanı gözetiminde yapılır. Öğrenci, bir günde o yarıyıla/yıla ait en fazla iki dersin sınavına alınabilir. Tıp Fakültesinde sınavların nasıl yapılacağı Senato tarafından belirlenir.

             Öğrenciler; sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik belgeleri ile istenen diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınav kağıtları ilgili öğretim elemanı tarafından en az iki yıl süre ile saklanır. Tıp Fakültesinin sınav kağıtları ise fakülte öğrenci işleri bürosu tarafından en az beş yıl süre ile saklanır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 20 – Üniversitede ders geçme sisteminin uygulandığı birimlerde, bir dersin başarı notu; ara sınav puanının % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınan puanın % 60’ının, Diş Hekimliği Fakültesinde ara sınav puanının % 60’ı ile yıl sonu veya bütünleme sınav puanının % 40’ının toplamıdır. Hesaplama sonucu çıkan buçuklu sayı, tam sayıya yükseltilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav puanının en az 50, başarı puanının en az 60 olması zorunludur. Ancak ders geçme sistemi uygulanan birimlerde yarıyıl sonu sınav döneminde yarıyılda alınan tüm derslere ait başarı notlarının, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şekilde hesaplanan ortalaması, başarısız olunan dersler dahil iki ve üstünde olan öğrenciler, o yarıyılda başarı notu DC olan derslerden de ilgili yönetim kurulu kararıyla başarılı olmuş sayılır. Bu şekilde başarılı sayılma bütünleme, ek sınavlar ve tek ders sınavlarında uygulanmaz.

             Tıp Fakültesinde başarı puanı en az 70 olması gerekir. Bu notun hesaplanmasında temel alınacak kriterler Senato tarafından belirlenir. Ancak 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ortak zorunlu dersler ile Tıp Fakültesinde ön koşulsuz ders geçme uygulanan derslerde başarı puanı 60’tır.

             Mezun olan öğrencilerin mezuniyet başarı derecelerinin tespitini bütün dönemlerin not ortalaması belirler. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ortak zorunlu dersler ile Tıp Fakültesinde ders geçme uygulanan dersler ortalamaya yansıtılmaz.

             Tıp Fakültesi VI ncı dönemdeki başarı notu, öğrencinin staj döneminde yapmış olduğu klinik, poliklinik, laboratuvar, saha çalışmaları ve genel durumu göz önüne alınarak verilir. VI ncı dönemde başarı notunun hesaplanma şekli Senato tarafından belirlenir ve sonuçlar bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesindeki esaslara göre nota çevrilir.

             Yükseköğretim programına yeni kayıt olan öğrencilerden isteyenler, yabancı dil dersinden akademik takvimde belirlenen tarihte, kayıtlı olduğu fakülte, yüksekokul veya konservatuvarca yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulur. Sınavların değerlendirilmesi bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre yapılır. Gerekli başarıyı sağlayamayan öğrenciler, istekleri halinde yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimine tabi tutulur. Yabancı dil seviye tespit sınavından gerekli başarıyı sağlamış olan öğrenciler, başvurmaları halinde yabancı dil dersleri için öğretim planında öngörülen krediyi kazanmış sayılarak bu dersten muaf tutulur ve notları başarı notu olarak kaydedilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Tıp Fakültesinde, dönem I, II ve III öğrencileri kanuni süreler içinde kalmak şartıyla başarısız oldukları dönemi tekrar eder. Dönem IV, V’deki bloklarda gerekli başarıyı sağlayamayan öğrenci, bu blokların bütünleme sınavlarına, o dönemin son bloğunun bitiminden itibaren en erken yedi, en geç yirmibir gün sonra alınır. Ancak blok tekrarı yaparak bütünlemeye kalan dönem IV öğrencileri için devam ettikleri son bloktan onbeş gün sonra açılacak olan sınava, dönem V öğrencileri ise devam eden ilk blok sınavına bütünleme sınavı hakkını kullanmak üzere katılır. Bütünleme sınavlarında başarılı olamayanlar, başarısız olduğu blok eğitimini tekrar eder.”

             “Tıp Fakültesi, Veteriner Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğretiminde klinik öncesi ve klinik staj ve diğer eğitim müfredatının uygulamaları ve sınavları  Senato tarafından düzenlenir.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 22 – Öğrenci, sınav sonuçlarına; dekanlıkça/müdürlükçe duyurulduktan sonra, bir hafta içinde maddi hata ya da hatalı soru yönünden incelenmek üzere, yazılı olarak dekanlığa/müdürlüğe itirazda bulunabilir.

             İtiraz; ilgili bölüm/ana bilim/ana sanat dalı başkanı kanalıyla ilgili dersin öğretim elemanına iletilir ve görüşü alınarak, sınav kağıtlarında ve sınav cetvellerinde bir hata belirlenirse bu hata dekanlıkça/müdürlükçe, Tıp Fakültesinde ise itiraz ilgili koordinatörlük kanalıyla dersin öğretim elemanlarının ve varsa uzman kurulunun görüşü alınarak dekanlıkça karara bağlanır ve sonuç öğrenciye en geç onbeş gün içerisinde bildirilir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Tıp Fakültesinde tüm dönemlerdeki öğretim için;

             Puan             Not             Katsayı              Derece

             90-100          AA                 4.00                Pekiyi

             85-89            BA                 3.50                Pekiyi

             80-84            BB                 3.00                İyi

             75-79            CB                 2.50                İyi

             70-74            CC                 2.00                Orta

                                   G                                         Geçer

                                   F1                                         Devamsız-Başarısız

                                   F2                                         Başarısız-Sınava Girmedi

                                   F3                                         Başarısız

                                   F4                                         Başarısız"

             “b) Diş Hekimliği Fakültesi için;

             Puan                Not              Katsayı            Derece

             92-100            AA                  4.00              Pekiyi

             84-91               BA                  3.50              Pekiyi

             76-83               BB                  3.00              İyi

             68-75               CB                  2.50              İyi

             60-67               CC                  2.00              Orta

                                      G                                        Geçer

                                     F1                                        Devamsız-Başarısız

                                     F2                                        Başarısız-Sınava Girmedi

                                     F3                                        Başarısız

                                     F4                                        Başarısız"

            

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Birinci fıkrada belirtilen derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) karşılık gelen kredi değerleri, bu Yönetmelik hükümlerine göre Senato tarafından düzenlenir. Ancak uygulama ağırlıklı eğitim içeriği olan Tıp Fakültesinde kredi değerlendirmesi AKTS temelinde Senato tarafından düzenlenir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 28 – Yabancı dille öğretim yapan veya yabancı dil öğretimi yapan yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrenciler, Senato tarafından belirlenen esaslara göre Rektörlükçe düzenlenen ve tarihi ilan edilen yabancı dil yeterlik sınavına alınır. Yabancı dille okutulan derse yer verilmeyen programlara kayıtlı öğrenciler istekleri halinde bir yıl yabancı dil hazırlık sınıfına kaydedilir. Sadece belirli bir yabancı dille veya Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma olarak eğitim veren programlara kayıtlı olup da yabancı dil yeterlik sınavına katılmayan veya bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler, bir yıl/iki yarıyıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfına kaydedilir. Yarıyıl sonu ve yıl sonu sınavlarında başarısız olan veya bu sınavlara katılmayan öğrenciler bir kez daha ders yılı başında açılan yabancı dil yeterlik sınavına girerler.

             Türkçe ve belirli bir yabancı dille karma eğitim veren yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler, ikinci yarıyıl sonunda veya isteğe bağlı olarak devam ettikleri takdirde, üçüncü veya dördüncü yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olmasalar bile kayıtlı oldukları yükseköğretim programına devam edebilir. Sadece belirli bir yabancı dille eğitim veren yükseköğretim programına kayıtlı öğrencilerden başarısız olanlar ise ikinci yıl hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek yarıyıl sonunda veya yıl sonunda yapılan yabancı dil yeterlik sınavına girerler. Başarılı oldukları takdirde kayıtlı oldukları yükseköğretim programına devam edebilirler.

             Yabancı dil yeterlik sınavından alınan puana göre öğrencilerin 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilmesi zorunlu yabancı dil derslerinden ve yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olup olmayacakları, yabancı dil hazırlık sınıfında hangi seviyeden öğrenim görecekleri Senatoca belirlenir.”

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ondokuzmayıs Üniversitesi Rektörü yürütür.